Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Králové období

30. 04. 2005
2
0
2289
Autor
I_v_a_n_k_a

Jaro, Léto, Podzim, Zima. Čtvero ročních období. Čtyři závodníci v nikdy nekončícím zápase. První bojovník - Jaro - se do boje vydává se svými kvetoucími stromy, keři, vonavými loukami plnými květin. Jaro nás vítá první teplou náručí. Poté následuje druhý sok o naši přízen - Léto, které nás vábí chladivou lázní rybníků, zelenající se trávou i touhou, která provází dlouhé letní dny. Za ním vyráží do boje mladý pán Podzim se svou rytířskou zbrojí plnou dlouhých rán, nádherně zbarveného listí, plnou vybídek k nekonečným procházkám usínající přírodou. A pak - pak přichází paní Zima. Zima se svou zasněženou planinou, malířem Mrazem, ledovými skluzavkami i sněhovými bitvami.

Jaro, Léto, Podzim, Zima. Tři a jeden mušketýr. Čtyři nerozluční přátelé, čtyři odvěcí sokové. Který z nich je opravdovým králem období? Probouzející se Jaro, dobrodružné Léto, tajemný Podzim nebo dáma Zima? Nevím. Nechci to zjistit. Nechci být matkou, jež zavrhne tři ze svých dětí. Nechci být soudcem vynášejícím neodvolatelný  (odvolatelný?) rozsudek. Nechci třímat v rukou kosu Smrti. Smrti králů.

Mohu se stát katem snů mnoha lidí? Mohu naší zemi ukrást možnost výběru? Nemohu. Dokonce nesmím. A proto prosím vás - ostatní: ,, Nestávejte se katy, zloději, matkami mrvých dětí. prosím..."


Robinia
09. 05. 2005
Dát tip
tip, nedivím se, že češtinářka dala za jedna

synáček
07. 05. 2005
Dát tip
Moc... T***

I_v_a_n_k_a
01. 05. 2005
Dát tip
češtinářka...a dala mi za jedna.co ty na to?

inlajn
01. 05. 2005
Dát tip
češtinářka je hodná a citlivá holka asi....že zdravime! ..já a muj pes Ferda.

I_v_a_n_k_a
01. 05. 2005
Dát tip
jasně.vyřídim,a že já zdravím Ferdu

inlajn
30. 04. 2005
Dát tip
...a co na to češtinář???

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru