Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta z obchodu

23. 04. 2005
0
0
1160
Autor
dickcock

Naprosto lehoušká věc o cestě z obchodu a setrvačnosti lidské mluvy.

 

 

 

 

„Čtyři rohlíky, kostku másla a… a to bude všechno.“

            „Všechno to bude?“… vrátila mu s předstíranou radostí slečna za pultem.

            „Všechno.“, procedil skrz úsměv, který ovládl jeho rty. Rutina maloobchodu a patina jeho regálů mu dodávala klidu.

            „To si nechte.“, zaplatil, poděkoval a začal se probíjet skrze frontu plnou nasupených čekatelů na maloobchodní, notoricky známou dávku formální komunikace.

            „Cilililink, cink“… zařinčel zvonek houpající se nad dveřmi. Mrzlo. Vzduch kousal a štípal, když procházel zmrzlými nosními dírkami. Chodníky byly pokryté ledem a okna auto zmaloval mráz, notorik bez fantazie.

            „Z takového mrazu může mít radost leda tak děcko, vite, paní?“

            „Nebo blázen, nebo blázen.“, prohazovalo si mezi sebou duo zakulacených babek supících k hlavním dveřím obchodu.

            „Leda tak děcko, nebo blázen…“, opakoval si Adam pro sebe, a znovu se musel smát. Jak děcko, tak blázen se z toho mrazu opravdu právě radovali. Malý chlapec, vymanil se zrovna na malou chvíli z ostražitého zajetí matčina doprovodu, klouzal se na zamrzlé kaluži před obchodem. A Adam, zmiňovaný blázen, ho pozoroval. Položil tašku na zem a rukou zamířil do kapsy…

            „Buch!“, profláklo se tichem zadunění. A ryk na sebe nenechal dlouho čekat.

            „Bééééééé – ééé!“, táhl se pronikavý soprán. Dětský útrpný hlásek se stával už jen podbarvením ženské fistule

            „Já jsem ti to říkala,“ křičela na ubožáka matka, „klouže to, a ty sis nedal říct, No vstávej, vstávej, však ti ještě přidám ty nemehlo“. Opona smíchu v Adamově hrdle pomalu stoupala  k rudému patru pusy, ještě ale nedovolila řehotu projevit se před obecenstvem naplno.

            „Copak ty nevíš, že to klouže? Proč se kloužeš, když víš že to klouže?“, nenechala se matka odbít ubrečenými úseky dítěte.

Adam, který si mezitím zapálil cigaretu, se teď snažil ze všech sil udržet smích za zuby, nejen proto, aby hlavní protagonisté pouliční frašky nezaznamenali pobaveného diváka, ale také aby nedovolil dýmu z jeho plic podřít rýmou sužované hrdlo. Popošel několik kroků a odvrátil hlavu od matky zvedající nezbedné dítě.

            S plnou hlavou představ o dítěti klouzajícím se na protiskluzovém ledě a hloupém bruslaři s matkou v zádech, který neví že zmrzlá voda klouže, konečně smíchu dovolil provětrat hlasivky.


dickcock
27. 04. 2005
Dát tip
nicollete: jo, jo, sem negramota. ale každý se někdy utne, a nemusí proto být hnedka mistr tesař... :-) woey: No, myslím že tady to je jenom věcička pro prchlivý dojem, proto jsem to dělal. Nemyslím si, že by to v tobě mělo zůstávat. Měl jsem dojem že se mi konečně podařilo napsat něco dostatečně odlehčeného, ale vidím že to tak nevidíš. Tak jsem si za tím alespoň trochu stál :-)... díky za názor, pokusím se to zlepšit a doufám že příště tě zaujmu více... Marnotrat: na pilu?

Nicollette
27. 04. 2005
Dát tip
já tě jen upozorňovala, nemusíš se bránit .)

Marnotrat
25. 04. 2005
Dát tip
dickoušku přitlač. :)

dickcock
24. 04. 2005
Dát tip
Woey: Špatně se to čte? Vysvětli prosím. Já jsem právě sebevědomě nabyl opačného dojmu :-) a rád bych čelil hlubší a obsáhlejší kritice a s ní související deziluzi. cherubinka: díky Nicollette: Pointu to jaksi nemá. Spíš jsem uspokojoval svou potřebu poslouchat údery klapek psacího stroje a je to jenom takové cvičeníčko. Jen taková situační věc-ička. Díky za vyjádření. auta zmaloval mráz - normální všudypřítomné klišé kterým jsem chtěl připomenout přítomnost chladného ročního období :-)

Nicollette
24. 04. 2005
Dát tip
jo, ale neni ta věta gramaticky blbě? .-)

Woey
24. 04. 2005
Dát tip
tak se mi totiž nějak zdálo že to skončilo ještě to ani nezačlo... ale k tomu, že se to špatně čte - no jak říká Nicollette- zmatek v postavách a možná to chtělo zvolit jiný styl vyjadřování... myslím, že tomu chybí taková ta lehkost, díky níž by se to snadno přečetlo a zůstalo to čtenářovi v hlavě...mně tam totiž nezůstalo skoro nic, druhý den už bych si nepamatovala o čem to vlastně bylo.

Woey
23. 04. 2005
Dát tip
hezky popsaná situace...akorát se mi to tak nějak špatně čte...

cherubinka
23. 04. 2005
Dát tip
Proč se kloužeš, když víš že to klouže? - dobrý

Nicollette
23. 04. 2005
Dát tip
trochu zmatek kdo je kdo, kdo co dělá a říká a okna auto zmaloval mráz ?? pointa?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru