Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

okrádání českých firem

11. 07. 2005
0
0
1583
Autor
carodejkaPS

to jen abyste věděli, co se děje....

Teplický podnikatel Petr Benda je majitelem agentury IS, která v vydává měsíčník, inzertní noviny.  Nedávno byla distribuce tohoto plátku rozšířena i na Ústecko, zvýšil se i náklad a měsíčník se jmenuje „Teplické a Ústecké inzeráty“. Pro firmy, které se sem dají inzerát je to sice náročná investice, leč dá se říct – vyplatí se, noviny jsou totiž k dostání zdarma ve všech informačních centrech, lázních i hotelech. Lidé noviny opravdu čtou, naleznou tam minimálně jeden zajímavý článek, vyluští si křížovku o drobné ceny a bezplatně mohou uveřejnit i svůj inzerát typu „koupím – prodám - vyměním“.

V loňském roce se Benda rozhodl ještě přivydělat si jinak. Vymyslel internetovou inzerci v rámci česko – německé spolupráce. Jedná se o informační portál www.infocz.de a v současné době se rozběhla i opačná forma www.infode.cz. Jde o čistou inzerci – česká firma si může zveřejnit buď inzerát nebo prezentaci. Prezentace stojí 3950 Kč na rok a pokud chcete fotky, nebo reklamní baner na hlavní stránku, cena se ještě zvedne. Inzerát do sekce Anfrage und Angebote (poptávka a nabídka) stojí 700Kč na měsíc. Fungují zde tedy ještě slevy- 3 měsíce a více 500Kč na měsíc a 6 měsíců a více za 400Kč na měsíc. Uvedené ceny jsou bez DPH a jsou vcelku srovnatelné s ostatními servery nabízejícími stejné nebo podobné služby.

Ale kde je tedy, podle mého názoru, to okrádání: konzultanti portálu, když Vám zavolají nabídku, slibují, kolik se Vám ozve firem, jak je to výhodné, že je to inzerce do Německa a německy mluvících zemí (Rakousko, Švýcarsko) a že je to pod záštitou hospodářských komor ČR i Německa.  Realita je však trochu jiná. Hospodářské komory o podnikání vědí, ne že by jí jinde ale nějak extra propagovaly.

Pokud si, jako potenciální německý zákazník nebo turista, budete chtít najít nějaké informace o ČR a o českých podnikatelích, přes hlavní německé vyhledávače (www.google.de, www.t-online.de, www.zentrum.de) se k tomuto informačnímu webu nedostanete – jsou tam jen odkazy na weby, které, jak už je psáno výše, mají srovnatelné ceny za podobné služby. Ovšem tyto firmy si platí u německých provozovatelů vyhledávačů, aby tam o nich aspoň zmínka byla.

Propagace webu agentury IS probíhá aktivně jedině v týdeníku Wochenkurier, který vychází na Drážďansku v nákladu 120tis. výtisků. A to formou inzerátku s webtipem, to znamená opravdu maličké rozměry, kde je v záhlaví napsáno infocz.de  a pod tím vybraných 5 - 6 firem, které lze na portálu najít. No najít…. Když už se konečně dostanete na hlavní stránku inzertního portálu, mělo by fungovat fultextové hledání – ne vždy. Vypadá to, jakoby stránky byly stále ve výstavbě, stále na nich něco nefunguje.

Dejme tomu, že se ale dostane německý mluvící osoba k informaci, kterou hledá - jako vlastenec, hrdý na svou řeč, se zhrozí, co se vůbec může zveřejnit. Gramatické chyby zde nejsou výjimkou, což mi přijde dost neprofesionální.

Smutným faktem pak zůstává, že firmy si kvalitu dostupnosti a překladu svého inzerátu ověří až po objednání, nebo až po zaplacení faktury.

Benda by se měl zamyslet nad svým přístupem k zákazníkům – nedivit se, že mu po roce smlouvu neobnoví, když nevidí na svůj inzerát či prezentaci žádnou odezvu. Přístup by měl změnit i ke svým zaměstnancům, nutí je vlastně lhát, nabízet zákazníkům služby nehodné profesionála a za malé zisky by neměl dávat tak rychle výpověď. Myslím, že mých 26 tis. Kč za měsíc, které jsme pro něj vydělala já mi taky není zrovna málo.


Miroslawek
12. 07. 2005
Dát tip
Středoškolská úroveň textu - stylisticky místy celkem slabé, plno neobratných formulací, nevhodných užití nespisovného jazyka, nepořádné interpunkce. Navíc duchem bez potřebného "profesionálního" odstupu. Nejsem odborníkem na žurnalistiku, avšak novinářsky mi tento pavlačový útvar připadá vhodný tak do revolucí vzrušených časů a nebo do stoupy...

Nečech
12. 07. 2005
Dát tip
Opravdu povedený text ve stilu realismu; působivý (alespoň co se mě týče) a s přijemnou dozou humoru.

Miroslawek
12. 07. 2005
Dát tip
Nečech: a neměl jsi na mysli stiletto?

Slza_hvězd
12. 07. 2005
Dát tip
přeřazuji na kategorii ostatní, v případě že by jsi to chtěla konzultovat, učiň tak do pošty, díky papouch: píp :)

Yfča
11. 07. 2005
Dát tip
Asi pláčeš na špatném hrobě... ;o)

papouch
11. 07. 2005
Dát tip
..a co má tohle společného s autorskou poezií, či prózou??!?! Vyhoď to! Co dělá webmástr? Nachladil se a kašle. Na to.

zdalipak tu nekdo neni blbej praskac

carodejkaPS
11. 07. 2005
Dát tip
Houby práskač,jen informuju, nemám ráda nesparavedlnost. Troca investigativní žurnalistiky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru