Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dovolená

14. 05. 2005
1
0
692
Autor
mushiua

 

Dovolená

 

Hana,1990

Přestalo pršet a na nebi se obnažilo slunce.Z budovy filosofické fakulty se vyvalil dav studentů a mezi nimi i Hana,štíhlá blondýnka se štosem knih v podpaží.Vydala se směrem na Václavák,za chvilku se má sejít s Milošem u koně.Miloš je Hanin kluk,chodí spolu pět let,ale občas má Hana pocit,že je to snad sto let.Ráda by,aby se jejich vztah posunul nějakým směrem dál,jenomže Miloš strašně  nerad mluví o budoucnosti.Takhle to dál nejde.Hana je rozhodnutá si sním co nejdříve promluvit.

“Jdeš pozdě,tvrdnu tady jako debil”prohlásí nepříjemně Miloš a frajersky si potáhne ze Startky.

“Promiň,měla jsem přednášku”odvětí Hana a letmo ho líbne na tvář.

“Zajdem na jedno k Levejm?”ptá se Miloš,a Hana apaticky přikyvuje,kdyby odmítla,došlo by k hádce a té se chce za každou cenu vyhnout.Proč si kazit tak krásný den.

V hospodě U levejch dvojice potkává několik Milošových spolužáků z elektrotechnické fakulty.Haně se zdá nechutné,jak tam chlapci sedí,prolévají se mnoha pivy,kouří jednu za druhou a žvaní o nesmyslech,proto je dost pobouřená,když se k nim Miloš přidává.Chvíli se ho snaží marně zlákat,aby se s ní šel projít a nakonec odchází sama.V tu chvíli už má jasno,s Milošem se rozejde.Copak tohle je kluk pro ni?Je sice už ve třeťáku,ale Hana má občas pocit,že se chová jako puberťák.

 

Robert,2005

U moře jsem letos poprvé v životě.Máma s tátou byli fakt hodný,že letos naplánovali tuhle dovolenou.Byl jsem poslední ze třídy,kdo ještě nebyl u moře.V září půjdu už do páté třídy a až se paní učitelka zeptá,co kdo dělal,budu moct říct,že jsem byl s rodičema ve Španělsku.Vlastně nejen s rodičema.Jsou tu s náma ještě teta Sylva se strejdou Milošem.Říkám jim této a strejdo,i když to nejsou naši opravdický příbuzný,protože je mám rád.Jsou to nejlepší kamarádi mých rodičů.Tak jako já se kamarádim s Jardou kalouskem z béčka.Ale vlastně trochu jinak,protože já s Jardou nechodim do kavárny,ani do kina,ani na nákupy,jako to dělá mamka s tetou Sylvou.

Zrovna sem viděl,jak rybáři na břehu vyložili plný náklad ryb,co nalovili.Je to tady vážně super.Asi půjdu sbírat mušle.

 

Sylva,2005

S Milošem,mým manželem,jsem se seznámila před šesti lety.Pracovala jsem tehdy v Motole jako sestřička a on tam přišel se zlomeným malíčkem na ruce.Ošetřovala jsem ho a on mi při tom vyprávěl,jak se zranil při volejbalu s kamarády.Líbil se mi na první pohled.Shodou okolností jsem v té době s nikým nechodila a tak jsem doufala,že mě někam pozve.K ničemu se neměl a tak jsem mu sama nabídla,že zajdeme na víno.Od té doby jsme se scházeli čím dál častěji a před čtyřmi lety jsme se vzali.Náš vztah je zvláštní.Já Miloše miluji hluboce,o jeho citech ale poněkud pochybuji.Vím,že mě má rád.Ale jestli mě miluje?Myslím,že miluje Hanu,vyprávěl mi o ní již na začátku našeho vztahu.O tom,jak se znají dlouho,jak se s ním rozešla ještě na vysoké..Teď už o ní tolik nemluví,o to víc na ni ale myslí.Ptáte se,jak to snáším?Smířila jsem se s tím.Jsem ráda,že mám klidné manželství.Ženská jako já,která nemůže mít děti,nesmí čekat na pohádkovou lásku.Taková totiž nikdy nepřijde.Milošovi chvíli trvalo,než se smířil s tím,že mu nedám potomka.Dnes už o tom doma nemluvíme.Tváří se,že mu to nevadí,ale vidím jak se dívá na malého Roberta.Rád by měl děti.A ještě radši by je měl s Hanou.

Přesto jsem souhlasila,že pojedeme na společnou dovolenou do Španělska.Mám vlastně Hanu celkem ráda.Je na mě milá a chová se přátelsky.Když občas přijde řeč na minulost a někdo se přede mnou zmíní o ní a Milošovi,tváří se rozpačitě.

 

Robert,2005

Páni,tak dnes jsme se strejdou Milošem postavili hrad z písku.Byl parádní.Největší ze všech hradů z písku na celé pláži.Pak mi táta koupil zmrzlinu a pak jsme se fotili s plavčicí.Byla hodně opálená a taky hubená,vypadala v plavkách jinak,než moje mamka nebo teta Sylva.Moc se mi líbila.Ukážu ty fotky s ní všem klukům ve třídě.Pak mamka ze srandy křičela na tátu,že se fotíme s cizíma ženskýma a pak mě naši házeli do moře.Večer se stalo něco moc divného.Procházeli jsme se všichni po pláži a když jsem se podíval na takový ostrůvek,viděl jsem tam mořskou panu!Přesně takovou,jakou znám z pohádek.Opravdovou mořskou panu. Je to tady vážně super.Asi půjdu sbírat mušle.

 

Petr,1990

Milý deníčku.Dnes se stalo něco výjimečného.Vím,že jsem se zařekl,že už do tebe nikdy nic nenapíšu,ve třiadvaceti jsem na to už trochu starý,ale tohle je zásadní věc.Potkal jsem dnes v knihovně jednu bezvadnou holku.Jmenuje se Hanka,je jí dvacet a je v prváku na politologii.Před měsícem se rozešla s nějakym Milošem z elektrotechniky.To sice neříkala mě,zaslechl jsem,jak to vypráví kamarádce,ale důležitý je,že nikoho nemá.

Tak jsem jí nadběhl na schodech,vrazil do ní,jako že ji nevidim,a když jsem jí sbíral knížky,pozval jsem ji do bijáku.Jdeme v sobotu!Drž mi palce,deníčku,je moc hezká.Ahoj.

 

 

Miloš,2005

Po rozchodu s Hanou byl Miloš nějakou dobu sám.Trpěl depresí a litoval,že přišel o svou lásku.Měl pak ještě několik letmých známostí,dostudoval elektrotechniku a začal v tomto oboru podnikat.Dnes je v zaměstnání poměrně úspěšný.V roce 2001 se oženil se zdravotní sestřičkou Sylvou.Líbilo se mu,že je tichá a nekonfliktní.Mají hezký i když trochu chladný vztah.Nikdy jí nevyčítal,že nemůže otěhotnět.

S Petrem,Haniným manželem ,vychází dobře.Dá se říct,že se z nich stali přátelé.Byl na jejich svatbě i na Robertových křtinách.Roberta si Miloš moc oblíbil.I Hana se Sylvou jsou přítelkyně,což Miloše těší.Právě proto,že spolu všichni tak dobře vychází a jsou schopni vydržet několik dní pohromadě bez hádek nebo pocitů ztráty soukromí,vymysleli Petr s Milošem,že by mohly oba páry a chlapec vyrazit společně na nějakou dovolenou.Vše domluvili,naplánovali a zařídili,a až pak se svěřili manželkám.Obě byly překvapené.Příjemně.

 

 

Robert,2005

Naše dovča pomalu končí a tak hodně fotím,abych měl co ukazovat ve škole.Naši se mi naštěstí nebojí poučet foťák.Už mám spoustu obrázků.A dnes odpoledne jsem na pláži fotil naše s tetou a strejdou,jak sedí všichni čtyři na křesílkách vedle pláže a takových velkých kamenů.A jak jsem se skzr foťák kouknul na ty kameny,zase tam seděla ta mořská pana.Mamka s taťkou na té fotce vidí jen sebe a tetu Sylvu a strejdu Miloše,ale já tam vidím i tu mořskou panu.Protože ona tam byla.Věřte mi,milí čtenáři,fakt tam byla.

 

 

 


johanne
16. 05. 2005
Dát tip
fajn, tohle by se dalo i slušně rozvést :)...

sidonia
14. 05. 2005
Dát tip
ty jo, dobrý.... akorát ten konec... byla sem zvědavá co a jak dál... četlo se to fajn *t

Rusalka2712
14. 05. 2005
Dát tip
jo v poho... :D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru