Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Para-noir

27. 08. 2005
2
0
1030
Autor
ValentineSin

Tohle je první ze serie básniček, který jsem psala asi před rokem. Snad se budou líbit :-)

Jsem padlý anděl,co spáchal už všechny hříchy
Jsem nejhorší děvka i světice
Jsem temný pramen tvojí pýchy
Jsem ta co jednou překročí všechny hranice
Jsem….

Jednou mi dáš všechno a mnohem víc
Jednou mi prodáš svojí černou duši
Jednou až mě spatříš,už nebude nic
Jednou mi budeš ležet u nohou jak se to sluší
Jednou….

Ty budeš mojí poslední večeří
Ty budeš mojí pohádkou před spaním
Ty budeš ten co uvěří
Ty budeš ten co už neuvidí sluce ranní
Ty budeš….

Já ti ukážu dlouhou cestu na věčnost
Já ti předvedu co je bolest i chtíč
Já budu tvoje poslední posedlost
Já vezmu ti od života klíč
Já….


No, já moc nemám ráda to opakování jsem a jsem a jsem a tak, ale zase oceňuju ty rýmy, ty jsou dobrý. Docela v pohodě, na to, že jsi tu nová :o)

Gonsales
27. 08. 2005
Dát tip
mas tam preklep "sluce", jinak docela v pohode;)

Díky moc, o tom překlepu vím ale netušim jak to opravit, když dám "úpravy děl" tak mi to napíše chybovou hlášku . Pomoooc ! :-))

Úprava děl teď bohužel nefunguje, snad to brzo opraví...

tanec
27. 08. 2005
Dát tip
Nevadí mi opakování v básních.Mám pocit, že je tím někdy umocněná myšlenka.Pěkné***

Flammea
27. 08. 2005
Dát tip
Taky mi nesedí to opakování...

Oh ani nevíš jak jsi mě s tou zvrácenou budoucností potěšil :-)

No jo každej jsme nějakej :-)))

Nimis
27. 08. 2005
Dát tip
Opakování mi nevadí, ale jen pokud je to opravdu na správným místě, tady je toho na mě asi moc :(

Nicollette
27. 08. 2005
Dát tip
Jsem padlý anděl, co spáchal už všechny hříchy... to zní dost trapně, jediného anděla, kterého znám, že by měl nějaké hříchy je Asra'íl, islámský anděl, který bere život lidem (a to je ještě otázka, jestli to je hřích), jenže toho si ty určitě nemyslela.... tudíž z křesťansko katolického hlediska si myslim, že jeto nereálný, snaha o efekt Jsem nejhorší děvka i světice... By bylo už lepší, páč kdo pozná děvku a kdo světici a neni to náhodou naopak, a tak.... ale i tady to bude na efekt, protože slovo děvka je úžasně vzrušující, neboj, já to znam... Jsem temný pramen tvojí pýchy... k tomu nic nemam, ale neoslovilo, páč je mi to těžko představitelné, ohrané slovo pramen... Jsem ta co jednou překročí všechny hranice... nehledě na to, že tam máš chybu, je to tak úžasně cílevědomé, že já, jakožto bídák a darmožrout, před tebou asi smeknu... Jsem... - no o to bych se i hádala, že... Celá strofa, začínající "Jednou" je prázdná jak ...(ale nebudu použivat metafory, ne) nehledě na to, že černá duše je DOST vtipnej pojem a taky že ve třetím řádku neni dál vysvětleno "co nic?" .. ono nic totiž je.. Ty budeš.... samý na efekt, bez smyslu... jako jestli si lyrický hrdina hraje na soudce - kata, je mimořádně zajímavé, ale dost neprobádané... Já... hrdost, arogance, egoismus.... neexistuje klíč k životu, protože sám život je nesmyslný a jedinými dveřmi z něj, je smrt... Já... o tom bych se taktéž hádala, ale asi nevíš o co jde.... teda snažila bych se na to dívat z různých úhlů, ale to jaksi nejde, páč "báseň" je tak přímočará a prvoplánová, že nevim, kterou skulinou se prodrat... určitě seš fajn holka, ale v "básních" se trochu moc prosazuješ a urážíš češtinu prázdnými výrazy..... tohle neni hlubší kritika.... tohle je jen názor.... ahoj

Presbyter
27. 08. 2005
Dát tip
Je výsadou padlých andělů páchat všechny hříchy, ti hřeší dokonale a proto nemohou být spaseni. Člověk nedokáže dohlédnout na dno zla, jeho hříchy jsou takové upatlané. Koná-li pokání, může se vrátit k Bohu. Tolik výtah z křesťanské teologie (jsem farář, takže něco málo o tom vím). Beru-li to z tohoto hlediska, pak je tvá báseň po obsahové stránce mimořádně hloupá. Kolik hříchů jsi spáchala, nakolik do tvého života zasáhlo zlo? Jaké vnitřní souboje jsi prožila? Mám-li soudit podle tvých podprůměrných rýmů, pak jich mnoho nebylo. Ale třeba ti křivdím, v tom případě se omlouvám. Radil bych trochu civilnější téma, tohle se opravdu nedá brát ani jako nadsázka. Pro Nicollette: ve Starém zákoně je anděl smrti, které hubí lidi za trest a není to hřích. Opravdu zlý anděl se jmenuje hebrejsky Samael (Syn jitřenky, Světlonoš), přeloženo do latiny: Lucifer (a jsme doma), a jeho hříchem je pýcha. Podle syrských legend se totiž odmítl poklonit Božímu obrazu - prvnímu člověku Adamovi. To se stalo příčinou jeho pádu. Ve svém pádu nechce být sám a proto k sobě stahuje ostatní lidi. Doufám, že peklo není plné špatných básníků (to bych asi taky skončil ve vroucím kotli).

Nicollette
27. 08. 2005
Dát tip
Presbyter - psala sem o islámském andělovi, jo Samael může bejt klidně druhej :)

mad_orgasm
27. 08. 2005
Dát tip
hrozný ne že bych tady takovejch už nenašla plno ..stojí o hlubší..koukam že se ti to tady už pár duší rozebralo tak já zas du stejně bych na to neměla se v tom hrabat hezký večer :)

zdjr1976
27. 08. 2005
Dát tip
a já nic

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru