Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vůně lesa

12. 05. 2005
0
0
675
Autor
mushiua

 

Vůně lesa

 

Robert Rumský zaklapnul notebook, dopil zbytek kávy a zapálil si cigaretu.Opřel se pohodlně do křesla a zapřemýšlel, co asi udělá nakladatel, když nedostane Robertovu práci včas.

Robertovi by 47, měl za sebou jeden rozvod a žil sám v malém bytě v centru Prahy.Hodně kouřil a hodně pil.Psal pro jedno nakladatelství anotace k nově vyšlým knihám.Na živobytí mu to stačilo a nezabralo to příliš času.Měl tedy dost prostoru pro psaní básní.Básní, které nikdo nikdy neuvidí.Krom pár kousků, zveřejněných na internetu, končila většina jeho výtvorů na dně šuplíku.Robert neprahl po uznání, jen se toužil vypsat ze své hořkosti a pesimismu.

S cigaretou v ústech došel k oknu a zahleděl se ven.Pozoroval ucpané silnice, přeplněné chodníky a šedavý odstín smogu.“Proč konečně nevypadnu z Prahy“, pomyslel si.Rozhodl se zajít do své oblíbené hospody, doufal, že tam dostane nějaký nápad pro nakladatele.Vzal si kabát a vyšel z bytu.

Když dorazil do restaurace U žabáka, nebyl tam ještě žádný z jeho známých, sedl si proto k opuštěnému stolku v rohu a objednal si rum.První sklenku následovalo několik dalších a Robertova fantazie se rozeběhla na plné obrátky.Konečně si naplno uvědomil, že bydlení ve městě má po krk.Rozhodl se odjet co nejdříve do přírody…

Druhý den,i přes zákeřnou kocovinu, se svého plánu stále držel.Zatelefonoval nakladateli, že musí nutně na pár dní do nemocnice, naházel do batohu pár nezbytností a vyrazil na nádraží.Tam si koupil jízdenku do malého městečka nedaleko hranic se Slovenskem.Ve vlaku usnul, čili  mu cesta rychle uběhla.Když ale dorazil na místo, byla už tma.Proto se rozhodl přenocovat na nádraží.Časně ráno ho vyhodili uklízeči a nezbylo, než se vydat do hor.Po asi dvou hodinách putování dorazil k typicky venkovskému stavení.Na zahradě se páslo pár krav, ovce a kůň.Náš hrdina, hnán hladem,  zaklepal na dveře.Otevřel starší muž, evidentně sedlák.Robert mu v krátkosti popsal svou situaci a pán mu nabídl stravu a nocleh.Požadoval pouze pomoc při práci.Robert souhlasil a po seznámení se sedlákovou ženou se hned jal štípat dříví.

Den za dnem se více a více zabydloval na statku, užíval si přírodu i domácí kořalku.Rád se staral o zvířata.Pásl krávy,stříhal ovce,hřebelcoval koně.Obzvlášť se mu zamlouval osel.

Po večerech, když nemohl spát, přemýšlel Robert často o tom, jaká je škoda, že lidé ve městě, zejména děti, neznají tyto venkovské krásy.Hovořil o tom i se sedlákem a ten mu poradil, ať se vrátí domů a vypráví lidem o venkovském životě.Roberta Rumského ten nápad nadchl a rozhodl se ho uskutečnit.Jaké pro něho bylo překvapení, když mu sedlák věnoval oslíka.Přepravit hýkavce vlakem nebylo nejsnazší, ale podařilo se a brzy už byli oba v Praze.

Hned po příjezdu si Robert oslíka osedlal a jal se s ním jezdit po pražských ulicích.Lidé se dost divili.Když se někteří ptali, co se děje, vyprávěl jim o přírodě.Opakoval tyto praktiky pár dní po sobě, ale začal mít problémy s městskou policií, navíc se zdálo, že lidé ho moc neposlouchají.Byl hluboce zklamán.A protože ho přešla chuť se dále ponižovat, usoudil,že je na čase zajít k Žabákovi.Byl ale bez peněz.Tak vzal osla, prodal ho do ZOO, utržený obnos propil v hospodě U žabáka, a když se po třech dnech probral z rumového delíria, zavolal svému šéfovi, že se vrátil z nemocnice, zapnul notebook a zapálil si cigaretu.Tak skončil příběh Roberta Rumského, pána,který chtěl lidem objasnit, že venkov je krásný, ale protože to nikoho nezajímalo, utopil své iluze v rumu.
johanne
14. 06. 2005
Dát tip
Docela dobrý, klasika. Chce to trochu originálnější nápady, ale to přijde :).

nounejm
13. 05. 2005
Dát tip
Tak tohle se mi líbílo daleko víc, než tvoje druhá věc, co jsi sem dnes dala. Jako kdyby to psal někdo jiný. Je to hezky napsané, konec taky fajn.

Alojs
12. 05. 2005
Dát tip
spíše vyprávění než povídka. Napsáno to není špatně, ale příběh není nic nového. jinak za tečkou ve větě se dělá mezera, jo? :-) Ale koukám, že tady začínáš, takže držím palce. začátky jsou tady dost kruté, tak ať se co nejrychleji prosadíš :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru