Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sexmise

11. 09. 2005
5
0
1998
Autor
Samohyb

Název Seksmisja Popis Dobrodružný / Komedie / Sci-Fi Rok 1984 Země Polsko Režie Juliusz Machulski Hlavní role Jerzy Stuhr, Olgierd Lukaszewicz, Bozena Stryjkówna, Boguslawa Pawelec, Hanna Stankówna

Polské scifi komedie(a nejen Polské, stačí zabrousit třeba k nám) komunistických let mají oproti dnešním SF filmům ze zámoří(konkrétněji USA) tu úžasnou výhodu, že nestaví veškerý svůj potenciál na megalomanských rozpočtech, pseudo směšných hláškách, na které divák zapomene již po pěti minutách, líbivých a prvoplánově obsazených hercích s hezkým zadkem, přehršli blýskavých triků a blyštivých efektů a na akčním tempu, které roznese jakýkoliv pokus o solidní příběh na kopytech Ďábla pokušitele.

Režisér Juliusz Machulski, kterého někteří přirovnávají k našemu Oldřichu Lipskému(a pravda je, že je mezi nimi několik podobností), se nechal unést fantazií a svým skvělým okem tvůrce a natočil film hodný toho slova. Satirickou a utopickou verzi tehdejšího komunistického bloku, umně skrytou za společenství žen řídící se heslem: Kdo není s námi, je proti nám. Když nepřispíváš společnému rozkvětu, tak pryč s tebou.

A jde zde i nalézt varování. Varování, jak by to s námi mohlo dopadnou, kdybychom se přestali zajímat o člověka, šli přes mrtvoly a nechali se bez odporu unášet proudem. A dobré SF, či utopie, v sobě má nést varování. Jasné, ale ne kýčovité. Viditelné, ale ne do očí bijící. A pokud možno zábavnou a stravitelnou formou, nad níž je možné se později v klidu zamyslet.

A o co v této filozofické scifi s komediálními prvky jde?

Představte si, že jste dva vědci. Představte si, že se na dva roky necháte hibernovat a že se proberete po padesáti a jste poslední muži na světě obklopení tisíci žen. A představte si, že o vás žádná nestojí, že jste spíše jen trpění a nenávidění tvorové! Tvorové, kterých je potřeba, spíše nutnost, se zbavit co nejrychleji. A když ještě si dovolíte, ve vší nevědomosti a počestnosti, sežrat poslední dvě jablka na zemi!? Co už potom s vámi?  Prozkoumat , rozpitvat, zjistit, proč jsou muži tak nebezpeční a pak zahrabat někde hluboko pod zem, aby vás už nikdy žádná počestná žena nenašla, anebo... Co takhle plastická operace, chlapče? Šmyk šmyk a je to hotovo. A pak si můžeš dělat, co ti libo. Ono totiž před půlstoletím došlo k jaderné válce, kterou rozpoutali právě muži, a pak se nějak stalo, že vyhynuli. Zbytky populace se musely stáhnout pod povrch zemský a živoří tam ve tmě a smradu, v totalitním upůsobení, které neuznává žádné odlišnosti. Sexuální pud žen lze velmi lehce přeměnit pomocí prášku na pud pracovní, pud co nejvyššího postavení a funkce. Ale Max ani Albert nechtějí na podobnou myšlenku přistoupit a tak se snaží utéct. Jenže kam? Když jste pod zemí, v přesně vymezeném prostoru, kde prostě není kam se schovat a žít v ústraní? A jediná možná odpověď? Na povrch! A na povrchu objeví zajímavé tajemství a možná i vrátí svět zpět do mužských rukou.

Sexmise je živá a zábavná SF komedie, která si svůj celosvětový úspěch právoplatně zaslouží. Jerzy Stuhr jako obyčejně ve své roli exceluje a pod páně režisérovou taktovkou jde vše jako po másle. Příjemné a nepříliš přebytnělé triky a výprava dodávají filmu třetího rozměru a činí z něj jednu z nejnezapomenutelnějších Polských vizí osmdesátých let. Vše je samozřejmě proloženo jemným a nevulgárním humorem. A za zmínku i stojí, tehdy velmi odvážné, erotičtější a pikantnější záběry.


Alojs
30. 11. 2005
Dát tip
jak už jsem psal ve zprávě, je v tom dost chybiček (drobných, zbytečných a často se opakujících), ale text jako takový... co se obsahu týče.... je naprosto dostačující. tip

Beketamon
07. 10. 2005
Dát tip
Ano Keruac je taky na zabití, ale musíš uznat že to neni takovej prohřešek proti vlastnimu jazyku jako tyhle tvoje "maličkosti". Nejspíš bys udělal líp kdyby si to opravil...ja jdu opravit toho Kerouacka.:)

Samohyb
07. 10. 2005
Dát tip
Tož opraveno, již dušička spočinula v peří? Měj se fajn.

Beketamon
07. 10. 2005
Dát tip
naprosto:) a tady mas ten tip:))

Samohyb
06. 10. 2005
Dát tip
2Karlové+Beketamon: pokud nemáte jiné výhrady, než tyhle dvě maličkosti, děkuji vám. všichni ostatní:díky moc za ocenění a mějte se fajn.

Beketamon
06. 10. 2005
Dát tip
Maličkosti????

Samohyb
06. 10. 2005
Dát tip
rozhodně větší maličkost, než napsat jméno keruac do svýho profilu mezi oblíbený autory(pokud to ovšem není jinej spisovatel, než Jack Kerouac, nebo pokud se mu tak náhodou neříkalo mezi přáteli) ale nechcu bejt útočnej a tvým právem je, že se ti to jako maličkost nezdá. ovšem i já mám právo to brát jak uznám za vhodné.

Beketamon
05. 10. 2005
Dát tip
FantaziJe?????!!!!! vrátí svět zpět do ruk mužům.......???????!!!! Tak tohle je síla, na to se nadá ani koukat, to si myslíš že lidi mají ruky? Ono to tak vážně vypadá...recenze je dobrá, ale radši si přečti Pravidla českého pravopisu, stoji 50kč.

dva_karlove
18. 09. 2005
Dát tip
"zpět do ruk mužům" - zastřelit za takovou češtinu, pane!

Induan
14. 09. 2005
Dát tip
Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, který jsem viděl snad 20x a vždycky se na něj znovu rád podívám. Recenze dobrá, t.

tenhle film je úžasný,viděl jsem ho asi dvěma roky,ale zapomněl jsem na něj,díky za připomenutí...*

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Máme asi podobný filmový vkus, i tento Stuhrův opus magnum mám hrozně rád! Zrecenzuj ještě další jeho dílko „King Size“ o říši trpaslíků Šuplandii… TIP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru