Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VĚZEŇ

10. 07. 2005
1
0
511
Autor
Entita

VĚZEŇ

Divoký nářek nočního ptáka
zaniká v temnotě beztvaré hlubiny.
V pustině ponechán procitá zděšeně
vyvržen, vykázán, zrazen, mrtev.

Zbloudilý vetřelec v podivném pokoji
na stěně sleduje zrcadla střep –
neznámý obličej vyhaslý, neživý
v bídném plameni vyhublé svíce.

Hladově dívá se vězeň svých iluzí,
do okna zarostla rezavá mříž,
němé jsou jazyky zpuchřelých vzpomínek,
jediným přítelem chlupatý osminoh.

mánemá
13. 07. 2005
Dát tip
Analýzy neumím. K tomu rytmu: nejsem v tomhle kovaná; je ale fakt, že tahle věc, když se přečte nahlas, zní jinak - vyzní naprosto odlišně. Nad obsahem není toliko času, aby se proštudovával, aby si ho čtenář ladil nebo snad vychutnával. A to ostatní, hm. Nemůžu brát báseň se vším všudy. I s tím, co si snad autor myslí nebo proč tak činí, abych mu třeba nadržovala (?) nebo mu přála, aby někde nezakopl. Já vidím jen to, co je publikováno. Verše, strofy, báseň, nadpis. Hodně štěstí.

Entita
11. 07. 2005
Dát tip
Díky Mánemá za obsáhlou analýzu. Básně Vězeň i Bilance mají výrazný rytmus. Když jsem je psal byl jsem v poklidu. Jen jakoby z velké dálky jsem si matně vzpomínal na prožité truchlení - a to mne inspirovalo. Psaní mne bavilo, ale říkal jsem si, že takový pseudosentimentální romantismus se dnes nechytne. Až když jsem objevil Přátele temnoty, rozhodl jsem se je zkusmo zveřejnit.

mánemá
10. 07. 2005
Dát tip
místy přípomínalo máj, jenže forma, vyjádření bylo narozdíl ode dneška nějak objevné, krůček vpřed co to kecám, mně se to vlastně líbí; sice mi to připadá jako nesmírně statický projev, ale každý podle sebe *

mánemá
10. 07. 2005
Dát tip
tedy, abych to uvedla na pravou - trošku jinou - míru; nezměnila jsem ihned názor, chvíli jsem tu bloumala na prvý pohled jsem byla zděšena z každého podst. jména a přítěžku, který až v některých momentech zbytečně obaluje, tak se tahle básnička zdá neatraktivní, těžká ... zbytečná a napadne taková blbost, jakože: takových tu bylo neříkám, že by se měla tahle báseň proškrat nebo snad škrtit, utahovat, to ne, ale přeci jen už není doba romantismu a slovosledu by možná pomohlo, kdyby se více podpořila grafika. Například u druhé strofy v prvním a druhým verši mi přijde, že se napsala blbost, a to jen proto, že "Zbloudilý vetřelec v podivném pokoji / na stěně" ...Podle mě už je tohle dost náročný vypozorovat tu nit, snad bych ucítila změnu, kdyby ty verše byly postaveny jako: "Zbloudilý vetřelec v podivném pokoji / sleduje ..." Fakt nevím, jak se zachovat. Líbí se mi; je to něco jiného, než je tu prezentováno, ale na druhou stranu by to mohlo být lepší. Tak, to je vše.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru