Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nic

19. 07. 2005
2
0
819
Autor
Almerion

Nic

 

Prolog:  myšlenka na to, o čem tady budu psát, mě napadla při jízdě autem,člověk se kouká do rozmazané krajiny a nemá čím by se rozptýlil a tak zaměstnává mysl.Někdy i myšlenkami, jež mu nejsou příjemné…

Představte si člověka, co se probudil po autonehodě, zbavený všech smyslů:nevidí,neslyší,necítí a nemůže mluvit.Je pouze sám ve svém vědomí.

 

Probudil jsem se  a spatřil tmu. Ten pocit je děsivý. Většinou člověk zjišťuje, co se s ním stalo. Já jsem byl však v té tmě uzavřen a neměl jsem žádné prostředky. Jsem sám. Zmocňuje se mě panika a nevýslovný strach z něčeho, co jsem nikdy nezažil,chci řvát, plakat, volat o pomoc. Slyším jen mé vlastní myšlenky. Po několika hysterických pokusech navázat s někým nebo aspoň s něčím kontakt se uklidňuji. Začínám přemýšlet a vzpomínat. Poslední byla rozmazaná krajina. Rychle míhající se stromy a studené sklo okénka o které jsem si opíral čelo. Pak nával strachu, kdy se ve vás všechno semkne a vy cítíte nepříjemný pocit, který projel vaším tělem těsně před nárazem. Náraz už jsem vnímal jen jako ránu, než se všechno propadlo. Pomalu se mi asi rozjasňuje co se stalo,ale pořád nechápu,kde jsem a kde jsou ostatní?Žal se mísí s vztekem. Tisíce otázek proč? a jak? U jedné otázky jsem se zarazil .Co když jsem mrtvý? Takhle to přece může vypadat potom. Nemám žádné tělo, aspoň ho necítím, ale i přesto si nějak uvědomuji, že jsem. To pomyšlení mrazilo ,mohlo to znamenat, že v této tmě strávím věčnost, po tomto uvědomění dostalo toto slovo nový význam. Představil jsem si v normálním, tak vzdáleným životě před tím vším sebe, jak na otázku posmrtného života odpovídám: „Já nevěřím v nic.“ Ale tohle se jinak než Nic popsat nedá…pomalu začínám věřit v Nic.


Knecht
29. 09. 2005
Dát tip
Nic nicuje - Heidegger

Nicollette
15. 08. 2005
Dát tip
úvaha? možná vnitřní monolog, kterej někam spěje.... na to ti nemam co povědět

Almerion
20. 07. 2005
Dát tip
clarez: možná by se mi to lépe upravilo,kdyby si řekl přesně v čem je to zkostnatělé,pokud to teda rozvedeš tak budu rád sapro: nejsi zrovna moc přejícný:-),ale děkujï Rabb:děkuji za tip,je mi jasné,že těmito tématy už se zabývali mnohem lepší autoři,konec má spíše vyvolat otázku než aby to celé nějak uzavíral

Rabb
19. 07. 2005
Dát tip
Připomíná mi to povídku Pitevní sál 4 od Stephena Kinga, ve které na pitevnu přivezli chlápka ušktnutýho hadem, kterýmu jen pomaleji bylo srdce. Nemohl se pohnout a první řez skalpelem se pomalu blížil. Všechno v okolí vnímal a zachránila ho až prohlídka varlat paní pitevnice, kdy to jeho rhm..Ehm nevydrželo a udělalo: vztyk!. Tahle jeho povídka byla variace na Hičkoka, kde chlapa na pitevním stole zachránila slza, kterou uronil. Ale vraťme se ke tvému dílu: Čte se to dobře, tok myšlenek by šel trochu okořenit. A konec se mi nelíbí. Taková lehčí kritika postačí, nic se nesmí přehánět. Ale T!P ti stejně dám.

Je to dobrý, ale dala bych tomu jiný název. Jednou jsem si tady vyhledávala dílo Nic, a našlo mi toho spóóóustu.... Ale jinak fajn, dám ti tip.

Almerion
19. 07. 2005
Dát tip
Díky možná to změním až mě napadne lepší;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru