Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fylosof

17. 09. 2005
1
0
664
Autor
Vlado

Nekdy bych si pral byť zahradnu hadici, len si tak lezet a ostatní by si ma ťahali. Jo, ale to sa mi nepovedlo. Jedine ceho som dosah, že som si splnil detsky sen byť krotitelom, ale na to som sa musel oženiť.
To jedna teta z našej dědiny ta bola povolanim švadlena, ale privydelavala si jako plačka na smutečnich obradech alebo četla ty proslovy o nebožtících. Ale to bola mistryně, kedy ta začla hovořiť, to nebolo jeno oko suche a ona, ta řvala jako těhotna želva. Avšak o pracu prišla, kedy se jednu pozustali doveděli, že neželi uprime, nýbrž ma alergiu na kytky a těch bylo ve smutečni sini plno.
To sma mali jednů rekreaci od našeho družstva, tak sma se starů vyjeli. Postavili sma si stan a hned vedle nas sa uhnízdil akýsi filosof. No první den kde sa na nas nalepil to ještě šlo, vypraval, že sa živy psanim knih a myšlenkami, no zkrátka a dobře nedělal nič. Ale druhy deň už sa to nedalo vyderžať, vypadlo z něj, že je stary mládenec nikeho nema a žije zarytě podle svých ideálu. Tak to šlo cely týdeň. Nakonec sma sa se starů dohodly, že mu od jeho idealou pomožem a naučime ho žiť. Predposledni deň sma ho nepustily ke slovu a cely deň sma mu vypravely o inseminaci krav, kyle u prasať a kraliči mixematoze. K večeru sma zavedli tema na ženy, načež sa mu moja stara zjevila v plavkach čož bola skoro i moja smrť a večer sma ho ožrali, že když šel bliť prehledol ježka, šlapol naň a pri padu na svuj stan si ho nejen zboril, ale i cely ohodil.
Když sa konečně v poledne druheho dne cely bily probral, prohlasil, že s jeho idealy je koniec a že začina žiť. Hned tedy nezačal, pač si ještě poležel v nemocnici se vzteklinou, kterů chytl od teho ježka.

Alojs
18. 09. 2005
Dát tip
no... ono je to spíše vyprávění, než povídka. A to mě vadilo asi nejvíc. Absence pořádnějšího příběhu, přímých řečí... netvrdím však, že vyprávění nemám rád... jen tady mi to nesedlo. promiň

Barman
18. 09. 2005
Dát tip
Je to sranda. A přitom filosoficky lidová*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru