Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezejmenná

16. 09. 2005
2
2
1096
Autor
Metztli


Kráčím lesem. Zelené mechy hladí má sedřená chodidla. Suché listí šumí kdesi ve výšinách nad mou hlavou.
Stmívá se. Stíny šednou a já začínám cítit strach a úzkost. Ani měsíc mi nesvítí na cestu. Na cestu? Vždyť tu ani žádná není. Proplétám se lesním porostem. Ostružinové trní mi rozdírá nohy, ale nevzdávám se. Kráčím dál až... až kam? - Na konec cesty. Ale temný les ne a ne skončit.
Už nemůžu. Zastavuji se. Nemůžu nebo nechci? Opřela jsem se o strom. Moje ruka pomalu pohladila seschlou kůru. "Asi nechci. Nechci jít dál a bojovat. Chci zemřít."
Temné stíny stromů ožívají. Stávají se z nich lidé. Osoby bez tváří, bez názoru... bez života. Naprosto nevšímavě prochází kolem i skrz mě. Spěchají odnikud nikam.
Otáčím se, za mnou už není les. Je to temná ulice plná stínů. Stojím uprostřed. Míjejí mě ty zvláštní stínolidi, ty spěchající neosoby bez životů. Všichni jsou černí a já jediná bílá. Nevšímají si mě. Prochází mnou. Ignorují mě. Jsem jiná a jim to vadí.
Na černý asfalt dopadají těžké kapky deště. A já už dál nemůžu snášet ty pohledy, tu nenávist a ty výčitky, že jsem jiná. Cítím bolestné svírání srdce. Nechápu to. Proč mě tak nenávidí? Nic jsem jim neprovedla. PROČ?
Nohy už mě neposlouchají. Padám na zem, koleny přímo do šedé kaluže. Zvedám hlavu k obloze a pozoruji pošmourné mraky. Nevnímám studené kapky padající na obličej.
Nenávistné pohledy se stupňují. Cítím, jak ke mě zalétají myšlenky ostatních. Cítím z nich nenávist, touhu ublížit. Zničit mě. Ale proč?
Mám toho dost. Slzy se mi valí z očí. Mám vztek za to jak je to nefér. Křičím. Mokré vlasy se mi lepí na obličej. V hlavě mám temnotu. Už nechci nic, ale přeci chci všechno. Ani smysl to nedává. Jsem vyčerpaná. Možná životem ale spíše tou bolestí, nenávistí. Už nemůžu.
Pomalu skláním hlavu a lehám si na studenou zem. Kolem mě stále dopadají kapky na černý asfalt. Temní lidé mě obklopují. Šlapou po mě, plivou na mě. Nechápu to. Co je špatné na tom být bílá? Mít svou tvář, svůj názor. Nechci se toho vzdát, ale nechci takhle trpět.
Znovu propukám v neovladatelný pláč.
A najednou, je to jako sen, kdysi mě chytá za ruku. Je oblečen v bílém, jako já. Cítím z něj přátelství a možná i lásku.
Pomáhá mi vstát. Stírá mi slzy z tváří. Objímá mě a vede mě ulicí, která se už nezdá tak temná. Přestalo pršet a já konečně otevřela oči a spatřila jsem svět v plných barvách, ne jen v černé a bílé. A taková je realita. Protože nikdy není nic černé nebo bílé, špatné či zlé.

2 názory

Metztli
07. 10. 2008
Dát tip
Popravdě, momentálně se mi moje starší povídky už nelíbí:) Ale nechávám je tady, protože to je pořád součást vývoje.. :) Ale děkuju za názory:)

Dahlia
30. 09. 2008
Dát tip
Myšlenka je zajímavá.. Každou odlišnost společnost bere ne zrovna přívětivě. Zpracování mě vyloženě nezaujalo. Ale tohle je jen můj názor.. každý máme jiný vkus..

Čumák
04. 04. 2006
Dát tip
tak napsaný je to skoro zajímavě. dost mi tam vadí, že jsou to "lidi bez tváře, bez názoru a ignorujou Tě" a snad v té samé větě Tě zároveň nenávidí a dívají se zle. to je tak nějak eh. no, celkem nic moc.

Tragicus
26. 09. 2005
Dát tip
Priste posli avizo. Ano, to jsem presne myslel, ale jsem vsestrany... Pro mne je dilo tvoreno i slohem a gramatikou (tou moc ne).

Metztli
19. 09. 2005
Dát tip
az na tu myslenku? maslenka dela povidku tak muzes rovnou rict... bylo to blbi..

fungus2
16. 09. 2005
Dát tip
To se mi líbilo**

Tragicus
16. 09. 2005
Dát tip
Ta myslenka byla velmi originalni... Jinak sloh byl dobry. Vyjadrovani by chtelo trochu vybrousit, ale jinak, az na tu "myslenku" to nebylo uplne spatne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru