Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a jaká je?

26. 09. 2005
6
0
2284
Autor
mánemá

 

 

a jaká je?

 

***

 

pranýřuje se měsíc v řezu

a bílé kousky špeku

syrovostí

jen prorůstají

 

***

 

komorní mžení

ticho - možná ti jen směle

s větrem uhýbám

zahřmění, to, co bylo, není

      struny popraskané

 

***

 

jako pohled do černé řeky

losuješ slovo, co by přebytečnou vodu

vysušilo na dřeň

ona je!

z vody ozvěna

 


mánemá
27. 12. 2005
Dát tip
díky za čtení, těší mě to

Honza_Princ
23. 12. 2005
Dát tip
druhá mě nezaujala ale první a třetí jsou dechberoucí******************

Eg_Ar_11
05. 10. 2005
Dát tip
sakra, tolik obrazů ... znám je a přec je vymalovat nedokážu ... z vody (kalné) ozvěna *

mánemá
28. 09. 2005
Dát tip
Fajn. Dík za reakci. Já jsem fanda - fanynka něčeho jiného, i když neupírám Oněginovi něco nového, potažmo spíš jeho autorovi, že vykreslil zbytečného člověka, lásku a já nevím co všechno. Na druhou stranu od té doby uplynul nějaký čas a tvrdnout na onom místě a čekat, zda-li přijde jeho následovník ... je tak trochu zvrhlost. Pokud jsem se ale ještě neztratila, pak Oněgin je lyrickoepický počin; vyprávění příběhu a pocity. To, co na písmáku převažuje je podle mého lyrika. Pocity autora, příroda. A ty asociace jsou, myslím, tady dobré, protože jak jinak se zhostit tématu se ctí, aniž by netrpěl čtenář. Protože většinu pocity jsou takové rozhárané, neuspořádané. Že třičtvrtina volných veršů, a ještě k tomu lyrických, je špatných. Pouze nějaké výlevy, o to se nehádám. Balastu je tu dost, ale taky lidí. Žeáno. Nevadí mi, že tohle dílko se ti nelíbí, že ho připočítáváš k té většině. Jak jsem napsala výše, cením si upřímnosti a nutit beztak nemohu. Vadí mi, že se zastáváš rýmovaných věcí (to jsem z tvých zpráv vyčetla - vázaných veršů, rýmů), a tedy tyhle miniaturky přirovnáváš - "krůček k dadaismu". A já jen chci říct, že ta slova jsem netahala s klobouku a nestříhala Tzarovi noviny. Dokážu si je obhájit; pro mě je to hra. A zastávám názor, že rýmované věci, ať dělá ten, kdo cítí rytmus a daktyly a všechno, co je k tomu potřeba. Protože vím, jak je to těžké, a jak to neumím a koneckonců ani nechci ... v korzetech se dají udělat také slušné paskvily, už proto, že je potřeba více vynalézavosti. A s tvou zaujatostí, žel, nic neudělám. Ahoj.

Eg_Ar_11
27. 09. 2005
Dát tip
nesouhlasím! Tohla NENÍ o ničem *

Markéta
27. 09. 2005
Dát tip
člověk musí po ostrůvcích jedotlivých asociací přehopkat až na konec řeky :-). líbí, jako vždy. Barvité, neotřelé, nápadité...

mánemá
27. 09. 2005
Dát tip
Hm, tak já se k tomu vyjádřím. Je mi jedno, kolik věci jsi tu otipoval a jakou si vedeš statistiku; nemám to tu o tipech. Na druhou stranu musím uznat, že tohle dílko může působit jako " o ničem". (tohle dílko) Nemá ambice být dílo s myšlenkou, filosofovat nad nesmysly, pouze!!! nastiňuje nějaký obraz - a možná, že se mi povedla vzbudit leckde atmosféra u čtenáře. Vím, to už bych si moc fandila. A já tomu "pouze se třemi vykřičníky" dávám taky jakousi důležitost. Asociacemi jsem živa a zdráva, pokud jsou hozeny bez ladu a skladu, stačí jen upozornit, že ti to nedává smysl. A já ti ukážu moje oči. Cením si toho, Maxipse, že jsi mi to pouhopouze neztrhal a napsal mi k tomu pár řádek. Samozřejmě nemůžu nikomu nutit svůj vkus a on mě zase nějaké sugestivní pocity. Díky všem.

mánemá
26. 09. 2005
Dát tip
Děkuju za názor a za čtení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru