Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kávová lžička

16. 01. 2001
12
0
2972
Autor
Mazdovovejce

Kávová lžička zavírá víčka zamíchá kávu a pak jde spát. Večerní káva, ta je ta pravá nechá tě do rána svý žalmy psát. Než zavřeš oči do oken skočí slunce jež svléklo si svůj temný plášť. Na tvoje tváře nočního žháře dopadne slunečních paprsků zášť. Osleplá ve tmě vidím tě letmě než rozžneš světlo očí a svic, bez smyslu věcí umíráš v kleci svých básní zlodějek, poběhlic.
avi

Milá kávovinka ;)... k

Litochowitz
10. 07. 2001
Dát tip
Ty jo..fakt moc hezky. Je to takovy pro me libivy. Jsem rad, ze tu neco takovyho je..T-p.

jeeeee.to je pěkný..;-) tip

Miroslawek
08. 02. 2001
Dát tip
Co se týče výrazu, nálady či pocitu téhle básničky, velmi se mi líbí. Po formální stránce mne trochu rozkolísala mírná arytmičnost, o níž psal Merle. Ani jsem si to nerozebíral jako on, spíš jsem při čtení cítil, že někde není něco lehce v pořádku. Rýmová absence či nepravidelnost nebývá sice moje gusto, ale tady je v ní zákonitost a i v nerýmovaných verších cítím hudbu slov. Takže přes drobné formální výhrady dám TIP za umné vyjádření pocitu, který mne zasáhl.

Sarken
31. 01. 2001
Dát tip
TIP

Merle
22. 01. 2001
Dát tip
soulasím s ó věčným světlem lampym... ;-)

Lampář
18. 01. 2001
Dát tip
co třeba rumová sklenka :o) ????

Merle
17. 01. 2001
Dát tip
jediná chybka v není v přímém rytmu. Týká se posledního a i jejího vztažného řádku (tedy 3tí od konce). Není tam dodržen vnitřní tříslabičký rytmus (před "očí" a před "poběhlic" přidat slabiku?) každopádně je jasný, že o rytmu něco víš a většinou se ti daří ho cítit a udržet. což je skvělý :-)) básnička se mi nejen líbí, ale má i slušnou formu, rýmy a výrazivo. na tip to rozhodně stačí...

kafka
17. 01. 2001
Dát tip
jasně, trošku ten rytmus...ale jinak je to naprosto krasojemný nebo jemnokrasý...? jak se dalo čekat ;-))) těším se na novinky, Mazdi, piš!

papouch
17. 01. 2001
Dát tip
Tady bych jen dodal - už se to diskutovalo mnohokráte - že mé chápání pojmu rytmus je značně odlišné od Merlíkova. Merle počítá slabiky a hledá čistotu veršů v opravdu literárním smyslu, zatímco já, muzikant, za rytmus považuji šlapající rytmickou sekci bicí-basa :-) V muzice jsou povolena předtaktí, trioly, pausy... ostatně teď mne napadá, nikdy jsem to nezkoumal, ale pochybuju, že většina textů, v písničkách perfektně šlapajících by obstála "rytmicky" z pohledu básnickoteoretického... A proto řekne-li Merle "rytmus sedí", znamená to, že sedí na svých místech předepsané počty slabik, zatímco když totéž řekne papouch, znamená to, že by se na text dala napsat písnička. :-)

Valkýra
17. 01. 2001
Dát tip
Rým to má svůj vlastní osobitý - dneska jsem si ji četla tak po desátý a znovu se Mazdovejci povedlo potěšit a roztáhnout škleb od ucha k uchu. Jednoznačně TIP :-)

Merle
17. 01. 2001
Dát tip
papouch: ale písničku napíšeš skoro na každej text... tam snadno v rámci efektu utáhneš hned několik slabic navíc i namíň. já se snažím o nenásilnost, ale v oblasti melodičnosti přirozené mluvy mám ještě velké mezeery...

Vojtek
17. 01. 2001
Dát tip
Jakožto muzikant souhlasím s papouchem. báseň se mi líbí... tip

papouch
17. 01. 2001
Dát tip
Merle.: no právě že ne, respektive na blbej text písničku nenapíšeš :-) Vážně: Abys mohl napsat písničku, která šlape, tak musí šlapat i text. V rámci toho šlapání se v písničce může použít natáhnutí a zkrácení slabiky, tři slabiky na dvě čtvrtky a podobně (ostatně jak pravíš), ale musí to být formou nenásilnou. (Na tohle je geniální angličtina, čeština její možnosti zdaleka nemá.) Jakmile text škobrtá, škytá, klopýtá a dělá boule, tak se na něj dobrá píseň prostě napsat nedá. A pak je kategorie textů, které jsou vynikající, mají onen "správný počet slabik na správném místě", ale taky se na ně napsat šlapající píseň nedá, lébrž ... prostě to ne a nende :-) Na tohle téma se dá blááábolit hodiny a hodiny... Já se snažím o šlapající bigboš a Ty se snažíš o čistotu slovesnou. Což Ti závidím, tohle nadání já nemám :-) auždost zasepříště :)

Rastin
17. 01. 2001
Dát tip
eštěnedost :-) Papouchu, skvělý, konečně to sem někdo napsal. S tou rytmikou v písňových textech. Chystal jsem se to taky udělat, ale tys to napsal naprosto perfektně. To snad musí pochopit i básníci :-)

Adelan
16. 01. 2001
Dát tip
Hezké téma, první sloka mi přijde dokonalá, v dalších se trošku zadrhávám, ale rozhodně líbí

Valkýra
16. 01. 2001
Dát tip
to pravé pro tzv. "kávožrouty",líbí :-))))

Albireo
16. 01. 2001
Dát tip
To nemá chybu, a ty vnitřní rýmy jsou bezvadné. Tebe budu číst pravidelně. TIP

Bentley
16. 01. 2001
Dát tip
Hezká atmosféra. *

papouch
16. 01. 2001
Dát tip
papouškovi líbí moc. Čtivé a má to švunk. Žádný těžký metafory, šlape to, (nevím, kde Adelan zadrhl? :) má to atmosféru. Nevím, co na to řekne Merle, ale já si pípnu :-) píp

Rastin
16. 01. 2001
Dát tip
Ty jo! Skvělé. 1) večerní káva, ta je ta pravá (s tím se ztotožňuji :-) 2) Styl, kterým jsi to napsal se mi také zamlouvá. 3) Krásně sedne na píseň - jako kdyby jsi to napsal pro nějaký song. tipuji

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru