Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ

23. 05. 2005
0
0
992
Autor
Sheridan

... některé případy je těžké vysvětlit ...

      Mark si již po několikáté pečlivě pročítal dokument z místa činu a snažil se vyčíst mezi řádky něco, co mu možná dosud unikalo. Nějaká maličkost, která sice nebyla na první pohled patrná, ale která by přesto mohla pomoci usvědčit vraha.

    Pozvolna pročítal spis a stále dokola si prohlížel fotografie z místa, kde se vše odehrálo.

 

     Bylo paradoxní, že mu přidělili zrovna tenhle případ. Poslední dobou ho spíše přehlíželi. Nové, zajímavé případy, dostávali jeho mladší a perspektivnější kolegové. Na něj většinou zbývala pouze nějaká druhořadá administrativní práce.

    Už ho to pěkně začínalo štvát. A teď tohle.

 

     Včera, těsně před půlnocí, byla ve špinavé postranní uličce, kousek od hlavního nádraží, nalezena zavražděná mladá žena. Na první pohled bylo zřejmé, že dokud žila, musela být velice pohledná. Teď však z ní zbylo pouze zkrvavené torzo čehosi, co kdysi bylo tělo krásky. Neznámý pachatel jí zasadil, podle předběžného ohledání, sedm bodných ran, přičemž již ta první, byla, jak potvrdil soudní lékař, smrtelná. Pachatel to musel vědět a přesto pokračoval ve svém krvavém řádění ještě šestkrát.

     Proč? Možná ,aby vypadal jako blázen a zmátl tím policii. Možná skutečně blázen byl.

 

     Mark nechtěl dělat předčasné soudy, přesto věděl, že zítra bude muset, jako vrchní vyšetřující komisař, poskytnout tisku nějaké informace.

 

     Na místo činu dorazil ještě dřív, než jeho kolegové z týmu. Měl tak chvilku pro sebe, kdy mohl nikým a ničím nerušen, pozorně prozkoumat místo činu i jeho nejbližší okolí. Už si myslel, že nenajde nic mimořádného, když v tom se oběti něco zalesklo mezi prsty v křečovitě zaťaté dlani. Opatrně dlaň rozevřel. Na špinavou a zaprášenou zem vypadla utržená přezka, používaná na některých moderních bundách místo knoflíku. Oběť jí ještě musela z posledních sil utrhnout svému vrahovi.

     Jaké štěstí, že jí našel právě on.

 

     Mark ji sebral a strčil do kapsy. Kdyby se takto cenný důkaz ztratil, bylo by to neomluvitelné. Zvláště, když, jak si nyní s trochou potěšení uvědomoval, to byl jediný pořádný důkaz nalezený na místě činu. Nic víc se totiž nenašlo. Žádný otisk, žádný vzorek tkáně za nehty oběti, žádný svědek, nic.

     Zdá se, že mají co dělat s profesionálem. Navíc, což bylo ještě horší, takováto vražda beze svědků a bez zjevného motivu, bývá typická pro sériové vrahy. Pro kriminalisty se jedná o noční můru. Před Markem je zřejmě dlouhé a únavné vyšetřování.

 

     Vytáhl přezku z kapsy a přiložil jí ke spisu. Ten zavřel a celý položil do vrchního šuplete u svého pracovního stolu. Vstal, protáhl se a zamířil do koupelny.

 

      V umyvadle ležel jeho kuchyňský nůž se zaschlými skvrnami od krve. Ve vaně bunda, kterou si koupil před dvěma týdny. I na ní byly patrné zaschlé tmavé skvrny. Navíc na ní chyběla přezka…

 

 

                                                           - Sheridan 2005 -


johanne
25. 05. 2005
Dát tip
taky si myslím, že jdeš moc po povrchu. je to v podstatě jakási načrtnutá osnova, podle které by se dal sestavit příběh. chápu, že rozepisovat se někdy nemusí být pro text to nejlepší, nicméně tady čtenář nemá čas ani na to, aby jej dílko zaujalo... krom toho, ta pointa taky není nová, ergo tím větší důraz bys měl klást právě na zpracování.

Finch
23. 05. 2005
Dát tip
Takže... napsané je to docela slušně, i když by to chtělo na pár místech doladit interpunkci a vynechat některé příliš umělé slovní obraty. Ale jako celek je to po stylistické stránce docela dobré. Co dobré není, je příběh - spáchal tu vraždu Mark nebo ne? Pokud ano, nechápu, proč se v povídce vyskytuje třetí odstavec od konce; pokud ne, nechápu, proč povídka končí tak, jak končí. Jsem opravdu zmatený :-/

Chazzy
23. 05. 2005
Dát tip
Na schyzofrenní povídku příliš povrchní. Chtělo by to pustit se více do hloubky a rozehrát trochu charakter postavy, její motivy, zážitky atd. Tohle není téma na mini povídku. Ani si nás s Markem neseznámil a už víme, že to pravděpodobně udělala on. Ale v tomhle okamžiku příběhu, kdy Marka vůbec neznáme, nás ani moc nepřekvapí a nezaskočí, že by mohl být vrah. A o to míň nám to bude vrtat hlavou, prostě se s tím smíříme a půjdeme číst jinou povídku s výraznější postavou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru