Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Havárie

30. 12. 2000
6
0
1145
Autor
falcon

.... a věžní hodiny odbíjejí půlnoc....

Právě dozníval poslední úder věžních hodin odbíjejících půlnoc, když Pavel otevřel branku a vyšel ven. Rozhlédl se kolem a potom usedl na nízkou zídku lemující schodiště, jež vedlo k vratům s tepanými kovovými ornamenty. Noční vánek příjemně chladil a Pavel mu ochotně nastavoval tvář. Stále se nemohl probrat z toho obrovského šoku, který mu zasadily události posledních dnů. V hlavě se mu honily myšlenky jako jeden obrovský kolotoč, který nejde ničím zastavit. "Proč to bylo právě tak? Proč právě my jsme museli v tu chvíli jet tím místem?" Deset, sto, dvěstě... prokletých "proč"! V jednom jediném okamžiku ztratil Pavel ženu a dvě malé děti. Stačila chvilka nepozornosti a jejich Fiat se již nestačil vyhnout obrovskému náklaďáku, který se na ně vyřítil ze zatáčky. "kdyby tenkrát....", posteskl si a hlavou mu letěly různé možnosti, které by tehdy možná mohly zachránit situaci. Zoufale mávl rukou, jako by ty myšlenky chtěl odehnat. Pak si uvědomil nesmyslnost toho gesta a bezmocně složil ruce v klín. Nyní je pozdě, příliš pozdě probírat znovu tu hroznou chvíli a přemýšlet o tom prokletém "kdyby"! Zadumaně pohlédl na oblohu plnou třpytivých hvězd a začal uvažovat, za jak dlouho se poddá takovéto samotě. Byl příliš zvyklý na dům plný výskotu rozpustilých dvojčat a perlivého smíchu své mladé manželky. Jen pět krátkých let se těšil z tohoto radostného života! A proti tomu stojí chmurný obraz pohřebního obřadu! Jednotvárný přednes faráře a formální slzy známých a kolegů z úřadu....."Brr.."! Otřásl se při pomyšlení na tu scénu. Ještě jednou si povzdychl, pohlédl na zářící oblohu a pomalu se odebral zpět do chladné místnosti. "Jednu světlou stránku to však přece má", pomyslel si, když si protáhl svoji dlouhou postavu. V posteli se nikdy pořádně nevyspal. "Zkrátka není nad věci dělané na míru", zabručel spokojeně a zabouchl nad sebou víko rakve.
Katerina
24. 09. 2002
Dát tip
Ja jsem nahodou docela zvedava, co bude potom ;-)) pointa skvela! *

Katerina
24. 09. 2002
Dát tip
ten tip

Reistlin
13. 01. 2002
Dát tip
Příšerná životní zkušenost se skvělým koncem. Smutek.... Tip!

Deltex
04. 05. 2001
Dát tip
Achuj! Tak tohle je velmi dobrá prácička. Nejdřív se mé srdíčko zachmuřilo nad smutným příběhem, nad ztrátou kterou musel pociťovat, ale ten konec je věru brilantní! Tipík! Měj se fajn! DeX

blázen
18. 01. 2001
Dát tip
No, nějak jsem to nepochopil, dokud jsem si nepřečetl to, co napsala Ruby. Pak mi to konečně došlo a v tom případě se mi to dost líbí. A tak je ten tip Tvůj

FLO
16. 01. 2001
Dát tip
Při čtení tohoto příběhu mi bylo trochu smutno,ale díky za ten konec.Došlo mi, že mrtví už se asi tolik netrápí.

kafar
30. 12. 2000
Dát tip
Vzhledem ke stavbě celého příběhu a k formulaci jednotlivých myšlenek nemám co bych dodal. Snad jenom by se šlo zamyslet se nad tím trochu do hloubky a poněkud tohle téma rozvést. Myslím doplnit charakter postav, myšlenkové pochody a tak. Potom to nebude už jenom krátký příběh ale povídka. Vůbec nic ve zlém. Čau a pokračuj v započatém díle.

ruby
30. 12. 2000
Dát tip
chtela jsem ti vycitat nekolik nesrovnalosti, jako jakto, ze se nekolik dni po havarii, ktera pozabijela cele jeho auto, prochazi zdrav po zahrade...no prekazils to!!! bravo!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru