Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Million Dollar Baby

Výběr: JiKo
10. 08. 2005
6
9
2086
Autor
Alojs

Abych se přiznal, z oscarových titulů mám vždycky tak trošku nahnáno a trvá mi i několik měsíců, než se odhodlám k jejich zhlédnutí. Což o to, že takovéto snímky mají v drtivě většině pozitivní ohlasy a těžce nadprůměrné hodnocení – vždycky se mezi těmi dvaceti diváky najde takový, jenž je zklamán v důsledku nenaplněných – a nutno říci, že i častokrát přemrštěných – očekávání. And this is my problem! Jakmile někde spatřím, že se objevil nějaký „fakticky dobrý“ film a takřka každý mu uděluje maximální počet hvězdiček, začínám se nezdravě těšit a vytvářet si do-nebe-bodající nároky. Mírně (a někdy dost) nahořklá chuť v ústech je pak naprosto logickým vyústěním. Není tedy divu, že mě Million Dollar Baby zprvu „vyděsilo“ a že jsem se na jeho pomyslnou konzumaci tak dlouho připravoval.

***

obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super55/million_dollar_baby00.jpg]   obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super55/million_dollar_baby01.jpg]

***

Jméno Clinta Eastwooda cestuje filmovými plátny již přes půlstoletí a to zejména ve dvou váhových kategoriích – v herecké a režisérské. V obou bychom napočítali několik úspěšných pravých háků. Z herecké filmografie nelze nevzpomenout postavy drsného Harryho či Williama Munnyho, z režisérských zářezů si naopak nemohu odpustit zmínku o Dokonalém světě anebo Tajemné řece. Kvalitativně nejúrodnější jest Eastwoodova kariéra v posledních patnácti letech a zejména pak v případě počinů režisérsko-hereckých. Kalifornský rodák v nich dokázal, že má promazané šrouby nejenom před kamerou, ale i za ní, a potvrdil to i ziskem několika pozlacených plešounů.

***

Jeho nejnovější počin pojednává o jednatřicetileté Maggie Fitzgeraldové, která se od svých třinácti let živí coby číšnice v pochybných restauracích. Jako by nestačilo, že už se tak topí v nepříznivé finanční situaci, vrásky jí způsobuje i samotná rodina. Její bratr si odpykává trest ve vězení, sestra zase podvádí sociálku předstíráním, že jedno z jejích dětí ještě stále žije, majetkově smýšlející matka váží 141 kilogramů a jediný zdravý článek rodiny – otec – již dřímá pod drnem. Magiin život má podobu ostré křivky nalézající se v záporném souřadnicovém kvadrantu a jeho aktérce je nadevše jasné, že pokud s ním něco zavčasu neudělá, prošvihne svou poslední šanci.

***

Tak trochu paradoxně… jediné možné východisko spatří právě v boxu, ve sportu plném bolesti a tvrdých zásahů. Maggie v sobě vycítí dřímající nadání a možná i proto, že se s ní život nepáral a rozdal jí řadu ran, rozhodne se všechny údery beze zbytku vrátit. Její zápal pro věc se však zpočátku míjí účinkem a boxerskou tělocvičnou proplouvá za všeobecného nepochopení a jindy trapného posměchu. Podobně se k celé věci staví i stárnoucí majitel tréninkového centra a uznávaný učitel Frankie Dunn, který Maggie dlouhé týdny odmítá s tím, že je na box příliš stará a naprosto nezkušená.

***

Nenápadná servírka si však hledí svého a trénuje do úmoru i během nocí. Toto obětování přinese po několika měsících své ovoce – Frankie změkne, vezme Maggie na milost a rozhodne se pro její dočasné trénování.

***

Zprvu dočasná spolupráce se ale postupně mění ve spolupráci dlouhodobou a Maggie nezadržitelně stoupá vstříc mistrovskému titulu ve velterové váze.

***

A nebojácná Maggie skutečně „jede“. Její sokyně odpadávají jako hrušky a povětšinou po několika málo zásazích hned v prvním kole. Film v této fázi klouže jako po másle a připomíná leccos, jen ne realistické drama z prostředí boxu. Stereotypní, čí spíše procházkový průběh zápasů přivádí diváka do rozpaků. Tohle že je ten oscarový hit Clinta Eastwooda?

***

Magiin nástup je opravdu grandiózní, a kdo ví, zdali je důsledkem jejího velkého talentu, anebo snahy tvůrců uspíšit čas ve filmu prostřednictvím rychlých knockoutů. Eastwood jako by parodoval přídavkové díly Rockyho, avšak s tím rozdílem, že v jeho hledáčku se nalézá žena a nikoliv namakaný Rambo. Bezproblémově plynoucí šarvátky z prostředí provazů jsou však záhy vystřídány něčím závažnějším a divák zjišťuje, že tenhle film vlastně není o boxu a decilitrech prolité krve, ale o nečekaných a přesně mířených ranách osudu. Boxerské prostředí zde sehrává druhotnou roli a samotný ring představuje jen jakési odrazové prkno vstříc zlomovému momentu, potažmo hlavní myšlence. Eastwoodova pozornost se primárně soustředí na postupně se utužující vztah učitele a jeho žákyně - mimo hlavní reflektory se však neocitají ani další postavy. Osůbky v pomyslném pozadí jsou rovněž vymodelovány s milimetrovou přesností a každá z nich je naložena malým životním břemenem.

***

obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super55/million_dollar_baby02.jpg]   obrazek [http://mujweb.cz/www/mag.knight/super55/million_dollar_baby03.jpg]

***

To platí i o figurce vyzáblého mladíka Nebezpečného. Dlouhé minuty se zdá, že zde zastává pouze funkci komickou – až v závěru se ale ukáže, že zrovna jeho osoba tvoří pomyslný středobod v jednom z nejpodstatnějších „soubojů“ celého příběhu.

***

Ve filmu nenarazíte na dvourozměrné charaktery. Eastwood hraje střídmě, zbytečně nekřiví obličej, a vědom si silného ansáblu okolo sebe a dobře napsaného scénáře, postačí si s minimálními mimickými prostředky. Jeho Frankie je nevraživý, citově nepřístupný a zhrzený neúspěšnou otcovskou výchovou. Chtělo by se říci – typický eastwooďák. 

***

Samostatný list papíru by si zasloužila Hilary Swanková a její servírka Maggie. Zatímco v číšnické zástěře se prezentuje coby důvěřivé a křehké stvoření, po skončení pracovní doby se v ní probouzí nakypělá zloba a snůška zaťatých pěstí. Swanková si v obou polohách počíná s naprostou sebejistotou a její široký výrazový rejstřík (od oné nenápadné dívenky ve špinavém bufetu, přes natěšenou žákyni ve Frankieho tělocvičně až po rozzuřenou černou mambu v ringu) jen dokládá, že zámořská akademie nebyla slepá a udělovala po zásluze do správných rukou.

***

Důkladně prokreslený vztah mezi oběma postavami představuje stěžejní jádro. Role obou hrdinů se zprvu odvíjejí podle klasického schématu – jen co ale dojde na první lámání chleba, bystrý divák zpozorní. Eastwoodův trenér tak záhy přestává být pouhým kantorem a Maggie jen jeho „klientkou“. Oboustranná citová neukojenost se projeví v prohloubení jejich vzájemné „spolupráce“ a též v určitém zpochybnění prvotní dohody. Million Dollar Baby tak nepojednává o stárnoucím trenérovi a nadějné boxerce, ale o jakémsi znovunalezení smyslu života a náhražkovém vztahu otce a jeho ztracené dcery.

***

Vést dlouhé debaty o Eddiem, postavě Morgana Freemana, by bylo zbytečné. Coby vypravěč, bývalý boxer a nyní uklizeč v jedné osobě disponuje drasticky velkou dávkou charismatu a není pochyb, že tak trochu připomíná jinou Morganovu postavu – zkušeného Reda z dramatu Vykoupení z věznice Shawsank. Podobně jako Eastwood, i tento uznávaný černošský herec si mnohdy vystačí s pouhým němým pohledem a důvěrně známou (a fungující) kamennou grimasou.

***

Nadmíru výtečné výkony jsou zčásti dány i neméně kvalitním scénářem Paula Haggise. Textový podklad k filmu nepostrádá dostatečně únosné základy a svou konstrukcí připomíná staticky pevný železobetonový skelet. Každý detail má své opodstatnění, žádná scéna nepřebývá a ani žádná nechybí. Dialogy jsou chytré, nenásilné a místy i nezbytně humorné (viz rozprava o děravých ponožkách).

***

Million Dollar Baby je jednoduše nádherný snímek (tenhle ortel si zapamatujte, moc často jej nevynáším) a s velkou pravděpodobností osloví i ty, kterým se zápasnické sporty příčí (což je koneckonců můj případ). Příběh pojednávající o tom, co všechno se může přihodit během jedné jediné vteřiny, a o tom, jak je život nevypočitatelný a někteří lidé zrádní, patří zcela bezpochyby mezi nejhodnotnější filmové zážitky tohoto roku. Svým vyzněním se jedná o velmi smutný film. Film, po jehož skončení vám vyprahne v ústech. Film, na nějž budete ještě dlouhou dobu vzpomínat.

***

Ano…
…tentokráte bylo všech dvacet diváků spokojených…

***

Million Dollar Baby (Million Dollar Baby)
Typ filmu: Drama
Země a rok: USA 2004
Délka: 137 min
Režie: Clint Eastwood
Scénář: Paul Haggis, F. X. Toole
Kamera: Tom Stern
Hudba: Clint Eastwood
Hrají: Clint Eastwood, Hilary Swanková, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Christina Coxová, Mike Colter a další.
Verdikt: Velmi těžký film, který - pokud jste to ještě nestihli - musíte vidět.
90/100


9 názorů

Alojs
18. 08. 2008
Dát tip
hodnotit by se nemělo v daný okamžik, hned po projekci, ale ideálně druhý den. samozřejmě, hodnotit vše s odstupem času, byla by stovka zbytečná. na druhou stranu - já s procenty hodně šetřím. 90-ku a 100-ku dávám opravdu jen výjimečně.

Alojs
18. 08. 2008
Dát tip
viděl jsem 2x :) samozřejmě, v klucích byl její výkon obětavější a oscarovější. i když... ona hraje kluky v obou filmech. v million dollar baby vykazuje chlapská gesta, navíc boxuje jako ďábel... možná je to paralela.

Alojs
18. 08. 2008
Dát tip
90 je dost, ale nejspíš je to suma adekvátní. nehledě na to i souhlasná s názorem lidu. na csfd.cz hlasovalo téměř 7000 lidí a průměr je 88%. Na IMDb je to slabší, ale u Amíků je to vždycky "jiné" :)

Lucass
09. 03. 2007
Dát tip
Otazníky jsem pominul. Žjova, ceníš si mého názoru? Juch!

Alojs
09. 03. 2007
Dát tip
tak to děkuju... cením si tvého názoru. byť je ta recenze trošku znetvořená otazníky, které do ní nepatří

Lucass
09. 03. 2007
Dát tip
Fiom mi připadal chvílemi docela zdlouhavý, dalo se to shlédnout, ale že bychs ek němu někdy vracel, to ani náhodou. 90% bych tomu rozhodně nedal, to mi připadá moc. Jiank co se týče tvé recenze- fajná, sám bych to tak dobře nenapsal, ale MOOOC mě zaráží, jak máš podobné názory jako já. Viz.- nemusíš sportovní filmy, postava Morgana Freemana, začnu číst tvé články a psát ti komentáře, ju? Navnadil si mě. No a dám ti tip:-)

Alojs
20. 08. 2005
Dát tip
sic bez tipu, ale já jsem spíše rád za to, co jsi napsal. díky.

Slza_hvězd
18. 08. 2005
Dát tip
*** T ouhlasím jen s verdiktem - ten film jem vidět nemusel. I když byl fajn. Recenze dobře napsaná

Alojs
16. 08. 2005
Dát tip
díky intouši :-) Své články přeposílám do jednoho kulturního magu, takže zas tak daleko nejsi. Jen se to ale ještě netiskne :-)

řekl bych přímo profi recenze, hodna tištěné podoby. a Million Dolar Baby je výbornej film, řekl bych povinný čtení

Alojs
13. 08. 2005
Dát tip
díky pozorovateli. Kdysi jsem psával i tři recenze měsíčně, teď si na nich dávám více záležet a jsem rád za jednu za měsíc :-)

redscorpion
13. 08. 2005
Dát tip
Jojo, opravdu povedený snímek. Navíc se trefil jak do soudobé aféry okolo ukončení života jisté ženy v komatu, tak do úmrtí jedné boxerky. Také díky tomu je třeba ocenit volbu námětu - jako mimořádně trefný. Celá problematika (včetně konce) je pojata velmi dobře, až se nechce věřit, že to natočili v USA, jelikož tohle jim zdaleka není podobné.

redscorpion
13. 08. 2005
Dát tip
mimochodem - proč jsou ty obázky ve formátu 4:3 - to je nechutné a milovník filmu musí zamáčknout slzu pokaždé, když vidí takto zprzněný pohled na svět .)

Marty73
11. 08. 2005
Dát tip
Musím přiznat, že mě to téma dost odradilo,takže jsi mě trochu nalomil. Možná to prubnu.

Alojs
11. 08. 2005
Dát tip
zkus... za to nic nedáš... i když vlastně jo, pokud nestahuješ z netu. nicméně na tom něco bude. sám jsem ten typ, co když vidí na eurosportu box, ihned přepíná stanici a následně přemýšlí nad tím, jak to někoho může bavit a navíc... co z toho ti dva "peroucí se" mají...

Marty73
11. 08. 2005
Dát tip
To já bych se zase s chutí porval,kdybych neměl strach z veřejného mínění a z rozbitých brýlí :))

kiksy
11. 08. 2005
Dát tip
videla som ten film, a presne veľa sa o nom hovorila tak som bola nanho fest zvedavá, a vôbec ma nesklamal, páčil sa mi a na konci som plakala

JiKo
11. 08. 2005
Dát tip
Recenze vypichuje i zatlouká (jen mi zavrzalo u plešounů a železobetonový skelet - ale to jen tak na okraj) odhaluje ale zbytečně neprozrazuje, tak máš jedničku na vízo

Alojs
11. 08. 2005
Dát tip
jikouši, díky! Tak jsem se konečně dočkal i nějakého toho názoru na článek a ne jenom na film :-) - plešouny používám už delší doby - nechtěl jsem pořád opakovat ty Oscary :) - železobetonový skelet. Já někdy vědomě používám krkolomnější věci... takové ty, co při čtení skřípou. Tady je to vliv školy a oboru, který studuju... Něco podobného jsem používal i ve své jediné rádoby básni "30 m"

JiKo
11. 08. 2005
Dát tip
mě to právě až moc připomělo metaforu v celkově prozaickém textu a ti plešouni? Myslíš, že by ti v novinách prošli?:)

Alojs
11. 08. 2005
Dát tip
já nevím, jestli by to prošlo. Ona je to asi záležitost vkusu. Já osobně něco podobného vítám, ale ostatní. Jistě... mohou být opačného názoru. A někdy je třeba se přizpůsobit (myslím teď sebe). - nicméně mě teď hlodá svědomí s tím shlédnutím... taky jsem nad tím dlouhou dobu přemýšlel... a teď nad tím přemýšlím znova.

JiKo
11. 08. 2005
Dát tip
Tak máš pravdu má tam být Z (info z poradny http://www.ujc.cas.cz) - tam se snad nemýlí :)

pozorovatel
11. 08. 2005
Dát tip
u dokonalýho světa jsem brečel pokaždý, co jsem ho viděl výborná recense, nevim, jestli jsem už tak dobrou od tebe četl je z toho znát nadšení, ale i nadhled výborná

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru