Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krev - varhany a smrt

22. 08. 2005
0
0
957
Autor
Frost

První povídka točící se okolo pana Jacka...

Bylo krásné počasí, takové, jaké už tento kraj dlouho nepamatoval. Slunce svítilo a foukal jemný vánek. Svatebčané se právě shromažďovali u vchodu do kostela netrpělivě čekajíc na nevěstu se ženichem. Těžko říct, zda to všechno byli příbuzní, ale každopádně na dvě stě lidí se do kostela vměstná.

 Sundal svůj klobouk a s pohrdavým úsměvem na tváři, zamířil k zahradám kostela. Šel klidně a sebejistě, nevšímal si okolí a ono zas jeho. Nasadil si klobouk a sedl si na bílou lavičku s rozhledem na krásnou vykvetlou zahradu. Zavřel oči a chvilku čekal. Pak uslyšel smějící se dav a pomalu se zase zvedal. Podíval se, zda se někdo nekouká a proklouzl zadním vchodem do kostela.

 To už přijel ženich a svatebčané se hrnuli do kostela. Na to, jaký to byl hlučící dav, se chovali až neočekávaně slušně a ohleduplně. Pomalu se usazovali do lavic. Kostel byl krásně vyzdoben, přes všechno zlato byla přeci jen nejvýraznější nádherná mozaika s Božskými symboly. Také si o tom lidé rádi povídali a chodili sem i z důvodu kulturního, nejen kvůli víře.  

 Trochu to skřípalo, ale tělo padnout nenechal. Chytl varhaníka do náručí a pomalu jeho mrtvolu položil na zem. Zkontroloval, zda nikde nejsou stopy po krvi a pak si oprášil své kožené rukavice. Popošel k římse a podíval se dolů. Kostel byl plný jak lidí, tak očekávání. Nevěsta ještě nedorazila. Sedl si k varhanám a čekal.

 Netrpělivý ženich si stíral z tváře pot. Atmosféra v kostele byla dosti nervózní a čekalo se jen na moment, kdy se otevřou dveře. Tádádadá tádádadá... Rozezněly se varhany a otevřely se dveře. Vstoupila nádherná nevěsta v bílých šatech. K oltáři jí vedl mohutný starší pán v elegantním obleku. Každý, kolem kterého prošli se na ně usmíval a občas pozdravil nebo přidal i nějaká slova navíc.

 Přestal hrát. Sklonil se a vytáhl jiný hudební nástroj. Nástroj, na který zahraje melodii, která se ovšem ke svatbě moc nehodí. Poklekl, našrouboval tlumič a čekal. Koncentrovaný na daný okamžik si prohlížel u oltáře stojící snoubence a kněze.

 Muž políbil nevěstu a najednou z nich byli manželé. Prošli dlouhou uličkou podél všech lavic, procházeli kolem dojatých žen, vážných mužů a veselých dětí, kterých tu také byla celá tlupa. Postupně se v uličce začal tvořit větší dav, proud lidí směřující k východu. Otevřely se dveře a do kostela proniklo světlo, rozezněly se zvony.

 Jemně pohladil spoušť a zmáčkl. Krev se rozstříkla na sochu Ježíšovu i na výzdobu kolem ní. Kněz dunivě dopadl na dlážděnou podlahu a zbarvil podlahu rudou barvou, která se linula z jeho prostřelené lebky. Střelec si nasadil klobouk a se svou pečlivě schovanou zbraní se ztratil v davu.

 Než si kněze někdo všiml, byl už Jack dávno pryč... možná si šel zkontrolovat stav svého účtu.   

 


V kostele není slyšet výstřel? Je tam spousta slohových nesrovnalostí a pravopisných chyb, projdi si to. Nějak v tom nevidím smysl. Co k tomu Jacka vedlo? Nějaký důvod nebo nutkání? Asi by to tam mělo být řečeno, nebo aspoň naznačeno.

Frost
22. 08. 2005
Dát tip
Jack je nájemný vrah, takže to byla zakázka... chci o něm napsat několik povídek, které budou vykreslovat jen malé okamžiky. Jde mi o atmosféru, možná i o to, aby si někdo lámal hlavu. Každopádně je tato postava zainteresovaná i v jiných krvích...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru