Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ham!

Výběr: JiKo
10. 01. 2001
10
0
1709
Autor
JiKo

pro mámy jejichž dítka nechtěj papat :-) /vhodné pro děti do 3 let:-)/ Jiřík nahradit aktuálním jménem krmeného jedince

Běží myška běží běží dech popadnout může ztěží. Zastaví se u políčka nasbírá tam tři zrníčka. A čtrvté šup do pusinky jako Jiřík od maminky
JiKo
15. 12. 2005
Dát tip
ten výběr jsem si dal sám a je pouze testovací

Mezon
30. 09. 2005
Dát tip
Když se nad tím zamyslím dostanu chuť na musli. M.

evina
04. 06. 2004
Dát tip
MŇAM:o)

JET
01. 10. 2001
Dát tip
Pentie, na tohle už ti nikdo neskočí... Invektivy jsou sice volené dobře a adresně, leč myslím si, že nikoho nevyprovokují. Asi si toho nejspíše (kromě mě) nikdo nevšimne a tvé perly padnou mezi svině...C'est ala via. A já jsem si toho všiml jen proto, že nemám šéfa, že šéfem jsem já, a dokonce nemusím ani psát sáhodlouhé, rádoby odborné, rozbory na díla, která mi tedy nepředkládá žádný šéf na stůl. Sebevraždu ti rozmlouvat nebudu, ale zkus zavolat nějakou tísňovou linku, nebo si ošplouchni ohanbí vlažnou vodou, popřípadě zkus jiný způsob verbální masturbace.

Doubi
28. 09. 2001
Dát tip
při čtení básničky jsem se pousmála, neboť mě to přeneslo do let, kdy jsem svou ratolest podobnými říkankami nutila do jídla.. ovšem při čtení kritiky mi úsměv jaksi zamrznul na rtech.. připadám si jak v blázinci:-((((((((

Doubi
28. 09. 2001
Dát tip
jo... abych nezapomněla.. tip*

Pentium
28. 09. 2001
Dát tip
Velevážení odborní kritikové, já být vaším ditětem, tak okamžitě páchám sebevraždu. Vyrůstat pod vaším rodičovským dohledem je stejné, jako vidět krvavou dopravní nehodu s mnoha obětmi na lidských životech. Tzn. následky na celý život. Je vidět, že nemáte co kloudného na práci, když strávíte tolik vašeho odborného času rozebíráním obyčejné říkanky pro děti. Docela by mě zajímalo, co vlastně děláte v práci, kde jste zaměstnáni. Podle vašeho, zde projeveného, projevu bych řekl, že se válíte v křesle ve vaší teplé kanceláři, píšete sáhodlouhé, rádoby odborné, rozbory na díla, která vám předloží váš šéf na stůl. A výsledek vaší práce se dá shrnout na toto: Plná huba keců a skutek utek. ****

Kašika
11. 05. 2001
Dát tip
JiKo: A co takhle pro dítka ( od 13 výš ), který sice papat chtějí, ale nechce se jim umýt nádobí, natož pak vysypat koš atd...?! Nebylo by něco? :-))) tip

JiKo
11. 05. 2001
Dát tip
Kašika pokusím se :-)))

Vojtek
08. 03. 2001
Dát tip
Tak aby bylo jasno...mně se ten rytmus zdá absolutně bez chyby. Říkal jsem si to nahlas... a bez problémů. Takže pánové trošku méně matematiky a více citu!!!! a jinak souhlas s ptačím rytmickým cítěním :-)))

Šminka
22. 01. 2001
Dát tip
musím ještě při poslední návštěvě tohoto díla pofdotknout, že ze všech příspěvků mě nejvíc zaujal tento od inventora /Lyryka/: Oni tam přímo píší, že nejsi-li si jistý, napiš z!!! Vážně to tam je, v tom má Lyryk pravdu, konečně někdo soudný. Konečně chápu, jak vypadá správná samochvála :-))))

myrinda
21. 01. 2001
Dát tip
no tady uz toho vsichni rekl spoustu, nez jsem sem prisla.... tak jen strucne...libi, skoda, ze me nechutenstvim trpici starsi ditko uz z toho davno vyrostlo...tip ad lyryk, inventor - nic ve zlym, ale me to rozhodne odflaknute nepripada, basnicky po deti prece maji byt jednoduche, aby se je decka snadno naucila a jednoduche pro me rozhodne neni synonymum k nekvalitni. a jestli bude konkretni basnicku recitovat vlidna maminka nebo vzteklice, to zadna basnicka neovlivni - ale asi bude dost velky rozdil v prednesu ;-)

clovrdik
21. 01. 2001
Dát tip
jo, je to milé, naštěstí se to dětem říká bez toho " kritického " balastu po dílkem, neb ten jest zcela _MIMO_

Bodlak
21. 01. 2001
Dát tip
Souhlas s clovrdikem...jedinou rozumnou osobou zde podepsanou..)))))

J
18. 01. 2001
Dát tip
Tak tady ho máš !!!TTTIIIPPP!!! :o))))))))

Merle
17. 01. 2001
Dát tip
Sysa: abys mohla nějaký pravidla porušovat, či si je upravovat, musíš je nejdřív dokonale znát. Jinak je tvoje poezie sice opravdová, ale zato se kroutí a kulhá jak babka polednice... BTW: Pokud chceš v debatě pokračovat, pak mi ale radši napiš zprávku. Sem se to nehodí.

Sysa
17. 01. 2001
Dát tip
Rozkaz Merlíku!!!:-)))

JiKo
17. 01. 2001
Dát tip
hůůůůůůůůůůůůůůůůůůů do stanůůůů tipáááá :-)))) chi chi :-)))) radost převeliká...... (ne za ten tip .... stejně to nepochopíte...) :-)))))))

Sysa
16. 01. 2001
Dát tip
Merle, vykašli se na ty svoje rytmy.Jak může být poezie opravdová, když se pořád držíš nějaký předepsaný formy?To jen tak na okraj...:-)

JiKo
16. 01. 2001
Dát tip
J chytré a logicky uvažující děvče:-)

J
14. 01. 2001
Dát tip
Upravená poslední sloka pro osobní potřebu: "A to čtvrté do pusinky jak Verunka od maminky" ______ A čtvrté...(pauza na otevření pusy - záměr chvályhodný :o) - se mi zdá nepraktická, protože nejde naplánovat, kdy už bude zase prázdná po předchozím soustu) tak dcera mě poučuje, že místo Verunky tam má být mláďátko. Vyzkouším účinnost básničky - naučí-li se ji zpaměti, dostaneš tip :o)

Pako
13. 01. 2001
Dát tip
Vzhledem k tomu, že se na hodnocení formální kvality této básně vyřádilo už tolik různých lidí, nepůjdu s davem a vyřádím se na syžetu. Já být malé dítě, tak si tuhle říkanku absolutně zamiluju. Dávám tip.:o))))))

Merle
11. 01. 2001
Dát tip
Albi, co blázníš? "zastaví se u políčka" je normální 3slabičný rytmus... První sloka je v trocheji, a další dvě v daktylu. Nejen, že přechod je jasnej a bezproblémovej, ale v tomhle druhu poezie i běžnej. Akorát ještě zakončení bývá kombinací obojího tedy 3 a 4 slabiky ve verši. Ale tak jak to je, je to rozhodně správně. Snad jediná připomínka je obrácnej slovosled dech - popadnout, což pro tenhle žánr není moc vhodný. hodnotím jako dobré, ale bez tipu (holt je jaksi už nedokážu vcítit)

kafka
11. 01. 2001
Dát tip
Hoří kra??? ;-))) tady trošku zahořelo...! při mém nechutenství v poslední době si ji nechám odříkávat u každého sousta dost dobré ;-))

JET
10. 01. 2001
Dát tip
:o)))))chtěl sem aby to bylo jako zastávka na to otevření pusy! jikocoure to je geniální! Ovšem vážně, ten rythmus má podobu rozsypaného čaje, hned v té první sloce "dech popadnout může ztěží" to je pro dítě nezapamatovatelné, pro mě také. trošku bych tady tedy zasvětil děti do hudební výchovy a zcela rytmicky bych zde připsal volnou básnickou zkratku na danné théma... Sežer to ty parchante, nehraj na mě andante!

hermit
10. 01. 2001
Dát tip
:-) !!!!!!!!!!!!!!! tiptop

Albireo
10. 01. 2001
Dát tip
Roztomilé a TIP. Ale přesto si moje rejpavá duše neodpustí dvě připomínky ke 4. verši: Pravidelný rytmus ostatních veršů si diktuje přednes: Nasbí tam tři zrníčka, ale v běžné mluvě bychom říkali: Nasbírá tam tři zrníčka. Kromě toho píšeme nasbírá.

inventor
10. 01. 2001
Dát tip
Psát pro děti je nejnáročnější, tohle vypadá, že je napsáno pro pěkně formální maminku, která je na pokraji vzteku, když dítě nechce jíst. Mám strach co se stane potom, až Jiřík stejně nebude chtít jíst. Rytmicky souhlasím s Albireem, se to povedlo hodně málo. Antitip!!

papouch
10. 01. 2001
Dát tip
Vedlevážení prudiči. Řozeberte si takto Ententýky dva špalíky čert vyletěl z elektriky a dejte tomu třeba padesát rytmických antitipů, ale furt to bude jedna z nejkrásnějších a nejpoužívanějších dětskejch říkanek rozpočítávanek. Dávám jeden vytočenej tructyp. Pýýp!!!

Lyryk
10. 01. 2001
Dát tip
velevážený papouchu, psát blbůstky se musí umět, asi si tě přečtu, neboť blbůstkuješ hodně; rytmická složka říkanky je natolik důležitá, že ji nelze odbýt, tak jako je to zde viz major; tvůj citát jen dokazuje, jaká je to pravda, rytmus toho říkadla je bezproblémově libozvučný; lze bohužel podle nových pravidel českého jazyka napsat "nazbírá"; chyba je ovšem ve slově "čtrvté", asi jde o překlep, který jen dokazuje, že to bylo odfláknuté, škoda, autor měl jistě dobré úmysly, ale já bych si od něj říkadlo neobjednal.

Miroslawek
10. 01. 2001
Dát tip
Lidi !!!

Vyjan
10. 01. 2001
Dát tip
Lyryku! Nazbírat se z?!!!! Ta pravidla musejí být supernová, protože k nám na východ to ještě nedorazilo

inventor
10. 01. 2001
Dát tip
Oni tam přímo píší, že nejsi-li si jistý, napiš z!!! Vážně to tam je, v tom má Lyryk pravdu, konečně někdo soudný.

Adelan
10. 01. 2001
Dát tip
:-))) Výhledově bych potřebovala verzi pro mini synovce Dominika...

papouch
10. 01. 2001
Dát tip
Lyryku (opravdu!) vážený, vždyť víš, že Tvých rad jako perel si vážím. A jelikož k papouškování zde jiný nežli já sotva oprávnění chová, poníženě z bidýlka po Tobě opakuji.: Rrrrytmická složka řřříkanky je zatrrraceně důležitá. Však my ptáci ku zpěvu a hudbě cítění máme vrozené a cítění rytmu tím odlišné od bardů slovesných. Hergot já zas blábolím. :-) Prostě chtěl jsem říct - muzikanti si můžou dovolit dát nepřízvučnou slabiku na těžkou dobu a naopak, pokud to není příliš často a pokud se to interpretačně dá zvládnout nenásilně. Stejnětak (píšu dohromady "stejnětak", viděl jsem to tak psáno v Almanachu paní a dívek českých 1909 :-) je to podle mého názoru i s dětskými říkankami a zvláště pak s rozpočítávadly. Proto zde, u JiKova dílka neshledávám závadu v rytmu. A navíc - Albi podle mne nemá pravdu - nasadil interpretaci podle přísně dvoučtvrtečního rytmu, což je chyba. Neumím bohužel kejkle s HTML, takže to neumím napsat tučně, ale já bych druhou sloku itnerpretoval ZAstavíse Upolíčka NAzbírátam TŘIzrníčka Už jsem měl lehkou debatu s Merlíkem na théma - Muzikanti mají odlišné (a volnější) chápání pojmu RYTMUS, než opravdoví poetové. To, že nazbírá jest beztrestné mi taktéž působí pocit vzpříčené kosti v krku. A ... a čtením mých blbůstí se nemusíš zdržovat, sám se považuji jen za třetiřadého srandičkáře bez hlubších ambicí. A z čeho mám blednutí peří - našel bys tam asi chyb, že by mi byla klec malá. Taky si teda šťouchnu. A čtrvté šup do pusinky - to "A" tam je jak bodnutí. Já bych tam dal To čtrvté šup do pusinky Uff. A na závěr jsem chtěl nesměle podotknout, že tento literární útvar si asi vůbec nekladl jakékoliv nároky a že plýtváme drahocenný čas jeho rozborem a že Jikoušek to (jak ho znám) myslel hlavně a především ZE SRANDY :-)))) já taky :-) :-)))

papouch
10. 01. 2001
Dát tip
 

inventor
10. 01. 2001
Dát tip
já taky :-)

Šminka
10. 01. 2001
Dát tip
Já myslela, že je to kategorie určená dětem, ne kritikům a odborníkům na rytmus. A mě to rytmicky vyhovuje. Souhlasím s Papouchem, že to A je tam nějak moc ostrý, TAK by mi znělo líp. Ale jinak, mít děti jěště malý, neměla bych naprosto žádný zábrany jim to předříkávat :-)))

Astalavista
10. 01. 2001
Dát tip
Povedený Jiko. Dík, že jsi dal svým dílkem vědět o nové kategorii.

Rivka
10. 01. 2001
Dát tip
JiKo, nedej na rýpaly - nebudu rozebírat proč, ale ten rytmus je tam IMHO úplně "v pořádku":))) jestli si to budu pamatovat ještě za pár let, tak...:))))

alina
10. 01. 2001
Dát tip
héééézký!!! ....až zas budu někomu krimit hada /dle doporučené věkové kategorie/, určitě to použiju.

papouch
10. 01. 2001
Dát tip
nebo spíš A to čtvrté do pusinky Šup! .. Jak Jirka od maminky. -------------------------------------------------------------- teď nevážně Vyloženě si představuju, jak před "šup" matka číhá s nastaveným šufanem a když ten fakan konečně nesměle pootevře tu chlebárnu, tak je mu okamžitě za zvuku nenáviděného slova ŠUP narváno pokud možno co nejhlouběji do chřtánu obrovské množství po otrubách chutnající potravy. Následuje dramatická pauza (ty dvě tečky), ve které vyvalené oči malého mučedníka naznačují, že výživa se právě rozhoduje, kterým směrem se vydá a pokud tedy potomek všechnu krmi ihned nevyprská, tak i dokončení verše. A zde bych právě zařadil něco, jako byl kinoautomat. Dle nastalé situace by si máť mohla vybrat ze dvou možností dokončení této futrovánínápomocné básně. :-))))))) Promiňte :-))) nějak mne ta dětská tematika unesla :-))

racek
10. 01. 2001
Dát tip
Hezký, ale na obzoru už žádný miminko...Takže to zkusím na těch dvou broučcích, co mám doma. Na Klokanovi a Tygříkovi/písmácké nicky mých dětí/.

zolli
10. 01. 2001
Dát tip
tak neco malo od zolli Nejsa hudebnik a ni jiny melodík, presto jsem sto to nejak odrikat. Bude to asi muj staly problem i mych versovankach rada lidi krici, ze to nesedi a me jo! Cimz se chci zastat autora co se tyce versovanky klidne si ji pro sve syny u JiKa objednam, mohu je tim (v nejhorsim pripade) trestat, coz je tez vychovny prostredek.A tahle se mi navic i libi. S papouchovym popisem prace dokonale..

JiKo
10. 01. 2001
Dát tip
K rytmu je to 8/4 ťový :-) Jinak dětem ..nebo aspoň mě se recitovalo systémem po slabikách tak asi tak.. "A čtvrté" .. taky sem sem chtěldát "To" ale chtěl sem aby to bylo jako zastávka na to otevření pusy :-) Jinak se mi líbí Papouchova verze: A to čtvrté do pusinky Šup! .. Jak Jirka od maminky.

JiKo
10. 01. 2001
Dát tip
Z substituováno S (nasbírat) :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru