Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Blízkosť

09. 12. 2000
4
0
2252
Autor
vánok

Včera som cítil akúsi blízkosť akoby prichádzali Vianoce Aj ľudia! Pozeral som im do očí a nebál sa. Do rána napadol sneh...
Ribi
04. 04. 2002
Dát tip
a ja chcem! a prosím! prosím! (vravia mi) čo poradíš --- kritik (bol som skoro---iba skoro---a preto som---nespokojný---ale to je dobre---povedala babka---pretože tak vieš---že musíš kráčať)

Naso
06. 03. 2001
Dát tip
Pozri sa teraz na mňa a uvidíš ako vyzerá zdravá závisť t+i+p

vánok
20. 01. 2001
Dát tip
SaintEx: Netušila som, že to niekto prečíta mojimi očami :o).

JiKo
14. 12. 2000
Dát tip
Nejen strom.I já tu žiji! Sdílím s ním svou energii (c) Merle

Cavalera
14. 12. 2000
Dát tip
Človrdík to řekl myslím za všechny a tak jak to je ..

JiKo
14. 12. 2000
Dát tip
aby bylo jasno já mluvím o rasizmu a NE o tom, že někteří se neumějí chovat kradou atd...všem stajný metr

JiKo
13. 12. 2000
Dát tip
ad Romové: no já se tím dost zabývám, ale nebudu vám brát vaše názory. (Museli byste se v tom trochu hlouběji orientovat a pohybovat /nevnímejte v tom ani kapku ironie/)

JiKo
13. 12. 2000
Dát tip
bláhovey: víš, že mince má 3 strany?:-))

Cavalera
13. 12. 2000
Dát tip
No já jen jestli můžu přispět a nebudete mě hned zas bít přes hlavu, tak znám dva lidské tvory o nichž je řeč a jednomu říkám Jirko a druhýmu Petře .... :-))) Jo já vím, že Vaše debata je trochu o něčem jiném .... to já jen tak:-)))) (Tak mi to hlavně nevysvětlujte o čem debatíte:-)))) ... jo a o čem vlastně?:-))))))) .. nic, jdu se vyspaz z opice:-)))

Miroslawek
13. 12. 2000
Dát tip
_JiKo_: celkem se tím zabývám také, jsem k tomu nucen od dětství ... Ostrava Přívoz

clovrdik
13. 12. 2000
Dát tip
_JiKo_ : ty se tím zabýváš, ale já bydlím v severních Čechách - Teplice, a znám i Ústí, zdemolovanej Chanov v Mostě, E55, na který za každým patníkem stojí černá kurva, ...; vím i to, že když ve městě padne tma, jsou lidi většinou zalezlí a venku vidíš jenom skupinky cikánů ( rómů, chceš-li ). Vím, jak vypadal dvůr domu, kde bydlí babička s dědou a v druhé půli bydleli cikáni ... Nejsem rasista, fakt je mi jedno, jakou má kdo barvu, ale chování jistých lidí je pro mě špatně stravitelné. Ano, ty se tím zabýváš, ale já tady žiju !

Cavalera
12. 12. 2000
Dát tip
Blahy: proto jsem na vysvětlenou připojil druhou:-)))

clovrdik
12. 12. 2000
Dát tip
Jiko : bavil jsi se někdy s cikánem ? Já jo - a pochopitelně jsem se ho ptal, jestli si říká cikán a nebo róm. A co mi řek ? Že vždycky byl, je a bude cikán, jako všechny jeho generace před ním ! To jen ohledně toho jejich požadavku na označování jejich národnosti. Používání slova Róm a označení výrazu cikán za něco hanlivého si vymysleli idioti typu Uhl, Mlynář atd. a bohužel tím nakazili i některé cikány. Naštěstí mají někteří cikáni víc rozumu, než zmínění pánové !!

Falka
12. 12. 2000
Dát tip
JiKo: V podstatě viz. clovrdik a bláhovey...

Miroslawek
12. 12. 2000
Dát tip
_JiKo_: Cikáni je normální český název pro národnostní skupinu, stejně jako Angličané, Francouzi, Němci. Ač se to vžilo, říkat Cikánům Romové mi přijde protismyslné, nazýváš snad Němce Díe Deutsche? Romové si říkají oni sami a nechť se tak nazývají. O tom, že slovo Cikán má hanlivý význam netřeba polemizovat, ovšem Rom se postupem času dostal na podobnou úroveň vnímání ... budeme za chvíli vymýšlet další, méně pejorativní označení? Silně mi to připomíná vývoj v Americe - nejdřív negři, pak barevní/černí (Američané), teď Afroameričané a nyní už zase hledají něco jiného ... a stejně to nepomáhá, příčina není v názvu, jméně, slově. Je někde úplně jinde.

bláhovey
12. 12. 2000
Dát tip
cav: já vím :-)) proto jsem byl příjemně překvapen, udělals mi radost :-)) (oběma kritikama - je dobré poukázat i na druhou stranu mince... a jsem moc rád, že ta druhá strana mince není Tvůj případ)

Falka
11. 12. 2000
Dát tip
Cavalera: Včera mi jedna kamarádka vyprávěla... jak seděla smutná a unavená na nádraží, čekala na vlak... Pozorovala ji skupinka cikánů... tak dělala, že si jich nevšímá, nechtěla problémy... když si ji přišli vyfotit a smáli se na ni, chtěli ji upoutat, obracela hlavu, aby se nemusela setkat pohledem... nechtěla provokovat, chtěla klid... Tak seděla, oni odešli zase na svou lavičku... A pak se ten jeden zvedla a odešel... vrátil se s dlouhou rudou růží, kterou jí podal s přáním, aby přece nebyla tak smutná... Kyž spatřil její nechápavý pohled, dodal: "Víte, slečno, každý člověk by měl aspoň jednou za den něco dát... a něco dostat... Pamatujte si to... A mějte se krásně..." Potom se zase vrátil na svou lavičku... Saint Ex.: ... :o) mahonku, myslím, že jsme se oba zamilovali do stejných dílek :o)

Miroslawek
11. 12. 2000
Dát tip
Ty se nebojíš jen o Vánocích? Znám i jiné příležitosti.

JiKo
11. 12. 2000
Dát tip
Falkó ... Romové prosím

Falka
11. 12. 2000
Dát tip
JiKo: Za slovíčkem cikáni si stojím... je mi sympatičtější než Rómové... jako když si má člověk vybrat, jestli mu víc sedí Česko nebo Česká republika... Slovo cikáni mi zní se všemi konotacemi, které ve mně vyvolává... volný cikánský život, kočovnost, divokost, krása cikánských žen, uhrančivé oči, proradnost, nesvázanost... Rómové - to mi připadá jen jako škatulka, síť, očko, do kterého chtějí lapit všechny cikány žijící u nás, nálepka... navíc, pokud jde o hanlivost, je to právě slovo Róm, které se všude (v tisku, novinách, zprávách) objevuje v souvislosti s kriminálními činy, s negativními jevy, jako krádeže, výtržnosti apod. ... Slovo cikán je toho víceméně veřejně ušetřeno... Prostě se mi líbí :o)

Cavalera
11. 12. 2000
Dát tip
Ano Falko, o tom jsem mluvil, chci dělat radost a rozdávat dárky, né proto, že mi to přikazuje datum v kalendáři ... No a Blahy: co ten úžas? Myslíš, že i "brutální realista" (opět kradu člobrdíkův termin) nemůže dělat radost, rozdávat dárky a mít rád? .-)) ..

JiKo
11. 12. 2000
Dát tip
Falka měla bys vycházet z jejich požadavku na označování jejich národnosti

bláhovey
11. 12. 2000
Dát tip
cav: může, ale ne v případě, že je tím, co popisuješ ve své první kritice... JiKo, Falka: taky mám radši slovo cikán - "Róm" mi přijde poněkud... pokrytecké, takové schovávání se za slovíčky... hanlivé je, když se cikán píše či vyslovuje s "g"... P.S. kamarád mi vyprávěl o svém spolužáku, který se hrdě prohlašoval za "cikána" a nesnášel slovo Róm... ten člověk pochází z rodiny těch několika málo cikánů, kteří přežili válku

bláhovey
10. 12. 2000
Dát tip
Vánoce mají zvláštní atmosféru... * Cavalera: jestli máš takovéhle Vánoce tak je mi Tě upřímně líto a chápu, žes to nepochopil... ale Vánoce se samozřejmě dají udělat i úplně jinak a záleží to jen na Tobě...

Saint_Ex
10. 12. 2000
Dát tip
Vánok, takéto niečo som už dávno nevidel. Pri všetkej úcte voči ostatným kritikám, odmietam hľadať zmysel snehu v snehu, v symboloch, v spojitosti s Vianocami... Vžívam sa do slovka "blízkosť", ono je kľúčom k Tvojim slovám: je to ten takmer s mystikou hraničiaci a úžasne jednoduchý pocit blízkosti so všetkým, ktorý spája sneh i oči ľudí. Naozaj ho nemožno ináč vyjadriť. Je to Derridov koniec logocentrizmu... !*

Cavalera
10. 12. 2000
Dát tip
Blahy: trochu si nerozumíme, jistě .. vánoce mají svou kouzelnou atmosféru a to nejen v kruhu rodinném a svých blízkých, ale vůbec .. Můj komentář byl jakýmsi povzdechem nad lidskou rasou, která celý rok táhne svou káru pod heslem Homo homini lulpus .. a najednou utrhnutím lístku na kalendáři se tihle lidé začnout usmívat a i na ostatní apod. .. a buďme upřímní k sobě, pro kolik z nás, resp. našich známých jsou vánoce stresem kdy pořád něco musí .. uklidit, nakoupit, napéct ... jsou lidé, kteří spolu žijou, za celý rok si nekoupí ani dáreček a najednou díky jednomu datumu si něco koupí, jakážto přetvářka .. samozřejmě i já kupuju na vánoce dárky, naštěstí mě moc nebere uklízecí, ani pečící euforie, ale stejně tak je kupuji i přes rok, prostě něco uvidím a vím, že tohle někomu udělá radost, tak když na to mám, tak mu to koupím .. prostě dávám dárky protože chci je dávat a udělat občas někomu radost nějakou blbůstkou, bez ohledu na to jaký je právě datum .. už je mi jasný, že zas nikdo nepochopí co chci říct:-)) .. no prostě jsem si jen povzdechnul nad tím, že by si lidé mohli kupovat dárky, usmívat se na sebe a být k sobě vřelejší a tolerantnější nejen o vánocích, nejen kvůli datumu v kalendáři ... ale prostě i jindy ..

bláhovey
10. 12. 2000
Dát tip
cav: jůůůůůů, překvapils, jsem rád že tohle víš... a že to tu zaznělo :-))

clovrdik
09. 12. 2000
Dát tip
no jo, člověče, podíval jsem se do prázdný peněženky a cítil jsem : kurnikšopa, Vánoce !

JiKo
09. 12. 2000
Dát tip
a do večera roztál ... Trochu nechápu asi ...

Cavalera
09. 12. 2000
Dát tip
Přiznávám, že taky nechápu tu pointu se sněhem .. jisté však je, že vánoce jsou svátky přetvářky .. udeří datum a lidi se na sebe začnou usmívat, ačkoli se jinak na sebe mračí, kupují si dárky proto, že je den kdy se mají rozdat, místo aby si je kupovali tehdy, kdy k tomu mají chuť a mají skutečně proč .. a pak se z vánoc stalo nákupní, uklízecí a vařící běsnění, které zapomíná na jejich pravý původ ..

Falka
09. 12. 2000
Dát tip
Sníh... symbol čistoty... něčeho nového, snad i odvahy znovu začít, třeba právě odhodlaným přímým pohledem... všichni lidé by měli... Jenže Vánoce přejdou a lidé tak snadno zapomínají na svá odhodlání... a zase se střílí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru