Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chůze pro začátečníky

13. 05. 2005
2
1
1672
Autor
warman
Je to prosté, milý chodče. Stačí si stoupnout na dvě končetiny a dobře udržovat rovnováhu. Nejlépe se k tomuto účelu hodí končetiny dolní, zvané též nohy. Pro případ, že by vám postoj na dvou nohách, na které musíte přenést celou svou váhu, činil obtíže a začal by jste se převažovat vpřed, či vzad, čímž by hrozil váš pád, připravte si do pohotovostního režimu i obě končetiny horní zvané ruce. Pokud by opravdu došlo k extrémnímu nevyvážení těla, použijte ruce k opření o pevný předmět ve svém dosahu a přeneste váhu na tři body, což je v trojrozměrném prostoru s gravitací nezbytné pro stabilitu bez vyvažování. Pokud se vám zdárně podaří překonat prvních několik pádů a potom již budete stát na vlastních nohách bez toho, aby vás něco podpíralo, tak vězte, že k vašemu prvnímu kroku zbývá už jen krůček. Stačí přenést váhu pouze na jednu, opakuji na JEDNU, dolní končetinu. Tento pohyb může být značně obtížný. I rozený chodec má s tímto občasné potíže. Nejzajímavější na tomto problému je, že tato přechodná instabilita se vyskytuje především u chodců značně nočních a odcházejících z určitých nočních podniků. Po přenesení váhy na jednu končetinu si můžete zkusmo zapohybovat končetinou volnou. To vám dodá jistotu. Podpořen touto jistotou, nyní přijde předposlední část kroku, posunete volnou nohu směrem vpřed. To znamená, že ji zhruba o půl metru předsunete před nohu stojící. Zde ji položíte na zem. Polední fází vašeho prvního kroku je přesun váhy na nohu v předu. To znamená, že se celou svou vahou opřete o nohu předsunutou. Pokud toto úspěšně zvládnete, tak vězte, že jste dokončil svůj první krok! Gratuluji! Pokud nyní přisunete zadní nohu, dosáhnete tak rovnovážného stavu, který byl na počátku, ale o délku svého kroku vpřed. Opakovaným cvičením a tvrdou pílí dosáhnete potřebného cviku, který vám dovolí nejen chodit, ale též běhat a posléze i skákat. Tímto náš rychlokurz chůze pro začátečníky končí. Přeji vám příjemné chvíle prožité chozením a málo puchýřů!

1 názor

my jsme se učili, že chůze je vlastně jen souvislé pásmo pádů vpřed, přičemž jim zabraňujeme instinktivně předsunutím nohy...

haluskacz
14. 12. 2005
Dát tip
jo, to je pěkný, jen (sorry, že prudím) jednu poznámečku ke gramatice: prosím abyste, nikoli aby jste. děkuju

Janajka
14. 05. 2005
Dát tip
Vím, že pointa této blbůstky je asi trochu jinde, ale mně při čtení napadlo,kolik že je na světě věcí, který člověk bere jako naprostou samozřejmost a ony tak samozřejmé nejsou... Každopádně za nápad típek. :o)

warman
14. 05. 2005
Dát tip
No... po pravdě řečeno...přesně nad tím jsem se taky zastavil a je až neskutečný, kolik pohybů a mylšenkovejch koordinací čkověk musí udělat na jeden obyčejnej krok, kterejch denně udělá tisíce...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru