Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak chutná moc

16. 10. 2005
0
0
977
Autor
Frost

Tak tohle jsem vyklepal ze šuplíku dávno zašlích školních slohovek na téma \"jak chutná moc\"... enjoy

Nedávno, když jsem se probudil ve vlaku s hlavou odřenou o netěsnící těsnění topení, uvědomil jsem si, že to lepší nebude. Sám sebe jsem se zeptal: „Proč?“ A než jsem si stačil odpovědět, vlak sebou škubnul a já málem skončil v náruči šedesátileté paní sedící naproti. V tu mě napadla zajímavá věc, ten vlak, kterým jezdím denně do školy už jezdí 40let, ale, když jsem se nedávno ptal, kdy dosloužil, bylo mi řečeno, že před 35lety...Jaké to tehdy asi bylo před 40 lety, kdy byl vlak jistě považován za supermoderní, rychlý a bezpečný, ovšem s vědomím, že se na našich kolejích ohřeje jen 5let, pak bude odstaven a nahrazen modernějším? Situace po pěti letech pak zřejmě vypadala následovně. Nějaký komunistický pohlavár začal sáhodlouze vyprávět pohádky o výborném vlaku socialistické výroby, který předčil očekávání, tudíž bude jezdit pořád, jelikož je pořád supermoderní a pořád rychlí...A jak je to dnes? Sice nikdo neříká, jak je vlak supermoderní a jak je rychlý, ale věřím, že kdybyste se náhodou potkali s ředitelem drah a zeptali jste se ho na kvalitu českých vlaků, odpověděl by zcela strojově, že je vše v pořádku a možná ještě to, že výhled do budoucnosti je velice pozitivní...Co mě na této situaci mrzí nejvíce? No přeci to, že doprava tímto vlakem stojí rok od roku více, přitom ta troska, kterou denně jezdím do školy vypadá rok od roku hůře, více smrdí a je více nebezpečná, ale nemohu s tím dělat nic. Jsem manipulován, protože nemám na výběr, musím se prakticky podřídit a takhle je to v našem státě se vším. A ředitel drah, který asi nikdy nejel v tom samém vlaku jako já mi řekne: „Ale chlapče, vždyť je to tu v naprostém pořádku, dívej se chvilku jak pracuji a poznáš jak chutná moc.“ A já mu odpovím: „To já už dávno vím...“


eleja
29. 01. 2006
Dát tip
rychlY

Frost
17. 11. 2005
Dát tip
Podle mě tady čtenáři fungují trochu jinak a opravdovou kritiku či názor ti sdělí maximálně jeden či dva z nich... Takže to tady neberu až tak vážně...

Augustus
17. 11. 2005
Dát tip
Takto čtenáři fungují nejenom zde, ale to jistě sám víš diskmagový harcovníku a nyní dokonce webový bosi:). Specifické fungování zdejších čtenářů podmiňuje již a hlavně to, že jde též o autory. Ale právě takoví čtenáři, kteří píší rozumné a smysluplné kritiky si podle mých zkušeností vybírají podle žánrů/rubrik, které je v každém případě dobré respektovat. Přinejmenším kvůli slušnosti. Jinak pro začínající autory je to zde ve všech ohledech skvělé.

Augustus
14. 11. 2005
Dát tip
To je celkem škoda, jelikož vycházet čtenářům vstřic tak, aby Ti mohli porozumět, se rozhodně vyplácí pro obě strany.

Frost
13. 11. 2005
Dát tip
To mi je celkem jedno...

Frost
11. 11. 2005
Dát tip
Konečně bystrá hlavička... taky, že ne... ten z toho teprve vznikl...

Augustus
11. 11. 2005
Dát tip
V tom případě bych byl pro příště mnohem opatrnější se zařazením do kategorie. Spousta čtenářu zde bere tohle velice vážně.

Augustus
10. 11. 2005
Dát tip
Možná je problém v tom, že se vůbec nejedná o fejeton.

mal si zacat chodit peso, presla by ta chut rozmyslat o picovinach ;)

Frost
16. 10. 2005
Dát tip
:D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru