Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do zatracení

04. 07. 2005
3
0
672
Autor
Mort_Rainey

Tohle jsem psala pro jednu z mnoha hodin dějepisu, když jsme probírali 2. světovou válku, která v 1. polovině 20. století sužovala naší zemi. Ovšem nestihla jsem jí přečíst, tak vám tuhle možnost chci dát vám. P.S. Vím, že jako první příspěvek je toto trochu kruté, ale brzo se dočkáte dalších a mnohem (snad) zábavnějších věcí. Slibuji.

Cesta do zatracení

Když otevřela oči, zjistila, že leží v poloprázdné místnosti na podivném kanapi s jedním roztrhaným polštářem pod hlavou. Zvedla se a ještě jednou se rozhlédla kolem sebe. Jediné, co hned upoutalo její zrak, byly dřevěné dveře na druhém konci temného pokoje. Byly pootevřené a linul se z nich mužský hlas, oznamující vpád Němců na území Československa. Vtom jí všechno došlo. Seběhla po rozvrzaných schodech až do velké síně, kde kolem malého transistorového rádia sedělo asi deset lidí, poslouchajících ty strašné zprávy. Někteří z nich měli hlavu položenou na rameni druhých, někteří jí měli v dlaních. Tiše bědovali, nebo nahlas vzlykali , či brečeli. Dívka stála u schodů a poslouchala s nimi. Mužský hlas linoucí se z rádia najednou přerušil jiný, který patřil muži stojícímu ve dveřích domu. Měl na sobě špinavou a napolo roztrhanou, zelenou košili. Udýchaný a s velkým strachem v očích rozrazil dveře a zařval chraplavým hlasem „Rychle! Všichni se spaste! Jsou tady!“ To byla jeho poslední slova. Pak už jen zazněl výstřel a muž se skácel na zem. Na jeho zádech se košile pomalu barvila do krvavé červeně. V místnosti zavládl příšerný chaos. Ženy popadly kufry s věcmi a od svých manželů dostaly příkazy, aby utekly zadním vchodem. Už to ale nestihly. Do domu vtrhli němečtí vojáci se samopaly a zajali všechny muže. Ti křičeli neustále na ženy, aby utíkaly dál. Snažily se, ale vojáci byli rychlejší. Jednu ženu dokonce střelili do lýtka a ta upadla na podlahu. Dostala ještě jednu ránu do zad a hned pod nátlakem bolesti zemřela. Dívka tohle všechno pozorovala ze stejného místa do té doby, než jí jeden z fašistů násilně chytl za ruku a pokusil se jí odvést. Chtěla se vymanit z jeho sevření, ale akorát dostala pažbou samopalu do zátylku a setrvačností vypadla ven před dům. Když zvedla hlavu, naskytl se jí jeden z nejpříšernějších pohledů. Před ní stál transportér plný lidí, kteří se na sebe nedostatkem místa mačkali. Když pohlédla doleva, uviděla, jak po hlavní ulici přijíždí sedm fašistických tanků, obklopených ozbrojenými vojáky. Všude byl slyšet jenom zděšený křik a pláč. Do něj mnohokrát udeřil ostrý německý řev a občas hluk protnuly výstřely ze samopalů. To všechno uzavíral všudypřítomný zmatek a strach.
Voják dívku vzal za ruku tak hrubě, div ji nevykloubil. Pak jí poslal do jednoho z transportérů. Zastavila se v polovině cesty a koukla se za sebe. Ten vůz do kterého směřovala, nebyl jediný. V ulici jich bylo ještě přes deset takových. Skoro všechny nacpané k prasknutí. Voják dívku praštil do zad. Byl to příkaz k tomu, aby pokračovala. Něco při tom německy zařval.
Ve voze sedělo nebo stálo mnoho lidí. Nákladní prostor byl pro všechny malý. Dívka si stoupla vedle starého muže a ani nehlesla. Přibylo ještě asi dvacet obětí okupace a dveře se zavřely. Bylo tam málo světla. Jediné, co ho přivádělo, byly malé díry v plachtě a jedna větší trhlina na pravém boku. Skrz tu dívka neustále pozorovala, jak krajina pomalu ubíhá.
Občas transportér zastavil. To byly jediné příjemné momenty a možnost odpočinku od hrbolatých cest. Pak se vůz znova rozjel a mučednická cesta do zatracení opět pokračovala. Takhle to trvalo celé dva dny. Bez přísunu jídla, či vody. Dívka byla vyčerpaná. Bez přestání ale sledovala trhlinou v plachtě venkovní svět. Její zrak upoutala jedna velká poničená cedule s nápisem OSVĚTIM.

kopírka
16. 07. 2005
Dát tip
celkem dobře zpracováno, ale nemyslím, že se to tak dělo. určitě ne první den obsazení (války), protože pohraničí, stejně jako asi 40% zbytku našeho území bylo téměř Čechaprosté a do koncentráků taky nebrali hned tak někoho (to si člověk musel zasloužit buď původem=židi, nebo zásluhami=zloději), protože v 1939 lágrů nebylo ještě tolik a ani tak zajetý. židy hromadně odsunuli až 1941(?+-) z ghett. A cesta do Osvětimi netrvala dva dny. Jak psal Vaud, přepravovali je vlakem, konkrétně dobytčákem s plechovou střechou a pevnými zdmi s malými okýnky u stropu. Nehledě k tomu, že jelikož byl březen, trpěli by tam pořádnou zimou. spousta by jich cestou zařvala(umřela) a byl by tam strašnej smrad, protože tam nebyly záchody. krutý mně to moc nepřišlo. tahle doba už je dávno pryč, a nám už teď nezbývá než dát pozor, aby se to neopakovalo, což s neomezeným přístupem k informacím v Evropě nehrozí. na pokračování bych se vykašlal, pokud nechceš skutečně psat z vody a opakovat Schindlerův seznam, Ellie Wiesela a Solženicyna. plus spoustu jiných, který si už ani nepamatuju. jinak se mi to líbilo a jen tak dál. abych citoval Hvězdnou pěchotu film: Keep Fighting! ;-)

Vaud
09. 07. 2005
Dát tip
Je to dobrý a děsivý. Píšeš dobře. Určitě to musela být hrozná doba. Pár poznámek: Trochu mi uníká, proč jsou civilisti přepravováni transportéry - což je slang pro obrněné vozidlo pěchoty nebo je to pásový dopravník. Nota bene byli přepravováni v transportech vlaky. Pod nátlakem bolesti zemřela? To neznám... Co to znamená? Asi by tam nebylo napsáno Osvětim, ale spíš Auswitz. Tu poslední větu bych rozdělil do dvou, aby víc vyzněla.

Manon2
05. 07. 2005
Dát tip
Ach ta autentičnost ... to je fakt, tu tam také postrádám. Nevžila sem se do toho, a když píšeš o takovém už dost "profláknutém" tématu, tak to stejně musí být "něco jiného", něco co Tě dostane. Mě to nechalo chladnou. Tohle je jak nepovedené shrnutí stovek knížek, které na toto téma již byly mnohem lépe sepsané. Ale tvoř dál ... přeji hodně štěstí.

hrozinka30
04. 07. 2005
Dát tip
teda ,,,,****

Jsem zvědavá na pokračování. TIP

fungus2
04. 07. 2005
Dát tip
**Hrůzné a pravdivé.

no jo...chápeme...ale moc nelíbí...nějak to na nás nepůsobí autenticky...a ta pointa se nám zdá dost laciná no...

Finch
04. 07. 2005
Dát tip
Bohužel, děsivost a ukrutnost celého příběhu ze ztrácí za stlistickými nedodělky. Příliš popisu, žádné dialogy. Jak už tu prohlásila jakási parta mravenců, nepůsobí to autenticky. Ty dialogy to OPRAVDU NUTNĚ potřebuje, jinak je to jak slohovka z páte třídy na základce. Navíc vše srážejí formulace typu "košile pomalu barvila do krvavé červeně" (buď se barví krví, nebo červeně, je zbytečné uvádět obojí. Každý ví, že krev má červenou barvu, a nebo že ta červená barva znamená krev, a ne malinovku ;)) nebo "když jsme probírali 2. světovou válku, která v 1. polovině 20. století sužovala naší zemi" (to si jen tak rýpnu - copak lidi neví, kdy se odehrála 2. SV?).

Cursed
04. 07. 2005
Dát tip
ja tyhle krátký věci prostě nějak neumim sesbírat. než se rozkoukám, už je konec a i když je sebevíc překvapivej nebo náhlej, nechává mě to na konci textu totálně opuštěného. to není kritika, jen nevím co s tím. kritika od finche je podle celkem oprávněná, ale snad možná trochu krutá. ale lepší je padnout do bazénu, než se cachtat v louži.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru