Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kašleme na kritiky

08. 10. 2005
0
2
3493
Autor
Aiscis

Tohle je můj subjektivní názor nejsem tu týden tak už bych řekl, že něco málo o tom jak to tu chodí vím tak to prosím berte jak chcete.

RFormálně je to úvaha, ale já jsem se nikdy nedržel klasických slohů. TAže k tomu co bych chtěl říci. V poslední době se tu rozmáhá takový trend, který ač na první pohled vypadá jako slušnost je ve skutečnosti známkou dekadence. Ono v literatuře obecně to funguje tak, že autoři a kritici se osobně neznají, a protože autoři nemají možnost jak oplácet kritikům, tak tito kritici samozřejmě občas svou kritičnost přeženou. Nicméně na písmaku se děje zcela opačný postup, kritiky jsou tu o ničem, proboha kritika přeci není jo jde to, nebo hmmm, pokud k tomu nemáme co říct tak radši mlčme! Když se podívám na sebe tak vidím jak jsem dělal to samé a pokud se zamyslím nad tím, proč? Pak jasně dospěju k názoru, že bratříčkování nic neřeší, myslím, že by nebylo od věci zřídit kritiky a pouze kritiky a nikoli kritiko autory, protože jinak trend, který tu jasně je, povede k absolutní dekadenci. Tento portál by mohl sloužit k vývoji autorů, zatím se tu ale dociluje pouze stagnace a v nemálo případech přímo úpadku. No není se čemu divit pokud vám všichni píší, že je to fajn, dobré atd. a přitom je to brak slátanina, která nemá hlavu ani patu atd. Věřím, že je tu ještě prostor pro to, aby se to zase zhouplo, snad v tomto názoru nezůstanu sám, takže pokud tu jsou jiní lidé, kteří sdílí tento názor rád, bych aby se mi ozvali do pošty, pokud jde o mě jsem ochoten se vzdát publikování a snažit se psát kritiky a pouze ty. Kvalita mích kritik je samozřejmě diskutabilní, ale to je koneckonců, myslím, problém všech kritiků. To je celkem vše, co jsem chtěl říct....

2 názory

Milly
26. 10. 2005
Dát tip
mně jde u děl hlavně o můj osobní pocit z nich- a něco se mi líbí, i když to neni formálně dokonalý. Vždycky přemýšlím, co k přečtenýmu dílu napsat a cizí kritiky většinou čtu. když kritiku píšu, tak se mi stává, že mě nic nenapadne a někdy se zas rozepíšu víc, když mám slova. a na pravopisný chyby upozorňuju, protože mi kazí dojem ze čtení.

Vaud
16. 10. 2005
Dát tip
Kvalita mích (???) kritik je samozřejmě diskutabilní...

a2a2a
10. 10. 2005
Dát tip
V principu by to mohl být zdravý přístup. Háček spočívá v tom, že se najde jen nedostatečný počet lidí, kteří by : 1) měli určitou odbornou či tvůrčí autoritu 2) měli čas věnovat se alespoň 10% z každodenní záplavy 3) měli chuť věnovat se alespoň 10% z každodenní záplavy 4) nechtěli současně publikovat vlastní věci pod jiným nickem a psychicky unesli případnou nevraživost vůči vlastním věcem, která zde často získává osobní rozměr

Siral
09. 10. 2005
Dát tip
Je to neudržitelné u profesionálů, natož mezi amatéry.

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
U profesionálů je to úcta tady je to falešná slušnost to je velkej rozdíl a i tak můžou mít profesionálové špatnou kritiku to mi věř, mimochodem mně ty kritiky začínají docela bavit, asi zkusim něco od profíků:-))

Siral
09. 10. 2005
Dát tip
Nevím, jaké máš zkušenosti s uměleckou sférou, ale mezi profesionály jde o všechno, jen ne o úctu, pokud to je na veřejnosti. Špína je všude, čím výš, tím víc, v umění jako všude jinde.

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
No já nevím, přeci jenom si někdo nedovolí napsat kritiku na knihu od známého autora, tak jak by ji napsal začínajícímu. Vztahy mezi lidmi obecně to je jiná otázka, ale já myslím, že co se týče profesionality, tedy pracovní tak ta je zachovaná.

Siral
09. 10. 2005
Dát tip
Kéž by... mluvím přinejmenším za hudební kritiky, ale viděl jsem to i u recenzí knih.

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
Tak to je docela sviňárna, no ale když už ani rozhodší tak kdo pak. Tak to už nechci ani tu sbírku vydat.....

Sael
09. 10. 2005
Dát tip
Aiscis máš pravdu a kolikrát už tu takový návrh byl! Jediné, co se asi doopravdy dá, je mít pár lidí, se kterými si bez servítek píšeš konstruktivní kritiky. Pak víš, že jsou myšlený vážně a že má smals je vůbec psát. A Jehanne možná nečte cizí kritiky, ale to nic neznamená, když o ně nestojí, tak si to tam nechá napsat a kdo stojí o vážné kritiky, tak dá vědět! Aiscis máš moji podporu, i tady bych ti chtěl poděkovat za kritiku a ještě nabídnout že si můžem psát konstruktivní kritiky o délce víc než třeba pět slov i dál...

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
samozřejmě souhlásím a díky...

Jehanne
09. 10. 2005
Dát tip
Sael>U svých "děl" si kritiky přečtu, myslela jsem to tak, že mě většinou nezajímají "kritiky" ostatních u cizích věcí. Hej? Aiscis>Jinak nemosím nic přiznávat, jediné, co možu řéct, tak mi záleží na tem, aby si moje verše přečetly tři určité osoby.Páč u nich vím, že napíšou to, co si opravdu myslí a dokážou to, co jsem napsala, aspoň částečně pochopit. Víc nepotřebuji... a asi ani nechci.

Sael
09. 10. 2005
Dát tip
Jehanne, nechtěl jsem se tě dotknout, i já tu mám pár známých, a na jejich názorech mi záleží víc. Ale ti mi je píšou soukromě do pošty a vím, že když se jim něco líbí, tak doopravdy - to si asi rozumíme. Ale zajímají mě i názory ostatních. A u cizích děl je to podobné. Přečtu si je, udělám si svůj vlastní obrázek, ale rád si přečtu opravdový názor který někdo napsal. Občas se mi stane že něco přehlédnu, nebo si nějaký obrat vyložím jinak a pak mi to nedává moc smysl, a někdy mi to pomůže se opravit. Někdy zas naprosto nesouhlasim, ale ty delší a podnětný kritiky si přečtu vždycky s velkou chutí. Nemusí to tak být vždycky, ale kritiky se píšou - aspoň podle mě - hlavně autorovi, tak proč ne. Mě vždycky potěší zajímavá kritika. (I od tebe =)

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
Jsi zvláštní v tom dobrém, samozřejmě, ale já mám takový pocit, že člověk nic nedělá lhostejně pokud ti jde o ty tři lidi, tak roč jim to prostě nepošleš emailem a necháváš to číst i jiným lidem, je to vpodstatě jedno a nemá to cenu řešit, asi máme trochu odlišný způsob myšlení, takže se asi nebomluvíme, nicméně je to co si myslíš zajímavé a já o tom popřemýšlím tak se mněj....

Kandelabr
09. 10. 2005
Dát tip
no jo, ono je hezké napsat plamenou kritiku na kritiky/nekritiky. těch tu jsou mraky. Spíš by bylo dobré přijít (když už píšeš takový článek) s nějakým konkrétním řešením. Jak by sis to představoval? Jak přinutit lidi, aby psali nějaké hlubší kritiky když a) spousta lidí není schopna nějak přesněji definovat svůj názor na dílo b) čas-opravdu píšeš obsáhlé kritiky na všechno co čteš? nevěřím. c) profi kritici-to bych chtěl vidět.Myslíš fakt lidi kteří by se živili tím, že by psali kritiky na písmáka? to bych skoro raději dělal v dole :) ne vážně, představuješ si ty profíky jako lidi co za to dostávají placeno, mají odpovídající vzdělání atd. nebo jako lidi, kteří sem neposílají díla, jenom kritizují. ti první jsou nereální, kdo je bude teda platit, hlídat atd.ti druzí se tady občas vyskytnou, ale oblíbenou pálkou je-kritizují a sami nic nepíšou, kritizovat umí každý atd. já to dělám tak, že když dostanu nějakou kritiku, se kterou nesouhlasím, přečtu si pár děl od toho autora-když v nich objevím něco co mě zaujme, pokusím se tu jeho kritiku přehodnotit a vzít si z ní něco. pokud nic zajímavého nenajdu, je to ok, máme jiný vkus, to je celkem běžné. A u svých věcí jsem rád i za krátké kritiky/nekritiky, aspoň vím, že to ten člověk přečetl do konce a třeba se mu to líbilo.

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
no jistě, že budou neoblíbení, ale o to nejde, pokud budou upřímní a hlavně objektivní, tak to je to o co mi de platit za to??? však za to že sem lidi píšou jim taky nikdo neplatí... Mně tedy rozhodně ne... Tvůj postoj je celkem fajn, ale výceméně nic neřší, to k čemu by měly ty kritiky být, a to k zdokonalování autorů.... takže věcnost konkrétnost a objektivnost, toť oč tu běží.....a to tu podle mě není...

Kandelabr
09. 10. 2005
Dát tip
nejde o neoblíbenost, na tu člověk kašle, pokud jsou někteří autoři tak pitomí, že se urazí, případně ti "zkritizují"některé tvé dílo, je to jejich problém, a je třeba to brát s nadhledem. nejde o to, říct, co tu není a co by bylo potřeba. ono je to jasné. moc rád bych si pod každou svou novou věcí přečetl pět nebo deset opravdových kritik, abych si mohl udělat obrázek o tom, jak to vnímají různí lidé, s něčím klidně nesouhlasit, to je v pořádku, něco si vzít k srdci. Předpokládám, že tohle by si přála většina autorů (kterým jde o zpětnou vazbu, atd, nepočítejme typy "čtenáři mě nezajímají", "jsem nejlepší a nehodlám na tom nic měnit" a "vy všichni jste gumy a nerozumíte mé rozbrázděné duši"). Ale když takoví kritici tady nějak moc nejsou a je to jasné, není v lidských silách dlouhodobě (podtrhuji) psát dejme tomu deset obsáhlejších kritik denně.zkus to, vydržet třeba rok a uvidíš. můj postoj opravdu nic neřeší, protože mě nenapadá, jak by se to řešit mělo. za sebe se snažím psát kritiky věcně, nestanně, možná příliš kriticky, ale věřím, že to má nějakou cenu. samozřejmě se najdou lidi, kteří si to nemyslí (což je v pořádku). ale někdy to odbývám jednou, dvěma větama, protože mě třeba nic moc co k tomu říct nenapadá, je to průměr nebo hrozně špatné, tak napíšu aspoň pocit, dojem který z toho mám a myslím, že to taky neni od věci.

Siral
09. 10. 2005
Dát tip
spíš je neštěstí dát hlavičku "kritika" jen vyjádření názoru ať už je hlubší nebo ne

Aiscis
09. 10. 2005
Dát tip
Kandelabr: Souhlasím s tebou nejde to jistě, ale fajn to je jisté že jeden člověk o nezvládne,a le dejme tomu 15, nebo víc lidí by to zvládnout mohlo, jde jen o to, že tu těch lidí není dost, nebo nejsou mezi sebou domluveni tak aby o nějak fungovalo a je to o tom že tito lidé píšou kritiky lidem, které znají a o kterých vědí že jim to není jedno... Siral: Naprosto souhlasim, názor je názor kritika je něco jiného, ale to už je věcí adminů a ne uživatelů, ono 5-6 slov je těžko kritika, ale subjektivní dojem občas taky neuškodí...

hmmm...

jakopes
08. 10. 2005
Dát tip
no, na jednu stranu s tebou souhlasím, chybí tu trochu zasvěcenější rozebírání děl, diskuse o formě a obsahu atd., ale... na druhou stranu: myslím, že v hlavičce, kam může čtenář napsat svou kritiku, je také napsáno "přidat vlastní názor"... a právě to "líbí", "jo jde to" apod. je právě tím vyjádřením vlastního názoru. ne každý má tak hluboké znalosti teorie literatury, aby mohl psát sáhodlouhé odborné statě rozebírající jednotlivá díla, proto se přikloní k "vlastnímu názoru" a popravdě - myslím, že právě ten je mnohdy přesnějším a informativnějším ukazatelem kvality díla.

Aiscis
08. 10. 2005
Dát tip
Vlastní názor ano, ale do jaké míry jde o vlastní názor a do jaké míry jde o vypočítavost a pojišťování si, on mě taky nenapíše nic drsnýho na moji věc....A o tom spíš mluvim tedy jde mi o objektivitu, pokud bych měl být trochu přesnější...

kokolaking
08. 10. 2005
Dát tip
Áno, tvá "úvaha" skvěle dokazuje, že jsi tu teprve týden. Ale nevadí, zelňáčům se má odpouštět;) ---------- a když už jsme u těch ktitik, napiš mi něco pod Cynickou povídku, začínám mít deprese, když tu text visí půl dne a ještě k němu nikdo nic nenapsal. pac a pusu kokolákink.

jakopes
08. 10. 2005
Dát tip
v tom případě ano, s tím plně souhlasím. objektivita by měla být základem jak vlastního názoru, tak odborné kritiky, a pokud autorovi kritiky (názoru) schází, pak je opravdu lépe nepsat nic... jenže sto lidí, sto chutí. takže jen těžce poznáš, jestlli se někomu dané dílo opravdu líbilo, nebo jen doufá, že mu autor tohoto díla oplatí stejnou příznivou kritikou...

Jehanne
08. 10. 2005
Dát tip
hm, to já často píšu prostě ten jednoduchý první dojem nebo tak... dlouhé rozebírání moc ne-e... ale že bych třebas chválila kvůli vypočítavosti - tyo - to mě fakt vůbec nenapadlo!? Ani že by to tak někdo dělal... Jinak dyž mi někdo napíše nějakou delší kritiku, nebráním sa temu... ale co tedy opravdu k smrti nenávidím je to rozebírání pravopisných chyb, rozdělení slok etc. To mi připadá takové hloupé a děsně formální... myslím, že sem prostě asi chodí víc skupin lidí s různým pohledem na věc... třeba já to psaní beru jako ventilaci, počítám s tím, že si to přečte pár lidí, dyž si z teho něco vezmou, možná to aj někdy potěší... ale vcelku je to asik jedno :)

Aiscis
08. 10. 2005
Dát tip
Opravdu jsis nikdy nemyslela, že bys mohla psát jako profi, vydat zbírku nebo tak nějak??? Prostš je to o tom kamarádství na písmáku....viz jiné příspěvky...

Aiscis
08. 10. 2005
Dát tip
myslím, že je to celkem dost poznat....

Jehanne
08. 10. 2005
Dát tip
popravdě... já si cizí názory k dílům moc nečtu... vlastně skoro vůbec. Právě proto, že mě to nezajímá. Přečtu si určitou věc, ta na mě nějak zapůsobí /ať už kladně nebo záporně/, když chci, napíšu to. Ale prostě mně jsou cizí /s prominutím/ kecy /přesně jak jsi říkal/ k ničemu, takže - proč bych to měla číst... Ne, to mě tedy nenapadlo vydat někdy sbírku./i když Dášenka mi řekla, že mi jednou vydá sbírku sama... páč je jí jasné, že já nic takového dělat nehodlám :))/ Píšu co cítím, co si myslím, a dyž nad tím tak přemýšlím, vlastně ani nevím, proč to dávám na tento web... bože to je fakt hloupé.

Aiscis
08. 10. 2005
Dát tip
Přiznej si to......jen se nedělj chceš být čtena jako každý a chceš být za práci pochválena( za své dílko, pokud chceš)....

Aiscis
08. 10. 2005
Dát tip
tak jsme dva....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru