Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez názvu

09. 12. 2000
4
0
2551
Autor
vánok

On videl vśetkých Jeho nikto Bol slepý.
Ribi
04. 04. 2002
Dát tip
prst! čooo! len jeden! a hore! veď preto! (ak nie---choď sa rozvičiť---)

Naso
06. 03. 2001
Dát tip
Inverzia až to zabolí! Ale koľko každodenných právd necháme plávať len tak okolo seba...

vánok
14. 12. 2000
Dát tip
Ty Lyryku, vánok je skutočne iná osoba ako Silvinka. Nemá českého priateľa. :o) Silvinka

JiKo
13. 12. 2000
Dát tip
téda to sou rozbory panečku :-)

Falka
13. 12. 2000
Dát tip
Cavalera: :o))) Lyryk: Moc se mi líbí internacionální výklad :o) Asi jsem fakt slepá :o)))

Cavalera
12. 12. 2000
Dát tip
Souhlas Jiko ..

Falka
12. 12. 2000
Dát tip
Cavalera: Dneska ráno jsem šla ven... Ptala jsem se spolubydlící, jestli je velká zima... řekla mi, že ani ne, ale že všichni mají bundy... Myslela tím úplně všechny lidi na světě nebo jen ty , které potkala, ty, kteří ji míjeli právě v tu chvíli, kdy byla venku...?

Albireo
12. 12. 2000
Dát tip
Falko, to sedí :-)

Cavalera
12. 12. 2000
Dát tip
Falka: to je sice pěkný, ale pak mi musíš specifikovat onen vzorek lidí, se kterými dotyčný přišel do kontaktu a upřesnit situaci .. což je samozřejmě blbost .... Já chápu co chtěl básník říci ... ovšem tahle báseň má svou skutečnou hloubku pouze tehdy, hovoří-li obecně a to ona i dělá. Pak ji ovšem nemůžu akceptovat, neboť v tu chvíli není pravdivá .. A teď mi prosím opět nezačněte všichni vysvětlovat o čem to je ...

Falka
12. 12. 2000
Dát tip
Cavalera: Co blázníš, človíčku... On videl vśetkých Jeho nikto Bol slepý. Nepíše se tu, že on vidí všechny a jeho nikdo... (stále, pořád) Jen - on viděl všechny a jeho nikdo... (min. čas = stalo se to) To se prostě někde někdy stalo... lidé, kteří tam byli, ho neviděli... on je ano... Když už to chceš rozebírat takhle... Nepotřebuješ vědět, kde a kdy a kteří lidé a co to bylo za lidi... Od toho to je báseň... nehovoří obecně o VŠECH lidech kdekoli a kdykoli, jen naznačuje, že takoví lidé taky jsou... ten slepý je potkal (například)... a třeba ani nepotkal jiné, i to se může stát... třeba celý život potkával jen takové lidi, kteří se neumějí dívat a pak to pro něj byli úplně všichni lidé... třeba jen jeden jediný den potkával takové lidi, kteří možná jen v tom okamžiku, kdy ho míjeli, byli zaneprázdnění, nevšímaví, "slepí"... a i tak to pro něj mohli být všichni lidé (všichni, které potkal v tom dni, v tom časovém úseku)... Z takového pohledu ta báseň může být obecná, nekonkrétní... Jen doufám, že vánek nebude smutný, že pod jeho tříveršovou básní píšeme takové elaboráty... :o)

Lyryk
12. 12. 2000
Dát tip
Jde o vtip, pravdivost je nesmyslná, báseň není matematický axiom, snad jen fyzikálně neměřitelně někam nakloněná rovina. Dvojsmysl slova "vidět" tkví v rovině 1. slovesa - konat vidění očima, vnímat vizuální obrazy; 2.v přeneseném smyslu slovesa vidět, mít k někomu ohledy, zohleňovat, nepřehlížet; V tomto významu se báseň snaží hříčkou naznačit, že i když jsme na tom vnějškově různě, někdo je slepý k lidem, jiný má slepé oči, vidět cosi však můžeme všichni... Báseň má však ještě jeden "internacionální" výklad: Pokud uchopím česky slovo "Bol", získá báseň ještě jiný význam. Smysl je v tomto významu takový, že jakýsi personifikovaný "bol" (básnicky bolest v mužském rodě) je nápadně slepý. Autorka zřejmě podvědomě neutajila, že její český přítel jí nevěnuje tolik pozornosti a je to na něm navenek vidět. Všechny významy jsou vtipné a vyžadují schopnost uvolnění z obvazů rigorózní logiky :-)))

Lyryk
12. 12. 2000
Dát tip
Omluva za překlep ve slově "zohleňovat", které mělo být "zohledňováním" a viz a :-))

Cavalera
12. 12. 2000
Dát tip
Falka: asi nemá cenu psát další úvahy, rozbory, myšlenky, bláboly ... prostě se asi ve vnímání této básně neshodnem .. Fakt by mě zajímalo, co dělá vánok, jestli se směje našemu hašteření, nebo je třeba smutná z nepochopení svého dílka námi všemi ... no myslím, že si nejspíš bude klepat prstem na čelo ..:-)) Nuže zaťukejme i my na to své a veselme se, neb těmi nejslepějšími jsme možná právě my ...-))

bláhovey
12. 12. 2000
Dát tip
Lyryk: díky, kam Ti mám dát TIPa? a nebo tři... ale to bych sem zase musel dát pět :-))

Miroslawek
11. 12. 2000
Dát tip
pravdivý postřeh, jak to někdy bývá ... ne však vždy S pozdravem za mých 8 diptrií Rozhledoslawek

JiKo
11. 12. 2000
Dát tip
či Optomohutnoslawek ? :-)

Cavalera
11. 12. 2000
Dát tip
:-))) já se zas musím smát .. Falka: jeho nikto ... to jsou všichni:-)))))) .. příště prosím vysvětlit kdo všechno jsou nikto:-)))))) ... Blahy: spodek Tvého komentáře mi kamsi unikl:-)))) Jo lidičky, hlavně, že se máme rádi:-)))))))

JiKo
11. 12. 2000
Dát tip
Co si poslechnout autora?

Albireo
10. 12. 2000
Dát tip
Mně to sice došlo ještě, než jsem se propracoval ke kritikám, ale maty to vyjádřil lépe, než bych to dokázal já.

Albireo
10. 12. 2000
Dát tip
Ještě TIP

Lyryk
10. 12. 2000
Dát tip
vtipné

bláhovey
10. 12. 2000
Dát tip
*!!! a - lidičky (především Cavalera), prosím, naučte se číst, než na něco zareagujete - abyste si byli jisti, o čem dílko je, a nezobecňovat na všechny, když říká jen "i to se může stát - tak si na to dávejte pozor" btw, negací věty "všechno je bílé" není "všechno je černé", ale "existuje alespoň jedna věc, která není černá" - to jen abyste viděli, v jaké úvaze lidé nejčastěji dělají chyby...

JiKo
10. 12. 2000
Dát tip
.. jo jo bláhovey aspoň jeden kamzík s aspoň jednou černou stranou že:-))

JiKo
09. 12. 2000
Dát tip
Buď jsem blbej a nepochopil jsem proč je to obráceně, nebo je to o tom, že kdo vidí může i přehlížet (?)

clovrdik
09. 12. 2000
Dát tip
mezi slepými jednooký králem :-)

maty
09. 12. 2000
Dát tip
On viděl všechny vnitřním zrakem,přestože jinak byl slepý,jeho neviděl nikdo i když slepí nebyli,protože mu nerozuměli.Asi.

vánok
09. 12. 2000
Dát tip
MATY !!!! MATY!!! MATY!!! :o) Asi som to mala zaradiť pod kategóriu hádanka. Klinec je trafený po hlavičke. :o))

dAEMON
09. 12. 2000
Dát tip
U nás se řiká :" Trefil jsi hřebík na hlavičku " :-) Já jen tak pro informaci. K dílku - idea zajmavá a dost pravdivá.

Cavalera
09. 12. 2000
Dát tip
Do určité míry je to pravda ... ovšem defakto tím říkáš, že vidící člověk není schopen se přenést přes vizuální stránku člověka a posuzuje ho vždy ovlivněn zevnějškem, čili ho nikdy nemůže skutečně poznat a s tím nemůžu souhlasit.

Falka
09. 12. 2000
Dát tip
Je to přeci jednoduché, Maty to řekl přesně... Cavalera... vánek přeci netvrdí, že to nejde, že vidící člověk není schopen opravdu "vidět"... Píše jen, že se to nestalo... mezi určitými lidmi... přece nemluví o všech... ale tihle někteří jsou mezi námi všude...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru