Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Těžká rána opilců

14. 08. 2005
16
4
3279
Autor
Myna

  Opatrně otevřu levé oko. Horizontálně spatřím cizí pokoj. Sklapnu víčko v naivním domění, že když to zkusím za chvíli, budu doma, v ložnici. Omyl. Snažím se zaostřit. Temně rudý koberec, polštář, ponožka, zmuchlané tričko, džíny, trenýrky (?), moje (?) kalhotky, plakát na stěně. Z proutěného houpacího křesla mě pozoruje jedovatýma očima kocour. Arogantně se protahuje a nespouští ze mě své smaragdy.

  Při pokusu obrátit se na záda se mi celý pokoj převrátí na hlavu. Nehnutě hledím do stropu. Nade mnou se nejistě chvějí modely letadel. Ne. Nejsem doma. Tohle se mi nezdá. Zatraceně, kde to jenom jsem?!

  Postel se tiše zavlní. Otázka byla špatně položena. Nikoli kde, ale s kým, proboha? Rozehřátá ruku se mi ovine kolem pasu jako anakonda! Sliny mi sklouznou do krku a vytvoří známý dusící chuchvalec. Srdce mlátí na sternum a mozek se dožaduje vysvětlení momentální situace!? Já též! Pevně sevřu víčka k sobě a  snažím se přimět zbylé neurony k vybavení předešlého večera.

  Hudba hlasitě tepala celým sálem, seděla jsem opuštěná u baru, nezúčastněnně usrkávala Martini a myslela na tu praštěnou reklamu s papouškem. Na parketu vesele křepčila Lucka i s Markétou. Rozvážně jsem žužlala kostku ledu a odolávala náporu mých drahých kolegyň, abych se přidala k upocenému davu. Odolávala jsem i náporu, nějakého mladíka, který se doprošoval tance a snažil se, velmi zoufale, upoutat mou pozornost. 

  Rozpálené tělo se ke mně přitiskne. Ospalý hlas zamumlá do polštáře, jestli si dám kafe? Kývnu, aniž bych věděla komu.

"Cukr?"

"Nesladím."

"Aha." Matrace tiše zanaříká.Sedí ke mně zády, zaznamenám jen podivné obrazce na opálených zádech a rozcuchanou černou kštici.

  "Tak pojď." vytáhne mě za ruku z pod peřiny a vede mě do kuchyně. V hlavě mi nepředstavitelně třeští, těžká rána opilců.

  Tvářila jsem se neskutečně znuděně, že to omrzelo i původně vytrvalého mladíka, který se odporoučel s výčitkami svědomí k jinému stolu a pokradmu mě sledoval, zda - li jsem se neurazila. Cestou z toalet mě kdosi pevně chytil a odvekl, přes hlasité protesty, na parket. Po celou dobu mě nespustil z náručí. Vybavují se mi jen oči. Pichlavé. Smaragdové. Jako toho kocoura, co se mi líně otřel o nohy, aby mi naznačil svou přítomnost.

  Pak nevím, nic. Jen se mi útržkovitě vybavuje bar, scény jako ze starého filmu. Dvě nahá těla v temné chodbě, kde je cítit vlhkost domu, studené schody, ale rozpálená těla, dychtivé ruce, nehty zarývající se do masa... Šeptání, přerušované a tlumené vzdechy, lepkavý pot, tma i před očima, propadání do hlubin beze dna...

 Sedíme naproti sobě. Už jsem naprosto v obraze. Cinkot lžiček. Škrtnutí zapalovače.

 "Ty vlastně nekouříš, viď? Nebude ti to vadit?" vydechne šedý dým a usměje se. Zavrtím hlavou a schovám nos v otřískaném hrnečku s kopretinou.

  "Dám si sprchu, připojíš se?" Snažím se pozřít vařící kávu a málem ji vyprsknu na ubrus! Nebyl by to ovšem jedinný flek. Možmá, že jeho náhodné návštěvy, taky mají stejnou tendenci.tendenci.

 "Včera jsi byla víc hovorná." Včera jsem si možná ještě pamatovala, jak se jmenuješ, chlapče! Mizí v koupelně.Voda protestně zasyčí. Ještě na mě cosi huláká o telefonním čísle.

  Zrak mi padne na hodiny v kuchyni. Procitám a střízlivím v příštích minutách, kdy ze svého těla pohotově strhávám tričko s obrázkem jakési metalové skupiny a v panice na sebe rvu džíny. Ponožku? Kde má, zatraceně, ponožku?! Pan kocour ji začlenil do svého pelíšku! Kašlu na rýmovačky, dveře od bytu za mnou s rachotem zaklapnou, Tenisky nervózně sukuju ve výtahu! Zbaběle utíkám prázdnou a tichou ulicí.

  Vyvalím se ven navzduch, opírám se o počmáranou zeď, koncenrtuji myšlení na určení polohy, snažím se utišit rozdivočelou pumpu. Mobil se zlostně rozdrnčí.

  "Ano?!" hlásím se bezmyšlekovitě.

  "Proboha, kde jsi celou noc?? Já už málem vyhlásil celostátní pátrání! Proč jsi o sobě nedala vědět?! Já ti třistakrát volám i Markétě a ta mi řekne, že o tobě nic neví!" Mobil mi málem vyklouzne z ruky jako mýdlo.

  "Malá celou nechtěla spát, brečela a čekala na tebe! Říkala jsi, že tam přece nebudeš dlouho?!" Ani se nemusím sprchovat. Tahle ledová sprcha mě probrala dokonale!

  Ospale kráčím jarním deštěm. Tenisky čvachtají v kalužích. Projíždějící auta tiše šumí. Kapky smývají poslední stopy probdělé noci....


4 názory

NEVE
15. 02. 2007
Dát tip
Ta k tohle se mi také líbilo,překlepy mi vůbec nevadily.Pěkná povídka TIP

RainDrop
15. 11. 2006
Dát tip
Srozumitelne, napinave, ctive...super. A ten konec je vylozene peckovni. *

RainDrop
15. 11. 2006
Dát tip
Srozumitelne, napinave, ctive...super. A ten konec je vylozene peckovni. *

Peeta
01. 10. 2006
Dát tip
tip

miirdas
26. 09. 2006
Dát tip
uf, výborný...znatelná zdravtně slovní deformace...také mi to občas uteče:) T

miirdas
26. 09. 2006
Dát tip
uf, výborný...znatelná zdravtně slovní deformace...také mi to občas uteče:) T

bestye
30. 07. 2006
Dát tip
fakt dobře se to čte - jako vůbec všechny Tvoje povídky - děkuji za příjemně strávený večer s Tvými písmenky :c)*

Myna
22. 06. 2006
Dát tip
A která to je? Ráda počtu. jo a nešlo o průhlednej konec, jenom vypsat se ze zlý noci... that´s all:o))

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
Taky mám jednu o opilcovi a má podobně průhlednej konec :-)

pepička15
12. 06. 2006
Dát tip
myna: přesně tak...

Myna
11. 06. 2006
Dát tip
jj, taky to bývala má noční můra, jen ne tak doslovná, ale zachycuje základní momenty... ten pocit rána v cizím bytě s cizích chlapem, brr

pepička15
04. 06. 2006
Dát tip
uf... hodně sugestivní... perfektní popis jedné z mých nočních můr! *

Lakrov
26. 05. 2006
Dát tip
Při čtení textu mě naplňuje nervozita. Ta patřičná nervozita, příslušející k popisované situaci. Asi to není jen tím, že`s to psala (jak se dozvídám po dočtení) na noční. A jestli jo, pak ti sluší tvořit v napjatých podmínkách. (Jenže ta Tvá noční Třeba ani moc napínavá nebyla.) Proč mě napadly ty 'napjaté podmínky': Občas mám pocit, že nejzajímavějši myšlenky mě naplňují ve stavech hluboké únavy. Běželas někdy... Prostě o kousek dál, než kolik bez potíží doběhneš? (nebo cokoli srovnatelného). Asi Tě matu. TiP

Francois
09. 11. 2005
Dát tip
Překlepy jsou už asi pryč. Je to opravdu docela zdařilé. *

evalota47
09. 10. 2005
Dát tip
Tak jsem se pustila do čtení a jen jsem se nadechla byla jsem na konci-jak už někteří podotkli překlepy je žádoucí odpustit.T.

feefee
19. 08. 2005
Dát tip
Že by vlastní zkušenost? :-) Abych pravdu řekla, nejsem zrovna příznivcem tohoto stylu povídek, ale musím říci, že tahle se mi moc líbila. Je čtivá a na konci ve mně trochu zatrnulo. Dle mě na tak krátkou prózu hodně vydařené.

Myna
15. 08. 2005
Dát tip
Já se všem mooc omlouvám, psala jsem to na noční a už jsem to nestihla opravit! Takže při nejbližší příležitosti to dám dopořádku. Ale jinak děkuji

Máš tam několik překlepů, ale jinak se mi to líbí, je to čtivé. *

Petril
14. 08. 2005
Dát tip
Ten název je trochu zavanějící, ale musím se připojit, čtivé a líbí se mi to. Jen tak dál.

prológ, nadpis a text o tom istom:) chcelo by to trochu obmieňať, ale inak dobré, preklepy odpúšťam, aj keď ako slovenka som to mala trochu ťažké rozlúštiť, čo je preklep a čo nie.... a tak... inak celkom fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru