Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Causa kohout Vojjtěch

Výběr: a2a2a
24. 07. 2005
4
1
1796
Autor
pacajda

Před časem jsem dostala od jedné nejmenované společnosti kohouta. Přinesli ho v bedně a s pytlem zrní. Společnost žádala, abych se o kohouta starala, a zavázala se, že o materiální stránku péče se postará, že –-- zkrátka budou dodávat pšenici. Podmínkou bylo, že věštný kohout Vojtěch z Milotína neskončí nedůstojně jako polévka. Souhlasila jsem. Jenomže potom --- potom se to s ním nedalo vydržet. A tak to musel ROZHODNOUT SOUD, k němuž jsem přišla jako svědek i jako žalobce. Proč je Vojtěch věštný kohout? V den jarní rovnodennosti byl tento pták tajně vynesen na Petřínskou rozhlednu a byv vypuštěn snášel se nejprve doleva a posléze doprava, věštiv tak politický vývoj v našem státě.

                        Causa kohout Vojtěch z Milotína

 

Slovutný soude!

    Dovolte, abych jako chovatelka předmětného kohouta podala své svědectví v tomto navýsost  smutném a otřesném případu.

    Kohout byl k nám přinesen jednoho zářivého jarního jitra jako nedospělec. Byl drobný, jeho ocasní péra byla ještě zcela nedorostlá, budil soucit a obavy, zda obstojí ve své úloze. Naše pipinky totiž byly zvyklé na tvrdý boj s živly,  sousedy, psy, kočkami, kunami a jinými šelmami, jakož i dravci a zloději. Ze svého středu si vybraly nejudatnější slepici, jež vodila hejno jak do bitev, tak za žížalami a červy. Nějaký nedomrlý jedinec mužského pohlaví s malinkatým ještě hřebínkem jevil se značně nedostatečným u srovnání se statnými amazonkami.  Ale ejhle, sporý sice, leč chrabrý kohout Vojtěch neohroženě vrhl se mezi slípky a neprodleně se osvědčil.

   Tímto prvním mužným vítězstvím získav vedení v hejně jal  se pronásledovat bývalou vůdkyni krutým klováním, k němuž přidaly se zrádně bývalé její družky. Po čase nezbývalo než chudinku takřka holořitnou zbavit trápení  a udělat z ní polévku. Byla dobrá.

   Kohout Vojtěch kokrhal již několik hodin před úsvitem přivolávaje ráno a popuzoval sousedy. Vysvětlovali jsme jim,  jaký výjimečný hrdina sídlí v našem středu, že je to věštný kur, který slétl z Petřínské rozhledny, leč pochopení měli jen někteří. I přestěhovali jsme  slepičí výběh dále od domu a uhájili jsme tak Vojtěchovu existenci vůči ospalým a neotužilým jedincům v našem domě.

   Další svízel nastala, když bylo třeba omladit hejno přestárlých již pipinek, které sice nesly vejce velká, ale jen jednou za dlouhý čas. Vyvstala otázka, co s Vojtěchem. Bez manželek by se trápil a pustit ho na desetitýdenní kuřičky dalo by se hodnotit jako prznění dětí. A tak ačkoliv není kur domácí pod zákonem, oddělili jsme milého Vojtěcha do jiného výběhu a nechali jsme při něm jednu z jeho nejoblíbenějších žen, aby mu dělala společnost, než mladice dospějí. Uvádím tuto skutečnost, neboť může hrát roli  v posuzování činů obžalovaného. Je totiž zřejmé, že kohout jsa navyklý a také od pána Boha stvořený  k tomu, aby měl kolem sebe hejno, strádal byv přinucen žít monogamně. Není tedy divu, že jeho agresivita rostla. Lapidárně řečeno, dostal vztek.


   Na jaře konečně mohl Vojtěch k dorostlým již kuřicím. Okamžitě se s nimi sblížil a velice se nepřál o svůj harém přijít. Jenomže to neměl pravděpodobně po předchozích zkušenostech za  zcela bezpečné. Jal se bránit své mladičké manželky ze všech sil, a to i proti nám. A v tom je tragedie celého případu.

   Prosím uvažte,  velevážení páni, jak hrozné je, že si Vojtěch nedal nic vysvětlit, a namísto aby byl vděčný, že jeho soužení s jednou slepicí bylo jen několikaměsíční (co mají říkat ostatní stejně postižení jedinci, kteří to mají na doživotí?) a skončilo úžasným hapy endem s pěti výstavními kousky, obrátil svůj vztek proti nám!  Nic nedal na ujišťování, že tyto černé krasavice s červenými hřebínky má jisté, a vrhal se na každého, kdo k nim vlezl. Stalo se nezbytným nosit  slepicím krmení v plné polní  a ozbrojen. Jen Martina, která si s kohoutem vždy povídala a k níž si s něhyplným klováváním chodil pro pohlazení, nebrala všeliká varování na zřetel.  Až došlo ke katastrofě.

  Jednoho  dne k nám přišla Martina kulhajíc. Sedla si totiž při opravě oken - opalování laku - na žhavý oharek a popálila se. Také rukama moc nevládla, poněvadž si jednu spálila o žehličku a druhou  pořezala. Jediná končetina, která zůstala zdravá, byla noha. A právě do té ji obžalovaný klovl tak silně, že noha krvácela a vzápětí napuchla, že byla jako sloní. 

   Toto zdaleka nebyl jediný případ napadení. Rostla i podlost agresivních výpadů. Stačilo  otočit se k  obžalovanému zády a již se vrhal těm, kdo slepice ošetřovali, po nohou. Poslední kapkou přetekl pohár naší trpělivosti, když do krve klovl jednu z mých nových spolupracovnic. To zklamání a bolest nelze popsat. Újma je nejen tělesná, ale i duševní. Proto Vás prosím, slovutný soude,  abyste nás tohoto zloducha zbavili dřív, než zbaví on mě mých spolupracovnic.

 

Bůh Vám pomáhej v moudrém rozhodování!

 

 

 

 


1 názor

***

a2a2a
28. 08. 2005
Dát tip
Janičko, možná bych měl drobné připomínky, ale jsem spíše mile překvapen. Myslím, že máš dar pro humorné texty, už jen pojmenování kohout Vojtěch má svou poezii, pokračuj v tomto směru, mohla by to být tvá parketa. A protože o laskavý humor je vždy nouze, dávám výběr i tip, krom jiného i pro povšimnutí jiným. Pošlu avi Alojsovi a Vaudovi, to jsou také velcí vtipálci

pacajda
28. 08. 2005
Dát tip
Moc děkuji!

pacajda
29. 07. 2005
Dát tip
Napařili mu doživotí na velkém dvoře - mám za to, že má co dělat!

kachnička
25. 07. 2005
Dát tip
:o)))))) Jééé, to je ale krásně napsáno! Tys mi to zatajila, že jo? Já to totiž vidím prvně... Rozhodně si za toto dílko zasloužíš kohoutí TIP! * P.S. Možná by to chtělo ještě připsat do prologu, že přežívají jen ti nejlepší...

pacajda
24. 07. 2005
Dát tip
hm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru