Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Óda na Toaletní papír

03. 08. 2005
6
0
1006
Autor
nelinenka

fejeton psaný tak trochu za účelem provokace češtináře...:) Nepovedlo se...nečekaně se mému humoru i zasmál...snad rozesměje i Vás..:)

Tak tohle že je fejeton? – aneb Óda na toaletní papír

 

            Sem chtěla psát fejeton na téma „Toaletní papír“ a jeden člobrda se mě ptá: „A co jako vo tom papíru chceš světu sdělit?“ No jo, co vlastně napsat vo tolik všední věci? Si tak říkám, jaká to bude sranda vybrat si právě tenhle námět, ale vono jaksi né a né vyklubat se něco kloudného v tý mý kebuli, přestože já na tom dělám, ba přímo makám. A tak se vydávám do terénu hledat inspiraci.

            Spokojeně si trůním, koukám do bílé stěny naproti, a tak mě napadá, jaký by to asi bylo prima, kdyby byl toaletní papír popsaný. Člověk by tak aspoň při samotném konání nezmíral nudou a snad by i přehlédnul pachy a zvuky linoucí se z vedlejší kadibudky. No a napsány by tam mohly být třeba verše neuznávaných básníků, aby dostali taky jednou šanci, že jo…Nutno však podotknout, že tím nemyslím, že by jejich práce stály za hovno. Ba naopak, každý musí nějak začít! Například já bych to brala. Ostatně papír jako papír, že ano? A co teprve takový „toaletkomix“ na pokračování? Hrdinou by byl dlouhonohý záchodový pavouk Tonda, odhodlaně bojující za lepší „sociální“ podmínky. To by pak toaleťák šel přímo na dračku. No řekněte sami!

            Tak mě tak začíná ten humor přecházet. Ať se koukám jak chci, v mé doposud oslavované kadiboudě toaletní papír prostě není.Zmateně se rozhlížím kolem sebe, hledám po kapsách papírové kapesníky, na podlaze třeba i ten lopuch s beruškou, vše marně. Trpce lituji odhození ranního bulváru i letáku, jež mi cestou sem podala usměvavá dívka. Začínám si uvědomovat prekérnost nastalé situace, uchyluji se tedy k něčemu naprosto zoufalému. Celé své dílo, celý svůj ještě ani nedopsaný fejeton obětuji ve prospěch sebezáchrany…

            …Jau…Tak si tak říkám, vono to mé dřívější tvrzení „papír jako papír“ zas tak pravdivé nebude. Totiž abyste tomu správně rozuměli, toaletní papír je prostě něco extra, bez něj je člověk naprosto ztracený! Proto si zaslouží kapku naší pozornosti, neboť jestliže o něj málo pečujete a nedostatečně jej chválíte, prostě se vám zdejchne, tak jako i mě…a pak vám nezbude nic než…

            Ach jo…co tomu řekne pan profesor, až mu sdělím, že můj fejeton je celej v hajzlu. No snad ale aspoň pochopí, že téma „toaletní papír“ je stručné, výstižné, určitě i nenáročné a hlavně pořád aktuální…že ano!
hezký - moc líbilo! t*

Nu, Manon, ale alespoň co jsi dělala 10. víš s naprostou určitostí :-) Neli, na tom poetickém toaleťáku si zamlouvám místo- má tvorba je k tomu přímo předurčena!

pacajda
30. 08. 2005
Dát tip
Jen jsem trochu zmatená: ta nespisovná část je úvod, který je určen nám, nikoliv češtináři? Trochu mi vadila přílišná expresivita, ale má to hlavu i patu, ba dokonce vtip. Takže Tip.

Dala jsi češtináři pořádnou sodovku, ale jak je vidět, je to dobrý člověk, když se tomu zasmál. Fajn čtení. tip

Danny
04. 08. 2005
Dát tip
mě to připomnělo jeden vtip: pán sedí na záchodě a kadí, když tu se z vedlejší kabinky ozve: "Jak se máš?" pán se diví, ale odpoví: "díky za optání, dobře" "A co doma, dobrý?" znovu je mu to divný, ale po chvíli odpoví: "Jo, máme novej nábytek, je to fajn" za chvíli se ozve: "Co říkáš na politiku?" chlap pokrčí rameny a řekne: "O tu se nezajímám" chvíli ticho, pak se ozve: "Haló... zavolám ti později, nějakej blbec z vedlejší kabinky mi odpovídá"

Ajuschka
03. 08. 2005
Dát tip
he :o) chudák češtinář

Lúca_K
03. 08. 2005
Dát tip
je to skvělý a zaujme. Jednou u nás ve třídě taky někdo psat o toaletnim papíře - byla to švanda. tohle rozhodně nestojí za hovno, ale za TIP

Manon2
03. 08. 2005
Dát tip
Jo, a já si poctivě psala kdysi deník, den za dnem ... a pak to přišlo, velká potřeba a toaleťák? V nedohlednu - za vlast padl 6, 7., 8. a 9. prosinec roku 2000 ... doteď si nevzpomínám, co jsem tyhle dny dělala .... :o( Na tipa, je to hezky sepsané ... a raději než básně bych brala ten komiks :o)

Matylda
03. 08. 2005
Dát tip
Na záchodě je často sranda. Doporučuji tuhý papír formátu A4 před upotřebením hodně zmačkat. :-)

Zuzulinka
03. 08. 2005
Dát tip
my máme doma kopretinkový..a voní...se s ním hezky...no, víš co:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru