Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vidíme se zavřenými víčky?

29. 05. 2005
0
1
1364
Autor
Tinúviell

Jeden z mých prvních pokusů o úvahu..začínám trénovat na maturitu :o))

Příjemně sladké chvíle těsně před usnutím, kyd mozek balancuje těsně na hranici vědomí, kdo by je neznal...krůček dál a už se propadáme do říše snů. Spánek, opalování na pláži či hra na slepou bábu. Co mají tyto zjevně rozdílné činnosti společného? Jen maličkost a tou jsou zavřené oči.

Co člověk vidí pod víčky? A vidí vůbec něco?

Ano i ne. Určitě nevidí takovým způsobem, jakým jsme zvyklí toto slovo běžně chápat - tedy žádný dopad světelného záření na sítnici a následný přenos vzniklého obrazu do mozku. Vlastně bych řekla, že toto "vidění" probíhá způsobem přesně opačným. Je to jako pustit si film, který vytvoří a zároveň odvysílá náš mozek a oční víčka mu přitom slouží jako promítací plátno. Možná namítnete, že když zavřete oči, propadnete se pouze do více nebo méně hluboké tmy.

Ale opravdu to zůstane jen tak?

Myslím, že v první fázi náš mozek zapne něco, co by se dalo nazvat "režim šetřič". Takže chvíli temná obrazovka, kde nic tu nic, a pak se odkudsi vynoří tančící barevné obrazce. A to ještě není všechno..

Pravděpodobně nejzajímavější věcí, kterou lze se zavřenými víčky vidět, je sen. Sny samy o sobě jsou kapitolou dost neprobádanou - takové "hic sum leones" dnešní doby. Jaký je jejich význam?

Kdo ví. Možná si jejich prostřednictvím náš mozek třídí a ukládá důležité poznatky uplynulého dne. Možná se v nich objevují naše skryté pocity a touhy. Vždyť podle Freuda jsou branou do podvědomí. Ale ať už nám slouží k čemukoliv, jisté je, že jsou neuvěřitelně rozmanité - od krátkých scének jako vystřižených z reality po takové sci-fi trháky, za které by se nemusel stydět ani Hollywood. Bohužel jejich velkou část zapomene potenciální scénárista hned po probuzení.

Co tedy vidíme se zavřenými víčky? Všechno a nic. Nic, protože máme oči zavřené a všechno, protože náš mozek je výborný animátor. Zavřít oči a spát je něco jako jít do kina, ale jednu věc nevíme nikdy stoprocentně: "Co bude na programu?" 


1 názor

johanne
07. 06. 2007
Dát tip
na maturitu budeš muset ještě cvičit :), ale mám takovej pocit, že slohovky jsou stejně jen formalita. je to velmi slabé, takové rádoby uvažování. a připojuji se k nemovi s těmi lvi :)...

_nemo_
04. 01. 2006
Dát tip
Jo, nějaký náznaky úvahy tam jsou :o) . Já tenhle styl, stejně jako jakýkoli jiný, taky nezvládám. Takže ze sympatie... :) Mám latinu, takže spíš "hic sunt leones" (pokuď jsi teda nechtěla říct, že jsi lvi ;) ).

cherubinka
29. 05. 2005
Dát tip
To mi připomíná letošní olympiádu z češtiny, kde jsme měli téma Monolog před usnutím. Horror!

Siral
29. 05. 2005
Dát tip
Má-li to být úvaha, pak mne neuspokojuje - není ani zdaleka dokončená.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru