Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O hvězdě

23. 01. 2001
3
0
1437
Autor
Mazdovovejce

(92’)

Jednoho svítání, co snění zahání, spadla jsem z oblohy, básníci bláhoví co bdíte pro růže, kdo z vás mi pomůže spadla jsem z oblohy, nikdo mi nepoví jak zpátky na nebe, snad cesta nevede kde je má černota, slunce se mihotá, ztracená v jasu dne, děsím se poledne. Hledám teď kohosi, kdo mě zhlíd v rákosí a kdo si tiše přál vidět mě zářit dál. V svítání sametu litoval, že jsem tu že je noc o mě míň, že spaní neplaším. Čas tiše utíká, já našla poutníka, co v ranním šeru stál, hedvábí smutku tkal v kolébce ze dlaní už nechci stmívání můj zlatý Jakube, než slunce ubude šeptej mi do uší ještěrko v lopuší s nocí se odkradu v nebeskou zahradu plaším se s padlou tmou, plaším se před tebou já, láska tuláků, bojím se zázraků měním se v květinu, v kytici leknínů jsem sladká reneta, zmizelá kometa zůstal tu po mně dým z tisíců kopretin zůstal tu po mně prach, tančí v tvých šlápotách zůstal tu po mně stesk, zmizla jsem než bys tlesk.
Miroslawek
08. 02. 2001
Dát tip
přes pochopení neosloven, Vio se vyžlutil, takže já už nebudu

suva
05. 02. 2001
Dát tip
mě se to líbilo, právě jsem se vrátila z Hradu :c))

Rastin
26. 01. 2001
Dát tip
Báseň se mi líbí. Líbila by se mi ještě více rozdělená na sloky - lépe by se mi to četlo. No, možná za to může jen špatný zrak.

Merle
25. 01. 2001
Dát tip
Mazdovo: tak a už vím, kdo :-))

kafka
25. 01. 2001
Dát tip
Merlí: nic nevíš! ;-)))

Albireo
24. 01. 2001
Dát tip
Hezoučké. TIP. Připomnělo mi to: Namaluji tvoje ruce, dvě ještěrky na opuce..."

Merle
24. 01. 2001
Dát tip
mě se to teda moc nelíbí... neříká mi to nic

kafka
24. 01. 2001
Dát tip
Merle...! ne, nebudu se rozčilovat...;-) Mně to přijde kouzelné, ty rýmy uprostřed verše, je to ladné a zpěvné. Jen možná mnoho slov o jedné hvězdičce, aby nezhasla... ale čtu si to stále a teď už i přeříkávám dokola - je to prostě nádherné! zjihlé típí

Vio
24. 01. 2001
Dát tip
Tak, vajíčko, poslala mě na Tebe kafka, takže veškeré hromy a blesky adresuj jí ;-))) Forma: Na první pohled se zdá, že báseň obsahuje vnitří rýmy. Tento klam prohlédneme velmi záhy, když zjistíme, že jsou to vlastně rýmy jediné, takže by se formálně slušelo rozepsat jednotlivé verše na dva řádky. Podle mě má mít vnitřní rým funkci pouze doplňující. Jestliže tak učiníme, zjistíme, že jsou zde rýmy typu AABB. Jsou samozřejmě legitimní, ale je to ta nejjednodušší a nejméně nápaditá forma rýmu, čímž se z básně stává tak trochu říkanka. Nepříliš zdařilé mi přijdou i často použité asonance typu "z oblohy - nepoví" či souhláskově i samohláskově nepřesné rýmy typu "pro mně dým - kopretin" (teď jsem se pustil na tenký led ;-) Obsah: Tady je led ještě tenčí, nicméně nebudu se bát vlka nic ;-) Básnička byla jistě napsána na základě nějakého opravdového pocitu, ale zaznívá zde řada klišé typu "básníci bláhoví co bdíte pro růže" a pro mě nepřináší nic nového, žádný zajímavý pohled, žádnou originalitu. Toto je čistě můj soukromý a subjektivní názor, který si nečiní nárok na obecnou platnost a správnost, abych předešel zbytečným nedorozuměním. Ještě k autorce: nenech se tím odradit, tak to myšleno nebylo. Chtěl jsem Ti jenom ukázat můj pohled na věc. Můžeš jej akceptovat nebo se na to vykašlat ;-) Tak a teď se do mě pusťte... ;-)

Merle
24. 01. 2001
Dát tip
Vio: jak oblohy - nepoví, tak "pro mě dým" - kopretin považuju za vcelku dobré rýmy, právě pro jejich zdánlivou neshodu. ale jakýsi tvar mají stejný... bohužel pro tohle asi nikdy nebudou měřící pravidla (aspn mě známá)... ale jen vlastní cítění.

kafka
24. 01. 2001
Dát tip
Vio: co se formy týče, nevím, nevím, Slovník mi ještě nedošel a nedostudovaná to jsem ;-) Jen mohu říct, že se mi líbí ty rýmy tak, jak jsou (viz Merle) Ale trochu jsem to tušila...osobně však má pro mě ta básnička velký význam... Některé verše bych také možná dneska už označila za klišé, ale v době, kdy jsem báseň slyšela poprvé (1992) to pro mě byly, dá se říct, novinky :-))) Jo, dneska můžu říct, to znám, ale přesto mě to vždycky pohladí po duši. Ale díky za názor krytyka ;-))), rozumím, co jsi chtěl říct ;-) Autorka se nenechala odradit (snad) a po 8 letech píše stále (trochu jinak), uvidíte...

Mithrandir
23. 01. 2001
Dát tip
Moc dobrý. (Takovej malej soukromej TIPík :-)) A líbí se mi rýmy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru