Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvězdná atrakce

21. 12. 2000
10
0
1722
Autor
JiKo

...že sem do těch hvězd nějak zabředl :-)))

Noc je tak krásná má Jejich tvář... ...tvář milenců v trávě. ... Měsíc Zírá přes obzor do šerého kraje. Pomale - snad se stydí - rozhoduje o svém odhalení. Konečně. Zatím zpola ale stoupá. Je hlídač co otvírá brány lunaparku. Hvězdy Odrazky našich duší spiklenecky mrkají. Když se nikdo nedívá smutně hasnou. Ale jediné oko rozehraje jejich nebeský rej - - kaleidoskop lidských duší. Polárka Kolotočář uprostřed řídí hvězdnou atrakci. Hvězdy se točí v kruhu hvězdného času a víří prach mlhovin. Navzdory chladnému jménu zmrzlinu u ní nekoupíš. Souhvězdí V boji o lidský pohled druží se hvězdy v krásné obrazy. Defilé fauny na kolotoči vozí romantické dvojice. Podívej Labuť...! Svítání Písek hodin noci se dosypal. Koncert ptáků a vlhnutí trávy oznamuje příchod svítání. Na pomoc si volá klíčníka - - Slunce ... Noc byla tak krásná Vstávejte milenci! Jděte se osušit domů...
Čolito
19. 09. 2002
Dát tip
moc hezký

Falka
03. 01. 2001
Dát tip
Tip si rozdělte s Lyrykem ;o)))

J
26. 12. 2000
Dát tip
Jé, ta je romanticky soukromě lyrická! Ten Lyrik Ti to ale sepsul. Je noc. Stojím na zemi a pozoruji světla hvězd. Co vidím? Měsíc, hvězdy, nejvíc Polárku a vím, že patří do souhvězdí a taky mi dochází, že k ránu přijde svítání a s ním slunce. To je pro mě rámec pro představu, aby mi rozuměli Ti, co budou číst... Je mi jedno co na to odborníci astronomové ani tzv. "trhači veršů" na počty slabik, tahle báseň není pro ně. Vždyť je to vyznání! Jednoho pocitu, dojmu, představy...? Tohle je cena básně a proto tolik tipů. Odrazky našich duší - to je ono, co neumím jinak říct, ale rozumím téhle metafoře o hvězdách. Představit si všechny lidi jako hvězdy. Je něco, co s nimi máme společné. Život v podobě světla, jež zazáří aspoň na chvíli pro někoho... A nejbližší je mi souhvězdí. Celá báseň je o hvězdách, jež svůj život protančí pro diváky náhodné i stálé a se smíchem se předvádějí žadoníc o pozornost další objevené krásy světa..."tanči se mnou", prosí a vyzývají a už už tě popadají za ruku - snad jen Lyrik netačí. I v osuškách milenců je něco spikleneckého a pochopeného a ...prožitého. Jen kouzelné noci, kdy hvězdy ožívají, bývají krátké.

Šminka
23. 12. 2000
Dát tip
Omlouvám se, to bylo Lyrykovi, nějak mi zmizel první řádek s adresátem.

Šminka
22. 12. 2000
Dát tip
kráásný planetarium :-) Nejde jinak - Ť

Anonym
22. 12. 2000
Dát tip
oprava - zapomněla jsem Tipnout! Tak úúž :-)

Šminka
22. 12. 2000
Dát tip
Safra, zase chyba - to jsem zase já, Šminka a konečně ten Tip!

Irmoška
22. 12. 2000
Dát tip
je to nádherné..moc se mi to líbí!!!!:-)))):-))) TIP:-)

Lyryk
22. 12. 2000
Dát tip
Ha! Proti "Vážné kritice" nechráněná báseň!! Jedná se o typicky přeceněný artefakt. Spousta tipů, přehršel ach, pochvaly za inspiraci. Proč s tím i já nemohu souhlasit?!! Jsem jen škarohlíd, který na hvězdy nedohlíd'?? :-) Měsíc: Nic nového o luně, jde o laciný motiv, který používá každý začátečnický básník. Hvězdy: Autor se nepustil do konkrétních hvězd, popisuje (z příliš velké dálky) hvězdy obecně, jaký to pro nás má smysl? Hvězdy v jednom pytli?? Polárka: Strašně jsem se bál, že se zase nevyhne zmrzlině, zde autor znovu osvědčuje jednoduchost svých motivů, kolotočáře si vysvětluji tak, že se autorovi z dlouhého dívání na hvězdu (při čekání na inspiraci) podvědomě zatočila hlava. Souhvězdí: Velice jsem se bál rýmu "ohyzdí", ale naštěstí se zde autor rozplývá nad zdánlivou souvislostí hvězd. Všímavě se zableskne "Labutí"; vpravdě má na mysli souhvězdí kýče.. Svítání: Duchaplnost autorova mi vyrazila dech, i on si uvědomil, že mezi hvězdy patří samo slunce. I když jsem si zpočátku lámal hlavu jestli neexistuje souhvězdí s názvem "Svítání", které ozařuje oblohu jasněji než mléčná dráha, slovník mne uklidnil, že asi ne. To vše zarámováno nadhledem nad milenci. Blahoskolonnost autorova je kompenzována rozkazem milencům: "ať se jdou osušit". Brr!!!! A tohle tipujete??? Proč???!!! Vždyť jde o výsměch poetické vynalézavosti. "Básník" si ve svém induktivně deduktivním mozku je schopen pouze uvědomit, že hvězdy jsou, ale co dál. Je možné tyto poznámky vůbec považovat za poezii?? Možná se mýlím, a zdejší autor je géniem prostřednosti a jednoduchosti, proto na konec alibistická couvací poznámka. Je obdivuhodné, že autor napíše tolik úžasných informací na jedno jediné místo v jediném okamžiku, jeho plodnost lze srovnávat s někdejší plodností starozákonních a zejména novozákonních takřka postmoderních proroků. Jejich poslání také nebylo každému jasné, ale inkvizice následovníků všechno včas vysvětlila. Můj nejoblíbenější autore, přeji ti krásné vánoce a šťastný nový rok, tak jako všem a děkuji ti, že jsi mi umožnil svým přitažlivým dílem oslovit veřejnost zdejší v množství, k němuž bych jinak sám nepronikl.

Lyryk
22. 12. 2000
Dát tip
Tip jsem dal sobě, ne autorovi :-)))

Lyryk
22. 12. 2000
Dát tip
Já vím, takhle to vypadá, že autora ve skutečnosti podporuji, ale není to tak, zapomněl jsem na avíza...

Eternal
22. 12. 2000
Dát tip
Lyryku, Kolotočáře jsem pochopil já tak, že jako jediný ve hvězdné atrakci zůstává na jednom místě, a kolem něho probíhá ta atrakce hvězd. Stejně jako na pouti, tam taky kolotočář stojí na místě a kolem něho se točí kolotoč. A tipoval jsem proto, že to na mě udělalo dojem, zanechalo to pocit, a vyvolalo představivost. Taky hezké svátky. :o)

ruby
22. 12. 2000
Dát tip
lyryku tip jsem dala proto, ze jsem v tom sice videla nekolik klise, ktera jsi jeste zduraznil, ale celkovy pocit to ve me zanechalo mily a hezky. (vim ze tuhle citem pretekajici vetu muzes snadno rozcupovat a klidne tak ucin, ja se z toho nezhroutim) s pozdravem tva rubinka

Sadaf
22. 12. 2000
Dát tip
Panečku , JiKo, myslím, že si zahrál moji oblíbenou...Díky...

Sadaf
22. 12. 2000
Dát tip
..samosebou , že PMŠK-))

Šminka
22. 12. 2000
Dát tip
Jsem vděčný čtenář tebou často kritzovaných děl neb mi zjevně chybí cit pro to opravdu krásné a hodnotné. Ale zase mám krásnější dny :-)

JiKo
21. 12. 2000
Dát tip
Pane _JiKo_ to je ale dlouhý ...

Vcela
21. 12. 2000
Dát tip
Proč dlouhý?Akorát!

maty
21. 12. 2000
Dát tip
Je to pěkné,milé,navozuje hezké představy..holt,hvězdy jsou naše počítadlo...

Eternal
21. 12. 2000
Dát tip
Jo jiko, máš talent vystihnout detaily. A hvězdné nebe je překrásné.

ruby
21. 12. 2000
Dát tip
tak tyhle hvezdicky se ti povedly! myslim ze i za tip stojej:-)

myrinda
21. 12. 2000
Dát tip
zadny dlouhy a hezky jak tady rikaji vsichni potesilo tip

Bix
21. 12. 2000
Dát tip
Tak som sa zasnívala a úplne sa stratila v predstavách...tá dĺžka nevadila, práve v nej si mohol rozvinúť všetky krásne myšlienky ! To musela byť čarovná noc !! :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru