Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Válka světů

10. 10. 2005
1
0
1215
Autor
Croyance

Něco jako "recenze" :o)

                   Nemám ráda mimozemšťany! Jsou příliš mobilizovaní. Mají příliš vyvinutou technologii. A krom toho jsou to pěkný svině! (Já nemám auto, ani řidičák, a pozemský počítač dokážu sotva zapnout - no dobře, zapnout ano, ale po erroru nastává neprodleně ámen a věčné ticho!)
Představte si, že si tady v relativním poklidu žijete, hádáte se s bývalou manželkou (potažmo manželem), chodíte do zasraný práce, máte v bytě neskutečnej bordel (zhruba v tuto chvíli mi začal být hlavní hrdina VELICE sympatický!), a vaše vlastní děti vás nenávidí.
A najednou se nad vámi objeví impozantní mraky, po nichž následuje ještě impozantnější přeháňka, a vy si sednete na prdel. Tedy předtím ještě tak hodinu zmateně pobíháte po městě. Víte přesně kam běžet, jak uhnout a kde se v příhodné chvíli schovat, aby vás to nesmetlo z povrchu zemského jako všechny okolo. A tak se z vás - pomalu, ale jistě - stává velký hrdina s dobrou fyzičkou a bystrou racionální myslí.
Dramatizujete.
                   Tom Cruise (kterého já osobně nijak zvláště nemusím) se psychicky poněkud sesype, vzápětí se však vydává na strastiplnou pouť plnou umělé krve. Popadne pubertálního syna se sklony k fanatičnosti, a přechytralou dcerunku, která trpí klaustrofobií (a ječí jak siréna, čímž mi neskutečně leze na nervy). Maminka je v klídku se svým novým kořenem někde za horama.
Dítka jsou nevděčná a taťka neúnavný a mimozemšťani - si připravují delikátní rajčatový protlak z vyděšených tělíček pozemšťanů. Jak napínavé!
Krajina je zahalena pod krvavě rudou rouškou smrti a vy se bojíte (já se smála). A Tom a jeho svěřenci utíkají a unikají.
                   Tu se synáček v transu zdekuje někam mezi plameny (armáda volá, hola, hola!) a na maličkou chviličku (ano! ano!) už to vypadá, že Tomík přijde i o dcerku. Ale kdeže! Jako správný hrdina si pro ni doběhne a běžíte dál.
Běžíte a křičíte a ječíte (že, malá?!!!). Strachy a hrůzou. Někdo vás chytne za paži, a tváří se jako váš přítel a souputník. Ale je to zas jen další magor, tentokráte pro změnu se sklony k bojovnosti a hrdinství, pro kteréžto však nemá nejmenšího předpokladu. A navíc vůbec nedisponuje umem lokalizovat ono místo, kam bežet, jak uhnout a kde se v příhodné chvíli schovat, aby ho to nesmetlo z povrchu zemského jako všechny okolo. Začíná mu hrabat, a proto ho zabijete.
                   Tom je velký hrdina a ještě větší zabiják. Ječící dcerka se zklidňuje, zakrývá si očka a zpívá si dojemnou ukolébavku. Hajají.
Následuje další krvavá sprška, krvavá krajina a krvavé nebe. Pár mimozemšťanu poletuje a světélkuje na obloze. Až na ty stroje skvostně romantický záběr. A pak - co se nestane - hlt, a dcerka je v tahu. Taťka hrdina posléze taktéž. Masa v těle. Těla v mase. Z těl maso. Z masa krev! Hodně krve! Celé potoky krve! Řeky! Celá Země krve! Mimozemská selekce. Křičíte a ječíte a naříkáte a šílíte, akorát už nemůžete zdrhnout. Ale ještěže má Tom u sebe ten granát! Che che. Bum a alien je na sračky. Stačíte zdrhnout. 
                   "This is not war, this is the likvidation!" Opravdu? Samozřejmě, že ne! Příběhem se náhle prolne lehká viróza, a vaši milí nepřátelé z vesmíru zemřou na kašel. Rozloží se a střílečka končí. Hrdina Tom pokojně odevzdá svou dcérečku její mamince, i syn rádobybojovník se najde - paráda! Sice už si tu poklidně nežijete (nemáte kde), ani v blízké době nepůjdete do tý zasraný práce (nemáte kam), a už vůbec nemáte v bytě bordel (nemáte byt), ale zato už se nehádáte se svou bývalou manželkou (potažmo manželem) a vaše vlastní děti vás milují (dejme tomu...)!


 

Všechno šťastně končí, neboť konec dobrý - všechno dobré! A víte, kdo vás zachránil? Mikroskopické organismy! Bakterie a bacily! Ty, co tu byly dávno před vámi a budou ještě dlouho po vás.


 

Mám pocit méněcennosti. Na otázku jak se mi to líbilo zcela pohlcena tímto pocitem stroze zamumlám: "Málo krve..."

 


Autorka "recenze" je pošuk a nezaručuje souznačnost se skutečnou myšlenkou či ztvárněním snímku (o objektivnosti nemluvě!) ;o)


Aki
17. 10. 2005
Dát tip
je to sice moc fajn napsaný, ale copak se v recenzi prozrazuje děj, ba co víc - i jak to dopadne? to se přece nedělá... :o) jináč film se mi fakt nelíbil... možná proto, že taky nemám rád Cruise, kterej mi navíc přišel hodně nepřesvědčivej... pořád to ale nemá na to, jak zmrskli Stopařova průvodce po Galaxii... i když na druhou stranu faktem je, že ten ani pořádně natočit nešel... :o)

hastrman
13. 10. 2005
Dát tip
a já vůl (!!!) si říkal "když všichni mluví o tom, jaká je to sračka, tak to musím vidět, ať z toho taky něco mám" žejo byla to sračka neuvěřitelných rozměrů a StvN nebo Dero už mě sotva přesvědčí, abych si přečetl knihu :-) (no... nejsem zase takovej vůl, když povážím, že někdo na to šel i do kina a ZAPLATIL! :-)))

Induan
13. 10. 2005
Dát tip
No, musím říct, že tenhle film prostě není pro každýho. Je v něm spousta chyb a příliš se drží předlohy. Ale i tak si myslím, že jsi to netrefila. Z jistýho úhlu pohledu je ten film i tak skvělej tím, jakou dokáže vybudit atmosféru a jak je natočenej. Působí fakt až Hitchcockovsky (někdy bohužel až příliš) a postavy v něm jsou podle mě mnohem realističtější než v běžných hollywoodských filmech. Kromě jiného bych ten film rozhodně nenařkl z rádoby hrdinského chování postav, protože právě to, že v něm nejsou žádní odvážní hrdinové, ale jen obyčejní vystrašení zoufalci, jej odlišuje od hollywoodských béček. Pokud se tam někdo chová hrdinsky, vychází to maximálně z jeho mladické naivity a idealismu(syn), šílenství (chlápek se spasitelským komplexem), zoufalství (dcera) nebo lásky ke svým dětem (otec), což jsou všechno pohnutky poměrně reálné a ospravedlnitelné. Myslím, že jsi ten film odsoudila, aniž by jsi se na něj skutečně dívala, opravdu ho vnímala a nechala na sebe působit. Ten film, tak jak byl míněn a zvláště při prvním shlédnutí podle mě svůj účel plní. I když se v něm vyskytuje pár křečovitých momentů, námět je poněkud béčkový až vyčpělý a závěr odfláknutý. Samozřejmě je to otázka vkusu a ne každému se bude líbit, ale když k tomu přidám skvělé herecké výkony, zdaleka to není takový propadák, jak tvrdíš. Při dnešním nedostatku kvalitních sci-fi filmů rozhodně minimálně ve svém žánru stojí za zhlédnutí. Já osobně na něm byl 3x po sobě (mimo jiné abych byl schopen napsat opravdu nepředpojatou recenzi, kterou si můžeš tady na písmáku pro zajímavost přečíst pro srovnání co filmu vyčítám já) a i přes drobné vady se mi zdál jako jedna z těch lepších věcí, co Spielberg a potažmo Tom Cruise vyprodukovaly. Jinak recenze jako taková je zajímavá a dávám Ti tip, ale recenze se mi zdá příliš kritická a rozhodně si nemyslím, že by lidé na tento film neměli chodit. Naopak, vřele jim to doporučuji.

StvN
13. 10. 2005
Dát tip
Induan, jsi komediant. Film se příliš drží předlohy? A kde prosimtě? Četl jsi tu knihu? Patně nikoli. Za druhé námět je poněkud béčkový až vyčpělý? Tu se skoro zdá, že se chceš blýsknout termíny, ale na nesprávném místě. Námětem je kniha, která je není béčková, o to méně vyčpelá. Bereš při svém tlachání vůbec v potaz jméno H.G.Wells?

Induan
13. 10. 2005
Dát tip
Ano, knihu H.G.Wellse jsem kdysi dávno (ještě na základce) četl a upřímně řečeno mě moc nebavila a zdála se mi už tehdy "vyčpělá" (i když dost možná, že jsem ji ještě nedokázal ocenit), ale to bych do toho netahal. I kdyby byl příběh sebelepší, po sto letech přece jen něco ze své originality ztratí, zvlášť pokud jde o sci-fi a už ne každého osloví. Samotná kniha samozřejmě ani za těchto okolností béčková není, ten námět už ale dnes ano. Přiletí mimozemšťani... všechny zabijou... lidi křičí... Kdepak jsem to už sakryš viděl?... :) Jinak když jsem mluvil o tom, že se film příliš drží předlohy, měl jsem na mysli hlavně náhlou smrt mimozemšťanů na pozemské bakterie, úvodní hlášku o tom, že nás pozorovali miliony let a podobné věci, které do jinak samozřejmě hodně překopaného příběhu moc nesedly. Nakonec nejsem sám kdo si to myslí, i v dalších recenzích se autoři vyjádřili podobně a já s nimy nemohu než souhlasit. Dramatizaci Orsona Wellse jsem bohužel nikdy neslyšel, ale vím o co jde, atd. Co se týče termínů, kterými se chci takzvaně "blýsknout", myslím že se slovy jako: béčkové nebo vyčpělé bych moc velkou díru do světa neudělal :) Spíš jsem ty termíny použil jako odlehčené, za účelem projevu mírné ironie (když někdo řekne něco jako: "Tento způsob léta zdá se býti poněkud nešťastným." těžko ho asi obviníš z toho, že se těmi slovy chtěl blýsknout, spíš šlo o lehký náznak ironie a pokus o jakýsi lingvistický vtip použitím anachronismů) PS: Všimni si, jak se snažím "blýsknout" slovy: "lingvistický" a "anachronismus" ;). Ale jinak díky za kritiku :)

StvN
13. 10. 2005
Dát tip
Z tvého pohledu máš pravdu. Já osobně knihu za béčkovou nepovažuji, protože byla první svého druhu. A první kniha se dle mého béčkovou nestane ani po desítkách zpracování, za které ona nemůže. Jediné, co je na knize obtížného, je sloh, který není čtivý, takže čtení vyžaduje značné úsilí. Nevzpomínám si, že by bylo v knize napsané, že nás mimozemšťané pozorovali miliony let. Spíše naopak. Konec je jaký je a dle mého názoru S. udělal tu chybu, že knihu naprosto přepracoval - největší chybou se zdá být moderní prostředí, protože pak ten útok ztrácí smysl. V knize mělo význam to, že mimozemšťaně měli technologie, které jsme my nevlastnili a nemohli jsme se jim bránit. Lidé chodili pěšky vedle povozů. Pak je ten konec víc než divný. Je to zkrátka případ, kdy se příběh vytrhne z kontextu a napojí se pouze v několika bodech, což nemůže spolehlivě fungovat a pozornějšího diváka to přinejmenším zarazí. No a to hnojení krví si S. vycucal z prstu. S Matrixem se nabízí jisté srovnání, ale myslím, že není potřeba.

Induan
13. 10. 2005
Dát tip
No ano, v podstatě souhlas, vnímám to stejně.

Faya
12. 10. 2005
Dát tip
Napsala jsi to zábavně...to je fakt...dokonce mnohem zábavněji, naž na mě působil onen úžasný film...kdybych ho už neviděla a nevěděla, jak stojí za hovno (sorry), po Tvé recenzi bych se na něj určitě podívala...máš talent...mohla bys psát přebaly na knihy, recenze na filmy pro reklamní agentury...umíš vypíchnout tem blemc, co dělá americký film americkým filmem...klobouk dolů :-)

StvN
10. 10. 2005
Dát tip
Napsala jsi to celkem zábavně. Film jsem neviděl, ale poté, co jsem o něm už něco slyšel a poté, co mě pan Spielberg zklamal v předchozích snímcích, mě to nemrzí. A nakonec otřepaná fráze: Kniha je lepší.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru