Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolik sexu unese verš ?

01. 07. 2005
5
0
2612

Šťáva                          Věra Chase1

 

Labyrint, 2001

ilustrace : Věra Chase

-

 

Leccos o obsahu sbírky čtenáři prozradí už ilustrace na jejím obalu, která se mi jeví jako kříženec melounu, rudých rtů a krví zalitých stydkých pysků. Pokud se odvážíte pokračovat za brány tohoto obrázku, čekají vás básně, v nichž hlavní roli hrají tekutiny a nejrůznější projevy (nejen) lidské sexuality. Málokdy se vidí tak trefný titul sbírky.

 

Osobně bych vám doporučovala číst tento odvážný literární počin s přestávkami. Z vlastní zkušenosti vím, že člověk nemusí být puritán, aby ho otevírající se škebličky, usvědčené lesbičky a předměty v různých (převážně tělesných) otvorech začaly po nějaké době znechucovat. Nebo hůře – nudit.

 

Po formální stránce Šťáva rozhodně nesympatizuje s klasikou. Autorka se nebojí a pěchuje do své poezie zlepšováky, díky nimž se na první pohled některých básní až zaleknete. Nechybí kaligram2 – zastoupený básní Trychtýře I. (jakýpak asi bude mít tvar…), najdeme zde i mnoho citoslovcí a přímé řeči.

 

Zajímavou součástí sbírky je i několik drobných próz (nebo – chcete-li – básní v próze). Pokud na některou z nich vlítnete s úmyslem prokousat se jí během pěti minut, nejspíš narazíte. Tyto texty jsou totiž paradoxně – co se metafor týče – často bohatší než ve sbírce přítomné básně. Jejich výrazným znakem je absurdita. Osobně jsem se při jejich čtení místy nemohla zbavit dojmu, že cílem není ani tak nějaké sdělení, jako spíš snaha vyvolat maximum možných asociací.

 

Stostránková sbírka je doplněna originálními (a leckdy dost svéráznými) ilustracemi z dílny samotné autorky.

 

Otázku z názvu svého příspěvku nechám nezodpovězenou. Těžko posoudit/odsoudit míru erotična (bohužel místy hraničícího s vulgaritou) u sbírky, která přitahuje k poezii mladé lidi a má dostatek nadhledu. Na druhou stranu nutno podotknout, že čtení textů, v nichž je využito sebemenší možnosti vyrobit sexuální narážku jeví se mi býti dosti únavné.

 

Věra Chase v nejbližších letech Vrchlického z povinné četby pravděpodobně nevytlačí. Její tvorba je ovšem docela dobrou ukázkou, jak také může vypadat poezie. Popřípadě čeho se vyvarovat.

-

 

poznámky :

 

1Věra Chase (*1970) - spisovatelka, překladatelka. Píše česky a anglicky. Věnuje se i fotografii a výtvarnému umění. Knižně publikovala dojjazyčnou sbírku básní Tělokresba/Bodypainting, román Vášeň pro broskve (oceněný Literární cenou KK za rok 1997), dvojjazyčnou básnickou sbírku Bobule/Eyeberries a knihu povídek Hypnoskop.

 

2kaligram – tzv. grafická báseň. Text je uspořádán do určitého tvaru.

 

-

 

odkazy :

 

http://recenze.kotrla.com/r055.php - jedna z vyšlých recenzí

http://www.prostor-nakladatelstvi.cz/detail.asp?id=61290 – o sbírce Hypnoskop

http://www.anonympoet.hitech.cz/new_page_15.htm - ukázka ze sbírky

http://www.rozhlas.cz/olomouc/doporucujeme/_zprava/99975 - stručná charakteristika tvorby

http://www.nanecisto.cooltury.info/na-chase/andend.phtml - ukázka tvorby

http://www.inzine.sk/article.asp?art=7490 – recenze na nejznámější autorčino dílo

http://poeticno.kotrla.com/weblog.php?id=P172 – ze sbírky Tělokresba – Bodypainting

http://www.iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=12519 – ukázka překladatelské práce


Jsi tak hodná, že nežereš. Ale nejen – taky neříkáš!

hehe:) a nekdy ti povim, co Vsechno nedelam

Jinovata
14. 07. 2005
Dát tip
Stručně, ale o to stravitelněji pro okolí sepsaná recenze na sbírku, kterou jsem nečetl a tak se o ní nemožu hádat :-). Podle recenze po čtení ale ani netoužím.

(stravitelne, neboli popikovsky...a o tom to je :-)) dik

Je to sračka. Ta šťáva.

ano, je ale snazila jsem to nenapsat rovnou :)

ukázky (kompletní texty, nikoli jen vytržené z kontextu) jakožto i ilustrace z přebalu máš v odkazech (dokonce jsem to k nim i napsala); jo…takhle se tu čte…chjo děkuju ti za čas, fauste

drfaust
06. 07. 2005
Dát tip
hele, to je tak, že já četl tu recenzi... a odkazy jsem považoval za tvoje sekundární zdroje... víš, mě by především zajímala tvá práce a ne práce jiných. Ale máš pravdu, že jsem na ně kliknout mohl a je tak nějak má chyba, že jsem to neudělal. Ale nezapomeň, že jsme na internetu... lidi obecně neklikaj. Tak já si na to teda kliknu:-)

kdyby to byly zdroje, napisu Z-D-R-O-J-E protoze to jsou odkazy, napsala jsem O-D-K-A-Z-Y a obálka není moje práce, ale práce jiných...s tím se musíš smířit; dík :o)

drfaust
06. 07. 2005
Dát tip
sorry, to jsem se upsal. omluvám se.

btw - kde vidíš vysvětlování pojmu „kaligrafie“ ? Pokud se nepletu, jde o způsob krasopisu využívaný zejména ve výtvarném umění na dálném východě; nevím, proč to semka pleteš. asi tadyk má někdo jiný trochu problém s pojmy :))…a i proto jsem vysvětlila ten kaligram.:o)

drfaust
06. 07. 2005
Dát tip
s pojmy spíš s pozorností

drfaust
05. 07. 2005
Dát tip
ano, pamatuji-li se dobře, otom, čeho se vyvarovat, o tom tu už kdysi řeč šla... po formální stránce recenzi chybí ukázky.... absence jakékoli ukázky z recenzované knihy, obzvláště u poezie, se myslím dá považovat za nedostatek... je to škoda, protože tak nedostávámceliství obraz jak kvalitě recenzentovy práce, tak o sbírce samé. přesto je velmi sympatické,že se tu najdou písmáci,kteří si troufnou na sekndární literaturu... to literární servry postrádají obecně. PS: vysvětlovat, co je kaligrafie.... není to zbytečné? spíš bych si dopřál obrázek té titulky... ten nikde na webu není?

Induan
04. 07. 2005
Dát tip
Myslím, že tahle sbírka je touhle recenzí dyskriminována dostatečně :) Naprosto zaujatá recenze! :) Ale věřím Ti, že je to asi opravdu hrozně blbí. :)

Yfča
03. 07. 2005
Dát tip
Věruška jest drsné děvče, tož i její poezie je kapku drsnější... ;o))

jo, to dílo jsem ti uz chvalila :-))

V_I_Lennon
02. 07. 2005
Dát tip
to mě nalákalo si to přečíst.

Siral
01. 07. 2005
Dát tip
Pěkně napsaná, ale chybí mi jednoznačný názor.

recenze nemusí vyřknout ortel měla by především nabídnout možnost nahlížení toho či onoho aspoň nás to tak učili ve škole :))

Siral
01. 07. 2005
Dát tip
jo tak tím jsem nedotčen :) ale tvoje definice uvádí recenzi jako cosi značně samoúčelného až eklektického :)

vesuvanka
01. 07. 2005
Dát tip
Recenze je pěkně napsaná Zaujal mě Tvůj nick.... H2SO4.... k síře mám hodně blízko :-)))

kdepak jenom nepodporuje onu možnost napsat „je to sračka“, protože tím nepochybně diskriminuje sbírku – omezuje jí případné čtenáře

Siral
01. 07. 2005
Dát tip
bereš to moc na kroky :) já radši rovnou kritiku

o kritiku mi neslo; viz. kategorie

Siral
01. 07. 2005
Dát tip
jen se snažím lobbovat za jednoznačnost

kokolaking
01. 07. 2005
Dát tip
jako odpověď na tvou otázku v názvu recenze doporučuji svou báseň "mrdat!";)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru