Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

GM potraviny

06. 12. 2000
0
0
2861
Autor
Iternity

Každý podle svého gustu ... !!! ???

Geneticky modifikované potraviny Když jsem se poprvé doslechla, že v USA a Kanadě je nyní světová produkce GM potravin rovna neuvěřitelným 82% a že více než třetina oseté plochy kukuřice, sóji, bavlny a oleje je poseta GM odrůdami, nevěřila jsem vlastním uším. Experimentování v této oblasti se těší více jak desetiletým zkušenostem. Určitě nám přinesou mnoho dobrého, ale všechno dobré, je zároveň pro něco špatné. Zamysleli jste se už někdy opravdu nad všemi možnými následky? Na geneticky modifikované produkty se pohlíží z pozitivních i negativních stran. Ale kdo může upřímně říct, že zná odpověď na všechny problémy a otázky, které s příchodem těchto produktů nekompromisně vyplují na povrch? Příznivci v nich vidí zázračné potraviny, které přinesou mnoho výhod a zabrání hladu na Zemi. Např. měkké potraviny jako rajčata a jahody se mohou změnit tak, že budou mít pevnější povrch a vydrží déle v obchodě. Jenže příčinou hladu tisíce lidí není nedostatek potravin, nýbrž chudoba a války. Co se stane, když se modifikované produkty smíchají s nemodifikovanými? Co když takovéto zásahy naruší přírodní rovnováhu? Americká geneticky upravená kukuřice vylučuje toxin, který zabíjí její škůdce. Dojde-li k vyhubení tohoto druhu, přijde druh jiný o svoji potravu. Biologická katastrofa je pak nasnadě. I přes četná tvrzení, že tyto procesy máme pod kontrolou, je tomu doopravdy tak? Naštěstí naši zákonodárci odsouhlasili povinnost značení všech GM produktů. Paradoxem zůstává, že toto označení je tak nepatrné, že bychom ho mohli hledat na obalu lupou. A kdo má v dnešním uspěchaném světě čas prohlížet zboží tak detailně?? Věděli jste, jak se dociluje „kvalitnějšího“ hovězího masa a větší produkce mléka? To se kravám vpichují jakési růstové hormony. A jen tak docela mimochodem, je lékařsky dokázáno, že tyto povolené růstové hormony jsou rakovinotvorné v těchto testovaných subjektech. A co ty nepovolené? Jejich aplikace je těžko kontrolovatelná a tím se stává o to nebezpečnější. Jak lidský organismus zareaguje na tento hormon? Podle mého názoru se vlivy na člověka mohou formovat pomalu, ale zato mohou být fatální. S rozvojem klonování se konec konců nemusíme ničeho bát. Nevyhyneme. Budeme také geneticky modifikovaní a budeme si diktovat vzhled a povahové vlastnosti našich dětí. Zdá se vám to jako krásná budoucnost? Mně tedy rozhodně ne. Člověk, i když stojí na vrcholu pyramidy života, nemá právo zasahovat do těchto záležitostí. Nejsme vševědoucí a nevíme, co všechno bychom tím mohli zapříčinit. Může se lehce stát, že zmutují některé choroby, běžné i ty málo časté, a stanou se imunními proti našim nejsilnějším lékům. A co pak? Závěrem bych chtěla citovat jednu větu z mého oblíbeného filmu Pulp Fiction. Vždycky jsem věděla, že se bude hodit J! „CO MI NENÍ ROVNO, PO TOM JE MI HOVNO.“
Merle
11. 12. 2000
Dát tip
jako vždy jde o míru... Bůh ji dopřej těm co rozhodují

Mahoney
09. 12. 2000
Dát tip
vím, že o dané problematice nic nevím, a z obou strany barikády je slyšet spousta rozumných a logických důvodů... jediné, čeho se na vědě bojím, je, že občas někdo něco nedomyslí, případně (nejen) vojáci ji rádi zneužívají... když budou lidé dostatečně hloupí, tak sami sebe zničí, a patří jim to... je jedno zda se zničí přímo či nepřímo - atomovou válkou či zmutovanými chorobami... howg. :-))

StvN
09. 12. 2000
Dát tip
clovrdik:souhlas

clovrdik
08. 12. 2000
Dát tip
StvN : nesouhlasím s tebou, člověk může mít názor v na věci, kterýmn nerozumí. Akorát nesmí mít možnost o nich rozhodovat, což se bohužel často děje, ke škodě nás všech. ZEEMANE : nebudu se uchylovat ( jak bys možná mohl dle tvého hodnocení mojí osoby čekat ) k osobním invektivám. Ale jestli nejsi schopen pochopit a smířit se s tím, že nebýt pokroku, proti kterému se vždy našlo dost protestujících chytráků, fakt jsme dodneska na stromech. Máš-li zájem se na stro, vrátit, dej vědět, nějaký pěkný pro tebe najdu. A špagát jako vánoční dárek k tomu ! A ještě něco, považuješ-li mojí myšlenku o tom, co je proti přírodě (= přírodním zákonům ) a co proti ní není za brutálně úchylnou, doporučuju vrátit všechan vysvědčení, neb naše vzdělávací soustava na tobě nezanechala očekávané stopy.

ZEEMAN
07. 12. 2000
Dát tip
Pod žádnýma stromama se nesejdem ! Stromy možná nějaký budou (třeba i GMO), ale my tady nebudem. A bude tak bezpochyby lepší, protože stojíme za hovno v PRUMERU vsichni.

clovrdik
07. 12. 2000
Dát tip
ETERNALe, ale jak můžeš říct, že nám příroda něco vrátí ? Já uznávám přírodní zákony a co je možné a uskutečnitelné, tak to přírodě neodporuje. Udám příklad : rychlost světla nelze překročit, protože to je proti přírodě, takže to nejde. Ale geneticky upravovat organismy není proto přírodě, protože to lze. Zdraví vás brutální materialista.

Merle
07. 12. 2000
Dát tip
taky si raději nehraju s něčím, na co nemám...

ZEEMAN
07. 12. 2000
Dát tip
Clovrdik: ty nejses brutalní materialista, ale spíše brutální úchyl, když toto říkáš.

Cavalera
07. 12. 2000
Dát tip
ZEEMAN: jestli je Člobrda úchyl, nebo ne si netrufnu tvrdit, protože ho neznám. Co si ovšem tvrdit dovolím je, že jsi nic nepochopil ...

StvN
07. 12. 2000
Dát tip
Pozastavím u tvého citátu. Píšeš co mi není rovno, po tom je mi hovno. Dá se to říct i tak, čemu nejsem roven, po tom je mi hoven.(?) Jelikož určitě nejsi rovna genetické inženýrce ani věštkyni, tak se v tom prosimtě nerejpej. A citát nakonec. Člověk je vlastně jen blbá vopice, která spadla ze stromu a nebyla schopná na něj opět vylézt.

pauper
06. 12. 2000
Dát tip
Snad jen poznamku faktickou. Spravny termin je GMO, tedy geneticky modifikovane organismy. Pak by se melo rikat potraviny z GMO.

clovrdik
06. 12. 2000
Dát tip
Ach, jo, tenhle strach z vědy nechápu. Promiň, ale nechci zpátky na stromy. Hezký den přeji.

Cavalera
06. 12. 2000
Dát tip
Člobrdo: toho, že se vrátíš na stromy se bát nemusíš, obávám se však, že se jednou všichni vrátíme pod stromy:-))

clovrdik
06. 12. 2000
Dát tip
Cavalero : bojím se toho, bojím, neb vidím, jak se stále většího sluchu dostává všelijakým humaniťákům, kteří bez špetky povědomí o ničem ovládají svět ...

Eternal
06. 12. 2000
Dát tip
Matička Země je přelidněná. A pokud chce člověk na Zemi přežít v takovémhle hojném počtu, musí pozměnit kapacitu přírody.. výsledkem je genetické inženýrství, které je zdnámo již víc než desítky let. V praxi se užívá už 20 let, nebo víc? Růstové hormony jsou naprosto normální, už jako malý kluk jsem o nich slýchával. Člověk se chce povýšit nad přírodu, však mu to příroda vrátí několikrát nazpět. Takže se sejdem pod těma stromama, jestli nějaké ještě budou :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru