Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Omen? Amen

11. 09. 2005
1
0
1402
Autor
Samohyb

Název The Omen Popis Horor / Mysteriózní / Thriller / Romantický Rok 1976 Země Velká Británie Režie Richard Donner Hlavní role Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw, Patrick Troughton, Martin Benson, John Stride, Nicholas Campbell, Leo McKern

Přestože je Richard Donner Američan, natočil svůj první velkofilm pod Britskou taktovkou. A je to na tom hodně znát, protože již žádný další z jeho filmů neměl takovou atmosféru temna, strachu a nebezpečí, jako tento(posuďte sami:Smrtonosná past1-4, Jestřábí žena, Maverick, Spiknutí, Nájemní vrazi). Svůj lví podíl na tom má i úžasná hudba Jerry Goldsmithe, za kterou byl po právu odměněn Oscarem a samozřejmě výtečný výkon Gregory Pecka, který i v tak "podřadném" žánru, jakým je horor, dělá svému jménu více než čest.

Satanismus a návrat Antikrista na Zemi, to je oč tu běží. Všudypřítomná, hutná a těžká dusící atmosféra neočekávaného, ale vždy přítomného zla dokáže leckomu vehnat do žil litry adrenalinu, přestože má většinu filmu napětím problémy dýchat. Film je natočen podle úspěšného románu Davida Seltzera a řadí se společně s Vymítačem ďábla k perličkám v Satanistické hororové nadílce. Přestože jak Vymítače, tak svou předlohu mnohokrát převyšuje.

Na filmu je nejšokantnější, že zlo může být vážně všude. Ať už v na první pohled nevinných dětských očích, či v mladé sličné ženě. Že ďábel je skutečný a věčný, že ovlivňuje lidské osudy jak se mu zlíbí a že mu to prochází. A že Bůh nezasáhne, když vidí, kolik bezpráví se děje jeho dítkům.

Příběh začíná, když Americký politik na návštěvě Říma Robert Thorn zjistí, že jeho žena porodila mrtvého chlapce. Protože není horší rány pro matku, přijme nabídku doktora, aby přijal za svého chlapce ženy, která zemřela ve vedlejším sále. O pár let později se začínají kolem chlapce, jmenuje se Damien, dít zvláštní věci. Zvířata se bez jakýchkoliv zjevných příčin plaší a přibývá kolem něj i podivných nehod. Jako by byl Damien magnetem na potíže. Po opakovaných varováních od různých lidí a po jejich následné smrti (zbožný kněz, jenž ho varuje před Antikristem, bizarní sebevražda Damienovy vychovatelky, a v neposlední řadě i smrt Damienovy matky Katherine Thornové) se rozhodne přijít podivným okolnostem existence jeho syna na kloub. Pomáhá mu v tom fotograf, který zjistil, že když vyfotí určité osoby, uvidí na výsledné fotografii, jak zemřou. Obvykle ale ty osoby, které jsou Damienovi nějak nebezpečné nebo nepohodlné. Vydají se zpět do Itálie, aby se něco dozvěděli o chlapcově skutečné matce. A najdou ji, tedy její kostru. Kostru hyeny. Pak je fotograf zabit uvolněnou skleněnou deskou, přesně jak sám podle fotky předpokládal. Thorn je již zoufalý, ale je si téměř jist, že jeho syn je Antikrist. A když na Damienově těle objeví značku 666, Satanovo číslo, rozhodne se k nejhoršímu. Není jiné možnosti, než svět Damienovy přítomnosti zbavit.

Film je hojně prokládán citacemi z Bible, z každého záběru přímo čiší syrovost, tajemno a ďábelství. Je to rozhodně nejpůsobivější film své kategorie. Zanechá v každém divákovi pocit otupení, splínu a neklidu, co kdyby... Co kdyby ten Satan vážně existoval? Co když existuje nesmrtelné a nezničitelné zlo? Zlo, před kterým se nelze schovat do prádelníku a počkat až odejde. Zlo, které nás dříve či později dostane všechny.

A jako lahůdku přikládám text písně nominované na Oscara:

Ave Satani  

Sanguis Bibimus
Corpus Edimus
Tolle Corpus Satani
Ave Versus Cristus
Ave Satani


dva_karlove
18. 09. 2005
Dát tip
Víš co? Nepíšeš ani tak recenze, jako výklad děje. To není nic pejorativního, jen od recenze bych očekával víc osobního vhledu. Rád si - časem - najdu recenzenta, s jehož vkusem jsem spokojen, a pak se jeho radami řídím, aniž by mi prozrazoval, o co konkrétně jde. Tenhle filmeček jsem viděl před nějakými patnácti lety, ale pokud mě paměť neklame, zapomněl ses zmínit, jak brutálním způsobem hudební dramaturg tohoto díla zmršil Orffovu kantátu Carmina Burana. Zejména lidé neznalí latiny v ní dodnes vidí dílo vpravdě ďábelské. A to je špatně...

Presbyter
11. 09. 2005
Dát tip
Film znám a je vážně dobrý, rád bych ho shlédl znovu. Recenze se ti povedla, pokračuj v dalších! Co se Satana týče: teologové nás učí, že vítězstvím pekla je, když v ně člověk přestane věřit… Ten písňový text je strašné rouhání, budu si muset propláchnout oči svěcenou vodou. TIP.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru