Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Déštˇ někdy nosí naději

05. 07. 2005
2
0
1189
Autor
lahváč

Moje první povídka na písmákovi,tak do mě tlučte tolik kritiky,co se do mě vejde:)

DÉŠTˇ NĚKDY NOSÍ NADĚJI

 

Dnes prší.Malé kapky,občas rozházené deštěm,bubnují do okenních tabulí střešního okna mého pokoje.Přes roztažené žaluzie jsem též mohl zahlédnout líné,již na půl vypršené mraky,jak se zvolna snáší nad lesem,div se nedotýkají korun starých borovic.Skoro to vypadalo,jako by si nebe chtělo s lesem alespon na chvíli vyměnit role.Les však po něčem takovém netoužil.A tak mraky pluly dál.Ta podívaná mě přitahovala a dalo by se říci,že i hypnotizovala.Navíc ve mně neutuchající,mírně dekadentní, koncertní vystoupení deštových kapek rozbrnkalo struny melancholie a tohle zátiší k němu pasovalo.

Na jabloni seděl holub,kterému déšt zjevně nevadil.Asi jen přemýšlel.Pak odletěl.To mne probudilo z letargie.Po malé úvaze jsem se rozhodl pro situaci “s deštěm o dešti”.Uvedl jsem do činosti cd

přehrávač,ze kterého se po chvíli rozezněly tony Psích vojáků,respektive jejich skladby Prší.Sáhl jsem do malé krabičky od čaje,již dominoval reklamní slogan navozuje příjemné pocity a nahmatal v ní přítele za časů dobrých i zlých.Pana Jointa.Opravdu jsem zaznamenal příjemné pocity a po nedlouhé době byl můj přítel típnutý v plechovce.Nebyl z toho mrzutý.Své poslání splnil.

Ulehl jsem na postel a zaposlouchal se do geniality Filipa Topola.Po chvíli jsem si to uvědomil!Písen Prší byl poslední střípek v mozaice dnešního dne.

S podivným pocitem jsem si uvědomil,že za okny již jen mrholí.Musím se jít projít než přestane úplně,usadilo se mi v hlavě.Navlékl jsem si podivné ošacení,nazul boty revolty a vyšel do ulic.Ač byla šed civilizace úplně zamlklá,v hlavě mi stále zněly tony undergroundové kapely.Už jen proto jsem nebyl sám.

Opět se rozpršelo.Déšt ze mne smíval špínu vědomí a okamžitě ji nahrazoval nadějí!Ten text nelhal,nadšením jsem plesal.Jen mi bylo líto,že ulice zůstaly liduprázdné.Znovu připomínám-nebyl jsem sám!

Loudavé tony hudby nahradil pochod myšlenek,jenž se zabýval tématem,proč lidé za deště nevychází ven.Asi jim připadá příliš smutný.Doba vyžaduje dokonalost.A nechovají se lidé k sobě stejně jako vůči počasí?Za slunným či veselým jdeme,za deštivým či smutným nezavítáme.

Chtělo se mi tančit.V kaluži.

Déšt však pronikl až ke kůži a proto zvítězila volba,která navrhovala návštěvu hostince.

Dal jsem si grog,pozorujíce při něm pomník Hrdinům rudé armády,který po několik desetiletí odolával deštům,žáru slunce i toxicitě holubích výkalů.Žula je holt žula.

Déšt ustal,avšak já v knajpě zůstal.Třeba to pršení nebylo dosti silné uvažovalo mé vědomí a dál jsem si lil mozek do hlavy.


Finch
07. 07. 2005
Dát tip
Ještě k té interpunkci - když důsledně dodržuješ systém čárka-mezera, tečka-mezera, atd., tak se to ve výsledku líp čte. Takže to s kvalitou přeci jen trochu souvisí ;)

lahváč
07. 07. 2005
Dát tip
No,tak já to teda zkusím napravit,he

lahváč
06. 07. 2005
Dát tip
No,četl jsem si to ted několikrát,ale,že by tam bylo nějak moc hrubek sem si nevšiml,ale to bude asi tím,že nevím,že sou to hrubky,jinak by tam nebyly:),hodně mi tam ale chybí háčky ap.A Psí vojáci underground byli,ted už asi ne,ale dřiv mezi něj patřili.Jo a jeho bráchy taky znám(teda ne osobně(škoda),ale literárně)a má hrubý díla! Věta ...doba vyžaduje dokonalost...neměla být odpověd na to proč lidi nechodí ven a deště.Je to spíš takové konstatování,které ale nechce dál rozebírat,dá-li se to takto říci-to je ale odpověd spíše pro W.S. Celkově souhlasím,že to může působit neopracovaně,protože to je dílko celkem rychle zpracované a neopracované.Jelikož sem to ale psal v rozpoložení,další úpravy později by nebyly o moc lepší,protože už by tam nebyla ta nálada,víš jak.No nevím Ale DÍKY za kritiky

lahváč
06. 07. 2005
Dát tip
Jo,ty hrubky,když ti to teda nevadí,bych byl rád za zredukování.

na ten pomnik serou holubi! to je fakt! už ani nevím co mi to připomínaá! davam tipa!!!!!!

Finch
06. 07. 2005
Dát tip
Mám jen dvě otázky - Jak vypadají "již na půl vypršené mraky" a proč lidé stále odmítají dělat po interpunkci mezeru?

lahváč
06. 07. 2005
Dát tip
No,to jsou takové malé chomáčky mraků,kousek nad zemí,z nichž visí cáry "mlhy",tak nějak bych to popsal:) A k těm interpunkcím-myslím,že to není zas tak důležité(nebo jo?) a na kvalitě to nepřidá

lahváč
06. 07. 2005
Dát tip
Díky za opravu a rozhodně jsem se nenaštval,každá pomoc je vítaná! Jsem rád,že se ti povídka líbila a nemyslím,že by to bylo řitolezství-to právě nechápu,že si někdo o chvále myslí,že je to podlézání-teda mám na mysli,takovou tu normální a ne vyloženě podlézavou...tedˇ sem se v tom zamotal,radši končím

lahváč
06. 07. 2005
Dát tip
Já zas zapomněl-až bude chvilka času,tak opravím ty chyby

WhiteShadow
05. 07. 2005
Dát tip
Mně se to líbilo. Je to to takové pomale myšlenkovité a navíc jsem to tak nějak prožil s tebou, ponevadz takove dnes bylo pocasí. nelíbila se mi věta - Doba vyžaduje dokonalost. Vím, co jsi tím chtěl říct, ale není to ono. Je to příliš strohá a neurčitá odpoved na to proč lidi nechodí do deště. Ale na tuhle kritiku už možná nemám právo - je to tvoje myšlenka a jako takovou jsi ji soupl do svého díla. Inu, myslím že je to dílo příjemně průjemné..chci říct průměrné. Mimochodem procházky v dešti miluju, Jakmile začne pršet, otevírám žaluzie...

WhiteShadow
05. 07. 2005
Dát tip
jiný oči, krásný oči. Kdybysme je měli všichni stejné, dívali by jsme se celý život do zrcadla..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru