Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlatokopové

Výběr: vesuvanka, Cannisha
23. 05. 2005
40
14
10006
Autor
Vaud

V novinách čtu o jakémsi předním gynekologovi. To dává smysl. Ale co proktolog, čili specialista zabývající se tzv. odvrácenou tváří? Výraz přední specialista by byl hodně nepřesný. Je to tedy přední zadní specialista?

Málokdo z vás ví, že jsem původně pracoval jako gastroenterolog a vyšetřoval lidem zažívání. Přesněji řečeno, měl jsem v plánu stát  se endoskopistou.  Abyste rozuměli – endoskopista  je zvídavý podivín, který strká hadice do různých tělních otvorů za účelem vlastní obživy. Na rozdíl ode mě,  kamarád David chtěl být odmalička chirurgem. Rád pomáhal při zabíjačkách a podobných krvácích. To byl zárodek jeho slibné chirurgické kariéry. Ale co gastroenterolog? Kdybych nacpal naší kočce do zadečku půl metru dlouhou hadici, asi by to moji rodiče příbuzenstvu nevyprávěli. Nikdo by ve mně neviděl nadějného endoskopistu. A dost možná, že bych měl ještě teď  předplaceny konzultace u psychologa.

 

         Zatímco si lze představit vášnivého kardiologa nebo ortopeda, je velmi těžké dělat totéž při zavádění sondy do konečníku. Můžete se stát pouze větry ostříleným gastroenterologem. Nic víc. Navíc  většinu historek lze vyprávět jen  kolegům z práce. Ale i při této potrhlé činnosti se člověk nenudí. Jednou jsem musel vyšetřit mladou slečnu právě v oněch zadních partiích. Vysvětlil jsem ji podstatu vyšetření a šel si pro rukavice do vedlejší místnosti. Jaké bylo moje překvapení, když jsem pacientku po návratu zpět neviděl. Ale vzápětí jsem ji slyšel. Schovala se pod vyšetřovací stůl na podlahu, odkud na mě špulila zadeček a volala: „ú-úú, doktoréé, tadýýý!“

 

         Gastroenterologie je kontaktní sport.  A nejen větry je lékař ostřílen. Často ho pacient mlátí nebo kouše při zavádění endoskopu do žaludku. A to je ta lepší varianta. Horší je, když prokousne hadici samotnou. Ta stojí několik stovek tisíc. Jednou nám takhle neklidná pacientka způsobila odlomení konce přístroje, který byl z obzvlášť drahého kovu. Dotyčná lékařka, které se nepříjemnost přihodila, pak musela denně prosívat pacientce stolici a hledat v ní kus zlata. Přístroj se jmenuje argonový beamer, což navozuje pocit bájných Argonautů. Ale jejich útrapy byly určitě menší, než mojí kolegyně-prospektorky. A přitom mohl být kus zlata kdekoliv – skoro jako na Klondike. Její claim byl někde v krajině od „bílého tesáku“ až po „zlatou žílu“  - tedy celý trávící trakt. Vyprávějte pak na třídním srazu spolužákům co děláte po šesti a více letech studia! Lakonicky by se dalo říci, že máte „hovno co na práci“. Možná ani výraz „třídím zrno od plev“ není v tomto případě dost výstižný. Můžete se utěšovat, že máte něco společného s kamarády podnikateli  - jste také zlatokopové. Po třech dnech prosívání „hlušiny“ bylo pátrání oficiálně ukončeno.  Ale my, co jsme nemuseli prosívat, na příhodu rádi vzpomínáme dodnes.  V mojí kardiologické  ambulanci toho nezažijete ani polovinu.  I když… zkuste to a stavte se na kus řeči!

             


14 názorů

Vaud
07. 12. 2009
Dát tip
no, přežít to přežiješ určitě - to žádný strach. Pro někoho je problém vypít tolik tekutin - to je většinou přípravek Fortrans nebo se dávají kolonoskopické sole a ty jsou chuťově hnusnější, ale zase míň tekutin - já bych bral Fortrans. Samotný vyšetření je v analgosedaci - čili jsi oblblej a nenechají Tě trpět - nepříjemný je foukání vzduchu do střeva během vyšetření, který způsobuje jeho roztažení a bolestivost. Ale dá se to zvládnout a vyhnout se operci za to tisíckrát stojí. Hodně zdaru!!

hoggarr
07. 12. 2009
Dát tip
Osmnáctého tohoto měsíce jedu do Krče, kde mi mají uštípnout centimetrový polyp a dodatečně prohlédnut celé tlusté střevo, jestli prý tam není ještě nějaký ten polypek. Co myslíš, přežiju to bez úhony a bolestí? Někdo říká, že vypít ty čtyry litry jakési tekutiny před tím je horší.

Vaud
28. 03. 2009
Dát tip
zavádím bezvadně :-))) neboj

Diana
28. 03. 2009
Dát tip
Já jen trnula a obcházela mne hrůza. Ne, nemám smysl pro humor vždy. Uvidět takovou sondu, tak radši umřu, než ji polykat. T*

Vaud
18. 03. 2009
Dát tip
ctu ted jako lekar Proctology today a kvuli MBA i Economy today ted se zda, ze je mezi obema obory rada paralel

Vaud
03. 01. 2009
Dát tip
chtěl bych - teď snad bude chvilka času... tak to zkusím - už chci, abych byl v našem městě konečně znám i jinak než jako vítěz turnaje žen v tenise :-)) ještě jsem vyhrál smíšený turnaj v tenise anarchistů s bezdomovci v Newcastle, ale zatím jsem to literárně nezpracoval...

Vaud
23. 12. 2008
Dát tip
zvlášť pokud se věnuješ hemeroidům na plný úvazek...

Každá práce má holt své světlé i stinné stránky.

Vaud
07. 10. 2008
Dát tip
nekdy je to potreba :-)

Markel
07. 06. 2007
Dát tip
:-))) - T

plzeňský
28. 10. 2005
Dát tip
Svým fejetonem jsi způsobil,že jsem se smál jako blbec. A to dělám rád. Díky, tip.

Yossarian
23. 06. 2005
Dát tip
tip

Vaud
10. 06. 2005
Dát tip
Díky a světu osvětu!*

Augustus
06. 06. 2005
Dát tip
Vidím, že tu máme mistra fejetonů. Zase jsi mne dostal! Po tom záchvatu smíchu nemohu jinak než TIPovat!!! Jsem rád, že nám klub neumřel. Nějakou dobu zde bylo smutně prázdno. Doufám, že již to bude jen lepší.

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
Ahojda! Milí spoluklubisti, musíte víc psát! Máš pravdu, že fejetonů ubylo!! Big George hibernuje, ale ostatní nemají výmluvu! Jen houšť! Díky za tip!

Augustus
06. 06. 2005
Dát tip
No, já jsem jeden fejetonek právě přidal. Jen nevím, zdali na klub má. Co se týče TIPu není zač! Rozhodně si jej zasloužíš.

Vaud
06. 06. 2005
Dát tip
Za chvíli na to kouknu!

Vaud
31. 05. 2005
Dát tip
zelvi, Toxmane, basnikalex, Montrealer, andromeda - díky moc za milou návštěvu!!

andromeda
28. 05. 2005
Dát tip
radši nee!! Není nad to být zdravý. Vždycky mě štvalo, když si lidi podávali ruce a všichni říkali to samé " hlavně hodně zdraví" - ale je to setsakramentská pravda. Ono chodit po doktorech nic příjemného není, zvláště pak ty sondy, jak o nich píšeš.. -humorně napsané, tip

Craerassy
28. 05. 2005
Dát tip
udělal jsi z ortopeda orotopeda nebo se to tak vážně píše?:-))

Vaud
28. 05. 2005
Dát tip
už z vedra šilhám ;-)

Toxman
27. 05. 2005
Dát tip
I Ty jeden zlatokope ! ;o))*

basnikalex
27. 05. 2005
Dát tip
Mé lícní svalstvo z tebe dostává křeče. Po téhle historce se budu vyhýbat nemocnicím obloukem. tip

Montrealer
27. 05. 2005
Dát tip
co dodat, když všechno podstatné řekli už ti přede mnou ? vaudovy příspěvky čtu velice rád, kdykoliv na ně narazím...:o))

Zbyhoň
26. 05. 2005
Dát tip
Super, pane! Co ten tvůj lékařskej plátek, eště se angažuješ? Aby bylo paní Emmerové aspoň občas do smíchu :o))) A ty historky by třeba zabraly i na ňákou slečnu, ani by to nemusela být kolegyně :o) Tip a Klub a co je to podle Tebe takové "zápětí" ? :o)

Vaud
26. 05. 2005
Dát tip
Zbyhoni - "zápětí" inu.. tož... asi - to budu muset promyslet nebo opravit, jínak díky za klubík ;-) Cannisho díky moc za výběr! Uvažuji, že to v létě nějak uspořádám, proberu a zkusím vydat.

zelva
26. 05. 2005
Dát tip
No myslím, že u mě by ti ani nějaký nejzázračnější lubrikant nepomohl...poté co jsem byla na praxi na tomhle skvělém pracovišti je mi už jen z té představy kam co a hlavne jak velice nevolno...ale když člověk musí tak holt musí...jistota je jistota

Vaud
25. 05. 2005
Dát tip
Delahaye - v Pardubicích to zrovna docela umí - nota bene pardubičtí gastroenterologové vystupují i v jednom z mých předchozích fejetonů ;-)

Delahaye
25. 05. 2005
Dát tip
Vaud ... Ty mě děsíš :-) Umět by to snad měli Ti pracovníci všude, ne ? Nebo mi dáš seznam nemocnic a ambulancí, kam ani se smrtí na jazyku nevstupovat ? :-))

Vaud
25. 05. 2005
Dát tip
No, ono je to asi takhle - nemocnice se chovají ke svým zaměstnancům hodně macešsky a čas od času vyhodí (většinou nepřímo znemožněním jakéhokoliv rozvoje), ty kteří trošku vystrkují růžky - což jsou zpravidla mladší dvouatestovaní lékaři. Nevystrukují růžky staří před důchodem a mladí po nástupu. Tam kde jsem pracoval dřív já odešlo celkem 25 internistů během dvou let. To se pak někde musí projevit... Ale jako laik do toho člověk nemá šanci proniknout. Tak až někam půjdeš na zákrok, tak se klidně optej ;-)

Delahaye
25. 05. 2005
Dát tip
Tak to jó ... snad Tvoji nabídku nebudu muset využít :-) ale díky

podezdívka
25. 05. 2005
Dát tip
Delahaye: Dělali mi to v Plzni v lochotínské fakultce, ale i tak jsem v tu chvíli věděl, zač je toho v Pardubicích perník ;-)

mishka
25. 05. 2005
Dát tip
No, zase se tu tlemím nahlas... (jiným výrazem se to popsat nedá...) SUPER!!! *t

Vaud
25. 05. 2005
Dát tip
Ahojky a zdravím do jižních Čech!

Vaud
24. 05. 2005
Dát tip
Fakt o práci? To mě moc mrzí! Takhle na dálku mi přišlo, že pracuješ a jezdíš hodně... Třeba to bude krok k něčemu lepšímu.

Pacer
24. 05. 2005
Dát tip
:)) hele, dávej to odpoledne..:))) Orotopedii tam máš úmysleně? S*

podezdívka
24. 05. 2005
Dát tip
:-))))) *t Měl jsem též tu čest být gastroskopicky vyšetřen, ovšem nezkušenou lékařkou, která, sledujíce monitor, komentovala mé vyšetřování slovy: "Kdepak to jsem......já vůbec nevím, kde teď jsem.......sakra......" A zatím, co mně zmateně rumplovala v žaludku hadicí s kamerou, za doprovodu mého nepřetržitého dávení se, zvolala směrem k sestře: "Janičko, skočte pro doktora Bláhu, ať sem hned přijde!" Modlil jsem se, aby MUDr. Bláha měl zrovna volno a stál minimálně za dveřmi.Naštěstí přišel brzy, ale místo toho, aby to vzal do ruky a urychleně moje trápení ukončil, začal: " Ty nevíš, kde jsi? Tak hele, couvni si trochu...no, ještě.....už to vidíš?......ne?.......tak co může být tohle?......už víš?.....no, tak vidíš." Připadal jsem si jako trenažér.Během toho jsem už měl všechny dýchací cesty ucpané hlenem a mé zadušení vypadalo neodvratně. Co chvíli mě ještě paní doktorka napomínala:" Nevypouštějte ten vzduch zpátky, nebo to bude trvat dýl !" Přitom já byl v tu chvíli rád, že ten vzduch nevypouštím jinudy.Když už jsem téměř zdravil své zemřelé příbuzné, doktorka hadici vytáhla.Po tomhle zážitku, který trval celých 25 minut!, jsem prohlásil, že už bych na "to" nešel, i kdybych měl v břiše vetřelce! ;-)

Zuzulinka
24. 05. 2005
Dát tip
je to velmi vtipné, nicméně všem vyšetřovaným opravdu nezávidím...to musí být hooodně nepříjemné...tip

zelva
24. 05. 2005
Dát tip
Super...já myslím, že v jakékoliv ambulanci se dá zažít spousta legrace a zajímavých situaci...tip

sidonia
24. 05. 2005
Dát tip
:) vtipný, jako vždy *t

John_Ceder
24. 05. 2005
Dát tip
byl jsem na rentgenu střev..s odstupem času mi to přijde jako sranda..např. o tom jak se dostane kontrastní látka do těla jsem měl jiné mínění:) jinak dílo je dobrý a vtipný..

8D ...půvabná forma osvěty...

Vaud
24. 05. 2005
Dát tip
Všem se omlouvám za příkoří způsobená endoskopisty a endoskopičinami. Na základě vašich stesků bych doporučoval přidat gastroenterologům jedenácté přikázání: bez lubrikantu nezasuneš! Díky za návštěvu!

gemina
24. 05. 2005
Dát tip
haaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaa hahahahahaha zachvat smichu od zacatku do konce chlape!!! hej supr!!! t+hodim ti to do klubiku ju?:)

Kytiii
24. 05. 2005
Dát tip
no já jsem se pobavila víc než dobře.... miluju tvoje dílka... jsou tak pozitivní, že mám po nich stále dobrou náladu... ech - ale doufám, že ani má klišoidní kritika neunudí Tebe :o) *

Vaud
24. 05. 2005
Dát tip
holky, vaše milé kritiky mě nikdy neomrzí!!

Delahaye
24. 05. 2005
Dát tip
:-))) podezdívka - úplně autentický zážitek ! Nedělali Ti to v Pardubïcích ??? .-) vesuvanka - určitě měla maminka pravdu. To operace štítné žlázy byla proti tomu čajový dýchánek .. :-)

to je pravda! ani puk nezasuneš... a že seš to ty, Vaude, prozradím ti i já své tajemství... každý den si mažu svojí hokejku

vesuvanka
24. 05. 2005
Dát tip
Delahaye díky za avi, totální endoprotéza kyčelního kloubu prováděná při "epidurálu" byla úplně vpohodě :-)))

Pívíí
23. 05. 2005
Dát tip
:)))))) Pozor!!! Počet závorek rozhodně není nahodilý, nýbrž jasný, stručný výčet mých veskrze pozitivních, hlasitých reakcí na toto dílko!!! t.

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
hele - teď už na to jen s úsměvem vzpomínám, protože se věnuji už něčemu jinému ;-) Pivíí - to jsem rád! Díky za návštěvu!

Delahaye
23. 05. 2005
Dát tip
je to zamotané ... na jedno 3-denní hovno :-)) jo - jako Tvůj pilný čtenář Tě musím upozorniti, že tu historku o Davidovi a zašitých slípkách jsi už někde použil... :-) Je to standardně dobře napsané, ubral bych kudrlinek. P.S. Jednou, jedinkrát jsem byl na gastroskopii. (nezaměňovat s gastronomií !! - tam jde o něco poněkud příjemnějšího). No ... myslel jsem, že vypustím duši. Hrdinně jsem odmítl umrtvovák (neb mi byl nabídnut se slovy - chcete oblbovák jako tak stará paní před vámi ? ale budete si tady muset do večera poležet ....). No a dál jsem se již jen dusil, krkal jako na závodech ožralů a byl napomínám sestrou : Uklidněte se , pane ! Pan doktor tam takhle nic nevidí ! Tehdy mi prolétlo hlavou, že za chvíli jej uspokojím - gastroskopie mrtvoly asi určitě bude o něco jednodušší job ... No přežil jsem - a můj žaludek se tak polekal, že vytváření vředů vzápětí zanechal. Což bych mu radil - vícekrát už by mě tam nedostal ani primář Sova. .-)

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
Delahaye - máš pravdu, historka s Davidem tady už byla, tak ji zkusím změnit. Jinak gastroskopie je brnkačka. Aspoň nám co zavádíme, to tak připadá ;-)

elliott
23. 05. 2005
Dát tip
Naozaj fantasticke. S tymi zatvorkami nemozem prehanat. Nevoslo by sa ich em tolko;)

proč se schovala pod stůl a vystrkovala na tebe zadek?:)) nebyla nadržená, že ne?!! skvěle psaný*

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
elliot díky za návštěvu, jsem rád, že tě pobavilo Jardo - nevím, spíš zmatená ;-) díky za tip!

Delahaye
23. 05. 2005
Dát tip
Vaude, Ty zvíře, brnkačka, jo ??!! :-))) To mi potvrzuje domněnku, že doktor ani nemusí být chirurgem, aby měl duši řezníka po nejmíň 500 zabijačkách ... :-)

:)))já měl hodně zmatenejch holek, ale nikdy se mi neschovávaly pod stůl s vystrčenym zadkem

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
Přátelé, jednou vám budu vyprávět, jak jsem jel díky vyšetření per rectum na stáž do ciziny. Ale nějak jsem na to neměl dnes sílu ;-) Delahaye - gastroskop Ti zavedu do žaludku, než řekneš obuvník. Tisíce děkovných dopisů! Jardo - to máš dobrý, že se před Tebou neschovávaj ;-)

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
Hele - není to tak hrozný pokud je správná premedikace a dobrý zavaděč. Ale sám jsem zatím na sobě nenechal zkoušet.

vesuvanka
23. 05. 2005
Dát tip
moje maminka také kdysi absolvovala gastroskopii, říkala, že to bylo jedno z nejhorších vyšetření za celý život.... Moc pěkný fejeton, sršící humorem od první do poslední věty... TIP a V

Vaud
23. 05. 2005
Dát tip
vesuvanko - díky moc za tip i výběr! Není moc příjemných vyšetření... to by to nebylo tak levný ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru