Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strach

03. 09. 2005
1
0
791
Autor
Lucys

Ležím na zádech a doširoka otevřenýma očima zírám ke stropu úzké nekonečné chodby. Kolik jich asi může být? Teď se mihla. Žlutá obdélníková záře uprostřed bílé nekonečnosti. Další, a ještě jedna, ještě ... Zavřu oči. Snažím se uvolnit, ale moc se mi to nedaří.  Pod deku se mi škvírami vkrádá chladný vzduch a přejíždí mi ledovými prsty po nahé kůži, ale nemám chuť s tím něco udělat.

Ten pocit znám. Něco uvnitř, co se neodbytně připomíná s železnou pravidelností. Svíravý pocit a chlad. Mám strach. Mám strach a nedokážu ho překonat. Pokouším se myslet na něco jiného, ale pořád se vrací. Vždyť o nic nejde, říkám si. Za chvíli to mám za sebou. Ani nebudu vědět jak.

Teď ještě to chvění. Už se nedá nic dělat. Přitáhnu si deku až pod bradu a studené ruce natáhnu podél těla. Připadám si jako tehdy, když jsem byla malá. Měla jsem vysoké teploty a máma mi musela dávat ledové zábaly. Všechno kolem mě studí.

Neosobní. Chladné. Je to stejné jako včera. Přestože okny do pokoje proudí teplé červnové slunce. Zatracená zima. Není se před ní kde schovat. Jen v noci. Noc byla milosrdná a nechala mě před ní uniknout.

„Lucko, do které třídy vlastně chodíš?“ ptá se příjemný mužský hlas.

Nenamáhám se otevřít oči. Odkud zná moje jméno? Poznávám ho. Ten hlas přece patří tomu „hromotlukovi“ v bílé košili a příliš těsných kalhotách. Věčně se potlouká po chodbě a nemá co dělat. Kouká z okna a kouše si nehty. Akorát včera nám přinesl večeři a mile se usmíval. Zvlášť na tu droboučkou stařenku u okna. Ona je jediná, která si to opravdu zaslouží.

Nedokážu si vybavit barvu jeho očí. Zvědavost mi nedá a trošku zakloním hlavu na proleželém polštáři. Maličko pootevřu pravé oko. A stejně jsem to věděla. Jsou hnědé a mají zvláštní protáhlý tvar. Když jsem ho viděla poprvé, napadlo mě, že jsou neobvyklé. Jako by ani nebyly jeho.

„Teď končím devítku,“ přinutím se odpovědět a chodbou je slyšet tlumený hlas. Nemám náladu na společenskou konverzaci, ale tak nezdvořilá nebudu. Na otázku se má slušně odpovědět.

Usmál se na mě a přidal do kroku. Asi, aby na mě lépe viděl. Nasadil pravidelné tempo. Je hodně vysoký, takže by mě asi bolelo za krkem. Ovšem, kdybych stála. Takhle je to lepší. Nemusím se mu dívat do očí.

„Máš strach?“ šklebí se na mě a nahlíží do složky, kterou svírá v ruce.

Polknu a pohledem mu provrtávám silná ramena. „Vůbec ne. O nic nejde, ne?!“

Pomalu otočil hlavu a vrhl na mě nevěřícný pohled. Pochybuje. Je to na mě tak poznat? Rychle dodávám: „Je mi jen trochu zima, špatně tu topíte,“ pokouším se o vtip. Asi se mi moc nepovedl. Už se na mě nepodíval.

Vjíždíme do malé přeplněné místnosti. Je tu spousta zvláštních věcí. Zkoumám okolí a nevšímám si lidí, kteří se kolem motají. Zelená barva. Tady by se líbilo mámě. Má zelenou ráda. To asi ne. Komu by se tu líbilo? Vždyť je to jedno.

Na hlavě mám legrační čepici a přes sebe jenom zelený hadřík. Je ale zvláštní, že už mi není zima. Někdo mi otáčí paži a něco mi píchá. Čekám, co bude dál. Nic. Pomalu se propadám do nekonečné tmy.


Lucys
05. 09. 2005
Dát tip
Máš úplnou pravdu. Povídka to není. Je to "umělecké vypravování". Psala jsem to ještě na střední škole :-)

Flyík
05. 09. 2005
Dát tip
Mně se to líbí, i když to není zrovna šálek mé kávy...nebo bych měl říct čaje? :-) Působí to na mě lehce depresivně. Povídka to není no, nemá to začátek, konec, je to takový kousek povídky, třeba přibydou i další díly:-) Pro povzbuzení TIP.

LuFi
03. 09. 2005
Dát tip
Celkem dobře napsané a téměř bez chyb, na můj vkus však takové nicneříkající, alespoň teda mě to neoslovilo....

kokolaking
03. 09. 2005
Dát tip
zajímavá věcička ve stádiu vývoje. pocitoka, jak se říká. povídka ani náhodou. takové hybridní útvar. ÁLE NENÍ TO ZAS TAK STRAŠNĚ NAPSANÝ. ten začátek mi připomíná ten díl hvězdný brány, jak Baal chytne O'Neila a ve snaze získat z něj informace jeho tok'erského exsymbionta plukovníka neustále k smrti mučíá a poté zas obživuje. super epizoda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru