Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

bzz.. příběh mouchy..

03. 07. 2006
39
17
2455
Autor
Rabb

.

.

.

Rebeka byla sirotek. Moucha odkázaná jen sama na sebe. Matka Rebece zemřela na vyhladovění, když jí byly pouhé dva dny. Toho osudného dne letěla Rebeka Flafiofková starší poklidným tempem skrz kravín – těsně nad jalovicemi – přemýšlela, co uvaří hladové rodině k večeři, když v tu se po ní nečekaně ohnal jeden z kravských ocasů. Zpanikařila. Snažila se uhnout na stranu a tím se vyhnout možnému nebezpečí. Podařilo se. Ocas ji minul, oddechla si, avšak nedávala chvíli pozor na cestu a bylo to… naletěla přímo na mucholapku; nebezpečnou zbraň lidí, mezi hmyzem obávaného nepřítele. Otce týden poté přepadla skupinka maskovaných mravenců vedená velkým pavoukem, v okolí přezdívaného Don Spideritos, ten ve válce proti beruškám přišel o jeden článek třetí nohy na levé straně. Otce Rebeky svázali nitkami pracně vyprodukované pavučiny a odnesli jej do mraveniště. Tam ho, společně s mnoha mandelinkami a jednou obří housenkou, na počest narozenin královny sežrali zaživa. Musela to být hrozná smrt.
  Rebeka první dny bez rodičů špatně zvládala, poflakovala se po konzervových barech a opíjela se do němoty. Z alkoholu přešla na tvrdší drogy. Vždy, když byla v té největší krizi, přiletěla si do hnusné lidské hospody natáhnout trochu cigaretového kouře do sosáku. Velice rychle získala závislost na nikotinu. Přemýšlela o sebevraždě, život bez podpory rodičů si nedokázala představit. Přemýšlela, že by se mohla zastavit na dálnici a vší silou se rozletět vstříc protijedoucímu autu. Ale vzchopila se. Zbavila se závislosti, našla si práci a začala nový život. Zapomněla na všechno špatné, co se jí v životě stalo, řekla si, že se nebude ohlížet na věci, co byly a svůj pohled upře jen dopředu; do budoucnosti.

Byla tma a hvězdy, tak vzdálené, neúnavně zářily. Letěla zrovna z lidské restaurace, kam se chodívala najíst drobků, co po těch prasatech zůstávaly, když si povšimla něčeho zvláštního; něčeho, co nikdy předtím neviděla. Jsem snad mrtvá a tohle se odehrává po smrti? Pomyslela si Rebeka, ale někde v hlavě ji něco přesvědčovalo, že to není podstatné – důležitější bylo to světlo. Namodralá záře se pomalu přibližovala a vibrace, které z toho světla vycházely, ji sladce rozeznívaly celou hlavu. Ten pocit byl krásný. Byla tím svitem uchvácena. Nemyslela na nic jiného, jen na to, až se toho pokladu dotkne. Už jen kousek!
  Vibrace se stupňovala a najednou bylo všemu příjemnému konec a z konejšivého chvění se vynořil zlověstný hypnotizující tón, který se jí zavrtával do mozku a hlavu se spoustou očí trhal zevnitř na kusy. Pojď ke mně, pojď, slyšela, jak to světýlko mluví hlasem její matky, ničeho se neboj, zde tě čeká všechno, po čem jsi jen toužila. Ta věc se mi hrabe v hlavě? Tak to ne, musím pryč, tohle nevypadá dobře! Rebeka se pokusila vzepřít, uletět někam daleko, ale vlastní tělo ji neposlouchalo. Křídla se naladila na ono kmitání a na svého majitele zapomněly. Slyšitelné kmity byly stále hlasitější, otravnější, ŠÍLENĚJŠÍ a jakoby se zrychlovaly! Nedalo se to vydržet.
  Světýlko explodovalo a oslepující záře ji pohltila. Ať už to skončí, prosím, ať už…

Ozval se malý elektrický výboj
(Bzzp)


17 názorů

ThatGuy
15. 09. 2007
Dát tip
rozjezd slabsi a ne zas tak originalni, v posledni dobe porad ctu neco o tom, jak jsou zvirata/upiri apod. zavisla na nikotinu/drogach/alkoholu konec nema chybu *

Pan Bukkake
27. 05. 2007
Dát tip
:-) Autorské nadšení je pěkná věc... no, není třeba děkovat, koneckonců reakce osatních, to by měl být takový standard... chyby taky neopravuju, takže chápu :-)... a neboj, mrknu i na pozdější...

Rabb
27. 05. 2007
Dát tip
12.08.2005 - to je datum, kdy jsem to sem přihdil poprvé.. můžeš se podívat na první kritiku.. to pro kontrolu.. ..mno je to jedna z prvních věcí, kterou jsem zde napsal a kterou jsem vlastně za svůj literárně orientovanej život vymyslel a dotáhl do konce. Ani mne neudivuje, že se ti nezdá tak moc zajímavá, mě v téhle době už taky ne.. ale před těma dvěma lety to pro mne byla pecka. Já totiž v tom roce 2005 něco napsal! Něco, co mělo třeba chabou zápletku, ale napsal. A jaká radost mne vždy zaplaví, když si dílko občas najde čtenáře! Třeba jako tvá návštěva. ale od té doby už jsem toho napsal trochu víc a zkušeností jsem snad taky pár pobral. ----- chyby opravovat nebudu, patří k dílu.. ;-) díky..

Pan Bukkake
27. 05. 2007
Dát tip
*** - Je to zajímavé, ale zase ne tak moc zajímavé, řekl bych, že z toho šlo vytáhnout trochu víc. Čte se to pěkně, závěr dokáže navodit jakousi atmosféru, ale je tam na to, jak je to dlouhé, docela dost chybek... no, ale to asi není nic, o čem bys už nevěděl :-). Celkově tak nějak fajn...

Rabb
21. 03. 2007
Dát tip
Bell, vědomně mne povedenej animák Hledá se Nemo neovlivnil.. ale možná, aniž bych o tom nevěděl, za to ten uličník zatracenej může.. ..každopádně kuju.. :-)

Zajímavě pojaté, dávám bod.

Rabb
27. 12. 2006
Dát tip
ahoj Poe, vracíš se? jsem tomu rád.. :-)

NePoe_ta
27. 12. 2006
Dát tip
Temno tmoucí, nevidoucí, bzzzzzzzz ... nejednou, pleští oslnivě světlo! To z boka, světluše - vpadla do levého OKA. Říkám si - co to? Jak se spravím? ... dřív však, než bys řek švec, aniž by sfoukla, vylétla OKEM pravým ... :) Už víš?

Rabb
24. 11. 2006
Dát tip
jubilejní t ř i c áá t e j TIP!

satannáš
24. 11. 2006
Dát tip
Bzzp skvělé . T

BlackDennie
18. 11. 2006
Dát tip
Hodně zajímavý úhel pohledu, mě by to nikdy nenapadlo .)!

Me osobne se to libilo...az nevimz toho co mam rict jaky mam z toho zazitek jako bych ten pribeh mela pred sebou jak jsem se do toho vzila to by chtelo urcite tip* no a jeste gratuluji jen tak dal...:))

Moncheri
20. 09. 2006
Dát tip
zajímavé, baví*

Rabb
20. 09. 2006
Dát tip
**** - díky, jak si to mám vyložit?? Jakože líbilo?? :-)

NePoe_ta
08. 08. 2006
Dát tip
Miluji příběhy ze života hmyzu. Zrovna mi jedna zlatoočka upadla do čaje. Že měla nádherné velké oči a takto končí ... :)

Smutněnka
08. 08. 2006
Dát tip
...mušky to mají horší, protože tušená křídla protivníka neodhalí :( Tak to ale žel je...nejen s nima... Ať se daří dál:)

Myna
23. 07. 2006
Dát tip
šééédí muška na štěně, šedí a špí:) šedí a špinušká, potvůrka malušká, šééédí muška na štěně, šedí a spí. vezmeme plácačku, muška je na sračku:)) šéédi muška na štěně, šedí a špí:)) celé dětství se mi vybavilo, tohle mi zpívala babička, ta povídečka mi ji připomněla. děkuju:) smutné, milé,TIP

Rabb
04. 07. 2006
Dát tip
Fungus, děkuju.. jsi asi jediný, kdo se pokouší o přečtení všech povídek.. jsi machr :-) Tri, dal jsem se do úprav starých děl (nemyslím kanónů), protože se mi zdají jaksi zastaralá, škaredá, bez jiskry (možná to dělám proto, že mne snad na dobro opustily nápady) a tenhle "nový" Písmák nedovoluje úpravu dílek s původním datem publikace.. to proto je zde uveřejněno (učísnuto) znovu.. :-)

fungus2
03. 07. 2006
Dát tip
Líbí**

tristes
03. 07. 2006
Dát tip
co to tu dělá?? (2. tip dat nemůžu)

LightWizard
20. 06. 2006
Dát tip
uprostřed trochu patos a na konci by podle mne stačile jenom BZZP (třeba) *T

Čumák
15. 04. 2006
Dát tip
HAHAHAHAHAHAHH tak to je vyborny :o)))))) *

moony
18. 02. 2006
Dát tip
super, zajímavé... *

Amanda
06. 02. 2006
Dát tip
Ma to vyborny zacatek, trochu predvidatelne postupujici dej a dobre gradujici konec, libi se mi ten styl jakym je to napsane...

Rabb
06. 02. 2006
Dát tip
Micro - Už od první třídy mi věty hlavní a vedleší dělají problémy.. ..snad se polepším. Scampe - Děkuji.. nikdy není nic dokonalé.. :-) Amando - vlastní styl psaní nepřetržitě hledám, proto zkouším stále něco nového.. :-)

Micro
29. 01. 2006
Dát tip
:) Docela pěkně napsaný. Co se týče příběhu, něco podobného jsem četl, ale i tak mi to přišlo úsměvný. Mušky to má (občas syntax - někdy zbytečně dlouhé věty, kde jsou navíc občas chybně čárky), ale tipnu si :) vší silou se rozletět vstříc protijedoucímu autu (tohle se mi líbilo :)

Julian
28. 01. 2006
Dát tip
Velmi sa mi to paci ma to myslienku, ale niekde sa mi zadrhava dej ale inak T ma to myslienku

Rabb
23. 01. 2006
Dát tip
Děkuji, každý den není posvícení.. :-)

a2a2a
22. 01. 2006
Dát tip
Tak tady tě asi zklamu, byť, jak se zdá, se řadě lidí líbila. Víš, ta povídka je nadbytečně dlouhá, tři čtvrtiny textu tvoří jakýsi popis či životopis, kde se soustřeďuješ jako by na humorné vložky. Ty však nejsou vzájemně provázané, jde o něco jako o situační komiku. Až v závěru dochází k jakémusi dramatu, ale, bohužel, snadno dlouho předem předvídatelnému. Některé ty vtípky jsou docela fajn. A ještě tě chci upozornit na jednu větu - Tak krásně příjemně zářícího světla, že tomu nešlo odolat. Jsem snad mrtvá a tohle se odehrává po smrti? Pomyslela si Rebeka. Nevěděla, nezajímalo ji to. Nejprve píšeš, jak ji to přitahovalo - a pak, že ji to nezajímalo. Sympatické je, že jsi zase psal takříkajíc o ničem, že se do toho pouštíš, ale zde ti jaksi na počátku scházela nit. Nevadí, co to je jeden nezdar. A přitom jsi dokázal pobavit nejméně 11 lidí. To vůbec není málo.

Leclajr
18. 01. 2006
Dát tip
Hehe, tohle je fajn, hlavně popis toho, jak zemřeli rodiče, výborná fantazie, určitě tIP** :u))

Stínošlap
06. 01. 2006
Dát tip
To je super, skoro sem letěl ke světlu sní.

Rabb
06. 01. 2006
Dát tip
Děkuji ti Stínošlape.. Je dobře, že jsi včas rozpoznal nebezpečí a do světla jsi nevletěl..

Stínošlap
06. 01. 2006
Dát tip
Říkál sem si, že do krámku by se mi moc nehodilo skončit jako elektricky nabitá vosa, píchat a jště dávat šoky, to ne. Super.

tristes
01. 01. 2006
Dát tip
Don Spideritos :o)) Líbí se mi to, ony sou ty tvoje povídky osvěžující ;o)

Rabb
29. 12. 2005
Dát tip
Jsem rád, že ti povídka vylepšila náladu.. A také jsem rád, že se mé povidky začaly konečně líbit.. :-)

pekylau
28. 12. 2005
Dát tip
Prima myšlenka, veselé zpracování, ´´hororový ´´ závěr. Posílám tip nejen za zlepšení nálady.

jarynbacin
23. 09. 2005
Dát tip
Dobré. bavilo mne to.

Rabb
22. 09. 2005
Dát tip
Divil by ses, kolika lidem se to nelíbí. Na zkoušku jsem si tohle dílko hodil na Literru a po nějaké době jsem ho dobrovolně stáhl. Žeprej to neodpovídá přírodě, že jsou tam samý nelogický věci atd. atd. Oni totiž nepochopili,že je to pohled na hmyz, který žije životy jako my lidé... Tady na Písmáku je jaksi přátelštější klima...:-) Děkuji za T!P.

Gonsales
20. 08. 2005
Dát tip
jojo taky nemam rada happyendy:)je to celkem dobre:)

Jo, je to dobrý :o) Ale pět hvězdiček bych tomu přece jenom nedal ;o) T

Rabb
13. 08. 2005
Dát tip
Díky Kytko:-) Každý má jiný vkus a tvůj se mi líbí:-)

Nicollette
13. 08. 2005
Dát tip
skvělé a procítěné :-))) o tohmle sem už dávno přemýšlela :-) máš mé sympatie *

Rabb
13. 08. 2005
Dát tip
Nicollette, děkuji...:-)

Telvo
13. 08. 2005
Dát tip
Jsem rád , že jsem po dlouhé době si mohl přečíst něco originálního a zároveň pěkného *

Malá_Holka
12. 08. 2005
Dát tip
až na dodatek dobrýýýýý :)) Moc se mi líbilo. Fakt. Chudák Rebeka. Snad se má dobře ve svým muším nebíčku :) Tipujíčkuji :) *

Rabb
12. 08. 2005
Dát tip
Co se ti nelíbí na dodatku? Jen vyjadřuje to, co bych byl rád, aby čtenáři dělali, když už nenapíšou nějakou delší kritiku. Ve skutečnosti bych byl rád, aby každý do kritiky psal hvězdičkové bodování.

Líbí* (já neumím psát hlubší kritiku :o))))

Malá_Holka
12. 08. 2005
Dát tip
jo tak to jo, já to pochopila jinak :) Promiň, nic.

Rabb
12. 08. 2005
Dát tip
Mohu tě poprosit o ono hvězdičkové bodování? * - špatné, ***** - skvělé:-))

***** :o)))

Empty
12. 08. 2005
Dát tip
Jo, tady sem se zasmál, je to originálně pojatý, jen víc kontrolovat překlepy. Pár malinkejch mušek to má, ale jinak bez výhrad a upřímně tipnu*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru