Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KÍRPEN

12. 05. 2005
4
3
1884

Známý kamaráda kamarádky mé sestřenice, je kastelánem nejmenovaného jihomoravského hradu. Před někalika lety jsem navštívila hrad, jenž spravuje, abych obhlédla tamější vyhlášené kobky. To, co jsem objevila, je hodno Nobelovy ceny. Ovšem, já jsem skromná a podělím se o svůj objev - prapodivný shluk písmen - zcela zdarma. Zmínila jsem se o tom ve své nejnovější knize. Své badatelské úspěchy uvozuji úryvkem z třicáté sedmé kapitoly.

Z pokoje se ozýval hluk. Hlasy se překřikovaly... znělo to jako hádali. Kdyby jste se podívali dovnitř, našli by jste párty v plném proudu, avšak jejich účastníky ve velmi sporém (spíše žádném, než ňákém) oděvu. Muži se halasně smáli vtipům a odvážným pokusům svých společnic. Jen jeden se nebavil. V koutě ležel, snad člověk, připomínající při nejlepším cáry šatu a nějaké to maso (s pár kapkama krve). Ano, přiznávám, popis není tak úplně přesný. Kdyby jste se podívali zblízka, mohli by jste zahlédnout trosku, která kdysi bývala člověkem a to člověkem váženým.

Jen tak tam ležel, trochu zahalen cáry a obalen zaschlou krví od kopanců svých věznitelů. S nesnází pootevřel oči. Zaschlá krev mu jako malé strupy odpadávala na zem. Jeho pozice na zemi v rohu nebyla moc pohodlná a tak se snažil alespoň otočit na druhý bok. Pokusil se pohnout, ale zabránili mu v tom pouta, která mu ruce držela pevně k sobě, že neměl ani šanci se zvednout. Znovu se pokusil alespoň usnout, aby se na chvíli dostal z té neskutečné trýzně. Propadl se do Kírpenu (= výraz pro sen, který se pojí se zážitky a pocity (ze dne) tak silných, že se vám o nich zdá. Buď velice dobré, nebo extrémně špatné, jako v tomto případě)

 

 

Milý čtenáři, nezlobte se na mne, že se chci zmínit o tomto slově a přerušit tak napínavé vyprávění. Ale je to záhadné slovo s tajemnou a skrytou minulostí.

Směli jej používat pouze trestanci (zločinci, vězni, zloději, lháři a pomlouvači, vrazi, vězeňské krysy -nemyslím tím pouliční či kanální krysy, ale pouze vězeňské krysy- a jiná chátra) Teď možná máte otázku: "Jak jsem to slovo vypátrala?" Přiznám se, že to byla věc náhody, avšak pokračování pátrání bylo velice nákladné a zdlouhavé. Jak již víte, bylo toto slovo dovoleno používat pouze vězňům, a proto ani úředníci, kronikáři a jiní pisálci nemohli zaznamenat cokoli s tímto slovem (to znamená ani jeho historii). Poprvé jsem toto slovo spatřila ve vězeňské cele. Bylo vyryto na zeď. Bedlivě jsem si zrovna prohlížela jednu z cel, když tu jsem nalezla tři věty, které mě zaujaly dík neznámému slovu. Vydedukovala jsem z kontextu, že slovo musí znamenat sen. Četla jsem si je stále dokola a došla jsem k závěru, že znamená noční můru. Poslední věta, která byla v rohu místnosti, mě zmátla, neboť se tam autor rozplýval nad úžasným snem. (raději nepopisuji jakém). KÍRPEN tedy znamená sen, který je emocionálně laděný (možná ze zážitků dne) negativně či pozitivně.

Pátrala jsme v dalších dvaceti katakombách a věznicích. Moje dedukce se osvědčila, neboť jsem našla ještě dva příklady potvrzující mou teorii. Ale jenom s jedním úspěchem jsem se nespokojila. Zkontaktovala jsem se s některými lidmi v zahraničí (s přáteli, příbuznými, známým kamaráda kamarádky mé sestřenice a jinými). Prostudovali pro mne mnoho dokumentů (zadaly na internetu toto slovo a potom četly vyhledané texty), ale nikdo z nich nenašel podobné slovo, které by mělo stejný nebo obdobný význam. To pro mne znamenalo vítězství. Nejen, že toto slovo málem vymizelo, ale hlavně bylo ryze české, což se nám zase tolik nepoštěstí. Možná to bylo vítězství, aniž by mne někdo znal a oslavoval, ale jednou z toho bude trhák (podobně jako u Einsteinovi teorie relativity - znáte ji snad ne? No neříkejte!? Tak alespoň jméno Einstein? Uf, to jsem si oddychla, že alespoň jeho znáte.-) Tak velký objev v tak malé zemi jistě nezůstane skryt!

...Jak tedy vlastně KÍRPEN vznikl? Podle mého zkoumání vznikl asi ze skládání, odvozování, zkracování různých slov a jejich aspektů . KÍRPEN... jak vám toto slovo zní? No řekněte ho alespoň 3krát. (já počkám?)

KÍRPEN

 

KÍRPEN

 

KÍRPEN

 

(No tak, dejte do toho trochu života. Tak a teď pořádně NAHLAS    )

 

KÍRPEN

 

KÍRPEN

 

KÍRPEN

 

(Bezva... tak pokud vás teď někdo slyšel, musel si myslet, že vám asi přeskočilo. No dobře vám tak.. Občas se  musíte odvázat.)

Takže KÍRPEN - pokud vezmeme v úvahu, že je to sen s emocionálním naladěním pozitivním či negativním? dá se to vyložit takto:

 

                  Nádech drsnosti přidává-KÍRPEN-tzn. Negativní

                                    tvrdé K a to je jasný důkaz,             P-tzn. Pozitivní 

                                    že slovo používali zločinci.

 

                                                                                         Když budete KÍRP číst stále dokola, zní vám

                                                                                         také jako PÍRKO. Ano, je to záměrně, neboť

                                                                                         sen je lehký jako pírko (pro ty kteří se mnou

                                                                                         nesouhlasí, tak tím myslím spánek ve fázi REM

                                                                                         kdy krev jde do mozku a zdají se vám sny a

                                                                                         třídí se vám informace nastřádané za jeden

                                                                                         den.)

 

 

Musím se vám přiznat, že si nejsem svým výkladem stoprocentně jistá. Přece jenom podle mého výkladu by museli být vězni natolik inteligentní, aby zvládli alespoň základní a část střední školy, kde získají nějaké vědění jako např. slova Pozitivní, negativní, atd. (Ale zloději museli být nejenom rychlí, ale i chytří, takže možná...)

 

Pokládám si další otázku: "Proč jenom ve vězení se toto slovo bez minulosti objevuje?" Není nikde v písemnostech zapsáno. V žádných pozdějších učebnicích ani slovnících Možná, že beze mne by toto slovo úplně zaniklo. Pátrání po minulosti slova se vyvíjelo dobře a já jsem se také dostala k dokumentům našich vládců psané písaři a některé z nich mi velice pomohly... zvláště jeden z nich. Na jednom spise se totiž objevuje zpráva o záhadném slovu. Stálo tam - pokud si dobře pamatuji -,že zákon vyjde v platnost ještě týž den (avšak rok ani den nebyl uveden a záznam se z nějakých neznámých okolností oddělil od svých listin, takže ani vlastně nevíme do kterého století patří a jaký byl rok.), a že bude trestán kdokoli, kdo zákon poruší. (Dále to pokračovalo výpisem úředních věcí, za tím byla velikananánská díra a teprve za ní jsme mohli číst text dál. Všimněte si také zvláštnosti, že objekt jednání - tedy slovo - je až na konci?) Budu citovat, omlouvám se za případné chyby mé paměti: "Kdokoli zakázané slovo vysloví, je automaticky považován za zločince a je vsazen do vězení, dokud se neprokáže jeho vina v porušení některého zákonu" Na konci byly podpisy zřejmě významných osobností (avšak pro lidi naší doby neznámých, protože jejich jména jsem si ověřovala a žádné z nich jsem nenašla, nebo alespoň dvě z nich nebyla ve stejné době.) Jaké to slovo je, se tam však nepsalo, neboť by tím byl porušen zákon, který byl právě ustanoven. A proč zrovna toto slovo? Nebo se mohu ptát proč právě vězni mají povolení používat toto slovo? To nám zůstane záhadou?

 

 

 

 


3 názory

(73)
14. 01. 2007
Dát tip
Moudří blázni, sestavil Emanuel Frynta. muzem si tykat. az to sezenes, tak napis, totiz a z to prectes

S promínutím musím požadovad dosvětlení, neboď vaše velice krátka a řízná odpověď není jaksi, jak bych to řekla, až tak jasná... S díky zdravím Černá vdova

(73)
13. 12. 2006
Dát tip
jodok

No teeda..ja sem sice moc nechodim..vlastne jsem tu uplne poprve..ale libi se mi to..cetla jsem uz vic tvojich dilek a vim jak asi tak trochu premyslis..moc se mi libi, ze si vybiras neobvykla temata a nevyhybas se vyzvam:))..proste a jednoduse je to dobry..i kdyz ta gramatika..ale co uz, vsechno nemuze byt dobry:))

oops! Tak ted to vypada, ze si to moje kamoska cerna vdova napsala sama na sebe..ale nenapsala..jen se nahlasila na sebe a ja jsem si to pak precetla a napsala na to kritiku...takze si tak nejak no..mejte se

Díky, to mě opravdu potěšilo. (Výstava je dost stará a s těma y,i jsem fakt strašná, to přiznávám)

Francois
31. 05. 2005
Dát tip
Já tady vetšinou nebývám přísný, takže trošku..... Výstava nic moc, snad myšlenka (ale ta i,y!!!), sloh, obraty nic, Dopis asi nejlepší, najednou bez chyb, pěkný sloh, tohle rovněž slušné, až zase ta y,i!!!

Šušnička
25. 05. 2005
Dát tip
Tak, to se mi fakt líbí. Trochu mi to připomíná Cimrmana (a toho fakt miluju) a ta zaschlá krev mě donutila číst dál přesto, že nerada čtu dlouhé příběhy. Takže ti bezvýhradně dávám tip*

Děkuji ti za ocenění. Vážím si toho, že po tom, co jsem ti napsala, jsi byla ochotná si to přečíst a neodradila tě ani to, že je to na docela dlouhý

Eileen, tobě samozřejmě děkuju, že ikdyž se ti to nelíbilo, napsala si mi kritiku, která mě zase tolik nezhodila. Ráda bych ti objasnila pár věcí. Za prvé přiznávám, že nejsem nejlepší v pravopise (tím myslím, že opravdu dělám hloupé chyby). Taky si se divila, proč jsem nepokračovala s příběhem. Já jsem totiž nemyslela vážně, že to je zajímavý příběh. Je to jak-je v uvedeno- vytáhnutý z jednoho příběhu, ale je teda vážně kec, že je to celá kniha. A ještě k tomu ten příběh není dokončenej. Ale opravdu moc děkuju, že jsi mi napsala, protože já chci dostávat kritiky jak dobré, tak i ty s hořkou příchutí Ahoj Vdovička

Eileen
23. 05. 2005
Dát tip
hořkou příchuť jsem Tobě do kritiky nepřidala, i když to vážně často dělám. ahoj:)

Eileen
20. 05. 2005
Dát tip
vadilo mi několikrát "by jste", potom taky, že se někde opakují stejné výrazy, třeba hned na začátku ta zaschlá krev.. nerozumím, proč je na začátku nastíněna atmosféra večírku a tedy děje, a potom utnuto, kírpen a konec přitom jsi psala: ..že se chci zmínit o tomto slově a PŘERUŠIT tak napínavé vyprávění. ... vyprávění nepřerušeno, ale ukončeno, ztraceno..dřív než pořádně začalo... škoda. každopádně je to zajímavé hodně, ale tip tomu nedám, něco mi tam prostě vadí.. ale jako četla jsem;) ahoj, Eil.

Poměrně složitá lit. fikce. Její dávání na net taky bylo složité. Po gramatické i stylistické stránce nemohu nic vytknout, snad jen by bylo záhodno povídkou protknout celý text, ne jen úvod. Dýchá na mne z toho kouzlo pravosti, rádobyhodnověrnosti a všech těch krásných věcí okolo. Něco takového se často nevidí. Obzvláště zajímaavý je pokus o lingvistický rozbor slova a celé je to protkáno humorem a přesvědčením o svojí nadřazenosti. Že by se mladá generace autorů konečně pomalu ( rozuměj hodně PPPPPPOOOOOOOOOMMMMMMMMMMAAAALLLUUU) lonečně rodila?

Dílko je velmi dobře napsané, krásně se čte a navíc je na zajímavé téma (aspoň pro mě). Líbí se mi, takže posílám tip :o)

:)))) jo! to je výborný! třeba to jak ve středověku asi fakt neznali "pozitivní a negativní":-)) potom ta presentovaná jedinečnost nálezu:)) super (a místy to trochu připománalo kecy výzkumníků z Ropáků:))) veletip!!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru