Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pampeliška

16. 08. 2005
14
2
3793
Autor
Myna

Sedím na břehu Vltavy, voda mi roztouženě objímá kotníky. Vlnky se dovádivě proženou mezi prsty a uhánějí dál do tiché zátočiny, kde se nechají něžně pohladit od unavených větví olší a smutečních vrb. Vánek mi pocuchá vlasy, dýchne mi do ucha, sklouzne po dekoltu. Zachvěju se, jako ty shrbené stromy, když tiše promlouvají s větrem, když se od něj nechají laskat a vychází mu zelenými listy vstříc... Řeku zahalí teplá srpnová noc, přikryje ji svým rubášem a zklidní tak její rozdivočelou cestu. Padnu do mokré trávy, zhluboka dýchám, lapám po vzduchu, jako bych sklouzla do rozvztekleného jezu, drží mě lepkavýma rukama, už mě nepustí...

  Ráno zakopávám o umouněnej ešus od včerejší česnečky, dřepíš u ohně a vaříš čaj, usmíváš se na mě. Choulím se v Tvým děravým svetru, opírám se Ti o rameno, skoro bych předla, jak je mi krásně. Zubatý slunce se schovává do peřejí mraků. Ale to přece nevadí, jsme tu spolu, smějeme se, když se nás dotknou první krůpěje z nebe.

  Balíme stany. Poctivě chystám všechno potřebný do loďáku, trošku se chvěju zimou. Vracíš se s čistým ešusem, vlepíš mi studenou pusu a mizíš v chumlu ostatních vodáků. Plánujete cestu, domlouváte se na zastávkách, svorně souhlasíte, že v tomhle počasí, bude nejlepší nikde se moc nezdržovat. Pozoruju Tě a docela se bavím, jak tam vášnivě gestikuluješ, zase máš pocit zodpovědnosti za všechny ostatní, jenom zapomínáš na sebe.

  Někdy se mi ztrácíš. Když sedíš u ohně, brnkáš na kytaru, v očích se Ti odráží oranžový světlo. Můžu sedět naproti Tobě nebo vedle Tebe, stejně mě vžydcky zaplaví pocit, že jsi někde jinde. Možná se jen zasníš, možná jen v duchu proplouváš svou řekou života v kánoii, pozoruješ její tok a snažíš se ji podmanit... 

  "Tak pojď, Pampeliško, vyrážíme." Bereš mě za ruku, hrdě si mě vedeš k naší lodi. Tam postává majitel kempu, vrtí hlavou, škrábe se střídavě ve vousech a na pruhovaným tričku.

  "Mládeži, měli jste ještě dva dny počkat, až voda opadne." Mávneš rukou:

  "Přece jsme vodáci, žádní nezkušení turisti!"

  "Je hodně vody." řekne po chvilce. "Ani nepamatuju, kdy naposledy jí bylo tolik..."

  "Aspoň se rychleji pojede." Naskočíš do lodě.

  "Tak šťastnou cestu. Ahoj!"

  Odrážíme se od travnatého břehu, loučíme se s kempem, řeka nás strhává po své proudu a ještě daleko nese naše volání, naše ahóóóój...

Stojím na břehu, opírám se o pádlo. Prohlídli jste s klukama další jez, vidím, že se o něčem dohadujete. Je to jako vždycky! Chceš to za každou cenu sjet, nemusím to ani slyšet, znám tu tvoji nezkrotnou touhu dobyvatele! Vracíš se za mnou, suveréně naskočíš do lodě.

  "To snad nemyslíš vážně?!" hulákám přes řvoucí Vltavu.

  "Počkej na mě, Pampeliško."

  "Přestaň si hrát na frajera, tys neviděl dole ten zabalák?!" Jsem nasupená, lezu po jílovitým břehu za Tebou. Vzpurně se odrazíš i s naší žlutou Pampeliškou.

  "Je to brnkačka!"

  "Počkej, pojedu s Tebou!"

  "Kdepak, lásko, dám to v singlu. Ten zabaláka sám projedu! Čekej mě pod šlasnou!" Zabereš a ujíždíš nám vstříc žlutohnědýmu jazyku.

  "Šimone!!!" Tvá poslední slova mi zmizela ve větru.

  "Proč musí být vždycky po jeho?!" ptám se Tvýho nejlepšího kamaráda, Hynka.

  "Protože jinak by to nebyl on." Běžím pod šlajsnu, kluci zůstávají stát na koze, visí tam jako hrozen a přeřvávají jeden druhýho, když Ti radí, co máš dělat.

  Třesu se zimou. Nervózně si koušu spodní ret, říkám si, jestli mám tohle zapotřebí? Děláš vždycky jen to, co chceš! Vždycky na Tebe čekám. To je můj úděl. Čekat, aby se mi náhodou něco nestalo.

  Když žlutou kánoi sebere proud, nechtěně zavřu oči! Vždycky projedeš. Pak ale je otevřu, spatřím jen obrácený kýl lodě! Zahlídnu Tvou hlavu, jak ses pokusil nadechnout. Rukama zaplácáš v peřeji. Zírám na chuchvalec bílé pěny. Musíš se přece vynořit! Nastane ohlušující ticho.

  Jako bych prostříhala film. Kluci běží pod šlajsnu! Noří se do vody. Vydávají neartikulované zvuky. Letím jim naproti! Musíš přece vyplavat! Musíš se nadechnout a smát se mi, že jsem o Tebe měla strach!

  Někdo mě pevně drží v náručí! Nechce se mě pustit! Křičím! Mlátím kolem sebe rukama! Kopu na strany jako šílená! Neslyším se přes tlukot srdce!

  "Pusť mně! Prokrista na nebi! Pusť mě!!!" Sunu se bezvládně na oblázkovej břeh. Tma.

  Řeka sobecky plyne dál. Vzala si Tě s sebou...

 

Epilog

  Ležím v trávě. Kapky bubnují na moje nahý tělo. Rozehrávají melancholickou symfonii. Pomalu klouzám do ledové vody, nechám se nést, počítám zářící hvězdy na černé obloze. Najednou mi ten svět, plný neskutečně vzdálených sluncí, nenavratitelně mizí, uzavírá se nade mnou průhledná clona, nebe se rozpíjí ve Vltavě, všechno utichlo. Jenom řeka mně tiše konejší, promlouvá ke mně,o smutečních vrbách, co ji hladí, když se chystá ke spánku do temné srpnové noci... 

 


2 názory

macecha
29. 01. 2014
Dát tip

krásné slovní obraty, smutné, prostě, hezky napsáno .... T***


Myna
01. 10. 2006
Dát tip
Peeta: já už taky ne, jen se spokojeně usmívám:o)

Peeta
01. 10. 2006
Dát tip
ja uz nemam slov:)s tipem

Myna
01. 08. 2006
Dát tip
Anyz: děkujííí:)) Kaczenka: děkuju za takový příval chvály, to zahřeje na duši:) Buď na vodě opatrná a užij si to:)

Kaczenka
01. 08. 2006
Dát tip
to je...jednoduse krasny:)tip pro tebe, i kdyz se taky chystam na vodu(ale jak rikala uz Alea-Sazavu), tak jsem se trochu otrasla...budu ale verit letosnim vedrum...jinak dilo je to krasny, sice pruhledny, ale moc moc krasny

Anyz
01. 08. 2006
Dát tip
juj jeste ze sem se podivala na neco dalsiho co si napsala po tom co sem pred chvili docetla, tohle se mi libilo snad mozna jeste o trochu vic bylo mi to tak nejak necim blizsi a opet skvele napsany, nekdy me prekvapis tim jak si pohrajes se slovama zkratka prolog text i epilog vsechno je to nadherne tip

Lakrov
23. 06. 2006
Dát tip
Tohle se mi moc líbilo. Akorát Ti nemohu napsat proč. Snad kvůli tomu klukovi, co kvůli ostatním zapomíná na sebe. Snad kvůli řece; protože ty mám taky v oblibě a někdy se jich bojím. Někdy jim nadávám a označuji je (zvlášť jednu) strašnými jmény. Pak se jí zas omlouvám. Ale to všehno jen ve snu, běžícím proti proudu v nedychatelném hejnu much... ...a koukám, že se musím přihlásit, aby se tahle 'krutika' dala odeslat.

Myna
22. 06. 2006
Dát tip
Mno jinde:) Tady jsem nad tím trošku zlomila hůl, povídky se moc číst nechtějí, chápu, jsou dlouhý a když tě to nechytne hned, zavíráš. Kromě toho když píšeš na noční, nebývá to 100% výsledek toho, co máš v hlavě. Tak jsem to konenčně v klidu přepsala a vyjde to na webmagazínu. pochop, já ho musela nechat umřít, už jen kvůli těm dvěma klukům, co se utopili na Vltavě v Rožmberku, někdy je to hazard...

JiKo
22. 06. 2006
Dát tip
>z jiného těsta inu nevím jestli se člověk může autorsky změnit jen proto že dílo je z jiného těsta. Ale zase na druhou stranu ve svém stylu nemáš takové ty začátečnické chybky. Takže třebas to bude čímdál lepší. ps: věta typu já píšu do šuplíku zní spíše jako omluva než jako vysvětlení motivace. Piš hlavně pro čtenáře a proto aby to za něco stálo.

JiKo
22. 06. 2006
Dát tip
jinde? kde a proč jinde?

Myna
22. 06. 2006
Dát tip
To _JiKo_ Máš pravdu, ano. Chybí tu napětí, vím, že po celou dobu vlastně čtenář čeká a ví, co se stane. Nicméně tohle je prvotní verze, zkrácená, nepropracovaná. Uznala jsem, že asi nemá moc smysl přepisovat starou povídku, ta nová verze vyjde jinde, ne tady. Co se týče té padesátistránkové "věci" je úplně z jinýho těsta a nemá nic společnýho s tímhle. Píšu do šuplíku, pro radost, pro lidi, kterým se to líbí. Ambice ani talent na velkou, oduševnělou a intelektuální spisovatelku nemám. Jen přenáším svoje pocity a zážitky na papír ( monitor:)) ale díky za kritiku:))

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
Po dočtení prologu mě jímala hrůza tolik adjektiv tolik líbezného popisu, napadlo mě jak tímhle stylem chceš napsat tu 50 stránkovou povídku, pocit se ovšem nevyvrátil ani po přečtení povídky samé. Chybí napětí, celá povídka je opět jasně prokouknutelná a docela se divím, že se odhodláváš na dlouhé dílo. U novely je třeba rozvíjet příběh a držet čtenáře ve střehu. To se mi u tebe po přečtení dvou věcí zatím nezdá. ps: mám doma taky zdravušku, ale ta na nočních jen čte :-)

Alea
21. 06. 2006
Dát tip
Dík za radu:o)Užij si vodácký prázdniny...

Myna
21. 06. 2006
Dát tip
Jestli vyrážíte na vodu, určitě jeď!!! tahle povídka sice ukazuje i tu ne bohužel příliš kladnou stránku, ale voda jako taková akce je báječná!!:) Á můj velmi dobrý kamarád instruktor říká, že vodní bůh melounek má lepkavý prsty a koho se chytne, toho vodáctví už nepustí:) Prolog a epilog se liší schválně, mám na mejlu tuhle povídku trošku víc rozepsanou o to podvodní drama, zkusím dopsat, je to napínavější. Jedno malé doporučení: než sedneš do kánoe, přečti si knížku od Zdenka Šmída proč bychom se netopili, výborná! My vodáci ji považujeme za takvou naši bibli:)

Alea
21. 06. 2006
Dát tip
Naše třída se chystá v neděli na školní výlet na loďkách tak nevím jestli si to nerozmyslím:o)Ale asi ne,přece jen pojedeme Sázavu.Jinak tvoje povídka se mi moc líbí,hlavně některý jayzový spojení v prologu a epilogu.Zvláštní je,že se od samoté povídky jejich styl dost odlišuje...Píp-tip

evalota47
09. 10. 2005
Dát tip
Líbí,líbí i takový konec se dal očekávat-to drama bych trochu natáhla a spíše bych toho mládence z té šlamastyky vytáhla -sice jako prskajícího kocoura -nebo bez dechu,ale probuzeníschopného a poučeného aspoň na pět minut.Jinak je to vážně pěkně napsaný a stojí to za TIP.

Havranka5
12. 09. 2005
Dát tip
Má to jiskru i spád. Jako ten jez. * Ještě příběh trošku pozvobracet ve vracáku pod jezem, aby čtenáři lapali po dechu a nedosáhli na dno, a pak vyvržený nechat raky, aby ho přes noc roztahali klepety a bude to úplně dokonalý...

Myna
30. 08. 2005
Dát tip
Děkuju:) napsaných věcí mám plnej šuplík, ale až do nedávné doby, jsem si je schovávala. Písmák je fakt super!:)

tanec
26. 08. 2005
Dát tip
Takové práce nesmí končit v šuplíku.Doufám, že jich máš hafu a budu mít dost dlouho co číst.Nevím proč, ale lidé zapomínají dávat tip, když je práce zaujme.já se budu snažit něco napravit a dám tip.TIP

fungus2
17. 08. 2005
Dát tip
Líbí.**

Líbí se mi to, čtivé, akorát se dalo čekat, že se Šimon na konci už nenadechne... Ale napsané je to moc pěkně.*

Inés
16. 08. 2005
Dát tip
Je to moc pěkný, jemný a má to spád, i když ten konec byl vskutku předvídatelný. Hm, myslím, že jsi nadějná spisovatelka;o)

Myna
16. 08. 2005
Dát tip
díky moc:) si mě potěšila, poněvadž píšu už asi pět let, ale teprve teď někam jinam než do šuplíku!:))

Hamira
16. 08. 2005
Dát tip
je to dobrý,pěkný sloh,jen se dalo tušit, jak to dopadne.Ale skoro mi na tom břehu byla zima....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru