Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

„Vzrušující představy“ – jak pro koho - část čtvrtá - Mínus 3, 5 miliardy

07. 07. 2005
2
0
1693
Autor
Čmelák

sbírka

MÍNUS 3, 5 MILIARDY

napsal

František Janč

 

 

„Vzrušující představy“ – jak pro koho

část čtvrtá

 

 

     Několik dní jsem byl až příliš zamyšlený, pronásledovaný neodbytými myšlenkami z nových a nových hacknutých internetových stránek. Včera večer – totálně nesoustředěný na jiné věci kromě tabulky genetického kódu a šokující – téměř dvě miliardy korun pro J.G.Mendel military AG HK – jsem si –  ruce špinavé od hlíny ze zahrádky – myl zubní pastou. Z přemýšlení mě vyrušil až nesporný fakt – na rukou nepěnila.

     Až do té doby pro mě neznámé internetové stránky s podivnými hlavičkami

 

Proteomic Centers – Priority WORLD

 

MATHEMATICALLY MODIFIED ORGANISMS

 

      GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS

 

GENETICS ENGINEERING

 

GENETICS MANIPULATION

 

se dívaly na život z nějaké jiné – až ze druhé strany. Po jejich shlédnutí jsem věděl, že laboratoře PC PAG už nejen znají genetický kód člověka, ale zvládly i počítači řízenou biosyntézu DNA a celých chromozomů. Ne přesně takovou jaká probíhá v živé buňce, ale výsledek bude stejný. S pomocí počítače, enzymů a substrátů postupně prodlužují řetězec DNA ne o desetitisíce genů a statisíce běžným smrtelníkům neznámých sekvencí, ani ne o 64 trojic bází, dokonce ani ne o čtyři různé báze, ale pouze o dva různé nukleotidy, ano – o pouhopouhé DVA různé stavební kameny označené dc-nukleotid AT (1) nebo dc-nukleotid CG (0). 

        

3’- 5’ DNA 

A

T

C

G

5‘- 3‘ DNA

T

A

G

C

DNA kód (pořadí dc-nukleotidů)

1

1

0

0

mRNA 3’- 5’

0

1

0

1

mRNA 5’- 3

1

0

1

0

NcDNA kód organismu

10

11

00

01

 

NcDNA – START (na jednom ze 20 000 až 50 000 míst souběžné syntézy genomu jedince) -  10110001…: 1 (zařaď dc-nukleotid AT) 0 (nepřevracej jeho polohu) 1 (zařaď dc-nukleotid AT) 1 (převrať jeho polohu na TA) 0 (zařaď dc-nukleotid CG) 0 (nepřevracej jeho polohu) 0 (zařaď dc-nukleotid CG) 1 (převrať jeho polohu na GC)

 

     „A to je vše, přátelé, jsme skutečně „sestaveni pouze z nul a jedniček“ – podle nich biopočítač znovu sestaví full DNA (f-DNA) – celý genetický kód kohokoliv z vás,“ prohlásil jsem s úsměvem na svém pracovišti, zabývajícím se šlechtěním obilnin, ale sklidil jsem jen úšklebky a ještě větší úsměvy než byl ten můj. Všechno se zdálo tak jednoduché a šílené zároveň, ale ne víc než zpráva v televizních novinách o firmě, která z popela nebožtíků vyrábí diamanty, které poté vybrousí do „nové netušené nádhery“. Diamant je jistě krásný, ale je možné ho vyrobit i ze dřeva rakví, z uhlí nebo z tuhy – genetický kód je jedinečný. Viděl jsem na Netu fotografii truchlícího pozůstalého se slzami v očích nad diamantem poblíž fotografie zemřelého, ale na jiné internetové adrese jsem viděl totéž – jenže – namísto diamatu ležel vedle fotografie podivný počítačový disk s ozdobnou popiskou:

 

NcDNA – MY FATHER JOHN CARDARELLI

 

     A v reklamním textu dole stálo:

     Již tisícům lidí po celém světě naše sekvenátory přečetly a na disky zaznamenaly individuální genetický kód. Chcete znovu vidět sami sebe ve věku jednoho roku, chcete vidět své rodiče a prarodiče v kolébce – ? S přečteným číselným kódem DNA vašich embryonálních nebo kmenových buněk a NAŠÍM softwarem od firmy ONTOGENY WORLD je to možné. Podrobnosti na www.ontogenyTV.XX_XY…

 

- pokračování -

© MHL39
Jeheheman
08. 07. 2005
Dát tip
ale to jak dokážou syntetizovat řetězec té molekuly po jednotlivých dvojcích je stejně fascinující. hlavně by mě zajímalo, jak je ukotvený enzym aniž to mění jeho fyzikálně chemické vlastnosti.. to musí být přece nějak mechanicky, nějaký titěrný mikropóry nebo něco. kdybych byl chytřejší, snad jsem se dal na vědu. takhle házím pytle brambor:o)

Jeheheman
07. 07. 2005
Dát tip
pokud je mi známo, tak přítomnost uracilu namísto thyminu se týká i mediátorový RNA ,) jinak pěkná tabulka, i celkově to působí velmi literárně,) literaturu faktu, to sme na písmáku snad ještě ani moc neměli:)

Havranka5
07. 07. 2005
Dát tip
* Mno, také bych se ráda přečetla, a opravila chybky ve svém havraním kódu. Kupř. opakovaná výměna zubů nebo syntéza vit. C, také větší a pevnější ňadra by nebyla na škodu, trošku upravit nervová zakončení, rozšířit paměť, prodloužit si život v mladosti, vědomím ovládat početí... seznam korektur je už dnes předlouhý..

Čmelák
07. 07. 2005
Dát tip
Čmelák děkuje...

Už tu tabulku chápu! :-)

Čmelák
07. 07. 2005
Dát tip
SUPER! Temno už není tak temné, ať je nás mnohem víc...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru