Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prostá

24. 10. 2005
7
0
2473
Autor
StvN

(hráli jsme si na?.)

Jsem jako cikán ověšený zlatem.

Křik dětí ostře a pravidelně dělí den jako dort při podávání dezertu. Rozložil jsem šátek pod slunce a na něj popis jednoho zápasu pro ukrácení chvíle než se řeka uklidní a přijdou lidé, abych je převezl na druhou stranu. S vlasy hraje vítr hru a korálky háží odlesky. Přejel jsem prsty kolem uší. Opilý kmen naráží na kameny a točí se v proudu řeky. Za lesem zvoní koňské kroky v ulicích města. Neslyším smích, jen pleskání pavích per o krempy klobouků. Cestu lemují hřbety jako rákosy ohnuté po větru. Tuhle si klobouk s přezkou odplivl zlatku ? rákosí se láme a průvan je žene do stínů a úkrytů  z chudoby. Krysy se perou o slepičí pařát ? náhle přiběhl chlapec s kamenem a již si nese pařát pod krkem a je slavný mezi druhy jako šaman; koupil si klan a jde lovit do ulic.

Tržiště oplývá nánosy řečí jako čepele kordů patinou lásky. Děti si utírají obličej do dlaní a hned se chytají vlajících dek a nohou ve třmenech. ?Jdeš!? vzkřikl černý a z kapsy se uvolnil váček až to zašumělo. Než si uvědomil lehkost na boku, byl sám; lampy pohasly na písknutí a brána se zavřela. Nastal čas na převoz. Zápas dokončen s prvním příchozím. Obalil jsem si šátkem hlavu. Všechno mé bohatství je v tom šátku. ?Prosím,? nabídl jsem službu a člun a již rozhrnuji hladinu do stran. Břehy polapeny vyprahlým dnem mizí s tekoucím proudem a vlévají se do ztichlého města, aby daly vyrůst zdem a domům, v jejichž základech se rodí a umírají krysy v bocích koček a kočky v lidech a psi loví jako blázni vše a nic; pak usnou a čekají.

Poslední jsem převážel dívku křehkého způsobu chůze a lehkých vlasů. Doprovázel jsem ji pohledem ještě dlouho poté, kdy jsem domluvil: ?Mám vás rád, jak nastupujete do lodi a pohledem se opíráte o hloubku vod.? Usmála se a rozhodila ruce na obrubu mého člunu. Zrakem klouzala po vlnách, jež snášela vlídná příď na hladinu večerní řeky. Měsíc pomalu předháněl slunce, ptáci sedali na větve a jepice v zátiší zpívaly poslední písně. ?Nevěřila byste,? promluvil jsem, ?ale i tato řeka v noci usíná stejně jako člověk a miluje se s břehy stejně jako on, je stejně poetická jako slova a stejně nezbytná jako má láska k vám.? Mlčela dívka na kraji přídě, ale všiml jsem si, že zrůžověla kolem uší a stiskla boky lodi jako nabízenou ruku. ?Mlčíte, protože mne již nikdy neuvidíte, ale já na vás nezapomenu,? slíbil jsem jí. ?Mám vás rád, jak jsem řekl, a převoz nic neznamená, když se nevrátíte. Neopustíte snad tento břeh natrvalo.? Poznal jsem, že sama neví, jakou cestu bude následovat. Sklonila hlavu, pohnula víčky a zavřela večer do obrázku se zlatým rámem.

Minula polovina řeky, pak celá, dívka se zvedla a pomalými kroky se vpila do šera unikajícího dne. Zdálo se mi chvíli, že možná sukní v záhybu lehce zamávala, ale to už byla pryč jako sen. Složil jsem si šátek pod hlavu, spojil řasy do krátkého spánku a když jsem se probudil, našel jsem v koutku úst chuť růžového lístku, který jsem se rozhodl dát dívce, již jsem si minulého večera zamiloval.


Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
s tim pivem, samozrejme. to je jen muj vyraz, delim si veci na plynouci a slozity. ale mam rad oboji :o)

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Kecáš s tim pivem nebo...? No to je fuk. Neni to napsaný složitě, ale krásně.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
(bane, kecam :D

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
libi se mi to, i kdyz je to strasne slozite napsany a mam v sobe tri piva :D *

Semeno
25. 12. 2005
Dát tip
Podmáslí. Soumrak. Vůně. Cesta ke snu. Specifická vůně. Ne každá. Je to jasný, kdo by chtěl mít večer a ráno v jednom,.. je důležitý probírat a soustředit se na věci zvlášť. Mmm, už vím co mě první zastřelo mysl při čtení,.. vybavilo jsem si noční park kde jsem se podvědomě podchlazovala proti hysterii a nechala si hladit tvář hlasem snu. Snem byl jen proto, že byl soustředěně laskavý. děkuji sem A....... krásně v kráse(láskou) přeji

Sunmoon
29. 11. 2005
Dát tip
nojo...metafory jsou moc hezký...taky mě to zaujalo...na druhou stranu jsem ale měla nevímproč problém s formou - musela jsem se nutit k soustředění a to i když jsem se sem vrátila asi na 3x nechtělo to bejt lepší... přesto se mi ty obrazy líbí... díky trnce za avi..:o)

StvN
29. 11. 2005
Dát tip
Tenhle styl nemusí každému padnout do chuti, tím to asi je. Ale jsem rád, žes to překonala a že to stálo za to.

Helga
28. 11. 2005
Dát tip
Já vím. Proto jsem Ti je pochválila - za pochvalu stojí a Tobě to udělá radost, což je oboje fajn.

StvN
28. 11. 2005
Dát tip
Je to fajnový:)

Helga
27. 11. 2005
Dát tip
Musím se podívat, jak moc je tato verze pozměněná od té, kterou jsi mi posílal poštou - z téhle mám totiž dojem dobrý, plynula lehce, snově. To, pokud si vzpomínám, jsem u té papírové podoby tolik nepociťovala. Možná to je jen mým současným rozpoložením, kdo ví.

Helga
27. 11. 2005
Dát tip
Napadá mě jediné - máš krásné metafory, které když člověk čte, vnímá je jako samozřejmé, a přitom při bližším vnímání zjistí jejich genialitu. "zavřela večer do obrázku se zlatým rámem" - třeba pro příklad...

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Myslim, že jsou ty verze totožné. A dík za ty metafory. O to se snažim. Aby byly jaksi samozřejmé.

Obdivuji Tvou vůli na sobě zapracovat, dlouho jsem Tě nečetla.. Nevím co napsat, jen zopakuji něčí slova - "báseň v próze", která naladí. Na někoho je to možná příliš mnoho metafor, třebaže nenásilně podaných - ale to je jen můj názor laika. Mně osobně to přijde jako z jiné doby, ovšem tím spíš to osvěží.. nedá mi to neposlat avi

StvN
15. 11. 2005
Dát tip
Já jsem taky trochu z jiné doby. Díky.

StvN
02. 11. 2005
Dát tip
Ty nerozumíš patrně vůbec ničemu. Nebyla jsi tu.

StvN
02. 11. 2005
Dát tip
Nevypadáš, že tu jsi tak dlouho. Situace, o kterou šlo, je někdy ze začátku roku 2003. Mimochodem tvoje poznámka jeví mnoho znaků roztržitosti a neuspořádanosti, takže ani při nejlepší vůli nemůže být brána vážně.

Narvah
25. 10. 2005
Dát tip
no, proezie..*/jen to milování se břehy je na mě trochu moc..

Honza_Princ
24. 10. 2005
Dát tip
nemám teď bohužel sílu přečíst najednou něco tak velkýho a hranatýho. načal sem to na pár místech a musím pochválit jazyk

Smetiprach
24. 10. 2005
Dát tip
Křik dětí ostře a pravidelně dělí den jako dort při podávání dezertu. první větu jsem skousnul těžko, tuhle druhou už vůbec, tak jsem třetí ani nečet, asi si to dám někdy intoxikován... :-)

Diotima
24. 10. 2005
Dát tip
sem tam jsem měla dojem, že je to červená knihovna, ale plyne to pěhně *

Empty
24. 10. 2005
Dát tip
Děsná nuda

Tragicus
24. 10. 2005
Dát tip
Obcas jsem z toho mel pocit jako v prvni intermezzi v 'A.', ale nakonec se z toho vyklubala snad az mala basen v proze. Ten konec byl skvely.

Kandelabr
24. 10. 2005
Dát tip
pěkně sis pohrál.něco už se mi zdálo příliš překombinované, ale to luštění mě moc bavilo. nápaditě květnaté. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru