Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opilý orel

09. 09. 2005
15
0
3126
Autor
Zbora

V lahvi od zamilovanosti

– orel

zobákem můry z peří střásá

 

Sám v jediné ženě

křídla nesloží

 

Jak anděl v biografu

nenuceně

střeží si nátisky plemenných leporel

 

když na plátně samota

jehlan spásá


Print
13. 09. 2005
Dát tip
*!

Craerassy
12. 09. 2005
Dát tip
díky za vysvětlení jehlanu, taky bych se zeptala, kdyby to nepadlo dřív:-) *

Zbora
12. 09. 2005
Dát tip
Stanislav: ano, konstruovaná samozřejmě je...i když asi ne úplně tak, jak předpokládáš. V okamžiku, kdy se chceš vyjádřit pomocí jiných výrazových prostředků, než používaly generace před Tebou, musíš je nejprve najít a popřemýšlet nad tím, zdali mohou být alespoň rámcově srozumitelné, což jistou dávku puzzlovosti předpokládá...myslím. Kdybys sis prošel moje texty, asi bys zjistil, že se pohybují od čisté lyriky až po takřka Dadu...tak třeba někdy jindy :o) ...mně asi schází dobrá vůle se do tohodle ponořit...to jsem předpokládal. Některá dílka prostě nelze postihnout pouze intuitivně...ale čtenář musí přizvat na pomoc i špetku rozumu...pokud opravdu chce pochopit...a je ochoten tomu právě vyčlenit trošku času. Vzpomínám, jak jsem tady trávil hodiny nad krátkými útvary ve snaze přijít jim na kloub...kolikrát bez úspěchu. U Tvé předposlední kritiky cítím jistou rozladěnost z toho, že ses doopravdy zkusil do textu vnořit...avšak oka řetězu se spojila jinak než měla...tudíž si znovu zjistil, že je dílko nesrozumitelné...bezesporu Ti Tvou interpretaci brát nebudu, jelikož vím, že spousta lidí takto skutečně píše. To ovšem nemusí vždy znamenat, že se bude jednat o špatné počiny, protože z nich může vystupovat přesvědčivá atmosféra, která je kolikrát významnější než konkrétní sdělení, jež se může záhy rozplynout do ztracena. Nicméně v tomto textu nesázím na náladu, jako spíše na samotnou snahu o sdělení mnohokrát sděleného, tak aby to obehraně nepůsobilo, což se mi, jak Tvůj názor naznačuje, podařilo...avšak, zdá se, právě na úkor onoho sdělení :o) Kdybych si myslel, že nemá smysl Ti takto obšírně osvětlovat moje záměry, určitě bych tím neztrácel energii :o)) ...to k tomu troubovi :o) Děkuji Ti za Tvůj čas. Pozorovatel: když já nechci, aby čtenář na začátku textu věděl jaký bude konec :o)) ...ale jinak si napsal vcelku trefnou reakci...pozorovateli :o)) (apropo, jak čteš třeba Jinovatu? Plynule? :o))) Brablenci: No...on paprsek ze zdroje světla prochází, tuším, přes dutovypuklou čočku, takže je to kužel, ale filmový materiál má, tuším, tvar obdélníku...no nechme toho...pudem někdy do kina :o))

trošku šílený, ale mám na šílené náladu TIP

stanislav
12. 09. 2005
Dát tip
děkuji vřele za tvůj přípis. mnohokrát sdělené napsané jinak, aby to bylo neotřelé? ano. proč by ne? ale tvůj opilý orel je originál! nevím o podobném opeřenci, který by holdoval lihovinám a motal se v kině. asi se musim víc ponořit do četby moderního smíšeného verše, nebo jsou tvé zdroje inspirace někde v dávné minulosti? lámu si hlavu, ale nikde jsem o zlitém ptáku nečetl či neslyšel... hihi až budu mít víc času, tedy až mě doma pustěj k internetu na delší dobu, tak se ponořím i do tvým jiných děl. ovšem za to, že to budu vnímat tak, jak je zdrávo, neručím... hihihi mám tu špatnou vlastnost, že metafórky moderního smíšeného či jiného verše absolutně nekapíruju či je beru doslovně a ujíždim pak na tom... neotřelé poezii zdar zdar zdar!

Zbora
12. 09. 2005
Dát tip
Počkej, kde se píše, že je to o orlovi...hihi Zkusím se pro příště polepšit....a napíši pro Tebe něco třeskuTě reálného...hihi :o)

pozorovatel
12. 09. 2005
Dát tip
podle mě je u něj nejlepší číst plynule

stanislav
11. 09. 2005
Dát tip
jehlan je správně, proč by ne... ale je to děsně legrační, brabencové, to mi neseberete... taky vím, že když přijdu do kina, tak na plátně neuvidim na plátně kruh, ale vodbélnik... hihi

romale
11. 09. 2005
Dát tip
Jehlan je moc ostrý, ale hlavu vzůru, hlavu dolů, mi se to lébé moc...!!!#

stanislav
10. 09. 2005
Dát tip
a ještě douška: veršiky mají asi za cíl vyvolat nějakou emoci nebo navodit náladu či atmošku, no a u mě to fungovalo, ale asi jinak nežs zamýšlel. jako čtenáři mi to prostě přijde jako vtip, opilej orel, samotnej andílek, chudinka nějak neni zrovna v pohodě, asi proto umře, péří na křidélkách samej roztoč a můra, ale v podstatě takovej brouk pytlik, co si vzpomněl na to, že se narodil v kině (proto ten kužel nebo dokonce jehlan světla v biografu), a jeho tvůrce se s ním ztotožní, člověk zaujatý svým opilým pernatcem, něco chvilku zaujatě smolí, chvilku na to vejrá, malinko to ještě vosolí, když to napoprvý neni ono, a pak konečně mu to přijde děsně umělecký... za to nemůžu, že to vidim takhle... a dám ti tip, protože jsem tady už počtvrtý a je trapný si nepřiznat, že tohle dílko mě dneska docela pobavilo. i když jsem tě asi moc nepotěšil, ale klidně si mysli, že jsem trouba, nebudeš daleko od pravdy... :o)

pozorovatel
10. 09. 2005
Dát tip
u tebe je problém/či klad, že čtenář snad ani jediné slovo nečeká většinou, když čteš, tak předvídáš další krok nebo ho aspoň tušíš - tedy plynule čteš u tebe se zastavuju, pauzuju a co je nejhorší, přemýšlím na konci verše... mám za to, že by se mělo přemýšlet až na konci básně no, to je tak obecný názor k tvý tvorbě.. já si po druhý tuhle báseň přečetl rychle a líbí se mi, nechytám ji, ale líbí se mi i když si myslim, že to přeháníš, je to tohle po čase zas báseň, která se mi u tebe líbí i víc

cheeecht......má kritika.... vyjádřila všechno.... .-))

(kladná kritika) *

no když už nám ten pán poslal avi, tak Ti alespoň řekneme, že jehlan je sice geometricky správně, když spojíš okraje plátna s místem, odkud se promítá, ale ono to opravdu vypadá spíš jako kužel...světlo netvoří žádné ostré hrany, ale tak nějak se rozptyluje..alespoň co si tak pamatujeme,my do kina moc nechodíme...

T_O_M_
10. 09. 2005
Dát tip
nechápu, takže radši se zdržím i hodnocení

Nečech
09. 09. 2005
Dát tip
Je to dobrý, ale neříká mi to nic.

G_B_Show
09. 09. 2005
Dát tip
Některý ty slovní spojení k sobě přímo vybízej, pěkný obrazy - ale přečti si to ještě po sobě..:-) jen...dokážu si tam představit spoustu lepších věcí, než zrovna jehlan...kterej mi tam navíc moc nesedí ani významem (ale co já vim, žejo) jinak*, moc pěkný

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Nečech: kritika hodná redaktora :o))) Bobánku, co Tě to napadlo? G_B: tohle zrovna jsem si po sobě opravdu i přečetl...a dokonce i něco málo slov zaměnil :o)) ...ale díky za názor. K tomu jehlanu. Tok světla dopadajícího na plátno má přeci tvar jehlanu...když ubývá světlo, film života se ztrácí.

G_B_Show
09. 09. 2005
Dát tip
nepřečet: peří stŘásá, strásá neznám a v jedNiné ženě taky...ještě bych trochu vyleštil s tim jehlanem - hezký, tohle by mě vůbec nenapadlo, díky za osvětlení (filmu) :-)

overflow
09. 09. 2005
Dát tip
(nějak jsem si vybavila toho velikýho orla, reklamu na matonku, kolem který jezdim na kole:)) líbí se mi jen- strásá...střásá? a jehlan....paprsek světla? *

Smetiprach
09. 09. 2005
Dát tip
Opilý orel by bylo hezké jméno pro indiánského náčelníka. *

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
G_B: jo taks to myslel :o) já měl za to, že mluvíš o formě :o))) Jsem to tam fakt neviděl...tak díík. Ovrfw: tu jsem neviděl :o) ...ale na kole jezdim taky moc rád .o) Jasně. Jehlan to je. Nebo ne?

overflow
09. 09. 2005
Dát tip
ups, omluva, nečetla jsem kritiky nad... obří orel v poli kdesi u berouna...přičemž někdo přelepil "mattoni" na "ufoni"...pitomá asociace...:)

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Patetická prachovka: máš recht :o)) owerflow: to je tak debilní, až mě to rozesmálo :o)

Richiee
09. 09. 2005
Dát tip
Nechápu jehlan, prosím vysvětlit, pak to bude na tip.:)

Smetiprach
09. 09. 2005
Dát tip
Prachovka prosím, ale patetická ? To mi říká člověk, který chodí do biografu s andělama a dojíždí zbytky z láhví od zamilovanosti? Plemenný meč na tebe. :-)

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Richiee: třetí kritika odshora :o)))) Mocný střelný prach: plamenný by nebyl, radši?

Richiee
09. 09. 2005
Dát tip
Nečechu, ty jsi i na nyxu? Tady děláš redaktora? Pokud jsi jedna a ta samá osoba, potěš koště.

Richiee
09. 09. 2005
Dát tip
Ještě ten tip. Je to dobré, krativní a pestré. A dává to smysl.

Smetiprach
09. 09. 2005
Dát tip
Vzhledem k tvému plemennému leporelu těžko. Pokud to předěláš na plamenná leporela, bude i meč. ;-) Mimochodem, soudě dle varírování mého ušlechtilého nicku soudím, že zrovna čteš Příhody soudce Ti nebo Maocetungovi spisy.

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Smetiprach: kdepak, vůbec nečtu, protože radši koukám na vyvolený a velkýho bratra, takže na nic jinýho nemam čas. Richiee: neni nyx nějakej technařskej server? :o)

Smetiprach
09. 09. 2005
Dát tip
Jenom abys to s tou intelektuální zábavou nepřehnal, občas je dobré zkusit taky lehčí až frivolnější žánry.

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Smetiprach: myslíš nějakou vědomostní soutěž typu kolotoč, předpokládám...nebo snad rodinná pouta? Ale jistě. Na oboje koukám s prababičkou.

Smetiprach
09. 09. 2005
Dát tip
Nene, myslel jsem něco skutečně nenáročného, třeba Klub náročného diváka na ČT2.

stanislav
09. 09. 2005
Dát tip
škoda té ženy, do které vlít orel. lahev zamilovanosti - i opilec má právo na cit. a plemenné leporelo je taky metafora, kterou nějak nemůžu pobrat... asi nejsem až tak extatik. přijde mi to celý jako dokonalej žert... co všechno jde vůbec vymyslet pod hlavičkou - smíškovy verše... :o)

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Stanislav: Miluji tě víc než moc krásná je, lásko, tahle noc budem spolu sami oddávat se hrami už mě konečně miluj svůj talent piluj mám tě ráda moc setkáme se, až bude noc spokojen? Předpokládám že Texty známých autorů (Divišem počínaje a Reynekem konče) považuješ též za humorné záležitosti, protože jsem, po Tvém výstupu zde, přesvědčen o tom, že nejsi schopen je správně interpretovat. Netvrdím, že je tohle dílko bůhvíjak originální, či prosáklé třeskutě silnou atmosferou, ale štve mě, že pokud se člověk jen na okamžik odkloní od zažitých metafor a konkrétních obratů pro konkrétní obrazy, je jeho počin označen spoustou konzumentů povídek, případně epiky v lepším případě za automatický text a v horším za vtip. Zkouším to jinak...nesnažím se někoho vykrádat, ani psát jako ten, či onen. Je jistě otázka, na kolik se mi to daří...ale nedělám si ambice nazývat se básníkem...tak jen trošku schovívavosti prosím. A vlastně ani nic ve zlém...jen jsme každý někde úplně jinde...a já též nereaguju pod Tvými díly posměšně...i když mě to kolikrát svádí.

Nicollette
09. 09. 2005
Dát tip
já myslim že on to standa nemyslel zle nebo posměšně pro něj jsou džouky skoro vše a smajlík to neměl být jízlivý ale jednoduše úsměvný... kdybys nevysvětlil jehlan tak bych na něj nepřišla ani nevim co znamenají plemenná leporela.... jako na mě je tohle moc schovaný a já si mužu akorát říct hezká slova ale smysl mi nedávaj.... věřim že máš načteno a že jsi dost chytrý ale já se prostě nechytam ...

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Nicoll: v první řadě Ti chci poděkovat za hezkou reakci. Dále bych Tě chtěl ubezpečit, že jsem úplně normální kluk :o) Začínám po všech těch říkankách, zase trošku experimentovat, takže mi leckterý názor dost napoví...a myslím, že se nebráním negativní kritice. Ovšem reakce tipu "to je ale pí......" mi jaksi nic moc neřeknou. Standu povrchně znám...a proto předpokládám, že mou reakci směrem k němu vezme s nadhledem. Navíc existuje velká pravděpodobnost, že budeme mít možnost si to někde u piva vyříkat (a jeho tělesné dispozice nasvědčují tomu, že by mi argumenty záhy došly :o)) Každopádně nemaskuju, že mě jeho "kritika" mírně vytočila...asi si budu muset zvyknout... Nátisk je fáze, ve které se ukáže přibližná barevnost tiskoviny - je to mezistupeň. Plemenný - určený k zachování kvality potomstva. Leporelo - něco co se lepí :o) ...slepuje si v hlavě obrázky toho, jak dokonale by vypadala jejich společná budoucnost....a navíc se to báječně rýmuje s orlem :o)) Možná je ten obrat dost nesrozumitelný, ale mám za to, že se tady vyskytují větší oříšky...a spousta lidí má schopnost je buď pocitově, nebo dokonce technicky odhalit. Ještě jednou díky a pěkný večer Tobě i Stanislavovi.

Nicollette
09. 09. 2005
Dát tip
děkuju :-)

co to je??!!

Zbora
09. 09. 2005
Dát tip
Když si člověk myslí, že je to fakt ono, příjde kytka a zeptá se ho, co to je? :o)) Kytí, zkus si zvednout náladu a přečíst pohádku o vílách. Ta by se Ti mohla líbit. Je taková bezelstná :o) ...anebo miniaturky z doby od 2.6. do 13.8 ...tam jsem byl opravdu jak vánek :o)))) A vítám Tě zpět...holka jedna...tetelim se blahem, že ses taky vrátila, beruško přelétavá :o)

checht.. Zboroušku nevrátila... máš radost? :-)) chi... sem Ti chtěla zvednout náladu a navíc si mě na liteře vopustil... tak za Tebou běžím a co najdu....? ani nevím, jak to pojmenovat :-)) matonka už není :-)) pohádku o vílách... no zkusím... zkusím, ale neručím za nic... :-))

Eg_Ar_11
09. 09. 2005
Dát tip
líbí se mi a mráz mi po zádech přeběhl ani nevím proč .... *

Ycidd
09. 09. 2005
Dát tip
rozhodne diskutabilne a krasne

hmm...líbí, i když taky jsme to úplně nepobrali...kupodivu jehlany a leporela docela v pohodě, máme nějak problém spíš jen s druhou slokou... nicméně v případě, že entropie systému má zůstat zachována, tak nám na pravé straně rovnice přebývá tip...

stanislav
09. 09. 2005
Dát tip
tak se nezlob, já jen, že tohle mi připomíná akorát tak příšernej konstrukt a ne veršůvku, se kterou bych se nějak sžil. nějak nedokážu ocenit spásání jehlanů a tak. nejde až tak o nesrozumitelnost či nějaký na první pohled jasný žblebt, prostě mi to nezní. ale je to můj subjektivní náhled, někdo v tom může něco najít. mně asi schází dobrá vůle se do tohodle ponořit... no... moh jsem si to nechat pro sebe, ale nějak mi to ulítlo... no. sorry.

Kovi
09. 09. 2005
Dát tip
tip

vesuvanka
09. 09. 2005
Dát tip
zajímavá... TIP také jsem nevěděla proč zrovna jehlan - děkuji za vysvětlení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru