Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rytíř bez lázně a vany.

14. 08. 2005
33
14
5587
Autor
Vaud

Rostu nejen umělecky. A tak se stalo, že jsem vyrostl i z některých obleků. Jsou to unikátní kousky: decentně proužkovaný z tanečních a dvouřadý tyrkysový z promoce. Pak je tu  několik menších sak. Pokud bych je zapnul na břiše, zvětšil by se jim rozparek vzadu. Odhaduji, že někam k lopatkám. Už se zřejmě nescvrknu zpět do velikosti M. Myslela si to  jen moje babička. Každé vánoce mi kupovala slipy velikosti „S“. Nosit o několik čísel menší slipy je zřejmě jeden z tajných antikoncepčních prostředků naší rodiny.

Moje rada číslo jedna: o tři čísla menší slipy, o tři čísla kratší večírek!

 

U sak a obleků je to podobné. Až na velikost jsou celkem zachovalé. Jen jedno sako mi natrhl nějakej frajer na plese. Našli jsme totiž cedulku „Pořadatel“ a napadla nás bezva finta, jak balit holky. Chodili jsme kontrolovat, jestli mají lístek. Pokud neměla lístek, mohla se vykoupit tancem, kdy jsme jako přimhouřili oko. Do našeho kulturáku se totiž zásadně lezlo přes plot, po stromě a přes střechu sousedního domu. Je trochu divný, že jsem si sako nenatrhl už dřív. Tenkrát jsem ho půjčil Tuňákovi. Neprozřetelně i s cedulkou. To aby zkusil štěstí u jedné blondýny, která přilezla po střeše hned po nás. Její dvoumetrový přítel nám sebral cedulku i s přední kapsou mého saka.

Moje rada číslo dvě: nepůjčuj sako, když tvůj přítel je pako!

 

O můj oblek z tanečních projevila naposledy zájem mladší ségra. Prý chtějí hrát školní představení. Bude tam postava hamižného žida. Že neuhodnete, co měl mít na sobě! Můj oblek z tanečních! Hamižný žid! To mi po letech vysvětluje odmítavé reakce některých dívek v tanečních. A k mému zděšení možná i příznivé reakce jiných! I když Sára byla fajn holka…

Moje rada číslo tři: na velikosti (saka a jeho vzhledu) záleží!

 

Ale co se oblekem? Bratranci mě skoro všichni předrostli. Charita v našem městě další šatstvo nebere. Kámoše - malíře pokojů, by prý sako při pohybech štětkou škrtilo v průramcích (kde je doprdele průramek !?). Navíc by vypadal jako žid. Nechat obleky na ramínkách vedle popelnice se mi moc nechtělo. Nezbylo než najít bezdomovce a udělat dobrý skutek. Tak jsem obleky naložil do auta a hledal jsem houmlesáka. Toho svého jsem našel až po týdnu. Tlačil kárku a ještě si přidržoval pod paží tyč. Takový rytíř bez lázně a vany.

 

„Otče“, nepadlo mě jiné oslovení, „nemáte zájem o několik zánovních obleků?“ Pyšně jsem mu podával tyrkysový dvouřadý z promoce. Dobré skutky dělám vždycky pyšně. „OP Prostějov a vysoký lesk, otče!“

 

Zhnuseně se na mě podíval.

„Tak to sem hoďte. Já si vyberu!“

 

„Ale OP Prostějov…,“ poklesla mi čelist úžasem.

„Já vám to řeknu na rovinu“, pustil se do mě. „Prodat, to neprodám, a když si tohle blbý zelený kvádro voblíknu, tak mi na nádraží nikdo nedá ani floka a v hospodě dostanu přes držku! To je jak kdyby jste přišel tam, kam chodíte do práce, místo v tom saku v mým kabátě!“

 

Nakonec mu udělalo velkou radost ramínko.

Já jsem měl svůj dobrý skutek a ve skříni místo na nový saka. Ale nechybělo mnoho a mohl jsem přivést žebráka na mizinu. Každá profese má zkrátka svůj pracovní oděv. Příště dám starý obleky do divadla. Snad se v některý divadelní hře vyskytuje skupina hamižných židů velikosti M.


14 názorů

Vaud
22. 07. 2013
Dát tip

:-))) to zni skvele


Zordon
18. 07. 2013
Dát tip

To by byla báječná charita :)

 Připomíná mi to tombolu na mém stužkovacím večírku. Dobráci profesoři si kupovali lístky, aby chudým studentům přispěli na večírek a pak chudáci vyhrávali staré lyže, uschlé bonsaje či obstarožní dámské boty, zatímco studenti se královsky bavili. Profesora dějepisu, který jel domů nočním autobusem se třemi dámskými kabelkami v ruce, dokonce legitimovali policisté :)


Vaud
18. 07. 2013
Dát tip

premyslel jsem, ze udelam drazbu proslych vonavek, hotelovych mydlicek, svacinovych maslicek, cukru a kongresovych tasek.

 

mozna by to mohla byt fajn charitativni akce


Zordon
16. 07. 2013
Dát tip

a co ty slipy? ty asi ani do divadla, že? :)


Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
je, tenhle uz jsem po sobe dlouho necetl :-)) hned jsem si zavzpominal na hradecky Strelak

Diana
25. 03. 2009
Dát tip
Zas to nemělo chybu! Paráda! :-))))****

Vaud
12. 02. 2009
Dát tip
:-))) taky jsem jednou hlídal s kámošem tombolu na mysliveckém plese sliboval mraky holek a zatím tam byli jen ožralí myslivci :-))

My s kamarádem jednou balili holky na plese na tombolu... v předsálí byly vystaveny všechny ceny i s čísly - stačilo zjistit kterou cenu vyhrála nějaká pěkná slečna, stoupnout si tam a lístek si připíchnout na sebe.... Nemůžu bohužel potvrdit stoprocentní účinnost této finty - pobavili jsme, ale stále jsem sám (ten ples byl už předloni)

Já odloženými saky krmím moly na půdě.

Vaud
11. 11. 2008
Dát tip
Střelák :-)

Vaud
08. 10. 2008
Dát tip
sparkie - diky za ocitani!

hašigora
18. 03. 2006
Dát tip
klasika:o) T. a diky za smich:o)

Vaud
09. 02. 2006
Dát tip
Monteraler - dík za návštěvu ;-) dlouho jsem Tě nezahlédl

Montrealer
05. 02. 2006
Dát tip
mám doma také několik starých sak. udělám z nich vak. a pak ??? *

Vaud
10. 09. 2005
Dát tip
Horší je, když jsem potkal své kolo na někom jiném (a to jsem ho neodložil k popelnici). Trochu si za to můžu sám, protože jsem ho nechal díky své roztržitosti stát týden před lékařskou fakultou.

:) to se mi taky občas stává že někde něco slyším/ čtu a podvědomě si to vezmu za vlastní anebo naopak - něco vymyslím a podezřívám se, že jsem to určo někomu lohla :)

poliana
08. 09. 2005
Dát tip
Že jsi svůj tyrkysovej oblek na nikom neviděl?! To máš tedy štěstí, já potkala oblečení po mých dětech, na svých svěřencích v mat. škole...Nejdříve mne to zaskočilo,(odkládám tyto věci na popelnici), ale pak jsem z toho měla radost, svůj účel to plní..Jinak Tip

Smeesheck
30. 08. 2005
Dát tip
:-) A máš dnes sako? Myslím, že jsem Tě viděla jen v košili. :-)))

Vaud
30. 08. 2005
Dát tip
Kolouch, Erin, Crae - díky!! gemi - už nic veselýho nezažívám a Halinu jsem z toho dělal vědomě - ono to zas tak třeskutě veselý téma není. Humorista (jestli se tak můžu velkohubě nazvat) má pořád strach, že zítra nic veselého nenapíše. dítě - jo, je to Vlasta - rytíř z hotelu Blaník - ale chvíli jsem si myslel, že jsem to vymyslel sám. Pak mi to napsal jeden kámoš, tak jsem si hned vzpomněl. Chtěl jsem to dát do prologu,ale už jsem neměl sílu. RMM, zelvi, Zbyhoni - díkes, tanečním zdar a plesům zvlášť. Mrzí mě, že jsem ztratil fejeton, co jsem psal v tomhle období - není větší švanda, než taneční. Už se těším na pravidelné reportáže od Zbyhoně. Smeesheck -sako mám, ale šetřím si ho, tak visí v praci i v autě na věšáku a v podstatě jsem v něm dělal dnes frajera jen na benzínové pumpě.

zelva
25. 08. 2005
Dát tip
toš když mají bezďáci mobily toš na co by jim bylo sako...tip

Zbyhoň
25. 08. 2005
Dát tip
pěkné, pěkné :o) sorry, že se nezmůžu na něco jako komplexní kritiku - prostě mě tam zase pár věcí moc potěšilo, třeba finta s pořadatelem :o) Vstupuju do svého plesového období :o)

Fajn, fajn. Připomněl jsi mi moje taneční... tip

gemina
22. 08. 2005
Dát tip
Neni to spatny, jen postradam tvuj starsi ojedinelej humor. Tohle je trochu jako Halina v rybickach. Pousmala jsem se u toho, ale neni to jako kdyz ctu tvoje starsi veci...tzn vybuchy smichu

tak předevčírem poslouchám redla a zjišťuju že rytíř bez lázně a vany je jeho:)

Craerassy
20. 08. 2005
Dát tip
konkuruješ Halině a jejím rybičkám:-)))) *

Kolouch
18. 08. 2005
Dát tip
:))*

Vaud
17. 08. 2005
Dát tip
Hamira, Reccared - dík moc za návštěvu i komentáře.

a2a2a
16. 08. 2005
Dát tip
Milý Michale, už první slova, že nerosteš jen umělecky ... čtu tě rád, nejen kvůli jakémusi virtuálnímu přátelství, ale máš opravdu řadu předností - vynalézavost v tématech, v každé povídce kus vlastního života a jistou noblesu. A ke všemu laskavý humor. Jinak já obnošené věci vyperu, vyžehlím, dám do igelitového pytle s cedulkoi - "Bezdomovci" a nechám na zastáce autobusu před domem. Dávám to tam v noci, chvíli čihám z okna, kdo si to vezmě, nikdy nikoho nevidím, ale ráno to tam není a tak mám radost. Je to lepší, taky by mně mrzelo, že někomu nic OP Prostějov neříká. tip

ViMe
16. 08. 2005
Dát tip
hehe, dost dobrý..Vzal jsem si k srdci radu, že nepůjčuj sako když.....:-))

To aby zkusil štěstí u jedné blondýny, která přilezla po střeše hned po nás. :)

Myna
16. 08. 2005
Dát tip
Vtipný:)) poutavý, nenudila jsem se, naopak, královsky jsem se bavila:)))

Vaud
16. 08. 2005
Dát tip
Jirko dík za návštěvu i za návod jak na to! ViMe - je víc věcí, které se nevyplácí půjčovat ;-) dítě - každá inovace v balení holek je dobrá ;-) Myno - díky! Snad se Ti budou líbit i ostatní dílka, co jsem splodil ;-)

Hamira
16. 08. 2005
Dát tip
Konečně něco mě blízkého,bylo to hezké, ještě si to dám jednou.A ještě jednou - to muselo být o mně!

basnikalex
15. 08. 2005
Dát tip
super TiP

vesuvanka
15. 08. 2005
Dát tip
moc pěkné :-))) ..... TIP Měla jsem trochu podobný začátkem sedmdesátých let - tenkrát nebyly dobročinné bazary ani "sekáče", kam by se dalo odnést oblečení. Tak jsem je odnesla na radu jedné známé do domova důchodců - byly to minisukně a barevné halenky (v té době jsem se totiž začala oblékat do zeleného - skautských a lesáckých košil a kalhot).... paní, která oblečení ode mě přebírala, se tvářila dost nepřívětivě, že prý to žádná babička nebude chtít nosit, ale já jsem jí to tam přesto nechala - přece neponesu tašku oblečení nazpátek, když jsem se s ní táhla takovou dálku pěšky......

podezdívka
15. 08. 2005
Dát tip
Opět exklusivní čtení :-) *t

:))

Kytiii
15. 08. 2005
Dát tip
zase jsem se velmi královsky pobavila... děkuju *

Markel
15. 08. 2005
Dát tip
úsměv, líbilo moc - T

Vaud
15. 08. 2005
Dát tip
pacajdo! basnikalex, podezdívko, Slůůůně, Kytiii, Markel díky moc ! ;-) vesuvanko - dřív jsem jezdil sanitou do různých ghett v okolí léčit. Tam bych saka určitě udal. Ale zajet tam autem, tak bych se trochu bál, že bych šel domů jen v ponožkách ;-)

Witch
14. 08. 2005
Dát tip
:o)) *

Vaud
14. 08. 2005
Dát tip
díkes ;-)

Witch
14. 08. 2005
Dát tip
rádo se četlo... W.

Vaud
14. 08. 2005
Dát tip
ono se čekalo jestli se projeví zájem čtenářstva a teď se může jít spát, jinak by se smazalo (a taky šlo spát)

Witch
14. 08. 2005
Dát tip
spát se musí, ale mazat? ...na to je přece vždycky času dost... brou noc ☼ tady se taky jde spát

Delahaye
14. 08. 2005
Dát tip
"Takový rytíř bez lázně a vany" :-))) however ... je to jen Tvoje vina, že sis některými svými geniálními kousky nastavil laťku tak vysoko .-) ale na Típek to je

pacajda
14. 08. 2005
Dát tip
Vaude, jako obvykle - dobře jsem se pobavila! *

Dobrý :o))) *

zorka
14. 08. 2005
Dát tip
jo...t

Vaud nezklame :o) *

pozorovatel
14. 08. 2005
Dát tip
"Otče“, nepadlo mě jiné oslovení padni komu padni, jasný:))) ono je jedno, že je to blbý téma, když umíš psát pokud jde o mě, tak ti nemám, co kritizovat.. jen občas zaplesat nad výbornym nápadem*

DRAHT
14. 08. 2005
Dát tip
Líbí. TIP

Telvo
14. 08. 2005
Dát tip
je to pěkně napsané

Nicollette
14. 08. 2005
Dát tip
Pokud bych je zapnul na břiše, zvětšil by se jim rozparek vzadu. Odhaduji, že někam k lopatkám. já z tebe hebnu :-))))))))) *

Vaud
14. 08. 2005
Dát tip
Dík všem za návštěvu!! Ještě jsem svůj tyrkysovej oblek na nikom v okolí neviděl. Taky mě napadlo, že bych je mohl příště hodit do márnice. OP Prostějov by mohl dělat ještě parádu ;-)

pacajda
14. 08. 2005
Dát tip
Vaude, promiň, Ty jsi kůň!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru