Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rasistou snadnoa rychle

13. 05. 2005
0
0
2390
Autor
carodejkaPS

Přečtěte si a pochopíte, proč někteří lidí cítí k romům nenávist

Představte si situaci: jdete po ulici. Najednou vás bezdůvodně napadne pes, kterého vidíte poprvé v životě a ošklivě vás pokouše. Co uděláte? – nejdřív se necháte ošetřit lékařem a co do budoucna? Pravděpodobně začnete nenávidět psy, všechny psy, nejen třeba jen vlčáky, nebo jen jezevčíky…
A teď ekvivalentní situace, která se mi nedávno přihodila. Seděla jsme s rodiči v našem rodinném domku, v poklidné ulici na okraji města, nad hrnkem čaje. Jen náhodou se tak podívám s okna. Malý plůtek, kterým je naše předzahrádka obehnána, přeskakuje tak 14-16tiletý romský spoluobčan. Z pod sněhu je vidět z porcelánové srnky po prababičce jen hlava, takže jsem dodnes přesvědčená, že ji už měl vyhlédnutou delší dobu. Jakmile přeskočil plot a zručným hmatem sahal po sošce, zařvala jsem na něj přes zavřené okno. Evidentně se lekl, přesto se srnkou v podpaží přeskočil plůtek v opačném směru, ale když si uvědomil, že už se za ním žene mamina před dům, doslova fláknul s křehkým porcelánem o chodník, aby se roztříštil na mnoho střepů… dostal mnoho jmen, ale to bylo k ničemu. Pokud totiž zavoláte na nejbližší policejní služebnu, je vám jen suše oznámeno, že škoda na majetku v řádu desítek či stovek korun je v podstatě zanedbatelná a žalovatelné jen vniknutí na soukromí pozemek. Jenže jak chcete obžalovat někoho, komu jste se vzteky ani nestihli pořádně podívat? Těžko. Ač s neustálým žvatláním nadávek „pod vousy“, seberete z chodníku střepy, aby se, nedej bože, nepořezali ještě ostatní kolemjdoucí.
A do budoucna?…


Georgino
23. 04. 2006
Dát tip
chápu tvoje rozhořčení, přeci jen pocházim ze stejnýho města, ale nesouhlasim, stejně jako většina. já taky pár romů nemusim, ale jedná se o konkrétní okruh lidí, nikoliv celou komunitu. spíš jsi to jen blbějc specifikovala. romové jsou holt víc vidět, tak se líp do nich strefuje (to myslím čistě obecně). na druhou stranu tady je zbytečný cokoliv vysvětlovat, když 99% lidí na písmákovi nemají páru o situaci v severních čechách.

carodejkaPS
31. 01. 2006
Dát tip
jo, možná.., díky za návrh. definice nebyly nikdy moje parketa (jsem budoucím povoláním nechnik a bohužel ne spisovatelka)

carodejkaPS
17. 05. 2005
Dát tip
Nicollette a proč teda přeskočil ten rom náš plot a vniknul na náš pozemek? - ž e jsme špatnej člověk? Tak to určitě ne! a jestli si dál myslíš, že jsme kravka- prosím, máme demokracii, každý má právo na svůj názor. Zakořeněné předsudky? - no, neřekla bych, mám taky kamaráda je to rom, nikdy jsme m u to slovem nevyčeltla, anopak, vážím si ho, za to, jaký je a jak se chová, ale je to vyjímka. A nemůžu říct úplně na 100%, že nenávidím romskou komunitu,a le vadí mi jejich chování, nejde jen o srnku, jde o všechny ukradené věci, o kterých můžu říct s jistotou, že to byli oni, jde mi o vysokou kriminalitu, kterou tato kominita disponuje a když jdu u nás v jedné čtvrti (říkáme jí Bronx), tak mi není zrovna příjemně, když vidím postávající, lelkující náctileté, ajk vytahují z kapes lesknoucí se čepele nožů. A musím říct, že jste mě všihni překvapili svým přístupem. Nevím, jestli je to přetvářka, nebo jste opravdu na straně Romů, kteří jen ze státu vysávají peníze, dokáží si jen stěžovat a nic neudělají. a je mi opravdu líto, těch pár vyjímek Romů, jako můj kamarád Ondra, kteří se vzdělávají, chovají se slušně, aby něčeho dosáhli, jsou totiž jako kapka v moři. A možná máte i trochu pravdu, že jsem ten článek napsala příliš drsně, omlouvám se těm kapkám v moři, kterým by to mohlo ublížit na cti.

johanne
16. 05. 2005
Dát tip
Chápu tvůj vztek i s tím, že sama odmítáš jakékoli ospravedlnění. Nejlépe to vyjádřila Minij, k tomu prakticky není co dodat. Myslím si, že nejde primárně o rozbitou srnku, ale o zakořeněné předsudky v tobě, které jen čekaly na vyvolání, na nějaký impuls. Je fakt, že Romové se většinou nechovají (z našeho úhlu pohledu) příliš slušně. Možná je to jen naše iluze, oni mají jiný styl života. Komu náleží hodnotit ho? Co si myslíš, že svým přístupem změníš? Zkus o tom přemýšlet.

Zbora
13. 05. 2005
Dát tip
Do budoucna si koupim pitbulla a adoptuju cikánské dvojčata, bych předešel tomu, že mě pokouše cizí pes, či okrade cizí dítě :o)

jo a ked ti to pridem ukradnut ja, bledy ako stena zacnes nenavidiet vsetkych bielych ? no zacnes ? zacnes ?

rybka
13. 05. 2005
Dát tip
hmm, rasistou snadno a rychle?....pes me pokousal, cikane me taky okradlo a stejne porad zboznuju psy a lidi hodnotim podle jinych veci nez je barva kuze ...tohle je peknej bullshit

inlajn
13. 05. 2005
Dát tip
...viz rybka....souhlas...

souhlas viz. předešlí navíc mi to na písmáka moc nepasuje - ale nechci škatulkovat...

Katycik
13. 05. 2005
Dát tip
Těch psů, co koušou, je v podstatě málo. Většinou k cizím nechodíte, tudíž vás nepokoušou. Ale když vidíte naše zmiňované spoluobčany, tak vidíte, že se VĚTŠINOU chovají stejně. Jsou sprostí, křičí, obtěžují,... Oni křičí, že je bílí nemají rádi, ale nezačnou se chovat jinak. Netvrdím, že nejsou výjimky, já sama mám pár kamarádů. Ale souhlasím s rybkou a Minim Sladkyj. To je můj názor.

Nicollette
13. 05. 2005
Dát tip
holka, ty seš s prominutim kráva, až to drnčí.... když mě pokouše pes, tak ho nezačnu nenávidět, ale řeknu si - proč mě ten čokl pokousal? a) sem špatnej člověk a on to vycítil b) někdo (pravděpodobně bílej ksicht) ho tak vychoval jestli nenávidíš Romy za to, že vám jeden malej sígr šlohl porcelán, pak ... no tipuju tě na 14 let, takže u tebe to ještě chápu a škoda slov..... až přijde třetí světová, až budeš nedejbože vážně nemocná, až ti kdokoli z rodiny umře, pak budeš mít nějakej porcelán v píči

Nicollette
13. 05. 2005
Dát tip
vono je ti 21 ... tak to seš fakt kravka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru