Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

451 stupňů Fahrenheita

11. 09. 2005
1
0
1736
Autor
Samohyb

Název Fahrenheit 451 Popis science fiction/utopie/satira Rok 1966 Země Velká Británie Režie François Truffaut Hlavní role Oskar Werner, Julie Christie, Cyril Cusack, Anton Diffring

451 stupňů Fahrenheita, neboli teplota, při níž hoří papír. A knihy jsou z papíru. A kolem knih se všechno točí.

Film je na motivy stejnojmenného románu Raye Bradburyho. A protože film je téměř přesnou, pouze ořezanou a zkrácenou kopií knihy, budu mluvit o jeho díle. Vlastně jedné z jeho prvotin, jíž se proslavil po téměř celém světě. Bradbury, narozdíl od všech ostatních autorů padesátých let, psal o lidech a o tom, jak se chovají. Jací jsou. Jak by jednali v mezních situacích, v jiných světech a prostředích. Science fiction mu vlastně slouží spíše jako kulisa, jako prostředek a ne důvod. Jen doprovodný detail. Jaké jsou lidské vztahy s okolím, jak se dokáží vypořádat s ostatními lidmi.

451 stupňů Fahrenheita není jen SF, ale spíše společenská satira, jejímž hlavním cílem je varovat společnost  před cenzurou a diktátem, které, přestože se to dnes může zdát nemožné, byly v padesátých letech minulého století obrovským problémem USA. V padesátých letech totiž ve "svobodné" Americe řádil McCarthyovský strach před komunismem, jenž zapříčinil mnoho falešných nařčení i odsouzení. I sám Elia Kazan byl odsouzen k natočení nezajímavého protikomunistického snímku, když se scházel se špatnými osobami.

Bradbury oproti většině ostatních autorů je moralista. Podle něj jsou větinou lidé morálně nepřipraveni na to, co jim věda zpřístupnila, a tak se i chovají. A on jen zapisuje, co z toho vzniká.

V 451 stupňů Fahrenheita jde o následující. A popíši to vlastními slovy autora.(překlad Jarmila Emmerová, Odeon, Praha 1978)

Musí ti být jasné, že náš svět je tak obrovský, že si nemůžeme dovolit, aby menšiny byly nespokojené a neklidné. ... Lidé chtějí být šťastní. ... Proto žijeme, pro nic jiného, nemám pravdu? Musíš uznat, že naše kultura nás tímto přímo zahrnuje. ... Černoši nemají rádi Černouška Sambo, spalte ho. Bělochům vadí Chaloupka strýčka Toma, spalte ji. Napsal někdo knihu o vlivu kouření na rakovinu? Spálit. Žádá se klid, Montagu. Klid a mír. Nezatěžujte svými problémy ostatní, spalte je.

Montag je požárník. Pálí knihy. Všechny, dětské, zábavné, teoretické, filozofické, naučné. Je to papír? Je to popsané? Tak spálit! Čte je někdo? Ano? Spálit! Proč? Aby společnost zůstala šťastná. V honbě za tělesným štěstím tak ztrácí své lidství. A jednoho dne Montag, snad ze zvědavosti, snad protože chce vědět, co pálí, začne knihy číst. A líbí se mu. A nechápe, proč je má pálit? A chce je zachránit. Odcizuje se stále více svému povrchnímu okolí, které se zajímá pouze o hloupé televizní programy, televizní rodinku, která nahrazuje tu vlastní a o prášky na povzbuzení nebo uklidnění. Když jednoho dne se sama upálí stará žena se svou knihovnou, spíš než by knihy opustila, ztrácí víru v systém. V návalu zoufalství se pokusí svou manželku i několik jejích přítelkyň přesvědčit, že knihy jsou dobré četbou z Poea, ale nezdaří se mu to a i jeho žena jej udá. Stává se sám psancem. Ale nic není neměnné, ani zkostnatělý systém, a i o tom nás přesvědčí konec filmu, který je sice od předlohy rozdílný, ale přesto ve velmi podobném duchu.

Film se vyznačuje nízkou trikovostí, ale není to na škodu. Spíše naopak, stává se tak skutečnějším a možnějším. Herci jsou neznámí a neokoukaní (a většinou neangličané) a své výkony klidně mohou zařadit na piedestal ve dvoraně slávy(například  opravdu dlouhý dialog dvou hrdinů bez jediného střihu a chybičky ale i vůbec celé své projevy). Výkony jsou více než uvěřitelné, režie téměř básnická, výprava příjemná a zajímavá.

Pokud by měl nějaký film nosit označení klasika, pak je to tento.


Samohyb
21. 09. 2005
Dát tip
No, jelikož 451 stupňů Fahrenheita začal psát někdy v jednapadesátým(a Orwell 1984 vydal někdy v půlce devětačtyřicátýho), je možný, že se tím nechal podvědomě inspirovat. Ale spíš bych řekl, že tyhle dvě knížky mají společnou jen dobu vzniku, dobu nepřátelství, strachu a nenávisti ke všemu totalitnímu(a tím byli načichlí všichni). Začal to Hitler, Stalinem to pokračovalo a McCarthy to jen rozdmýchal. Je jasný, že se dřív nebo později musely ukázat nějaký knížky, kde se z toho autoři dostávají. A když už jsme u té podobnosti, tak bych měl ještě jednu knížku, která klidně mohla být předobrazem k 1984. Slyšeli jste už někdy o Kallocainu od Karin Boyeové (vůbec nechápu, jak u nás mohlo vyjít v 82 a 89, ale vyšlo)? Ta to napsala někdy v čtyřicátým a nedlouho poté spáchala kvůli postupujícím fašistickým vojclům sebevraždu. (a kdo ji četl, ten tu podobnost s 1984 uvidí, protože to je podobnější jak 1984 a Brasil, jak tu někdo fikaně podotkl) Taky je zajímavý, že všechny ty pozdější varianty vyšly až po smrti autorů té předchozí, co?

dva_karlove
21. 09. 2005
Dát tip
...a propříště se proto Cimrman rozhodl věnovat pouze autorům zahraničním, případně bezpečně mrtvým... :)

dva_karlove
20. 09. 2005
Dát tip
Reb: Ale ne. Michael Radford natočil v roce 1984 adaptaci Orwellova románu "1984". Brazil je jednak z roku 1985, a jednak mi přijde spíš jako kombinace Orwella a Kafky..:)

dva_karlove
20. 09. 2005
Dát tip
No víš, altánku, beru to v kontextu ostatních zpracování. Tohle bylo jednoznačně nejlepší. Reb: Třeba se jim zdržela střižna, co já vím... Ono prosinec 1984 a leden 1985 takovej rozdíl nejni, ale to datum pak vypadá jinak..

dva_karlove
18. 09. 2005
Dát tip
Bradbury je svým způsobem pokračovatelem Orwella. Paralela s 1984 je až příliš zjevná... Pikantním faktem je, že nejzajímavější filmové zpracování románu 1984 bylo natočeno hádejte kdy? :) Ano, v roce 1984...:)

Film se mi tak nelíbil...nevím, prostě raději knihu.

G_B_Show
11. 09. 2005
Dát tip
Jo, docela jsi mě i přesvědčil, možná na to půjdu..:-) teď jsem si půjčil Kaleidoskop od Bradburyho...děsná bichle. Je to dobrý ? :-)

Samohyb
11. 09. 2005
Dát tip
je to dobrý, jakmile si zvykneš na jeho styl. a po pár stránkách ti už ani nepřijde, že ze začátku bylo tak těžký tuto poetickou prózu číst. a zkus i Marťanskou kroniku, to je teprvá něco.

Samohyb
11. 09. 2005
Dát tip
navíc, aby to nebyla bichle, vždyť je to snad sto povídek, průřez celým jeho dílem

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Bradbury je vážně třída, před lety jsem se k němu dostal, když v TV vysílali skvělý seriál jeho povídek „Divadlo Raye Bradburyho“. Na rozdíl do jiných bichlí tahle stojí za přečtení a film za shlédnutí. Recenze povedená, jsem podobně naladěn. TIP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru