Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědomí

16. 01. 2001
4
0
2001
Autor
falcon

SVĚDOMÍ ------- Vše mi připadalo jako ve zpomaleném filmu. Jako bych po celou dobu sledoval dráhu střely, jež posléze pronikla do lebky mladé ženy a na druhé straně sebou brala úlomky kostí, kousky kůže, mozku, vlasy a krev. Bylo to všechno tak fyzické, jako bych tu mrtvou dobře znal, že jsem se poprvé v životě sám nad sebou otřásl. Odtrhl jsem oko od okuláru dalekohledu, rozložil pušku a když byly její jednotlivé díly umístěné v úchytech kufříku, pohlédl jsem nostalgicky na věrnou zbraň. Dlouhá léta mě provázela na cestě nájemného střelce. Ale cítil jsem, že dny této kariéry jsou sečteny! Je to čím dál odpornější řemeslo! Zprvu jsem to zvládal s bravurní lehkostí. Je také ale pravda, že jsem byl mladší a jednalo se tenkrát téměř výhradně o muže a většinou středního věku. Zpravidla šlo o likvidaci obchodní konkurence. Ale dnes?! Hanba mluvit! Účty si vyřizuje kde kdo a s kde kým! Manželé kvůli majetku, dědicové mezi sebou, mafie na různých úrovních, škoda mluvit! jednou jsem dokonce dostal objednávku na likvidaci dítěte! Odstavený starší bratránek se chtěl dostat k děděnému majetku! Tenkrát jsem to odmítl, i když jsem přišel o pěkné peníze, ale tehdy se mi mé řemeslo začalo hnusit. Pak už jsem se raději přestal pídit po důvodech přijímaných zakázek. A dneškem přetekla ta příslovečná poslední kapka! Když jsem si znovu představil krásný obličej mladé dívky, který vzápětí má střela proměnila na krvavé torzo, naposledy jsem se utvrdil v tom, že končím s kariérou nájemného vraha! V ústraní jsem pečlivě setřel mastnotu z povrchu všech kovových částí zbraně, kufřík ještě zatížil vložením několika kamenů a na osamělém místě jej vhodil do řeky. Bylo mi té nádherné pušky trochu líto, že má skončit jako trocha rzi někde na bahnitém dně, ale svědomí, i když jen nájemného střelce, má také své meze! A když jsem pak pozoroval uklidňující se hladinu líně plynoucí řeky, jako by se mé tělo zbavilo obrovského balvanu. Už žádné opatrné telefonáty! Žádné kradmé předávání peněz nebo obálek s instrukcemi! Ty nervy drásající chvíle, zda to vše není policejní léčka! Toho všeho jsem se zbavil! Od zítřka vedu nový život! Žádné střílení! Žádné mrtvé dívky nebo dokonce děti! Budu si vše určovat sám! A vybírat si jen samé starší zazobané pány! Jen ještě nevím, zda při svých loupežných přepadeních budu používat dýku nebo břitvu...?
Katerina
24. 09. 2002
Dát tip
Ted jsem se fakt zasmala :-)))) skvely, jdu na dalsi....!! *

dimitrij
22. 06. 2001
Dát tip
nic moc, po začátku jsem to čekal víc Kulhánkovější, ale ten könec nebyl ani ryba ani rak

Deltex
04. 05. 2001
Dát tip
Hm, nelíbí...

Popelucha
17. 03. 2001
Dát tip
To je ale laciný konec. Lepší by bylo, kdyby se dal k policajtům a snažil se najít sám sebe. Jinak ale dobré.

Popelucha
17. 03. 2001
Dát tip
To je ale laciný konec. Lepší by bylo, kdyby se dal k policajtům a snažil se najít sám sebe. Jinak ale dobré.

Sarken
31. 01. 2001
Dát tip
huh, ten konec se mnou otřásl. Výborně napsané

PlavčíkS
20. 01. 2001
Dát tip
Americká drsná škola.Jestli jde o ironii,je to v pohodě.

IVANOL
18. 01. 2001
Dát tip
..humorné..?

IVANOL
18. 01. 2001
Dát tip
..no samozřejmě !! *§*

Jákob
16. 01. 2001
Dát tip
závěr se mi taky nezdá .... ale jinak dobře napsáno

FLO
16. 01. 2001
Dát tip
Chápu.Závěr se mi zdá přesně takový,jaký by měl být,koneckonců - co jiného od nájemného vraha čekat?To už by nebyla povídka,ale pohádka.V podstatě zlý člověk už si může zvolit jenom menší zlo.TIP

Šílená
16. 01. 2001
Dát tip
svědomí...takový hlubokomyslný název... po dlouhé době jsem se nechala zlákat a přečetla jsem si povídku na písmákovi...ach jo:o)))

Cavalera
16. 01. 2001
Dát tip
Napsaný je to celkem pěkně, ale zklamal mě závěr, který jsem snad díky názvu čekal hlubší.

Dantte
16. 01. 2001
Dát tip
Taky by ses mohl jít přihlásit na...úřad práce, když máš to svědomí. Ale tam musíš počítat s tím, že tě mohou brát jako povaleče, lumpa nebo dokonce jako nájemného vraha. A co pak? Co s tím? Nabízí se jedna možnost - zkusit jak chladí kov krátké, kulové zbraně na vlastním čílku..je to tak snadné a jde o definitivní řešení, potom už nebudeš na obtíž ani svému, tolik citlivému svědomí.Hodně štěstí...

Albireo
16. 01. 2001
Dát tip
Nemá to chybu, i ten konec mi připadá dobrý, Cavalero. TIP

StvN
16. 01. 2001
Dát tip
Zpočátku jsem přemýšlel, proč si většina lidí myslí, že nájemného vraha bude mrzet to co dělal, nebo že se v něm ozva něco jako svědomí. Naštěstí jsem dočetl až do konce. Souhlasím spíš s tím co napsal Cavlera než Albireo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru