Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kruh 2 (A prej že už z tý studně nevyleze...)

31. 05. 2005
10
2
2081
Autor
Alojs

Moje klasická recenze - úvod o ničem, pak o filmu. Ale tentokrát bez děje! Kruh 2 (The Ring Two) Typ filmu: Horor, thriller Země a rok: USA 2005 Délka: 111 min Režie: Hideo Nakata Scénář: Ehren Kruger Kamera: Gabriel Beristain Hudba: Hans Zimmer, Henning Lohner Hrají: Naomi Wattsová, David Dorfman, Simon Baker, Elizabeth Perkinsová, Sissy Spaceková, Kelly Stablesová ad. Verdikt: V rámci hororů průměrný, v porovnání s jedničkou doslova tragický. Hodnocení: 50/100

Je-li určitý film úspěšný a ještě k tomu všemu kvalitní, je naprosto logické, že se tvůrci snaží osvědčenou látku rozvrstvit. V drtivé většině případů se jedná o tzv. spurt vstříc odkryté b(r)ance, takže jen výjimečně je oko divákovo ukojeno na materiálu stejně tak hodnotném. To není nic nového… Coby částečně uspokojující se v této souvislosti jeví alespoň skutečnost, že takovéto sequely nejsou vyloženě tragické, ale zkrátka jen o něco málo slabší, popř. stejné (a tedy méně zajímavé). Vyloženě zpackané pokračování, kde je špatně snad úplně všechno, není až tak hojně frekventovaným aspektem vyčpělého hollywoodského byznysu, avšak…

 

…avšak jednou za uherský rok se vyskytne výjimka. A ta pak stojí za to.

 

obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super54/kruh200.jpg]   obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super54/kruh201.jpg]

 

Posledně vyťukanou větu je třeba chápat „v uvozovkách“, protože právě na základě takovýchto počinů vznikají recenze, při jejichž psaní se musí autor velmi bedlivě kontrolovat, aby nepřekročil daný rating slušnosti.

 

První americký Kruh byl neoddiskutovatelně skvělý z několika hledisek. Pomineme-li fakt, že se jednalo o důkladný přepis japonského originálu (s mírnou odbočkou v  zakončení), pozůstane nám v paměti jen to pozitivní. Citlivá režie Gora Verbinského, příběh zasazený do vhodně deprimujícího a deštěm zkrápěného prostředí, plejáda infarktových scén, účelná kamera, zapamatování hodný ústřední hudební motiv, krásná Naomi Wattsová a v neposlední řadě i toliko příjemně nepříjemná zelenošedivá stylizace. První Kruh byl prostě „na výši“ a jeho zasloužený finanční úspěch předznamenal nevyhnutelné. Vedle jistého pokračování pak i pokles prodejnosti televizních přijímačů a vědomě smrsknutou kreativitu zámořských tvůrců ve snaze natočit stejný (a přitom jiný) film (ze známějších třebas Gothika, která vyměnila studnu za stodolu, černovlasou dívenku za blondýnku apod. apod.).

 

Nebudu tancovat okolo vařící vody (navíc jsem úvodními odstavci leccos prozradil), ale „nejnovější verze“ Kruhu se skutečně nepovedla. Kdybych měl použít nějaké vhodné přirovnání, jímž bych obsah předešlé věty ještě více zdůraznil, z mých úst by vypadlo asi toto: kvalitativní pokles Ringu Two má hloubkové proporce macošské propasti.

 

Zavzpomínám-li na staré časy a vybavím si atmosféru, při níž jsem sledoval první díl, musím symbolicky uronit slzu. Tehdy jsem skoro nedýchal, ukotveným zrakem hltal nervydrásající dění na obrazovce a dlouho poté se i bál chodit temnými místnostmi. Když se pak na internetu objevily první střípky z dvojky a posléze i dobře nahuštěný trailer, netrvalo mi dlouho, abych se v mžiku zařadil mezi ty, co si od pokračování slibují vyvolání týchž děsivých pocitů.

 

Dlouho se zdálo, že by se mohl opakovat stejný výsledek jako roku 2002 - nicméně už po prvních zkušebních projekcích se tyto předpoklady rozplynuly.

 

To, co bylo lidmi za velkou louží „zvěstováno“, se koneckonců i naplnilo. Nutno dodat, že jsem díky toho nezažil tak mohutné zklamání jako třeba u snímku The Saw: Hra o přežití. Co je ale zvláštní… ačkoliv jsem u druhého dílu nezaevidoval tak velké rozhořčení jako u výše zmíněného titulu, s klidným svědomím mohu říci, že je znatelně horší. Jak už bylo řečeno v úvodním shluku slov, sequely zpravidla opisují linii svého předchůdce. Tady to ale platí jen částečně.

 

obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super54/kruh202.jpg]    obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super54/kruh203.jpg]

 

Rozhodně se nedá tvrdit, že by se druhý Kruh nepokoušel prohloubit jedničkou nakousnutý příběh. Ačkoliv jsem původní japonské pokračování doposud nezhlédnul a nemohu tak posoudit, nakolik je americká verze obohacenější a originál okleštěnější, troufám si ocenit snahu tvůrců „neodvyprávět to samé“. Odmyslíme-li si prvních pět minut filmu a známou scénku s kazetou a sněžící televizí, je divák konfrontován s úplně jiným materiálem, v němž se tu a tam objeví jistý odkaz a náznak něčeho, co připomíná onen „starý-dobrý“ Ring One. Bohužel… tvůrci pochodují cestou natolik nevyšlapanou, že lze jejich snažení srovnat s vařením polévky z pouhopouhé vody.

 

Příběh druhého dílu by se dal shrnout přídavnými jmény typu „hloupý, naivní či drzý“. První Kruh byl zajímavý a silný zásluhou své jednoduchosti a na základě zdánlivě blbé historky dokázal skoro nemožné – získal si milióny diváků. Zásadní rozdíl ve věrohodnosti zpracovávaného námětu lze spatřit v celkovém pojetí. A tak jestliže jsem se po zhlédnutí jedničky vyhýbal videopůjčovně a rekordéru, nabyl respektu vstříc černým hřebcům a přestal zabíjet mouchy, po dvojce se zcela určitě nezaleknu návštěvy výběhu jelenů v ostravské zoo a dost možná si i zapnu televizi v době ztráty signálu.

 

Ano – příčina toho všeho tkví v krkolomném vysvětlování a ve skutečnosti, že to nejdůležitější bylo vměstnáno do prvního dílu. Vzhledem k tomu, že druhá část navazuje s určitou rezervou na konec úspěšného předchůdce, nezbývá tvůrcům nic jiného než obracet naruby to, co bylo řečeno před třemi lety. Pravidlo, že vás smrt nedostihne, pokud vámi učiněnou kopii záznamu zhlédne do týdne někdo jiný, se tady ukazuje jako značně děravé a podobně zpochybněna je zde i role dívenky s dlouhými černými vlasy a s jacksonovsky bílou pletí. Nový Kruh je zbytečně komplikovaný a v touze přiblížit se dvouhodinové stopáži se pokouší o jakousi nepřetržitou implantaci námořnických spojů. Z pohledu uvěřitelnosti je děj zauzlován natolik, že by si s ním neporadil ani ten nejzběhlejší tkaničkový expert.

 

Snímky jako Kruh sází především na atmosféru, a pokud není ona „úzkostlivost“ vyvolána příběhem, přichází na řadu obrazová stylizace, vhodná výprava atd. I zde však nastává změna oproti jedničce a opět změna negativní. Děj se přesouvá z deprimující betonové zástavby do dřevěného přímořského městečka (jedna z nejzásadnějších chyb) a stejně tak absentuje vhodné dešťové počasí, zabarvení obrazu do zeleného odstínu a rozprostření děje do širšího množství lokací (film se po většinu času odehrává právě v onom městečku, které je samo o sobě dost nezajímavé). Pokles přitažlivosti výpravy je logicky zřejmý i v částech okoukaných, a tedy v místech, kde jsme už stanuli v předešlém díle. Tam už nefunguje vůbec nic. Ani samoúčelně zhasínající žárovky…

 

Režisérský zmar a snaha vzkřísit dobře zakončený materiál se projevuje i v partiích, kde svůj prostor dostávají počítačový triky. Speciální efekty patří sice k tomu nejpropracovanějšímu, na co ve filmu narazíte, ale pokud v jejich použití naleznete nějaký jiný smysl než ten exhibiční, smeknu před váma a veřejně přiznám svou tupost (vyjma scény se stoupající vodou).

 

Není tomu dávno, co jsme se na střední škole učili, že správná recenze má nejenom zmiňovat to, co je v rozporu s autorovým vkusem, ale rovněž i něco pochválit. Nicméně… ačkoliv bych se tohoto pravidla velmi rád držel, v tomto případě je mi to naprosto znemožněno. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nenapadá mě ani jediná věc, kterou bych mohl vyzdvihnout. Je zde sice pár dobrých lekaček, jedná dobrá zdrhačka ze studně, osvědčený hudební motiv a krásně vyděšená Naomi Wattsová, ale to je málo.

 

Na film, který měl navázat na zlomový americko-asijský horor, proklatě málo…


2 názory

Alojs
09. 03. 2007
Dát tip
no já ty japonské věci dodnes neviděl a celkem mě to sere :) díky za návštěvu

Lucass
09. 03. 2007
Dát tip
Alojs, Alojs- zase s tebou souhlasím. Trefuješ se mi do vkusu. Kruh 2 byl nehorázný shit, něco jako trapná 3:15 Zemřeš (divný překlad). Btw- Kruh 0 je snad ze všech Kruhů nejhorší. Mělo to zůstat jenom u 1. Trošku mi to evokuje Trilogii Kostka. Kdo je trošku zasvěcený, pochopí. Tip.

reka
17. 12. 2005
Dát tip
no, japonsky kruh 2 je taky hodne spatny, takze to amici okopirovali se vsim vsudy. jeste by ted mohli udelat remake kruhu 0, ten byl kvalitou nekde mezi 1 a 2, tak aby to meli pekne pohromade.

Ariela
18. 07. 2005
Dát tip
americky kruh je trapas.........

Ariela
18. 07. 2005
Dát tip
odporucam japonsku 0 a 1

Kytiii
24. 06. 2005
Dát tip
Taky se připojuji k chvále recenze, která si bere do pusy těžké sousto kritiky... ale která to sousto velice kvalitně rožvýkala... tudíž za recenzi tipa a na film určitě nepůjdu, ani si ho nedám stahovat z e-mule :o) takže díky za nalezený ztracený čas :o)

Alojs
24. 06. 2005
Dát tip
Já taky děkuju Kytii... Tak co? Už ses rozhodla, co mi doporučíš? :-)

Kytiii
24. 06. 2005
Dát tip
ještě jsem nějak neměla čas hledat, co už jsi četl :o) ale neboj... vrhnu se na to hned, jak udělám tu zasr... bakuli z financí - to jest v pondělí... tak zatím

Heartless
15. 06. 2005
Dát tip
Jednička byla skvělá. Tahle recenze potvrdila má negativní očekávání, jak na tom bude dvojka, takže nemusím litovat, že jsem do kina nešel. Jinak, jestli má něco super první i druhej díl, tak jsou to Žhavé výstřely:) Tyjo, píšu nějak rozházeně:/ Jinak taktéž supr recenze, opravdu.

Alojs
15. 06. 2005
Dát tip
Děkuju za názory. Jsem rád, že se recka líbí :-)

Pisces
13. 06. 2005
Dát tip
Kostka 2 - Hyperkrychle byla oproti jedničce absolutní špica. Tolik k odbočení. K tématu: Kruh 2 jsem viděla před deseti dny s kamarádkou a celou dobu jsme se šíleně smály :-) Všechny hororové scény nám asociovaly úplně něco jiného.. prostě kvalitní komedie, doporučuji :)

Lucynka7
13. 06. 2005
Dát tip
Joo z jedničky jsem nadšená pořád a doporučuji ji opozdilcům, kteří ji ještě neviděli.Fuj to jsem se bála! Na dvojku jsem se šíleně těšila, ale bohužel mě moc zklamala:(((. Ale Samaru bych potkat nechtěla ;)!

Aki
08. 06. 2005
Dát tip
a mně se ta dvojka zase docela líbila... :o) možná je to ale tím, že jsem neviděl jedničku, možná je to tím, že jsem jednoduchej... :o) třeba ta scéna s jelenama mi přišla po strašidlácký stránce docela vychytaná... :o)

Alojs
07. 06. 2005
Dát tip
havránku: díky. tvá kritika mi udělala radost. až si najdu čas, zabrousím i k tobě. měj se :)

angel1
06. 06. 2005
Dát tip
Alojs-no, doufala jsem, že je to tím, žes film ještě neviděl a ne tím, že ti to tu kazíme. I když ti to vlastně kazíme-o čem pak budeme psát pod tvou recenzí na Constantina ? juj, tak promiň

angel1
06. 06. 2005
Dát tip
a hybaj do kina

DondedoG
06. 06. 2005
Dát tip
Alojs: angel1 má prvavdu. Zajdi na Constantina do kina a pak někomu z nás dáš zapravdu. Ale doufám, že mě nebudeš chtít zbouchat až zjistíš za co jsi vyhodil peníze:-)

angel1
06. 06. 2005
Dát tip
když se ti to nebude tak moc líbit, proplatím ti lístek :o)

Alojs
05. 06. 2005
Dát tip
došlo to již tak daleko, že si nemohu přečíst reakce pod svou vlastní recenzí :-)

DondedoG
05. 06. 2005
Dát tip
promin-pěkná recenze:-)

Alojs
05. 06. 2005
Dát tip
ne, to špatně vyznělo, ale myslím tím příspěvky týkající se filmu Constantine... já ho ještě neviděl :-/

angel1
04. 06. 2005
Dát tip
- dycinky člověk. peklo je přece spravedlnost, ne?

angel1
03. 06. 2005
Dát tip
a co chceš vědět-odvěký boj dobra se zlem-nebe s peklem, Constantin pomáhá udržovat démony tam, kde patří, andělé mezi námi ( jako já) mají pomáhat. A - nic nového pod sluncem-jsou andělé, kteří se cítí málo "placení" -tak proč nepomoct druhé straně (takový malý puč) a nezískat nějakou výhodu pro sebe? To je Gabriela. Například to, že Constantin si podřeže žíly, protože ví, že si pro něj osobně přijde sám vládce pekel, a jedině tak může zastavit Gabrielu ( protože se zastaví čas), není improvizace, ale pěkně promyšlené. A efekty např.téhle scény byly skvělé.

angel1
03. 06. 2005
Dát tip
PS: nemáš Ring 0 na CD?

DondedoG
03. 06. 2005
Dát tip
No s tím podřezáním žil souhlasím to bylo pěkná scéna. Ale stejně mi to jinak nesedí. Nechtěl jsem tady prozrazovat dějovou linii, takže---- TI CO NEVIDĚLI CONSTANTINA A´T DÁL NEČTOU!! Pořád mi je ale divné proč pak ta Gabriala útočila na satana. A také proč satanovi vadilo, že bude jeho syn vládnout na zemi. Zvláštní mi přišlo i to, že v pekelné bibli bylo napsáno o co se ten satanův syn pokouší a jeho papá to nevěděl. Taky ta starostlivá policajtka dělala vše pro sestru a nakonec filmu se ani nezeptá jak to s ní dopadlo. A konečně největčí záporák má být satan, ne? Jeho syn má být jen odvar- a tady je jako ta´tka co se mu nikam nechce a nejradši by si dal pifko a seděl na terase. P.s. Ring 0 jsem měl půjčený z (dvd)videopůjčovný na dvd. Ale fakt nedoporučuji- celé je to strááášně zmatené. Po plynulé 1 to jen blbne. Každopádně díky za snahu objasnit.

angel1
03. 06. 2005
Dát tip
Gabriela přece slouží synovi, ten jí slíbil(křeslo ministra:o)) když mu pomůže na svět - získat tak větší moc (a sesadit taťku). A že to papá nevěděl? Mocní mají sklony věřit, že jsou neporazitelní a neohrozitelní-kousek psychologie. Policajtka se přece ptát nemusela-sestra byla jako sebevrah v pekle a na tom se nedá nic změnit. A hele, ono se nemůže nad vším moc přemýšlet-to víš, že slabiny bysme tam našli. Jo a vůbec nejsem přesvědčená, že satan je ten největší záporák.

DondedoG
03. 06. 2005
Dát tip
Jenže ta sestra nakonec šla do nebe. Hmm? A k tomu přemýšlení kolem filmů. Nejsme žádný hnidopich ale nezlob se na mě, že jsme prostě odmítl příjmout fakta, který mi tento film předkládla, když má takovéto díry. První mě vytrhla a pak se to jen táhlo a nabalovaly se další a další. Jen tak mimochodem, když se můžu zeptat přímo éterické bytosti jako je anděl-kdo že je ten největší záporák, když ne pán zla?

DondedoG
02. 06. 2005
Dát tip
Joo fajn tak na to nepujdu:-) Hele jestli se ti nelíbilo tohle zkoukni někdy Ringu 0 aneb japonský film, který má vysvětlit o co jako v Ringu 1 a 2 jde. Proč to ta holka dělá. Budeš překvapen a nepochopíš vůbec nic joo a potom možná budeš dvojku považovat za nadprůměr:) Jinak co se týče Constantina- jestli se tady najde někdo kdo mi vysvětlí o co tam jako sakra šlo a vyvrátí mi můj názor, že to otčili bez scénáře, že pouze improvizovali, tak at´ mi ten příběh laskavě vysvětlí. Opravdu bych byl vděčný, když jsem za to už vyhodil peníze a byl jsem na tom v kině. Pls objasněte mi to, když se vám to líbilo( hlavně funkci Gabrieli)

DondedoG
02. 06. 2005
Dát tip
raděj si to vysvětlení posychruji a pošlu jedno neškodné avi, někomu kdo tvrdí, že sem mu to líbilo a že to pochopil.

angel1
01. 06. 2005
Dát tip
každý ať si udělá názor sám-třeba Constantine se mi navzdory kritikám docela líbil :o)

Delahaye
01. 06. 2005
Dát tip
Teda ! Tos mě namích´ ... :-(( Já se právě po jedničce na dvojku fakt těšil .... Nicméně - všem vřele doporučuju (po shlédnutí jedničky a filmu "Znamení") velmi zdařilou parodii obojího - "Scary Movie 3" , kterážto velmi pěkně kombinuje (a fantasticky paroduje) hlavní linie obou filmů ... K recenzi : malinko bych zkrátil stopáž ... ale určitě nadprůměr. T.

Alojs
01. 06. 2005
Dát tip
Díky Delay, ono, kdysi jsem psal tak tři recenze do měsíce a teď jsem rád, když za dva měsíce napíšu jednu. I proto možná natahuju, možná tím kompenzuju čísla článků :) A nejsem takovej vypsanej. Dlouho mi to trvá... tady ještě avi všem: Co se týče druhého Kruhu: zkuste mrknout na www.csfd.cz, kde uživatelé hodnotí filmy. Většinou podle těch komentářů u filmů a jejich průměrného hodnocení člověk vytuší, jak se daný snímek povedl. A u Kruhu je prům. hodnocení 55%, komentáře uživatelů vesměs dvouhvězdičkové. Tím nechci říci, že se řídím jimi, ale není špatné porovnat svůj názor s většinou :) P.S.: Na Constantina se těším! :)

John_Ceder
01. 06. 2005
Dát tip
kruh 2 má hodnocení na www.imdb.com - 5,1(jednička - 7,4) japonskej originál kruhu 2 má 6,2 a přitom to dělal ten samej režisér..divný.. Constantine byl dobrej, překvapil mě, na scifi prvky moc nejsem, ale tohle se mi líbilo.. a scarie movie bylo taky v pohodě, jistě k tomu přspěla i dýlka toho filmu..

John_Ceder
31. 05. 2005
Dát tip
jo, byl nic moc..

rybka
31. 05. 2005
Dát tip
souhlasim..

angel1
31. 05. 2005
Dát tip
taky tak-je to jen odvar

pikacu
31. 05. 2005
Dát tip
dík za tuhle kritiku ... na Kruh II nepůjdu, zbytečně bych si zkazil zážitek z jedničky. Asi to bude dost podobné, jako u The Cube ... jinak dobrá recenze, Lojzíku :-)

cherubinka
31. 05. 2005
Dát tip
Film jsem neviděla a asi radši ani vidět nechci. Jinak se mi tahle recenze moc líbila a dám ti za ni tipa, protože prostě proto.

Alojs
31. 05. 2005
Dát tip
díky všem za názor. ono... zase nechci někomu vnucovat svůj názor, to ne... vždy dejte na sebe :-) Nicméně bych si raději počkal, až to bude na videokazetě. v každém případě ušetříte :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru