Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮVOD K NENÁVISTI - 18.

17. 08. 2005
4
0
2025

A přišel další den. Další ráno a další těžké myšlenky. Mamka už dávno vstala, ale já zůstala ležet v posteli a nejraději bych z ní vůbec nevylezla, leda by zmizel tenhle pokoj, celý dům a hlavně Jarek. Styděla jsem se před ním  i před sebou. Obávala jsem se jeho chápavého a přitom obviňujícího pohledu.

Ráno bylo šedivé a slibovalo déšť. Počasí bylo zkrátka solidární. Když už jsem zůstala v pokoji opravdu dlouho, otevřely se dveře a v nich Michálek. Rozběhnu se a skočil do postele za mnou.

„Aninko, ty moc dlouho spíš. Už pojď. Kdopak bude za tebe papat?“

V Michálkově společnosti se mi udělalo lépe. Tohle dítě přímo vyzařovalo pozitivní energii. A já jsem ji teď vážně moc potřebovala.

„Co kdybych se tedy šla najíst a potom bysme se šli projít do lesa? Ale jen my dva,“ navrhovala jsem.

„Tak jo.“ Souhlasil bez rozmýšlení.

Potřebovala jsem si vyčistit hlavu a vycházka lesem se mi k tomu zdála nanejvýš vhodná. Rychle jsem vylezla z postele. Michálka jsem poslala dolů. Hodila jsem na sebe  tričko a džíny. Vlasy jsem si narychlo prohrábla hřebenem. A byla jsem připravená. V kuchyni na mě čekala nachystaná snídaně. Mamka mi právě vařila čerstvou kávu. Jarka jsem nikde neviděla. Prozatím jsem tedy nic řešit nemusela. Venku zatím nepršelo, ale pro jistotu jsem sbalila malému do batůžku pláštěnku.

„Ty si teda umíš vybrat počasí,“ mínila mamka.

„Aspoň nepeče sluníčko, dneska je náhodou moc příjemně,“ oponovala jsem.

Michálek si také nedělal s počasím žádné starosti. Vesele ťapkal, kudy jsem ho vedla. Svou ručku schovanou v mé. Cítila jsem jeho teplou dlaň, která mi dodávala onu energii, která mi tolik chyběla. Stromy nám šuměly nad hlavami.  V celém les bylo tajemné šero. Dávala jsem pozor na cestu. Nechtěla jsem zabloudit. Došli jsme až na malou mýtinku, z níž se naskýtal nádherný pohled do kraje. Kopce v dálce, lesy i nebe ve všech odstínech šedi, působily velmi dramaticky. Ještě včera se na mne celý svět smál. A dnes?! Samé starosti a smutek. Život je tak plný proměn. Může si být vůbec člověk něčím jistý?

„Můžu najít kytinky pro tetu?“ zeptal se chlapeček.

Usmála jsem se. „Já ti s tím pomůžu,“ nabízela jsem.

Michálek se rozběhnul vstříc květeně.

„Tyhle utrhni,“ ukazovala jsem na růžové kvítí, jehož název jsem netušila.

Malý uchopil rostlinku za květ a škubnul. V ruce mu zůstal jen opuštěný květ bez stonku. Zaraženě na něj hleděl.

„To by byla divná kytice – bez stonků,“ smála jsem se. „Kytičky musíš trhat takhle, až dole, aby ti zůstala kytička krásně celá,“ ukazovala jsem názorně. „Hezky celý stonek.“

„Celý stonek, celý stonek…“, vykřikovalo dítě a rvalo celé trsy květin i s kořeny.

„Michálku, co to vyvádíš?“ Trochu jsem jeho nadšení usměrnila a společně jsme pak natrhali obrovskou růžovou kytici. Dlouhé stonky jsem ovázala stéblem trávy, aby si kytka uchovala pěkný tvar.

Zpět jsme se vrátili akorát k obědu. Procházka se neminula účinkem. Hlavu jsem měla zase čistou. Během jídla jsem se na Jarka několikrát povzbudivě usmála. Nejistě mé úsměvy opětoval. Mamka neměla o včerejších událostech ani ponětí, takže si ničeho nepovšimla.

Když šla mamka po obědě dát Michálka spát, pustila jsem se do nádobí. Nakláněla jsem se nad dřezem  a usilovně drhla připálený kastrol. Najednou mě zezadu objaly Jarkovy paže. Nic neříkal, jen mě k sobě pevně tisknul a bradu si zabořil do mých vlasů.

„Hezky voníš, Hanko.“

To bylo celé. Pustil mě a odešel pryč. Stála jsem tam s kastrolem v ruce a s myšlenkami na dalekých cestách. Tak mne také zastihla příchozí mamka.

„Malý už spí. Ty ještě nejsi s tím nádobím hotová?“ divila se.

Pak vzala do ruky utěrku, aby mi pomohla.

„Trochu se mi to připeklo,“ kývla směrem ke kastrolu v mých rukách.

Nic jsem na to neříkala.

„Vypadá to na déšť,“ ukázala utěrkou na okno.

Pokrčila jsem rameny: „To už od rána.“

„Trochu deště by neškodilo. Zem už je celá vysušená.“

„Co budeme odpoledne dělat?“ zeptala jsem se a přerušila její úvahy o počasí.

„Můžeme si zahrát karty. Nebo jen tak koukat na televizi“, navrhovala.

„A co říkáš na ty zprávy, co s sebou přivezl Jarkův kolega?“, změnila jsem téma bez jakéhokoli přechodu.

„Zní to dost hrůzostrašně. A ve zprávách jim to přitom sotva stálo za zmínku. Jde mi z těch mladých mráz po zádech.“

„Je to dost divné“ přisvědčila jsem.

A divné to vážně bylo. A divné se to nakonec začalo zdát i zpravodajům, takže večerní zprávy toho byly plné. A úplně nejdivnější byl fakt, že téměř identické nepokoje zaznamenala všechna větší města po celém světě. A tak vyzněl naprosto logicky závěr médií, že „Nové tváře“ vyvolávají nepokoje programově. Vážnost celé situace ještě podtrhla zpráva o mimořádném zasedání OSN, kde se hodlá rada celou věcí zabývat. Lidem tedy začalo docházet, že se rozhodně nejedná o nic malého.

Napůl jsem litovala svého odjezdu z města. Mohla jsem tam mít všechny zprávy z první ruky. Na druhou stranu jsem si ale uvědomovala, jek je dobře, že jsem všemu zavčas utekla. Kdo ví, co ještě všechno přijde. Spát jsem šla s přesvědčením, že každý den přinese něco nového, po čem je zase všechno úplně jinak. A vůbec  jsem netušila, co s sebou může přinést zítřek.

V noci se přihnala pořádná bouřka. Dům se otřásal v základech. Přemýšlela jsem, jestli má tohle stavení hromosvod. Za hodinu se naštěstí hromy a blesky přehnaly někam dál, jen vytrvalý déšť bubnoval na střechu až do rána. Probouzeli jsme se ale už do pěkného slunečného dne. Ranní zprávy přinesli překvapující rozhodnutí rady OSN ve věci „Nových tváří“. Organizace se jednomyslně shodla na cestě nejmenšího odporu a v duchu hesel „Mládí má zelenou“ či „Držme krok s pokrokem“ vyhlásila jistá pravidla, která prý mají pomoci a usnadnit „Novým tvářím“ kontakt se světem.

Absolutně jsem nechápala, proč by se jim vůbec mělo něco usnadňovat. Podle mého názoru byli zrovna tak na úrovni všemi obávaných teroristů. Místo, aby se ty jejich výtržnosti zavčas zarazily, tak ještě milostivě dostanou požehnání. A OSN si myslí, že všechno zamete pod koberec tím, že v každé zemi bude dosazen takzvaný „dozorce“, jehož úkolem bude dohlížet a usměrňovat veškeré činnosti Hnutí za novou tvář světa. To se jim vskutku cosi podařilo! Jen co je pravda. Poté, co se svět zbavil fašistů, komunistů a teroristů, musí si hned nasadit novou veš do kožichu. Lidská blbost je vážně nekonečná.

Jarek s mým náhledem nesouhlasil. Všechny události viděl úplně jinak. Své stanovisko se mi pokoušel podrobně vysvětlit a musím uznat, že z jeho úhlu pohledu vlastně o nic nešlo. A abych se prý rozptýlila, tak ve své dobrotě svolal ještě na týž večer grilovací párty. Kromě Bárbíny a Manekýny s partnery, byli pozváni i nějací další lidé, které jsem vůbec neznala. Všichni okamžitě pozvání přijali, jako by nikdo z nich žádný vlastní plán na večer neměl.

Grilování odstartovalo něco, co by se dalo nazvat jedním velkým nekončícím večírkem. Od rána do večera byl po ruce vždy nějaký alkohol a něco dobrého k zakousnutí. To, že se chovali nenormálně ostatní by mi možná ani nevadilo, ale Jarkova bezohlednost mě zraňovala. Mé touze po klidu se vysmál. Marně jsem se snažila upozornit na to, že je v domě malé dítě, které pro bujarý řev jeho opilých kamarádů, už několik nocí nemůže pořádně spát. Vůbec mě nebral vážně. Mamka viditelně zuřila a chtěla okamžitě odjet domů. Přála jsem si totéž. Jedno odpoledne jsem se tedy vydala pěšky do vedlejší vesnice, abych zjistila, kdy odtam odjíždí autobus, kterým se dostaneme zpět do města.

Cesta mi ubíhala docela příjemně. Snažila jsem se zbytečně moc nepřemýšlet, protože každá myšlenka byla ztělesněním nejistoty, ponížení a vzteku. Kolem silnice si bublal malý potůček. Zvuk běžící vody mi dělal moc dobře, takže mi bylo líto, když se začala silnice stáčet jiným směrem a to vlídné bublání mi zmizelo z doslechu. Svět se bořil a tady všude kolem po tom nebylo ani známky. Příroda si žila dál svým životem a život těch bezohledných tvorů, kteří se ji snaží už po staletí zotročit, se jí zdánlivě vůbec netýkal. Dál mě obklopovala svými vůněmi a barvami, tak hrdá ve svém zmrzačení. Zřejmě si velice dobře uvědomovala, že přes všechna ponížení, kterými ji lidstvo častuje, se bez ní nakonec stejně nemůže obejít a tak i v té největší prohře bude ona sama jediným vítězem, protože její konec bude především konec jejích utlačitelů. A najednou jsem si začala připadat směšná. V porovnání s přírodou, lidstvem  a vyššími zájmy i vyšším nezájmem jsem byla jakási malá. Cítila jsem se obklopená jakousi vyšší mocí. Něčím, co jsem sice nedokázala plně pochopit, ale o čem jsem byla přesvědčená, že existuje. Už jsem nechtěla dojít do vesnice, kde žijí lidé, ale spíš někam hodně daleko, kde není vůbec nikdo, jen ta trpělivá příroda a prostor pro myšlení, které dává křídla a zbavuje člověka veškeré přízemnosti.

Ještě chvíli jsem jakousi setrvačností kráčela vpřed. Pak jsem se naráz otočila a vracela se zpět. Třebaže zpět znamenalo také mezi lidi, naplňovala mě jistota, že ne nadlouho. Touha po osvobození byla natolik silná, že podpořena mojí vírou v Boha znamenala téměř jistotu.


pekylau
07. 01. 2006
Dát tip
... . t

*

pacajda
26. 08. 2005
Dát tip
*

liska
21. 08. 2005
Dát tip
Myslím si, žes to nepochopila. Já to vidím tak, že se vracela zpět, protože bylo zbytečné někam chodit. Asi bych udělala to stejné.

cvokator
19. 08. 2005
Dát tip
Fascinuje mě, jak skutečnost, že někdo věří v Boha, automaticky znamená, že Boha miluje. Jen málokde se setkáme s tím, že někdo v Boha věří, ale nenávidí ho. (Např film Pitch Black, výrok o Bohu od hlavní postavy. Film není moc duchaplný, ale pár zajímavých momentů tam je).

reka
19. 08. 2005
Dát tip
nerozumim moc tomu, proc nakonec do vesnice nedosla, a vracela se zpatky k Jarkovi.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru