Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O víře

13. 08. 2005
4
0
1848
Autor
čouhán

S přístupem vědce či s přístupem, že je třeba zjistit, co je pravda a co může nebo nemůže být pravda, jakmile začnete pochybovat ..., začne být poněkud obtížné věřit.
Víte, já totiž dokážu žít i s těmi pochybnostmi a nejistotou. Myslím si, že je mnohem zajímavější žít s nejistotou v duši, než si být jistý s věcmi, které mohou být nesprávné. Mám svoje přibližné vědění a možnou víru a různé stupně nejistoty v různých záležitostech, ale absolutně jistý si nejsem ničím a existuje spousta věcí, o nichž nevím vůbec nic, jako zda má smysl si klást otázku, proč tu jsme, a co ta otázka znamená. Můžu o tom nějakou dobu přemýšlet, a když to vypadá, že to nevyřeším, tak prostě přejdu k něčemu jinému. Já tuhle odpověď znát nemusím, neděsí mě, že něco nevím, že jsem ztracen v tajemném vesmíru a nevím proč, což je - pokud to můžu posoudit - situace, v níž jsme. Mě to prostě neděsí.

Richard P. Feynman


Janajka
15. 08. 2005
Dát tip
Zajímavá úvaha. Ani mě zmíněná situace neděsí.

vesuvanka
14. 08. 2005
Dát tip
Myslím, že jsem to již četla - je to patrně jedno ze ztracených dílek.... pěkný citát ... TIP

čouhán
14. 08. 2005
Dát tip
Děkuji Vám, děvčata, za Vaše postřehy a názory. Ano, vesuvanko, tenhle Feynmanův citát už tady byl před stěhováním serveru, ale připadalo mi škoda nechat ho ztracený. Alespoň jsem se dozvěděl o názorově spřízněném fyzikáři slečny overflow. Máš naprostou pravdu, overflow, s tou jistotou však o něco víc než s Tvou námitkou vůči názvu citátu. Kdo se hodně spoléhá jen na jistotu, má nepochybně život jednodušší a tím pádem i pohodlnější, ale taky chudší. Ovšem jen dokud mu to vychází. Jakmile to jednou nevyjde, natluče si mnohem víc, než ten, kdo se méně spoléhá na více nejistých opor. To není jen jalové filosofování, to je vlastní zkušenost - možná i Nicollett ina (když psala o bolesti a hlouposti). Souhlasím také s tím, že věřit a být si jistý není totéž. Věřící člověk však má některých jistot víc než nevěřící. Ty měl zřejmě Feynman na mysli. Nemluví však o tom, k čemu věřící používají ten svůj přebytek jistoty. Zejména křesťané často dělají věci, které nejsou vůbec pohodlné ani hloupé, za to však tak bolestné, že by se k nim nevěřící sotva odhodlali. Ještě tu je jedna, přímo fyzikální analogie, která názorně předvádí moji metaforu o velkém množství nejistých opor: tření. To si může každý prakticky vyzkoušet, když se v podchodu rozhoduje, jestli půjde po schodech nebo po nakloněném chodníku pro vozíčkáře, případně pojede výtahem. Kde bys nejradši ztratila oporu? Zdravím Tebe i Tvého fyzikáře. :-) Nikolette, ještě pořád si myslíš, že tohle téma si nezaslouží hlubší kritiku? ;-)

Nicollette
14. 08. 2005
Dát tip
téma určitě, ale citát jako takový... přijde mi jen divný, když sem dáš slova někoho cizího a chceš po lidech hlubší kritiku, aniž bys do puntíku věděl, jak to autor myslel..... ale asi máš pravdu :-) řikam že sem hloupá

čouhán
14. 08. 2005
Dát tip
Rozhodně si, milá Nicollette, nemyslím, že jsi hloupá! Tvoje včerejší reakce svědčí o opaku, a to včetně té Tvé poznámky na konci. Tvůj postřeh o bolesti a hlouposti jako důsledku přílišné jistoty je opravdu neotřelý. Jen jsem se musel trochu ohradit proti té Tvé poznámce v závorce. Rozumím Ti sice, ale co bych si nerejpnul, když jsi mě pošťouchla? :-) Chtěl jsem vyvolat diskuzi o tom námětu, ne o citátu jakožto literárním útvaru, jak bývá u ostatních písmáckých kategorií zvykem. Myslím si, že je zajímavé diskutovat i o názorech někoho jiného. Zvlášť když mi nejsou cizí. Od Feynmana jsem toho samozřejmě četl víc než tento citát a v mnoha ohledech se s jeho názory a postoji ztotožňuji. Přesto, pochopitelně, nemohu prohlašovat, že do puntíku vím jak to či ono myslel. Konečně, o kom to prohlásit můžu?

Nicollette
14. 08. 2005
Dát tip
potom bych to dala spíš do úvah nebo diskuzí, ale je fakt, že prd záleží na kategorii a rejpou se v tom jen takoví hnidopiši jako já :-)

Nicollette
14. 08. 2005
Dát tip
mimochodem jaderný fyzik tolik moudra ale to je nejlepší, mělo by se to spojit filosofie a věda tim je mi ten pán ještě víc sympatický

čouhán
14. 08. 2005
Dát tip
A jaký měl k tomu všemu originální smysl pro humor! Určitě by Tě pobavily jeho vzpomínky, třeba z knížky "To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane!".

overflow
14. 08. 2005
Dát tip
no líbili byste se našemu fyzikáři, to jo pořád propojoval vědu s filosofií...einsteina s hudbou...jenom u maturity trochu tu filosofickou část vypustil, že (a tohle všechno JE stejně spíš diskuze, myslim:))

Nicollette
13. 08. 2005
Dát tip
nechci slepě přebírat něčí názory o tomhle sem už přemýšlela (ha-há) a dost bych se s textem v mnoha místech ztotožnila... nemam ráda lidi, co maj jistoty co si neuvědomujou nesamozřejmost věci a taky co jednaj stereotypně jen proto že se to musí nebo že je to třeba místo toho aby udělali nějakou nesamozřejmost a ptát se mockrát proč přináší jen bolest a navíc je to hloupé jo tenhle citát se mi zkrátka líbí (akurát mi někdy přijde blbost kliknout že k tomu má být hlubší kritika)

overflow
13. 08. 2005
Dát tip
ach, oblíbený fizikofilozof našeho fyzikáře:) jistota je taková strnulost a falešná pohodlnost, nevede k žádnýmu pokroku, s nejistotou se žije možná hůř, ale nějak víc, myslim. chce se mi napsat, že jistá je smrt, ale o tomhle taky moc nevim...tak i za fyzikáře:) *

overflow
13. 08. 2005
Dát tip
jen ještě...ten název myslim, že slovo víra je trochu zavádějící věřící člověk má dokonce povinnost pochybovat (a nemyslim jenom křesťany, jen to, že věřit a být si jistý neni to též) nazvala bych to jinak, ale nic chytrýho mě nenapadá:) ale je to fajn citát

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru